Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.9.16

Ν. Κοτζιάς: Σήμερα ξεκινήσαμε μία σπουδαία τριμερή συνεργασία με την Παλαιστίνη

Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Παλαιστίνης, στην Νέα Υόρκη
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη, της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά και της Παλαιστίνης κ. Riad Malki.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στους στενούς ιστορικούς δεσμούς, στις κοινές αξίες και τις κοινές ανησυχίες ανάμεσα στις τρεις πλευρές.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «σήμερα έγινε η έναρξη της τριμερούς συνεργασίας Παλαιστίνης, Ελλάδας, Κύπρου.

Είναι ένα είδος οργάνωσης (μιας) συνεργασίας που περιλαμβάνει πολιτικά θέματα, που φέρνει μαζί τρεις χώρες που ασπάζονται τις ίδιες αρχές όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών και που ταυτόχρονα θέτει μια θετική ατζέντα όσον αφορά συνεργασίες στον τουρισμό, την οικονομία, το περιβάλλον, θέματα για τα οποία πρέπει να αρχίσουμε να κτίζουμε.

Ταυτόχρονα, θα γίνει τριμερής συνάντηση με την Αίγυπτο εδώ, στην Νέα Υόρκη, ενώ στις 11 Οκτωβρίου θα γίνει τριμερής συνάντηση κορυφής στο Κάιρο. Τον Δεκέμβριο θα γίνει τριμερής συνάντηση κορυφής με το Ισραήλ και αναμένεται κοινή επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, και πιθανόν και άλλων, στον Λίβανο».

Από πλευράς του, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι «σήμερα ξεκινήσαμε μια μεγάλη συνεργασία, την τριμερή συνεργασία ανάμεσα στην Παλαιστίνη, την Κύπρο και την Ελλάδα. Συζητήσαμε για τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις πλευρές σε θέματα πολιτικού ενδιαφέροντος και αποφασίσαμε να υπάρξει συνάντηση των Πολιτικών μας Διευθυντών για να προετοιμάσουν την επόμενη συνάντηση των Υπουργών τον Ιανουάριο του 2017. Τα θέματα της συνάντησής μας θα είναι η γεωστρατηγική κατάσταση στην περιοχή και η διαμόρφωση δομών ασφάλειας και σταθερότητας και η συνεργασία σε σειρά τομέων, από την εκπαίδευση και τον τουρισμό μέχρι τη δημιουργία οικονομικών συνεργασιών προς όφελος των λαών μας.

Συζητήσαμε, επίσης, για την ανάγκη να διαμορφώσουμε μια κοινή στρατηγική όσον αφορά στην εν γένει εφαρμογή των διεθνών νόμων και διεθνών κανόνων, στους οποίους στηρίζεται η εξωτερική πολιτική και των τριών πλευρών».

Ερωτηθείς πώς βλέπει αυτή την πρωτοβουλία η παλαιστινιακή πλευρά, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «είναι πάρα πολύ ευχαριστημένη, διότι είναι μια πρωτοβουλία που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά διμερή φόρα που συνήθως έχει και εισέρχεται σε αυτά τα τριμερή με τις θετικές επιπτώσεις που υπάρχουν για την κάθε χώρα που συμμετέχει».

Κληθείς να πει κατά πόσο έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από πλευράς Ισραήλ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «δεν ρωτήθηκε (το Ισραήλ) και δεν ρωτάμε τρίτους, όπως δεν ρωτήσαμε και τρίτους όταν κάναμε την τριμερή με το Ισραήλ.

Γενικά ο κανόνας είναι –και το δηλώνουμε ξανά- ότι αυτές οι τριμερείς δεν στρέφονται σε βάρος κανενός, έχουν μια θετική και όχι αρνητική ατζέντα, μέσω της οποίας διευκολύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής συνεργασίας των τριών πλευρών».

Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών, το οποίο επισυνάπτεται.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης