Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.12.12

Δημοσιότητα των πόθεν έσχες των πολιτικών

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2012

Η Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών Κομμάτων και συνασπισμών Κομμάτων, των υποψήφιων Βουλευτών και των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών, αποτελούμενη από τον Β΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Αθανάσιο Νάκο, ως Πρόεδρο της Επιτροπής και τους κυρίους Αθανάσιο Μπούρα, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), Δημήτριο Παπαδημούλη, Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Παναγιώτη Ρήγα Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Κωνσταντίνο Γιοβανόπουλο, Βουλευτή του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, Αντώνιο Γρέγο, Βουλευτή του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή, Δημήτριο Αναγνωστάκη, Βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜ.ΑΡ.), Σπυρίδωνα Χαλβατζή, Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (Κ.Κ.Ε.), την κυρία Αγγελική Θεοφιλοπούλου, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, την κυρία Δημητρούλα Υφαντή, Αρεοπαγίτη και τον κύριο Νικόλαο Μηλιώνη, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως μέλη, ανέθεσε τη διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, οι οποίοι εξέτασαν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης οικονομικού έτους 2011 (χρήση 2010).
Δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010) υπέβαλαν συνολικά, πεντακόσιοι οκτώ (508) υπόχρεοι: α. Πρωθυπουργός, β. τ. Πρωθυπουργός, γ. Υπουργοί, δ. Υφυπουργοί, ε. εξωκοινοβουλευτικοί Υπουργοί, στ. Βουλευτές, ζ. Ευρωβουλευτές, η. τέως Βουλευτές, θ. τ. Ευρωβουλευτές, ι. υπεύθυνοι οικονομικών των Κομμάτων και ια. τ. υπεύθυνοι οικονομικών των Κομμάτων.
Οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές διενήργησαν τον έλεγχο των δηλώσεων και των δικαιολογητικών, που υπεβλήθησαν για το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3213/2003. Όπου συνέτρεχε περίπτωση κάλεσαν τους υπόχρεους, προς παροχή διευκρινήσεων, κατά το άρθρο 3 παρ. 5 του Ν. 3213/2003, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 παρ. 5 του Ν. 3932/2011 και τελικώς συνέταξαν ατομικές εκθέσεις ελέγχου για κάθε ελεγχόμενο.
Στις εκθέσεις αυτές, μετά από σχετικό έλεγχο, έγινε πλήρης καταγραφή όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, εμπράγματα δικαιώματα σ’ αυτά, μετοχές ημεδαπών ή και αλλοδαπών εταιριών, ομόλογα και άλλες ομολογίες κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους, καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, πλωτά, εναέρια και χερσαία μεταφορικά μέσα, καθώς και τυχόν συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις). Ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε στη διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υπόχρεων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών, σε συνδυασμό και με τις δαπάνες διαβιώσεώς των.
Η Επιτροπή, μετά και το πέρας του ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές, και με βάση πάντοτε την έκθεση αυτών και την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, διατηρεί την αρμοδιότητα προς επανέλεγχο των άνω δηλώσεων όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο του αναδρομικού ελέγχου που προβλέπει ο Ν. 4065/2012. διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα. Ακόμα, εάν προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία, η Επιτροπή επανελέγχει τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί»
Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 1 περ. α’ έως ε’ του Ν. 3213/2003, αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής, μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ελέγχου (άρθρο 21, Ν. 3023 /2002) και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με μέριμνα του Προέδρου της Επιτροπής του άρθρου 21 του Ν. 3023/2002, όπου και θα παραμείνουν αναρτημένες για ένα (1) μήνα και συγκεκριμένα έως και τις 11 Ιανουαρίου 2013.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 3213 /2003, όπως ισχύει, η δημοσίευση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που υποβάλλουν τα υπόχρεα πρόσωπα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το κείμενο τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗ ΝΑΚΟΥ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του άρθρου 21 του ν.3023/2002 για τον Έλεγχο των Οικονομικών των Κομμάτων και των Πολιτικών Προσώπων, Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Νάκος, με αφορμή την ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων από το νόμο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, με την ανάρτηση στο διαδίκτυο, τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2011 –δηλαδή για τη χρήση 2010– που υπέβαλαν 508 υπόχρεοι: ο πρωθυπουργός, ο τέως πρωθυπουργός, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές, υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.
Στις δηλώσεις αυτές, που έχουν ήδη παραληφθεί από τους ορκωτούς ελεγκτές, έγινε πλήρης καταγραφή όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, όπως μπορεί να δει κανείς στο διαδίκτυο: ακίνητα, εμπράγματα δικαιώματα, μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις και όλα τα στοιχεία.
Ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε κυρίως, γιατί αυτό είναι το νόημα του νόμου, στη διακρίβωση εάν τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση παλαιότερων, δικαιολογούνται από τα πάσης φύσης έσοδα που έχουν οι ελεγχόμενοι –δηλαδή το «πόθεν έσχες», προκειμένου να είμαστε και ακριβόλογοι.
Σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η ανάρτηση στο διαδίκτυο του συνόλου των δηλώσεων –και όχι αποσπασμάτων– θα διαρκέσει ένα μήνα, δηλαδή θα είναι αναρτημένες στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων μέχρι την 11η Ιανουαρίου του 2013.
Θέλω στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσω ότι με βάση τις δηλώσεις ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό στάδιο της διαδικασίας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία σταματά εδώ. Γιατί σύμφωνα με το ν.4065/2012 θα επανελεγχθούν όλες οι δηλώσεις όσων διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα. Ακόμα, εάν προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία, η Επιτροπή επανελέγχει τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί»

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης