Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.1.10

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΟVOSTI» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ GORAN CVOROVIC
Αθήνα 4 Ιανουαρίου 2010



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και της Ε.Ε. έχει επιτέλους απεμπλακεί. Τι σημαίνει το γεγονός αυτό συγκεκριμένα για τη Σερβία και την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς σχολιάζετε την αίτηση της Σερβίας για ένταξη στην Ε.Ε.;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ως ένα βήμα για την απεμπλοκή της επικύρωσης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Το Συμβούλιο εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεργασία της Σερβίας με το ICTY, καθώς και για την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τη χώρα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την ευρωπαϊκή ατζέντα.

Επιπλέον, η σημασία αυτής της απόφασης είναι προφανής. Η Ενδιάμεση Συμφωνία έχει εμπορικά πλεονεκτήματα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, διότι η προσήκουσα εφαρμογή της, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων και θα συμβάλει περαιτέρω στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της σερβικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, είναι ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προόδου στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η Σερβία υπέβαλε αίτηση υποψηφιότητας στην Ε.Ε.;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα χαιρετίζει σθεναρά την απόφαση της Σερβίας να υποβάλει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ευρωπαϊκή πορεία και ακολούθησε μια σαρωτική θεματολογία μεταρρυθμίσεων με σαφή και ορατά αποτελέσματα. Η αποφασιστικότητα του Προέδρου Τάντιτς να προωθήσει την πολιτική του και να εκσυγχρονίσει τη χώρα σας, έχει οδηγήσει τη Σερβία στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας και έχει βελτιώσει την εικόνα της σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την προοπτική της πλήρους ένταξης της Σερβίας και θα σταθεί στο πλευρό του σερβικού λαού, καθώς θα πορεύεστε σε αυτήν την μακρά και απαιτητική φάση. Όπως έχω πει επανειλημμένα, η Σερβία αξίζει να έχει μια εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή ατζέντα, και πιστεύω ακράδαντα ότι έχει την ικανότητα να επιταχύνει την πρόοδό της προς την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης καθεστώτος υποψήφιας χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε ζητήσει από τους συναδέλφους σας από τις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. να μη λησμονήσουν τη δέσμευση που ανελήφθη στη Θεσσαλονίκη το 2003, σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων. Υπογραμμίσατε ότι είναι αναγκαία η αναβίωση αυτής της διαδικασίας. Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση της περιοχής; Πότε βλέπετε, εν γένει, τη Σερβία στην Ε.Ε.;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και έχει ήδη διανύσει μακρά πορεία στην εδραίωση της σταθερότητας, της προόδου και της ευημερίας στην περιοχή. Ωστόσο, η Ελλάδα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής χρειάζεται να αποκτήσει μια νέα δυναμική. Πιστεύουμε ότι μια πιο αποφασιστική προσέγγιση είναι πλέον επιτακτική, ιδίως ενόψει των σημερινών δύσκολων περιστάσεων - της οικονομικής κρίσης - που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διεύρυνση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε την "Ατζέντα του 2014".

Κάθε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων κρίνεται με βάση τη δική της αξία. Ως εκ τούτου, η διαδικασία μεταρρύθμισης πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Η επιτάχυνση προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απαιτεί ουσιαστική δράση, επιμονή στην επίλυση των ακόμη εκκρεμών ζητημάτων και αποφασιστικότητα για την επίτευξη προόδου. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στα Δυτικά Βαλκάνια έχει ένα κοινό όραμα: τον απώτερο στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο οδικός χάρτης "Agenda 2014" που έχω προτείνει, εξυπηρετεί αυτό ακριβώς το όραμα.

Η Σερβία έχει επιδείξει τη δέσμευσή της για ένταξη στην Ε.Ε., αναλαμβάνοντας την υλοποίηση βασικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Πιστεύουμε ότι η Σερβία αξίζει να έχει εξέχουσα θέση στην ατζέντα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο ρυθμός με τον οποίο τα Δυτικά Βαλκάνια προσεγγίζουν την Ένωση θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις έκαστης χώρας αναφορικά με τις συμφωνημένες αρχές και προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες της Σερβίας προς την κατεύθυνση αυτή σύντομα θα παραγάγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς μπορεί η Ελλάδα να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε εναρμόνιση με την ανάγκη, όπως την βλέπουμε εμείς, για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, έχω προτείνει μια πρωτοβουλία για ένα νέο οδικό χάρτη, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης με τις ισχύουσες απαιτήσεις και τα κριτήρια της Ε.Ε. Έχω προτείνει τη συμβολική ημερομηνία του 2014 ως ένα κοινό στόχο για μια νέα εποχή για τα Δυτικά Βαλκάνια εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η Ελλάδα θέλει να είναι η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής. Καθώς θα υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των γειτόνων μας να ανταποκριθούν στα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα, θα υπενθυμίσουμε επίσης στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ως επωφελούμενοι ενός εκ των πλέον επιτυχημένων ειρηνικών οικοδομημάτων που έχουμε γνωρίσει ποτέ, έχουμε την ευθύνη να επεκτείνουμε αυτό το οικοδόμημα ειρήνης στις χώρες και τους λαούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε κατά κάποιο τρόπο εμπλακεί στη συγκρότηση της παρούσας σερβικής κυβέρνησης. Είστε ικανοποιημένος με τα όσα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τα τελευταία χρόνια, η Σερβία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την εδραίωση ενός σταθερού εσωτερικού πολιτικού κλίματος. Βλέπουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλους τους τομείς πολιτικής με ικανοποίηση και πιστεύουμε ότι η Σερβία έχει να διαδραματίσει έναν μείζονα ρόλο στη γειτονιά μας.

Η σερβική κυβέρνηση επεδίωξε την ευρωπαϊκή πορεία της προωθώντας το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα με επιτυχία. Αυτό καταγράφεται με σαφήνεια σε όλες τις σχετικές διεθνείς εκθέσεις.

Θα πρέπει να σημειώσετε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, στην Αθήνα ήταν η πρώτη επίσκεψη ενός Υπουργού Εξωτερικών μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει πλήρως τις άριστες σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα διευθετήσετε τη διαφορά με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ, και η θέση μας, η εθνική κόκκινη γραμμή μας, είναι σαφής.

Προβήκαμε σε ένα σημαντικό βήμα λέγοντας ότι θα αποδεχθούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αναμένουμε από το γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου.

Όσον αφορά το θέμα του ονόματος, ή θα βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, εργαζόμενοι από κοινού στενά σε πνεύμα συνεργασίας και βοηθώντας τους λαούς μας να έλθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον, είτε θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις και κάνοντας την εθνικιστική - και ενίοτε αλυτρωτική - ρητορική την καθημερινή πολιτική μας τροφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει βιώσει η Ελλάδα οποιουδήποτε είδους πίεση να αναγνωρίσει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και κατά την έννοια αυτή πρόκειται να αλλάξει η θέση της Αθήνας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η στάση της Ελλάδας είναι γνωστή επί του θέματος αυτού και δεν θα αλλάξει.

Η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και η διεθνής νομιμότητα παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής μας. Σε αυτό το πνεύμα, είμαστε αφοσιωμένοι σε προσπάθειες που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευημερούντος περιβάλλοντος για όλους τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής κοινότητας.

Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι, η προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς, και η εμπλοκή μας στην περιοχή, αποδεικνύει την αφοσίωσή μας σε αυτούς τους στόχους. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για όλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης