Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.7.19

Με ευρεία πλειοψηφία έγινε δεκτό το φορολογικό ν/σ. Υπέρ επί της αρχής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Με ευρεία πλειοψηφία έγινε δεκτό το φορολογικό ν/σ. Υπέρ επί της αρχής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ


Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.
Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ενώ το ΜΕΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε ότι υπερψηφίζει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που πραγματοποιείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα συνεχιστεί αύριο στις 12:00 το μεσημέρι στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί το βράδυ.
Χρ. Σταϊκούρας: Bήμα-βήμα θα τα καταφέρουμε
Στόχος της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, το οποίο ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία.
Όπως ανέφερε, η νέα φορολογική πολιτική, θα συνιστά αναπόσπαστο τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, την διεύρυνση των δημοσιονομικών περιθωρίων για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. «Κορυφαίο σημείο για την ΝΔ η υλοποίηση αυτού του ολοκληρωμένου σχεδίου που σταδιακά θα ξεδιπλώνεται θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της Οικονομίας. Και η ισχυροποίηση της Οικονομίας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να γίνει η Ελλάδα ξανά μια κανονική, μια ισχυρή χώρα» είπε ο κ. Σταϊκούρας και δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι «βήμα - βήμα θα τα καταφέρουμε».
Ο κ. Σταϊκούρας, καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε εκτός των δύο ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων πολλούς πολίτες που έπρεπε να είχαν ενταχθεί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση προχωρεί σε περαιτέρω μείωση του φόρου των ακινήτων έναν χρόνο νωρίτερα από ότι είχε δεσμευτεί προεκλογικά (από το 2019 δηλαδή) και σε πολύ ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές. Ανακοίνωσε επίσης την μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα προβλέπεται σε ρύθμιση που θα περιληφθεί στο διϋπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως την Τετάρτη στη Βουλή.
Απαντήσεις
Ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε επίσης στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «ταξικής μεροληψίας» σχετικά με την μείωση του ΕΝΦΙΑ και περί «ενός μικρού λίφτινγκ» σχετικά με την βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει τροπολογίες, αφενός διερωτήθηκε «τι ισχύει τελικώς από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δημοσιονομικό χώρο ή δεν έχουμε;» αφετέρου «γιατί δεν τις έφεραν ως κυβέρνηση».
«Ακούσαμε απίστευτες ανακρίβειες για ρετουσάρισμα στην ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ και για ταξική μεροληψία, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι την συγκεκριμένη μείωση φόρου δεν εξαιρείται κανείς, ενώ η προηγούμενη εξαιρούσε πολλούς συμπατριώτες μας. Επίσης εκείνοι που επωφελούνται είναι τα χαμηλά στρώματα και η μεσαία τάξη αφού μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης αφορά την μεγάλη περιουσία. Ακούσαμε ότι οι 120 δόσεις  είναι ψαλιδισμένες, ενώ είναι αυξημένες οι μειώσεις. Εξάλλου, είναι ένα μικρό λίφτινγκ, όταν η δυνατότητα που δίνεται είναι το επιτόκιο να μειωθεί από 5% στο 3% και το μην υπάρχουν κατασχέσεις; Πάει πολύ η αξιωματική αντιπολίτευση να κατακρίνει την κυβέρνηση για αυτή την ρύθμιση. Διότι και θα ενταχθούν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγνωρίσει το λάθος, αφού πήγε να το διορθώσετε με ΠΝΠ» είπε συνοπτικά ο υπουργός Οικονομικών.
Οι ρυθμίσεις
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από το 2019 και προσέθεσε ότι η δέσμευση της ΝΔ για μείωση 30% μεσοσταθμικά ισχύει στο ακέραιο. Ως δεύτερη προτεραιότητα, έθεσε την διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων και κατέστησε σαφές ότι «αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση» είναι η τελευταία. «Μετά την λήξη της, και ετοιμάζουμε ήδη το νέο πλαίσιο, θα υπάρχει ένα μόνιμο οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις» εξήγησε και επισήμανε ότι εξαρχής εισάγεται ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων, που θα είναι γνωστό σε όλους, έτσι ώστε να οικοδομηθεί η σταθερότητα και το κράτος να ανακτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε:
- Για την μείωση του  ΕΝΦΙΑ ότι είναι διπλάσια από την προβλεπόμενη φετινή μείωση από την προηγούμενη κυβέρνηση και διευκρίνισε ότι αυτή. Αυτή η μείωση δεν είναι οριζόντια, είναι  πολύ μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και για την μεσαία τάξη. «Η μεσαία τάξη που τόσο πολύ επλήγη από την συνειδητή επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να την υπερφορολογήσει επωφελείται. Η μείωση αυτή, δίνει πολλά στους πολλούς, κυρίως στους ασθενέστερους» σημείωσε επισημαίνοντας πως: Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, αξίας δηλαδή πάνω από 1 εκ.,  είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7,3 εκ. φορολογούμενων. Η ελάφρυνση που θα δουν αυτοί οι πολίτες είναι 22 εκ. στο σύνολο των 465 εκ. που, δηλαδή το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης με την ρύθμιση αυτή επωφελούνται 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης, που από την προηγούμενη ρύθμιση δεν θα επωφελούνταν και 1,3 εκ. πολίτες, των οποίων η αξία ακίνητης περιουσίας είναι από 80.000 μέχρι 160.000, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με την σημερινή ρύθμιση από 90 ευρώ μέχρι 170 ευρώ. «Ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια πολίτες, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτά με όρους φοροδοτικής ικανότητας και αναλογικής ισότητας, οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
- Για την νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, η ελάχιστη μειωμένη καταβολή μειώνεται από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ και δίνεται έτσι η δυνατότητα αύξησης των δόσεων, ενθάρρυνσης της συνέπειας και ανακούφισης των οφειλετών. Τα επιτόκια που έχουν βαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνονται από το 5% στο 3% για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη αλλά και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου. Διευρύνεται ρύθμιση σε έως 120 δόσεις με την υπαγωγή σε αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ. Ο οφειλέτης μπορεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να επιλέξει την εφάπαξ καταβολή εξόφλησης του υπόλοιπου ποσού των δόσεων ή την μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη όμως απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται. Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον της μηνιαίας δόσης ρύθμισης χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Για όσους εντάσσονται και τηρούν την ρύθμιση να αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Στους οφειλέτες δε, που έχουν προβεί στην ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης