voulinet_politics

Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.5.09

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, αύριο Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Αθήνα, 12 Μαΐου 2009 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, αύριο Τετάρτη 13 Μαΐου 2009 Στις 12.00 θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας και να επιδώσει τα διπλώματα στους νέους Ακολούθους της ΙΗ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς της Διπλωματικής Ακαδημίας, και Την ίδια μέρα και ώρα 19.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο «ΣΧΟΛΕΙΟΝ» (Πειραιώς 52-Πειραιάς) για να ξεναγηθεί στους χώρους και στην αναδρομική έκθεση του Κώστα Τσόκλη που φιλοξενείται εκεί.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε στη νέα Πρωθυπουργό της Ισλανδίας κυρία Jóhanna Sigurðardóttir συγχαρητήρια επιστολή

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 12 Μαΐου 2009 Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε στη νέα Πρωθυπουργό της Ισλανδίας κυρία Jóhanna Sigurðardóttir συγχαρητήρια επιστολή για την ανάληψη των καθηκόντων της. Στην επιστολή του, ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, την πεποίθησή του ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν και στο μέλλον την στενή τους συνεργασία για την περαιτέρω προώθηση των ήδη εξαίρετων διμερών τους σχέσεων.

Γιατί πιστεύω ότι η διακίνηση των ιδεών μέσα στο Πανεπιστήμιο εμπλουτίζει και την πολιτική τάξη.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α.Ε.Ι.) ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 12.5.2009 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλωσορίσατε. Χαίρομαι γιατί συναντιόμαστε και νομίζω ότι πολλά και ενδιαφέροντα έχουμε να κουβεντιάσουμε. Γυρίζω από ένα ενδιαφέρον ταξίδι, από τη Φινλανδία, και είμαι φορτωμένος από τις εμπειρίες που έκανα εκεί για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και γενικά για την Παιδεία. Μια μικρή χώρα, πέρασε μια μεγάλη κρίση το 1983, και κατάφερε, στηριζόμενη ακριβώς στην Παιδεία και στο Πανεπιστήμιο, να δημιουργήσει όχι μονάχα μια κοινωνία, αλλά ένα κράτος πάρα πολύ δυνατό, και να είναι μπροστά στις πέντε μεγάλες δυνάμεις παγκόσμια. Καταλαβαίνετε το χρέος το δικό σας, το χρέος όλων μας, να κάνουμε και εμείς τη δικιά μας επανάσταση, να κάνουμε αυτό που έκανε η Φινλανδία. Τους το είπα άλλωστε. Εντυπωσιάστηκα πολύ. Καθηγήτρια κα ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΠΟΥΡΝΟΒΑ (Γραμματέας ΠΟΣΔΕΠ): Κύριε Πρόεδρε, τα είπατε όλα μέσα σε μία φράση. Ότι η παιδεία είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία σε ένα κράτος και ότι πρέπει να είναι δημόσια τα Πανεπιστήμια. Καθηγητής ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ (Πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ): Είναι πράγματι ενδιαφέρον. Παρακολουθούμε από κοντά το πείραμα της Φινλανδίας και νομίζω ότι θα αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από αυτό και για μας στην Ελλάδα. ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν έχουν καταλαγιάσει μέσα μου ακόμη οι εντυπώσεις απ’αυτό που έζησα στη Φινλανδία και νομίζω ότι είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από πολλά αδιέξοδα. Γιατί πιστεύω ότι η διακίνηση των ιδεών μέσα στο Πανεπιστήμιο εμπλουτίζει και την πολιτική τάξη.-

Ετήσιο μνημόσυνο στην μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ετήσιο μνημόσυνο στην μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, 11 χρόνια μετά το θάνατό του, έγινε το πρωί στο Ίδρυμα ''Κωνσταντίνος Καραμανλής'', στη Φιλοθέη. Το "παρών" έδωσαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρώην υπουργός και ανιψιός του Μιχάλης Λιάπης, ο αδελφός του Αχιλλέας Καραμανλής, υπουργοί, στελέχη της ΝΔ, φίλοι και στενοί συνεργάτες του ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης και ο πρώην υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης απέτισαν φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Με χαρά σας καλωσορίζω στην Ελλάδα και κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς υνεδρίου σας για το περιβάλλον και την ενεργειακή ασφάλεια.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ATHENS SUMMIT 2009» Αθήνα, 12 Μαΐου 2009 Με χαρά σας καλωσορίζω στην Ελλάδα και κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου σας για το περιβάλλον και την ενεργειακή ασφάλεια. Η παρουσία όλων σας εδώ δείχνει τη σημασία που αποδίδετε στη συλλογική στράτευση για μια ουσιαστική αλλαγή της σχέσης μας με το περιβάλλον. Έχω και στο παρελθόν τονίσει την ανάγκη να δουλέψουμε για μια περιβαλλοντική δημοκρατία. Όχι γιατί μόνο έτσι είναι δυνατόν να αποτραπεί ο κίνδυνος μεγάλων καταστροφών στον πλανήτη μας. Ούτε μόνο επειδή αισθανόμαστε την αυτονόητη υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενεές. Δυστυχώς η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές εξουσίες και ηγεσίες αντέδρασαν με άφρονα αισιοδοξία μπροστά σε επερχόμενες συμφορές, σε ορατές καταστροφικές εξελίξεις. Όπως, για παράδειγμα, στην τωρινή οικονομική κρίση. Αλλά γιατί θεωρώ την έννοια της οικολογικής δημοκρατίας αλληλένδετη με τους αγώνες για στοιχειώδη ποιότητα ζωής. Και πιστεύω ότι, όταν η έννοια αυτή γίνει αυτονόητη στο πολιτικό μας λεξιλόγιο, θα ενεργοποιηθούν ακόμη εντονότερα οι πολλοί. Αυτοί για τους οποίους το πράσινο είναι πολυτέλεια, αυτοί που μαζί με τα παιδιά τους αναζητούν μάταια ελεύθερους χώρους, που υφίστανται τις συνέπειες της υπερβολικής δόμησης, της υποβαθμισμένης υπαίθρου ή της μολυσμένης πια θάλασσας. Η κοινωνική στράτευση θα φέρει πολιτική δράση και πίεση σε κάθε φορέα εξουσίας να πράξει το καθήκον του, να παρέμβει, να αλλάξει νόμους αν χρειαστεί. Η πείρα έχει δείξει ότι όταν οι πολίτες μιας τοπικής κοινωνίας που απειλείται η υγεία της ή η οικονομική της δραστηριότητα ή η καθημερινή ποιότητα της ζωής της αντιστέκονται, η τοπική και η κεντρική εξουσία υποχωρούν. Η συγκυρία αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας. Υπάρχουν σήμερα στον κόσμο πολιτικές ηγεσίες που αναζητούν “πράσινες” λύσεις στα οικονομικά και ενεργειακά αδιέξοδα. Αναπτύσσεται πανευρωπαϊκός και διατλαντικός διάλογος για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου. Επιβραβεύονται πολιτικοί με ρηξικέλευθες προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Η οικολογική διάσταση δεν βρίσκεται πια στο περιθώριο του δημόσιου προβληματισμού αλλά παίρνει όλο και περισσότερο κεντρική θέση. Αυτό σημαίνει ότι, λίγο πριν έρθει η δωδέκατη ώρα, δημιουργείται το έδαφος για κοινωνική στράτευση σε ένα όραμα οικουμενικό, υπερκομματικό και πανανθρώπινο. Οι λύσεις είναι επώδυνες: Προϋποθέτουν συγκρούσεις με συμφέροντα, επιβάρυνση κόστους για εταιρείες, κυρώσεις σε βιομηχανίες, αυστηρότητα απέναντι σε ισχυρά συστήματα οικονομικής εξουσίας, δομικές αναθεωρήσεις πολιτικών. Αλλά το πρόβλημα είναι ακόμη οδυνηρότερο: Φέρνει διαρκώς χειρότερη ποιότητα ζωής για όλο και περισσότερους. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι να είναι γόνιμες και δημιουργικές οι εργασίες του Συνεδρίου σας.