Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.9.09

Μαζί θα προχωρήσουμε. Μαζί θα πάμε τη Χώρα στο μέλλον. Ο όγκος, ο παλμός, το πάθος της σημερινής συγκέντρωσης δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία. Η νίκη έρχεται. Η νίκη είναι πια στα χέρια μας. Συνεχίζουμε όλοι και όλες μαζί. Συνεχίζουμε ασταμάτητα, ακούραστα, αποτελεσματικά. Με προσήλωση στο στόχο μας. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Με σιγουριά για το αποτέλεσμα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Λιβαδειά, 29 Σεπτεμβρίου 2009
ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Πολίτες της Λιβαδειάς,
Πολίτες της Βοιωτίας,

Μαζί θα προχωρήσουμε. Μαζί θα πάμε τη Χώρα στο μέλλον. Ο όγκος, ο παλμός, το πάθος της σημερινής συγκέντρωσης δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία. Η νίκη έρχεται. Η νίκη είναι πια στα χέρια μας. Συνεχίζουμε όλοι και όλες μαζί. Συνεχίζουμε ασταμάτητα, ακούραστα, αποτελεσματικά. Με προσήλωση στο στόχο μας. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Με σιγουριά για το αποτέλεσμα.

Η Λιβαδειά στέλνει σήμερα το δικό της μήνυμα. Η Βοιωτία δείχνει καθαρά το δρόμο του μέλλοντος. Επιλέγει σιγουριά, ασφάλεια, σταθερότητα. Επιλέγει την Παράταξη της ευθύνης. Επιλέγει τη Νέα Δημοκρατία. Η συσπείρωσή μας είναι πια ζωντανή πραγματικότητα. Απ’ όπου πέρασα, αυτό το μήνυμα πήρα. Σήμερα το βεβαιώνετε όλες και όλοι εσείς. Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι. Το βεβαιώνετε εσείς, οι νέες και οι νέοι της Ελλάδας. Εσείς, η ψυχή της Κοινωνίας μας. Εσείς, το αύριο της Πατρίδας μας.

Φίλες και Φίλοι,

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποφεύγει τον διάλογο. Δεν δέχτηκε μία δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση. Αποφεύγει τις πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις με δημοσιογράφους. Αυτή η τελευταία πρακτική είναι πρωτάκουστη. Γιατί όμως αποφεύγει τον διάλογο; Διότι υπάρχουν ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντήσει. Ερωτήματα καταλυτικά για την αξιοπιστία των οικονομικών του θέσεων.

Ερώτημα πρώτο: Πού θα βρει τα πάνω από 10 δις ευρω που στοιχίζουν οι ανεύθυνες υποσχέσεις, οι ανεύθυνες παροχές του;

Ερώτημα δεύτερο: Οι παροχές αυτές δεν θα εκτινάξουν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, καθιστώντας το πρόβλημα εκρηκτικό; Αν συμβεί αυτό, η χώρα δεν θα μπει σε μια πολύ σοβαρή οικονομική περιπέτεια, δανειζόμενη, σε πρώτη φάση, με δυσβάσταχτους όρους; Στη συνέχεια δεν θα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα δανεισμού;

Ερώτημα τρίτο: Πόσο θα αυξηθεί η φορολόγηση όλων των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να καλυφθούν οι αλόγιστες αυτές παροχές;

Ερώτημα τέταρτο: H πλήρης απουσία σχεδίου και η αδυναμία λήψης δύσκολων αναγκαίων και άμεσων μέτρων, δεν θα οδηγήσει σε ραγδαία οικονομική επιδείνωση, καθιστώντας αναπόφευκτα υπέρμετρα σκληρά μέτρα που θα ακολουθήσουν;

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η Οικονομία μας. Αυτή είναι η πιο επείγουσα εθνική υπόθεση. Η αλήθεια είναι γνωστή σε όλους. Η Οικονομία μας…
- πιέζεται έντονα από την παγκόσμια κρίση.
- Αντιμετωπίζει σοβαρές αντιξοότητες από τις διαρθρωτικές αδυναμίες του παρελθόντος.
- Επιβαρύνεται δυσβάσταχτα από το δημόσιο χρέος, που άφησαν πίσω τους οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Πήραν, το 1981, το χρέος λιγότερο από 2 δις ευρώ και το παρέδωσαν, το 2004, κοντά στα 200 δις ευρώ. Εκατό φορές περισσότερο. Μόνο οι τόκοι του κοστίζουν σήμερα στους φορολογούμενους ένα δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα. Αυτή είναι και η βασική αιτία των ελλειμμάτων. Αυτή είναι η κεντρική αιτία για την αύξηση του χρέους τα τελευταία χρόνια. Οι τόκοι και οι υποχρεώσεις που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ας μην ψάχνουν λοιπόν για συνένοχους και, κυρίως, ας μην παριστάνουν τους καταγγέλλοντες. Τα αίτια βρίσκονται στις ανεύθυνες πολιτικές του παρελθόντος τους.

Ανευθυνότητα στα οικονομικά, ανευθυνότητα και στα κοινωνικά. Είχαν πάρει την ανεργία στο 3% και την άφησαν στο 11,3%. Δεν μπορεί λοιπόν, ούτε να αγνοούν, ούτε να προσποιούνται ότι αγνοούν τα προβλήματα. Δεν μπορούν, από τη μία να δηλώνουν ότι χρειαζόμαστε πάνω από 10 δις για το έλλειμμα και, την ίδια στιγμή, να μοιράζουν υποσχέσεις που κοστίζουν ακόμη περισσότερα.

- Τα όσα ψελλίζουν για φόρους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην απασχόληση.
- Τα όσα διατυμπανίζουν για φόρους σε επιχειρήσεις, τάχα, της Εκκλησίας είναι τουλάχιστον περίεργα. Δεν μπορούν να μιλούν για αύξηση των φόρων και να μη λένε, ούτε πόσο θα τους διόγκωναν, ούτε σε ποιούς θα τους φόρτωναν. Τα όσα υπόσχονται είναι λόγια «κούφια». Είναι ακάλυπτες επιταγές.
• Μιλούν για αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αλλά δεν λένε τίποτε συγκεκριμένο.
• Μιλούν για επανακρατικοποιήσεις, αλλά δεν εξηγούν, ούτε από πού θα βρουν τους πόρους, ούτε τί θα κάνουν με τους εργαζόμενους.
• Αμφισβητούν μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες της Χώρας, αλλά δεν εξηγούν το «γιατί».
• Μιλούν για κοινωνική εργασία, αλλά δεν λένε, ούτε τί σημαίνει, ούτε τί συνεπάγεται.

Δεν παρουσιάζουν κανένα σχέδιο πολιτικής. Καμιά σοβαρή πρόταση. Στην πραγματικότητα δεν είναι έτοιμοι για τίποτα. Είναι ανέτοιμοι. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Το πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ είναι κενό. Και το κενό σημαίνει περιπέτεια.


Πολίτες της Λιβαδειάς,
Πολίτες της Βοιωτίας,

Κρίνονται, στο διάστημα που ακολουθεί, οι αντοχές της Οικονομίας μας. Κρίνεται η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Κρίνεται η αποφασιστικότητά μας να προλάβουμε το τρένο της ανάκαμψης. Είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουμε, χωρίς καμιά καθυστέρηση, δύσκολες αποφάσεις σε τρεις άξονες:
- Να μειώσουμε δραστικά τις δημόσιες δαπάνες.
- Να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στη φοροδιαφυγή.
- Να προωθήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές, για να δημιουργήσουμε νέες δομές ανάπτυξης και προόδου.

Παρουσίασα, με σαφήνεια, όλα τα δύσκολα μέτρα που χρειάζονται. Κατέθεσα συγκροτημένο πλαίσιο αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.
• Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
• Αποκρατικοποιήσεις και στρατηγικές συμμαχίες.
• Πλήρης απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων.
• Συνέχιση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης.
• Θέσπιση Ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
• Αναμόρφωση του Λυκείου και νέο εξεταστικό σύστημα.
• Ενιαία Αρχή για την καταβολή των μισθών όλων των δημόσιων υπαλλήλων.
• Κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.
• Νέα Διοικητική Δομή της Χώρας.
• Αναμόρφωση του Κυβερνητικού Σχήματος.

Είπαμε όλη την αλήθεια για το σήμερα. Καταθέσαμε πλήρες Σχέδιο για το αύριο. Θέλουμε να ξέρουν οι πολίτες, τόσο τις δυσκολίες, όσο και τις δυνατότητες της Οικονομίας μας. Θέλουμε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Και αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στη σημερινή δυσμενή συγκυρία. Αν δεν πάρουμε, σήμερα, τα αναγκαία μέτρα…
- οι δυσκολίες θα μεγαλώνουν,
- τα προβλήματα θα διογκώνονται,
- οι συνέπειες θα γίνονται αβάσταχτες.

Θέλουμε να είναι η Πατρίδα μας στις πρώτες χώρες του νέου κύματος ανάπτυξης. Θέλουμε να είμαστε στους νικητές του 2011. Θέλουμε να μετατρέψουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια δυναμική επανεκκίνηση. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας ανάπτυξης. Μπορούμε να χτίσουμε μια νέα προοπτική.

Πολίτες της Λιβαδειάς,
Πολίτες της Βοιωτίας,

Γνωρίζω τις ανάγκες και τα αιτήματά σας. Είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Η εκπλήρωση τους δεν είναι υπόσχεση. Είναι εξέλιξη που προετοιμάστηκε και δρομολογήθηκε.

Πρώτ’ απ’ όλα, είναι βέβαιο ότι στην αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας συμβάλλουν αποφασιστικά οι δύο μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι:
• Ο οδικός άξονας της Κεντρικής Ελλάδας, που δημιουργείται από την αρχή και ο Κεντρικός Οδικός Άξονας της Χώρας (η ΠΑΘΕ) που αναβαθμίζεται ριζικά.

Ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή έχουν:
• Ο άξονας Σχηματάρι – Χαλκίδα, που ήδη παραδόθηκε στην κυκλοφορία.
• Ο άξονας Καναβάρι – Θίσβη, που ήδη κατασκευάζεται.
• Η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου, που ήδη λειτουργεί ως τη Χαλκίδα.
• Η σιδηροδρομική σύνδεση της Θήβας με τον Πειραιά, για την οποία έγινε σχετική μελέτη.

Στο χώρο της Παιδείας, η κατασκευή νέων αιθουσών έβαλε τέλος στη διπλοβάρδια, ενώ προχωρά η Ψηφιακή Εκπαίδευση.

Στο χώρο του Πολιτισμού, θυμίζω τα έργα στα Μουσεία της Χαιρώνειας, της Θήβας και των Δελφών. Αλλά και τη δημιουργία του Καινοτομικού Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης των Θερμοπυλών.

Στο χώρο της Υγείας…
- υπήρξαν έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού στις μονάδες όλης της Περιφέρειας.
- Δημιουργήθηκε ειδική μονάδα άμεσης αντιμετώπισης οδικών ατυχημάτων.
- Δημοπρατήθηκε το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Βοιωτίας χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» με 40 εκ. ευρώ για 240 έργα.

Δόθηκε λύση στο πιεστικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα, καθώς έκλεισαν πάνω από 100 χωματερές και έγιναν σύγχρονοι ΧΥΤΑ. Έγιναν εκτεταμένα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Εδώ στη Λιβαδειά, τον Ορχομενό, το Σωληνάρι, τη Χαιρώνεια, το Καλαπόδι, την Υλίκη.

Θυμίζω ακόμη:
- Την άμεση καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, αλλά και των αγροτικών αποζημιώσεων, που τριπλασιάστηκαν σε σχέση με την τελευταία περίοδο ΠΑΣΟΚ.
- Τις έκτακτες αποζημιώσεις 14 εκ. ευρώ για τις ζημιές του 2008, στις ελιές, τα δημητριακά, το βαμβάκι.
- Την ουσιαστική στήριξη σε νέους αγρότες, σε σχέδια βελτίωσης και βιολογικές καλλιέργειες.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι:
- Η διεύρυνση του προγράμματος προβολής των αγροτικών μας προϊόντων στις ξένες αγορές.
- Η μείωση του κόστους της αγροτικής κατοικίας.
- Η χορήγηση ευνοϊκών δανείων σε αγρότες, κατά το πρότυπο όσων ισχύουν σήμερα για τους νέους αγρότες.
- Η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις αγροτικές περιοχές.
- Συνολικά οι αγρότες μας, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, θα έχουν άμεσες κοινοτικές ενισχύσεις 18 δις ευρώ.

Η Βοιωτία έχει μπροστά της μια νέα προοπτική. Υπογραμμίζω ότι, από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο, η Στερεά Ελλάδα ενισχύεται με πόρους που φτάνουν τα 2,4 δις.

Καταρτίσαμε, επιπλέον, Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη δημιουργία βασικών υποδομών σε περιοχές με ειδικά προβλήματα.

Η Βοιωτία απέκτησε αναβαθμισμένο δίκτυο φυσικού αερίου και επενδύει στην αιολική ενέργεια. Η ευρύτερη περιοχή εντάσσεται πλέον στον τουριστικό χάρτη της Χώρας.
Θυμίζω…
- τα έργα στο χιονοδρομικό του Παρνασσού,
- τον «έξυπνο οικισμό» στην Αράχωβα,
- το πρόγραμμα ανάπτυξης του Αν. Παρνασσού.

Το σχέδιο που δρομολογήσαμε περιλαμβάνει τους οδικούς άξονες…
- από το Νεοχωράκι στην Τανάγρα,
- από το Δίστομο στην Αταλάντη και
- από τα Δερβενοχώρια στην Ελευσίνα.

Άμεσης προτεραιότητας είναι η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και τα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα του πόσιμου νερού: Αντιδράσαμε άμεσα στα προβλήματα που εντοπίστηκαν στον Ασωπό.
- Έγινε καθαρισμός της κοίτης του και εντοπίστηκαν οι αγωγοί της μόλυνσης.
- Ανατέθηκε στο Πολυτεχνείο μελέτη για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης βιομηχανικών αποβλήτων.
- Υδροδοτήθηκαν, από την ΕΥΔΑΠ, οι Δήμοι Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας, Αυλίδας.
- Συστάθηκε και λειτουργεί Περιφερειακή Διεύθυνση Υδάτων.
- Γίνεται συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των νερών. Απόφασή μας είναι να αντιμετωπίζεται ριζικά κάθε παρόμοιο πρόβλημα.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Ζήτησα νωπή εντολή για να βάλω τέλος στον εκβιασμό του ΠΑΣΟΚ σε βάρος ολόκληρης της Χώρας. Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή για να βγάλουμε τη Χώρα από τη διεθνή κρίση. Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή για να εξασφαλίσουμε στέρεες βάσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη.

Είπα ξεκάθαρα το σχέδιό μας. Το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του. Το ΠΑΣΟΚ είχε -και έχει πάντα- μια άλλη τακτική. Προεκλογικά να είναι ευχάριστο και μετεκλογικά «ας γίνει ό,τι να ’ναι»!! Είναι μια κορυφαία διαφορά μας. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει ένα τεράστιο κενό. Κανένας δεν ξέρει, ούτε τις θέσεις, ούτε τις προθέσεις του.
- Λένε και ξελένε.
- Πέφτουν, διαρκώς, σε αντιφάσεις.
- Περιορίζονται σε εκθέσεις ιδεών.
- Μοιράζουν κούφιες υποσχέσεις.

Και ρωτώ: Χτίζεται αισιοδοξία σε κινούμενη άμμο; Χτίζεται αισιοδοξία, με άρνηση της διεθνούς πραγματικότητας; Χτίζεται αισιοδοξία, με εξωπραγματικά ευχολόγια; Κάτω από τις σημερινές διεθνείς περιστάσεις δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία. Πραγματική αισιοδοξία χτίζεται...
- μόνο με δύσκολες αποφάσεις.
- Μόνο με ρεαλιστικό σχέδιο.
- Μόνο με σταθερή πυξίδα πορείας.

Εμείς θα βγάλουμε τη Χώρα από την κρίση. Εμείς θα χτίσουμε τη νέα προοπτική για την Πατρίδα μας. Εμείς θα οδηγήσουμε την Οικονομία στη δυναμική επανεκκίνηση του 2011. Και σας ζητώ, πάρτε τις εξελίξεις στα χέρια σας. Πάρτε το μέλλον στα χέρια σας. Πάρτε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια σας. Με συστράτευση. Με συσπείρωση. Με συμμετοχή. Προσωπικά είμαι -και θα είμαι- στην πρώτη γραμμή των κοινών μας αγώνων.

Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες. Απευθύνομαι σε όλους εκείνους, με τους οποίους δώσαμε κοινές μάχες παλεύοντας για τις ίδιες αξίες. Ο αγώνας είναι κοινός. Είναι αγώνας της Παράταξης των μεγάλων εθνικών επιλογών. Είναι αγώνας για το εθνικό συμφέρον.

Δεν χωρούν, τις ώρες αυτές, δεύτερες σκέψεις. Συνεχίζουμε όλοι μαζί! Με περηφάνεια για όσα μας ενώνουν. Με βαθιά συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Με τη σιγουριά ότι «ναι» θα νικήσουμε.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά, δυνατά, αισιόδοξα. Η νίκη είναι στα χέρια μας. Καμία ψήφος χαμένη. Καμιά ψήφος χαρισμένη. Μπορούμε να νικήσουμε. Θα νικήσουμε. Πάμε λοιπόν όλες και όλοι μαζί. Πάμε δυνατά. Πάμε αισιόδοξα.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποφεύγει τον διάλογο. Δεν δέχτηκε μία δεύτερη τηλεοπτική συζήτηση. Αποφεύγει τις πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις με δημοσιογράφους. Αυτή η τελευταία πρακτική είναι πρωτάκουστη. Γιατί όμως αποφεύγει τον διάλογο; Διότι υπάρχουν ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντήσει. Ερωτήματα καταλυτικά για την αξιοπιστία των οικονομικών του θέσεων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Λειβαδιά, 29 Σεπτεμβρίου 2009



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΤΗ ΛΕΙΒΑΔΙΑ


Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποφεύγει τον διάλογο. Δεν δέχτηκε μία δεύτερη τηλεοπτική συζήτηση. Αποφεύγει τις πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις με δημοσιογράφους. Αυτή η τελευταία πρακτική είναι πρωτάκουστη. Γιατί όμως αποφεύγει τον διάλογο; Διότι υπάρχουν ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντήσει. Ερωτήματα καταλυτικά για την αξιοπιστία των οικονομικών του θέσεων.

Ερώτημα πρώτο: Πού θα βρει τα πάνω από 10 δις ευρω που στοιχίζουν οι ανεύθυνες παροχές του;

Ερώτημα δεύτερο: Οι παροχές αυτές δεν θα εκτινάξουν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, καθιστώντας το πρόβλημα εκρηκτικό; Αν συμβεί αυτό, η χώρα δεν θα μπει σε μια πολύ σοβαρή οικονομική περιπέτεια, δανειζόμενη, σε πρώτη φάση, με δυσβάσταχτους όρους; Στη συνέχεια δεν θα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα δανεισμού;

Ερώτημα τρίτο: Πόσο θα αυξηθεί η φορολόγηση όλων των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να καλυφθούν οι αλόγιστες αυτές παροχές;

Ερώτημα τέταρτο: H πλήρης απουσία σχεδίου και η αδυναμία λήψης δύσκολων αναγκαίων και άμεσων μέτρων, δεν θα οδηγήσει σε ραγδαία οικονομική επιδείνωση, καθιστώντας αναπόφευκτα υπέρμετρα σκληρά μέτρα που θα ακολουθήσουν;

Το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η Οικονομία μας. Αυτή είναι η πιο επείγουσα εθνική υπόθεση. Η αλήθεια είναι γνωστή σε όλους. Η Οικονομία μας…
- πιέζεται έντονα από την παγκόσμια κρίση.
-Αντιμετωπίζει σοβαρές αντιξοότητες από τις διαρθρωτικές αδυναμίες του παρελθόντος.
- Επιβαρύνεται δυσβάσταχτα από το δημόσιο χρέος, που άφησαν πίσω τους οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Πήραν, το 1981, το χρέος λιγότερο από 2 δις ευρώ και το παρέδωσαν, το 2004, κοντά στα 200 δις ευρώ. Εκατό φορές περισσότερο. Μόνο οι τόκοι του κοστίζουν σήμερα στους φορολογούμενους ένα δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα. Αυτή είναι και η βασική αιτία των ελλειμμάτων. Αυτή είναι η κεντρική αιτία για την αύξηση του χρέους τα τελευταία χρόνια. Οι τόκοι και οι υποχρεώσεις που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ας μην ψάχνουν λοιπόν για συνένοχους. Ας μην παριστάνουν τους καταγγέλλοντες. Τα αίτια βρίσκονται στις ανεύθυνες πολιτικές του παρελθόντος τους.

Ανευθυνότητα στα οικονομικά, ανευθυνότητα και στα κοινωνικά. Είχαν πάρει την ανεργία στο 3% και την άφησαν στο 11,3%. Δεν μπορεί λοιπόν, ούτε να αγνοούν, ούτε να προσποιούνται ότι αγνοούν τα προβλήματα. Δεν μπορούν, από τη μία να δηλώνουν ότι χρειαζόμαστε πάνω από 10 δις για το έλλειμμα και, την ίδια στιγμή, να μοιράζουν υποσχέσεις που κοστίζουν ακόμη περισσότερα.

- Τα όσα ψελλίζουν για φόρους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην απασχόληση.

- Τα όσα διατυμπανίζουν για φόρους σε επιχειρήσεις, τάχα, της Εκκλησίας είναι τουλάχιστον περίεργα. Δεν μπορούν να μιλούν για αύξηση των φόρων και να μη λένε, ούτε πόσο θα τους διόγκωναν, ούτε σε ποιούς θα τους φόρτωναν. Τα όσα υπόσχονται είναι «κούφια». Είναι ακάλυπτες επιταγές.
• Μιλούν για αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αλλά δεν λένε τίποτε συγκεκριμένο.
• Μιλούν για επανακρατικοποιήσεις, αλλά δεν εξηγούν, ούτε από πού θα βρουν τους πόρους, ούτε τί θα κάνουν με τους εργαζόμενους.
• Αμφισβητούν μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες της Χώρας, αλλά δεν εξηγούν το «γιατί».
• Μιλούν για κοινωνική εργασία, αλλά δεν λένε, ούτε τί σημαίνει, ούτε τί συνεπάγεται.

Δεν παρουσιάζουν κανένα σχέδιο πολιτικής. Καμιά σοβαρή πρόταση. Στην πραγματικότητα δεν είναι έτοιμοι για τίποτα. Είναι ανέτοιμοι. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Το πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ είναι κενό. Και το κενό σημαίνει περιπέτεια.




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, σήμερα Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 14.00 θα δεχθεί τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών κ. Σπυρίδωνα Φλογαΐτη ο οποίος θα τον ενημερώσει σχετικά με την πορεία της προετοιμασίας των εκλογών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης