Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.11.09

Ξεκινάμε να πραγματοποιήσουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, το οποίο καταρτίστηκε μέσα σε ένα μήνα από τις εκλογές.

Πριν από ένα μήνα, στις 4 του Οκτώβρη, αναλάβαμε μια κρίσιμη, μια ιστορική αποστολή έναντι της χώρας και των πολιτών. Η εντολή ήταν - και είναι ξεκάθαρη- να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα και το αδιέξοδο. Να ανακόψουμε την πορεία προς την ηθική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική παρακμή.

Να νοικοκυρέψουμε το κράτος και να σώσουμε την οικονομία μας από την χρεοκοπία. Να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης με την Πράσινη Ανάπτυξη, αυτή που σέβεται και αξιοποιεί την κληρονομιά μας, αλλά και τα πλεονεκτήματά μας. Να αλλάξουμε ριζικά πορεία.



Να γυρίσουμε σελίδα και να χτίσουμε μια κοινωνία αρχών, δικαίου, διαφάνειας και ισότητας. Μια κοινωνία που διασφαλίζει αξίες και ανθρωπιά. Να αλλάξουμε το ίδιο το πρότυπο διακυβέρνησης της χώρας. Οι πολίτες μάς ανέθεσαν τη διακυβέρνηση της χώρας σε μία από τις πιο κρίσιμες χρονικές στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας.

Πριν τις εκλογές, γνωρίζαμε και είπαμε ξεκάθαρα τις δυσκολίες στους Έλληνες πολίτες. Πορευτήκαμε προεκλογικά, μιλώντας για ένα πρόγραμμα εθνικής ανάτασης. Δεσμευτήκαμε, μαζί με τους πολίτες, μαζί με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, να καταβάλουμε μια μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση που βιώνουμε.

Προτείναμε να χτίσουμε πάνω στον πλούτο που διαθέτει η χώρα, και η χώρα μας διαθέτει πλούτο και σε φυσικούς πόρους και σε ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη, από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας, δώσαμε το στίγμα μας. Με επιλογές που κάνουν πράξη τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Σπάσαμε το μύθο πως τίποτα δεν αλλάζει στη χώρα μας. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Κάναμε μια ιστορική μεταρρύθμιση στη δομή της κυβέρνησης. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε αυτήν σήμερα ακόμα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Αλλάξαμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο στελεχώνονται οι θέσεις ευθύνης στο κράτος. Στρατολογούμε με διαφάνεια το ικανό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο Ελληνισμός, δυναμικό που θα αποτελέσει τη ραχοκοκκαλιά στη διεύθυνση του κράτους.

Δημιουργούμε προηγούμενα που κανένας δεν θα μπορεί να αγνοεί στο μέλλον. Ακριβώς όπως κάναμε πριν από 5 χρόνια στον τρόπο εκλογής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρά τις ιστορικές αυτές αλλαγές, δεν υποστείλαμε ούτε δευτερόλεπτο τη σημαία της μάχης κατά των προβλημάτων που ζουν οι Έλληνες πολίτες. Μέσα σε ένα μήνα, ακριβώς με το άνοιγμα της Βουλής, παρουσιάσαμε ήδη το πρώτο νομοσχέδιό μας.

Πολλοί είχαν προεξοφλήσει πως θα αθετήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θέλουμε να τους απογοητεύσουμε. Κάνουμε κάθε προσπάθεια να είμαστε συνεπείς σε όλα. Συνεπείς καταρχήν στο πρόγραμμα 100 ημερών, για το οποίο δεσμευτήκαμε απέναντι σε όλους τους πολίτες.

Με το πρώτο μας νομοσχέδιο, κάναμε αμέσως πράξη την αναδιανομή, με τη στήριξη του εισοδήματος 2,5 εκατ. πολιτών. Κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη. Κάνουμε πράξη την κοινωνική ευθύνη, σε μια βάση εθνικής συμπόρευσης όλων των κοινωνικών εταίρων. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχει ευρεία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για αυτή την πολιτική μας.

Αποδεικνύουμε στην πράξη, σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες, ότι αν πορευτούμε μαζί, αν αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του, την ευθύνη που του αναλογεί, μπορούμε. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση, να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια Ελλάδα πιο δίκαιη, καλύτερη και πιο ισχυρή.

Σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει το προσχέδιο του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησής μας. Θέλω να τον ευχαριστήσω, καθώς και να συγχαρώ όλα τα μέλη της κυβέρνησης για τη συνεργασία που είχατε μαζί του, για να μπορέσουμε σε μόλις ένα μήνα, παράλληλα με όλα τα άλλα επείγοντα μέτρα που λάβατε και διαχειριστήκατε, να παρουσιάσουμε σήμερα το σχέδιο αυτό.

Με τον ίδιο τρόπο, ενωμένοι, θα δουλεύουμε συνεχώς, πάντα με διάλογο μεταξύ μας, που θα εγγυάται το καλύτερο. Και με διαρκή διάλογο με την κοινωνία και τους πολίτες. Διότι δεν κυβερνάμε για τον εαυτό μας, αλλά για τους πολίτες και με τους πολίτες.

Με το σχέδιο προϋπολογισμού, για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να το εξετάσουμε, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα, ένα σταθερό βήμα προς το αύριο. Η κατάσταση που παραλάβαμε είναι πράγματι κατά πολύ χειρότερη απ’ αυτήν που περιέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Διπλάσιο έλλειμμα, ιστορικό χρέος. Αυτά μας παρέδωσαν, παρά τις δικές τους διαβεβαιώσεις προεκλογικά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει, ούτε ότι θα περιορίσουμε τις δικές μας δεσμεύσεις και στόχους, ούτε ότι θα υπαναχωρήσουμε απ’ την πολιτική δικαιοσύνης και αναδιανομής που έχουμε υποσχεθεί. Σημαίνει ότι θα καταβάλουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες, ότι θα παλέψουμε ακόμα πιο σκληρά για την Ελλάδα και για τους πολίτες, με τρόπο ρεαλιστικό, αλλά πάνω απ’ όλα δίκαιο. Για να αξιοποιήσουμε σωστά, αποτελεσματικά, για το συμφέρον όλων, τον πλούτο του Ελληνικού λαού.

Για να κάνουμε πράξη την ανάπτυξη και την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, ξεκινάμε να πραγματοποιούμε όλα όσα δεσμευτήκαμε στους Έλληνες πολίτες πριν από τις εκλογές. Με μέτρα για την αναθέρμανση της αγοράς και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Για την προστασία και την ενίσχυση των θέσεων εργασίας. Όπως σας είπα και προχθές, επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής θα είναι και η καταπολέμηση της ανεργίας. Ήδη, συνεργαζόμαστε, και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το I.L.O., με τον Χουάν Σομαβία, αξιοποιώντας την διεθνή τους εμπειρία για το ζήτημα αυτό. Το ζήτημα της ανεργίας θα αποτελέσει και αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, πολύ σύντομα.

Επίσης, προχωράμε στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας, για την στήριξη του εισοδήματος και, βέβαια, με έναν σοβαρό προϋπολογισμό.

Η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό, που λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές δυνατότητες που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα, που βάζει τα θεμέλια για την ανάκαμψη της οικονομίας μας σε εύλογο χρόνο, που κάνει μια ρήξη με το παρελθόν, με τον εξορθολογισμό των δαπανών, με την μείωση της τεράστιας σπατάλης του δημόσιου χρήματος, με το χτύπημα της διαφθοράς, με το χτύπημα της πελατειακής διασπάθισης του χρήματος του Ελληνικού λαού, μια πληγή πολλών ετών για τη χώρα, που τα προηγούμενα 6 χρόνια πήρε διαστάσεις επιδημίας.

Με διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του κράτους, αλλά και της οικονομίας. Ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζουμε τον προϋπολογισμό, αυτή θα είναι μια ριζική αλλαγή, που βεβαίως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό, διότι είχαμε μόνο ένα μήνα για να τον καταρτίσουμε, αλλά αυτή η ριζική αλλαγή θα είναι στο επίκεντρό μας το 2010, για να μπορέσουμε να καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό με τελείως διαφορετικό τρόπο για το 2011.

Προχωράμε στην πλήρη και πραγματική καταγραφή των στατιστικών μας στοιχείων και, βεβαίως, με τον ίδιο τρόπο, με διαφάνεια, την εκτέλεση του ίδιου του προϋπολογισμού. Προχωράμε στο νέο φορολογικό σύστημα, που θα φέρει περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Η διαφάνεια, η δίκαιη διανομή, η σωστή επένδυση των χρημάτων του Ελληνικού λαού στις ανάγκες του τόπου, θα συμβάλουν, καθοριστικά πιστεύω, μαζί με την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, στη δημιουργία και φορολογικής συνείδησης στη χώρα μας. Να αισθάνεται ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα, ότι οι φόροι πιάνουν τόπο, τα λεφτά του πιάνουν τόπο, ώστε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή. Και σ’ αυτό, θα χρειαστούμε τη συμμετοχή και τη συνευθύνη, τον πατριωτισμό κάθε Έλληνα και Ελληνίδας.

Σήμερα, κάνουμε το ξεκίνημα. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που στοχεύει στην προστασία των αδύναμων συμπολιτών μας, στην τόνωση των μεσαίων στρωμάτων και της αγοράς, στον περιορισμό της εγκληματικής μέχρι σήμερα σπατάλης και στην κατάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων μας, καθώς και των διεθνών αγορών για την Ελλάδα. Πάνω απ’ όλα, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που στοχεύει να κάνει την Ελλάδα να πιστέψει ξανά στον εαυτό της.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και θα δώσω το λόγο τώρα στον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για να μας παρουσιάσει το προσχέδιο προϋπολογισμού.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης