Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27.9.19

Γ. Βρούτσης: Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία για 66.000 περίπου συνταξιούχους χηρείας – Υλοποιούμε μία βασική μας προεκλογική δέσμευση

Γ. Βρούτσης: Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία για 66.000 περίπου συνταξιούχους χηρείας – Υλοποιούμε μία βασική μας προεκλογική δέσμευση

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναφαναφοράς των συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) και απεστάλησαν σήμερα τα αρχεία πληρωμών για την αύξηση των συντάξεων χηρείας από 50% σε 70%, προκειμένου να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αύριο Παρασκευή 27/9/19.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε, αφενός, εξαιτίας της άμεσης ενεργοποίησης της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και την έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 18 Ιουλίου 2019 και αφετέρου της υπερπροσπάθειας του προσωπικού του ΕΦΚΑ και της ΓΓΠΣ που εργάστηκαν αδιάκοπτα από την έκδοση της ανωτέρω εγκυκλίου εφαρμογής μέχρι την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Συνολικά έγινε επαναφορά στο προ του νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα) εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο. Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.

Για τις συντάξεις που προέκυψε αύξηση ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανέρχεται στα 208 ευρώ για το πρώην ΙΚΑ και το 290 ευρώ για το Δημόσιο.
Τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες από την ψήφιση του νόμου μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2019 θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου στο τέλος Οκτωβρίου 2019. Συνολικά η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκ. ευρώ ποσό για το οποίο δεν υπήρχε πρόβλεψη στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με απόλυτη συνέπεια, ολοκληρώνουμε σήμερα μία ακόμα βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα, νωρίτερα απ’ ότι είχαμε δεσμευτεί αρχικά.
Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία που υπέστη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων χηρείας.

Οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά για τον συντονισμό και την συνεργασία την Διοίκηση του ΕΦΚΑ και ειδικά τον Διοικητή κ. Χρήστο Χάλαρη καθώς και τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο όπως επίσης και τους συνεργάτες μου, Υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη και την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτη.

Πάνω απ’ όλους, όμως, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΕΦΚΑ που κατέβαλε μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης