1.4.09
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΓΕΤ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΗΣ ΓΓΕΤ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ,
ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κυρίες και κύριοι,
Η καινοτομία δεν είναι απλά προϋπόθεση της ανάπτυξης. Είναι έννοια ταυτισμένη μ’ αυτήν. Είναι πρόκληση και συνάμα ευκαιρία. Σημαίνει «Υψηλή Τεχνολογία - Ένταση Γνώσης – Προστιθέμενη Αξία». Χωρίς αμφιβολία, οι κοινωνίες οφείλουν να χτίζουν στην κληρονομιά των προηγούμενων γενιών. Οφείλουν, όμως, να καταθέτουν και τη δική τους συμβολή στο διαρκή αγώνα για την ανάπτυξη, την πρόοδο, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Την κοινή αυτή υποχρέωση οφείλουμε να την κρατήσουμε ως γνώμονα της συλλογικής μας δράσης. Ισχύει σε κάθε περίοδο. Ισχύει και στη σημερινή δυσμενή συγκυρία. Όσο πιεστική είναι η ανάγκη για άμεσα μέτρα απέναντι στις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, άλλο τόσο αναγκαία είναι η επιμονή στην Έρευνα και την Καινοτομία. Είναι, άλλωστε, βασικός όρος και αναγκαία προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή, την επόμενη της διεθνούς κρίσης.
Οδηγός όλων των ευρωπαϊκών χωρών, στην πορεία αυτή, είναι η στρατηγική της Λισαβόνας. Στόχος είναι να βρεθούν ακόμη πιο ψηλά η έρευνα και η τεχνολογία, οι επενδύσεις στη γνώση η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης βάλαμε στόχο την εναρμόνιση της Χώρας μας με τις ανάγκες της νέας εποχής, τις ανάγκες της επανάστασης στη Γνώση και την Τεχνολογία. Βάλαμε στόχο να καλύψουμε το τεχνολογικό και ερευνητικό χάσμα, που είχε αφήσει πίσω του το παρελθόν. Αλλά και να δημιουργήσουμε, σ’ ολόκληρη τη Χώρα, εστίες Έρευνας και Καινοτομίας.
Όπως γνωρίζετε, έχουμε κηρύξει, από το 2007, όλα τα επόμενα χρόνια έως το 2010 «Έτη Καινοτομίας».
• Ενεργοποιήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας.
• Αναβαθμίσαμε τη λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων.
• Δημιουργήσαμε νέα Ερευνητικά Κέντρα στην Περιφέρεια.
• Δημιουργήσαμε Περιφερειακούς Πόλους Καινοτομίας και θεματικά δίκτυα Έρευνας.
• Υπογράψαμε σημαντικές διμερείς συμφωνίες για τη συνεργασία στο χώρο των νέων τεχνολογιών και της έρευνας.
Αναμορφώσαμε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της Έρευνας και της Καινοτομίας. Ψηφίσαμε νέο νόμο για την Έρευνα και την Τεχνολογία, που εντάσσει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα της Χώρας στην εποχή της Ψηφιακής Επανάστασης. Με μια φράση, επενδύσαμε και επενδύουμε, σε μια βασική διαπίστωση:
Τη διαπίστωση ότι το παραδοσιακό παραγωγικό πρότυπο έχει αλλάξει. Τη διαπίστωση ότι η έμφαση εστιάζεται, πλέον, στην ποιότητα, την αξιοπιστία και τη μοναδικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών.
Βεβαίως, στη σημερινή συγκυρία της διεθνούς κρίσης, ο στόχος της αύξησης των επενδύσεων για Έρευνα στο 1,5% του ΑΕΠ, στόχος που τέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, γίνεται εξαιρετικά δύσκολος. Σίγουρα, όμως, τόσο ο εθνικός στόχος, όσο και, ο εξίσου φιλόδοξος, Ευρωπαϊκός στόχος για αύξηση των σχετικών επενδύσεων στο 3% του ΑΕΠ το 2010, δημιουργούν πρόσθετη ώθηση σε όλους μας για μεγαλύτερες επενδύσεις στη Γνώση και την Καινοτομία.
Αναγνωρίζοντας…
- τη σημασία των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία,
- την ανάγκη διαρκούς βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας,
- τις κατευθύνσεις πολιτικής της ΕΕ,
προχωρήσαμε στο σχεδιασμό και την εφαρμογή συνδυασμένων πολιτικών και μέσων σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις:
Πρώτον, την παροχή οικονομικών κινήτρων στις επιχειρήσεις προκειμένου να αυξήσουν, με ίδιους πόρους, τις επενδύσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη.
Δεύτερον, τη σημαντική αύξηση των ενισχύσεων για Έρευνα και Καινοτομία. Συνολικά, μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13, δεσμεύθηκαν για δράσεις…
- Έρευνας και Τεχνολογίας,
- Καινοτομίας και Εξειδίκευσης, αλλά και
- ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού,
πάνω από 1,5 δις ευρώ. Ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με εκείνο του Γ΄ ΚΠΣ.
Τρίτον, την ενθάρρυνση των συνεργιών ανάμεσα στις Επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το βασικό αποδέκτη των δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας και τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα.
Τέταρτον, τη λήψη πρόσθετων ειδικών μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πέμπτον, την έμφαση στη διεθνή συνεργασία τόσο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, όσο και με χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, του ΟΣΕΠ και της Μεσογείου.
Έκτον, την ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Την ενίσχυση δημόσιων υποδομών Έρευνας και Τεχνολογίας. Την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις, τόσο για την απασχόληση εξειδικευμένου ερευνητικού προσωπικού, όσο και για τη συνεργασία τους με τα ΑΕΙ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ενίσχυση της βασικής έρευνας και της δημιουργίας εξειδικευμένου προσωπικού σε τομείς προηγμένης έρευνας στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Χώρας.
Έβδομον, την επικέντρωση της έρευνας σε προτεραιότητες που αφενός απαντούν στις ανάγκες της Χώρας, και αφετέρου αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.
- Την Καθαρή Ενέργεια,
- τη Θαλάσσια Έρευνα και Τεχνολογία,
- τη Βιοτεχνολογία,
- την Υγεία,
- τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών,
- τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές επιστήμες,
- το Περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Παρέχονται, για το σκοπό αυτό, ουσιαστικά κίνητρα για την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, κυρίως σε τομείς και υπηρεσίες προηγμένης τεχνολογίας και έντασης γνώσης.
Θέλω, στο σημείο αυτό, να σταθώ στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, που είναι, ίσως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το μέλλον της Ανθρωπότητας. Οι ολοένα και πιο ζοφερές προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων, σε συνδυασμό με την αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομικής ισορροπίας, υπαγορεύουν γενναία βήματα για τη σταδιακή απεξάρτηση των εθνικών οικονομιών από τους υδρογονάθρακες, με ιδιαίτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η Ελλάδα, συνεπής στις διεθνείς δεσμεύσεις της, τόσο σε σχέση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, όσο και ως προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές, εφαρμόζει, τα τελευταία πέντε χρόνια, μια νέα ενεργειακή πολιτική που δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, με κορυφαία δράση τη δημιουργία κανονισμού και μηχανισμού ελέγχου της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων. Δίνει έμφαση στον περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης. Δίνει έμφαση στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι, ταυτόχρονα, έτοιμη να υιοθετήσει κάθε νέα τεχνολογική δυνατότητα για τη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος.
Στην κατεύθυνση αυτή, πρόκειται να συμβάλλει σημαντικά το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ. Και αυτό διότι ο καθένας είναι, πια, σε θέση να γνωρίζει ποιες ενεργειακές επενδύσεις μπορεί να αναλάβει και πού μπορεί να τις αναπτύξει.
Πρόσφατα, ανακοινώσαμε την ανάδειξη του Αη Στράτη σε «πράσινο» νησί -το πρώτο στην Ελλάδα- όπου όλες οι ενεργειακές ανάγκες θα καλύπτονται από Ανανεώσιμες Πηγές. Είναι μια απόφαση που ανοίγει δρόμους του μέλλοντος.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επένδυση στη Γνώση και την Καινοτομία είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, διαρκής κινητοποίηση, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό για κάθε επιχείρηση να δώσει, πρώτ’ απ’ όλα, έμφαση στην καινοτομία. Να δώσει, δηλαδή, έμφαση στην ικανότητα μετατροπής των πρωτοπόρων ιδεών σε νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες, νέες μορφές οργάνωσης, νέες μορφές παραγωγής. Είναι πολύ σημαντικό να έχει η Πανεπιστημιακή και Ερευνητική Κοινότητα μια ολοένα και πιο δυναμική παρουσία στο δρόμο της Ανάπτυξης και της προόδου. Προς την κατεύθυνση αυτή, εργαζόμαστε με σχέδιο και συνέπεια.
Γνώμονάς μας είναι…
- η αναπτυξιακή απόδοση,
- η προστασία του περιβάλλοντος,
- η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
- η στήριξη στα «πράσινα επαγγέλματα»,
- η υπεύθυνη και αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Στις κατευθύνσεις αυτές, κατευθύνσεις που ακολουθούμε όλα τα τελευταία χρόνια, κάθε πρόταση, κάθε συμβολή είναι καλοδεχούμενη. Άλλωστε, το νόημα της Καινοτομίας είναι ακριβώς αυτό: Η δυνατότητα μιας κοινωνίας να αξιοποιεί κάθε συμβολή, κάθε καινούρια ιδέα για την ανάπτυξη και την κοινή προκοπή. Στην κρίσιμη περίοδο που διανύει σήμερα η Παγκόσμια Κοινότητα, το στοίχημα είναι αναμφίβολα μεγάλο για όλους μας. Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στη Χώρα. Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη δημιουργία των όρων και προϋποθέσεων για μια Ελλάδα πιο ισχυρή από την επόμενη της παγκόσμιας Οικονομικής κρίσης. Στο δρόμο αυτό, βασικό εφόδιο είναι η Έρευνα και η Καινοτομία. Διότι η Έρευνα και η Καινοτομία σημαίνουν πλεονέκτημα ανάπτυξης. Σημαίνουν πλεονέκτημα προόδου. Αυτά τα εφόδια, αυτά τα πλεονεκτήματα θέλουμε και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε, να τα κατακτήσουμε.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. Χρ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 1 Απριλίου 2009
ΔΗΛΩΣΗ
ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
κ. Χρ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ
Στο ΚΥ.Σ.Ε.Α. συζητήθηκε ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον ελληνικό λαό. Το ΚΥ.Σ.Ε.Α. αποφάσισε την αυξημένη ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας σε προσωπικό και σε μέσα. Θα εντατικοποιηθεί η παρουσία της Αστυνομίας, παντού, προκειμένου να επιτελέσει κατά τον καλύτερο τρόπο το ρόλο της. Ένας ρόλος που αλλάζει συνεχώς, όσο αλλάζει μορφή το έγκλημα και όσο αλλάζουν και οι δράσεις των εγκληματιών. Για την αντιμετώπιση του σύγχρονου εγκλήματος είναι αναγκαία η χρήση καμερών βάσει της ευρωπαϊκής εμπειρίας όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες».
«Μαρία Κάλλας, 30 χρόνια μετά – Μια φωτογραφική αναδρομή»


"Την κρίση δεν θα πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι
"Την κρίση δεν θα πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι
"Την κρίση δεν θα πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, γιατί τουλάχιστον είναι αθώοι. Πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που προκάλεσαν την κρίση και που εξακολουθούν να επιμένουν να μην χάσουν τίποτα από αυτά που έχουν κερδίσει στο παρελθόν και από αυτά που σκέπτονται να κερδίσουν στο μέλλον".
Αυτό είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, στη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ύστερα από αίτημα της Συνομοσπονδίας, στα πλαίσια της προετοιμασίας της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 2 Απριλίου.
"Νομίζω ότι οι αγώνες των εργαζομένων είναι ένας σημαντικός τομέας για την ύπαρξη και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, όχι μόνο της εργατικής τάξης αλλά γενικά των εργαζομένων'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
"Σας παρακολουθώ, είστε μπροστά από μια απεργία, και μια απεργία μεσούσης της κρίσης είναι κάτι το πολύ ευαίσθητο", τόνισε ο κ. Παπούλιας, και κατέληξε: "Πιστεύω όλα να πάνε καλά και να δώσετε το μήνυμα που θέλετε μέσα σε ένα πλαίσιο που πάντοτε το σεβαστήκατε και που το σέβεται ο ελληνικός λαός όταν το πλαίσιο αυτό είναι ώριμο και στέλνει τα σωστά μηνύματα".
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για την άμεση ανταπόκρισή του για αυτή τη συνάντηση και την περισσή ευαισθησία που δείχνει για αυτά τα κορυφαία ζητήματα.
"Είναι εντυπωσιακό ότι είπατε το σύνθημά μας που σε αυτή τη γενική απεργία είναι: να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι γιατί δεν ευθύνονται για αυτήν".
Ο κ. Παναγόπουλος είπε στη συνέχεια ότι υπάρχει ένα εκρηκτικό μίγμα της διεθνούς κρίσης και της ασκούμενης πολιτικής που έχει δημιουργήσει τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, καθώς επίσης υπάρχουν οι πρακτικές των εργοδοτών. Καταστάσεις που έχουν ήδη παράξει δυσμενή αποτελέσματα για τις δυνάμεις εργασίας.
''Η απεργία μας έχει αυτό το χαρακτήρα: πολιτικά να δείξουμε την αντίθεσή μας. Με μια απεργία ούτε οι θεσμοί καταλύονται, ούτε η παραγωγή καταρέει. Και πιστεύω ότι αν ο κόσμος βγει στους δρόμους και δείξει αυτή τη διαμαρτυρία του, αυτό το θυμό, θα είναι προστασία και για τους θεσμούς και θα μπορέσει να καταγράφει κάτι καλό και για το μέλλον", τονισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στη γενική απεργία της Πέμπτης και στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως.
"Το ζεστό χρήμα, που έδωσε η κυβέρνηση τους μεγαλοεξαγωγείς και στους ξενοδόχους, δείχνει ότι χρήματα υπάρχουν. Τα λεφτά δεν λείπουν. Μόνο που πάνε για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και όχι για την ικανοποίηση των λαϊκών εργατικών αναγκών", δήλωσε, με τη σειρά του, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόσθεσε:
"Θέλουμε να καλέσουμε την εργατική τάξη να μην υποκύψει, να μην παραχωρήσει δικαιώματα και διεκδικήσεις, να μην υποκύψει στις εντολές των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. Να δώσει μαζική μαχητική απάντηση στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στις 2 του Απρίλη, σε όλη την Ελλάδα".
Αναρτήθηκε από e-mail:press@vouli.net στις 6:57 πμ
Ετικέτες "Την κρίση δεν θα πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι




Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης
Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης
