Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.1.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ANTONIO GUTTERES ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να καλωσορίσω τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες, τον κ. Antonio Gutteres, με τον οποίο είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση, με πολλούς από τους συναρμόδιους Υπουργούς, για τα θέματα που μας αφορούν.

Ο κ. Antonio Gutteres είναι και φίλος, έχουμε συνεργαστεί με πολλές διαφορετικές ιδιότητες. Πρώτα απ’ όλα, ως Υπουργός Εξωτερικών, τον θυμάμαι όταν ήταν Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, όπως και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που τότε είχε πάρει για τη διαδικασία και τους στόχους της Λισσαβόνας, αλλά και αργότερα, όταν τον διαδέχθηκα ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Τον καλωσορίζω.

Ενημέρωσα τον κ. Gutteres για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, να αναμορφώσει το σύστημα του ασύλου, σε πλήρη συμφωνία με τη Σύμβαση της Γενεύης, που μας δεσμεύει σε διεθνές επίπεδο και, βεβαίως, με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Είναι γεγονός, και είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε, ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας αύξησης της μεταναστευτικής ροής, και της παράνομης ροής μεταναστών, όπως βεβαίως και της προσφυγιάς. Αυτά συνδέονται με τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών κρίσεων, με παγκόσμιες δημογραφικές ισορροπίες που αλλάζουν, αλλά και με περιφερειακές συγκρούσεις που γίνονται δυστυχώς εντονότερες.

Θα προσέθετα ακόμα και την κλιματική αλλαγή, στις μεγάλες αιτίες για τις ροή αυτή, είτε είναι μεταναστευτική, δηλαδή με οικονομικά κίνητρα, είτε είναι προσφυγική, δηλαδή λόγω πολιτικών εξελίξεων στις περιοχές όπου ζουν αυτοί οι άνθρωποι.

Είναι σίγουρο όμως ότι οι δυνατότητες της Ευρώπης, όπως βεβαίως και της Ελλάδας, για υποδοχή και ενσωμάτωση μεγάλων αριθμών μεταναστευτικών ρευμάτων, έχουν συγκεκριμένα περιθώρια. Γι’ αυτό, δίνουμε βάρος στις ακόλουθες προτεραιότητες:

Πρώτα απ’ όλα, την επιτήρηση των συνόρων μας και στην είσοδο, αλλά και στην έξοδο.

Δεύτερον, την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας ανθρώπων, δηλαδή τη μη νόμιμη μετανάστευση.

Τρίτον, τη σωστή διαχείριση του ζητήματος των πολιτικών προσφύγων, με σεβασμό στις διεθνείς μας υποχρεώσεις, για προστασία εκείνων που πραγματικά διώκονται ή αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους.

Τέταρτον, τη συνεργασία μας και με την Ύπατη Αρμοστία, και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη συνεργασία μας με τα γειτονικά κράτη. Και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε συστηματικά τις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία σε αυτό το θέμα.

Πέμπτον, την ομαλή ένταξη των νομίμων μεταναστών στις κοινωνικές μας δομές και ιδιαίτερα της δεύτερης γενιάς στην ελληνική κοινωνία, κάτι που δημιουργεί ευνομία.

Και έκτον, προς την κατεύθυνση αυτή, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς αλλάζουμε ριζικά την πολιτική μας για το άσυλο, διότι μέχρι σήμερα ήταν αναποτελεσματική, και σε πολλές περιπτώσεις παραβίαζε σημαντικά ζητήματα των διεθνών κανόνων και νόμων, δημιουργώντας μια νέα ανεξάρτητη Υπηρεσία Ασύλου, όπως ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων παραμονής αλλοδαπών, ενώ ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε μια πολιτική σχετικά με τα εξωτερικά σύνορα της χώρας μας, για την αποτροπή της παράνομης ροής μεταναστών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή δημιουργία και ειδικών Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στις περιοχές της επικράτειας όπου εντοπίζεται έντονα αυτό το πρόβλημα. Συμφωνήσαμε ότι προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική προστασία όσων πραγματικά την έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα για να μειωθεί η επιβάρυνση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αδήριτη ανάγκη η συνεργασία των βασικών χωρών διέλευσης μεταναστών, που συνορεύουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αυτές τις βασικές προτεραιότητες, με αυτή την πολιτική, θεωρούμε ότι η Ελλάδα εδραιώνει το αίσθημα ασφάλειας σε όλη την κοινωνία, παράλληλα με την ανάγκη προστασίας βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηλαδή, αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να φέρουμε ξανά στη χώρα μας, σε όλους τους τομείς, πόσο μάλλον σε αυτό τον τομέα, της μετανάστευσης, είναι η ευνομία. Η ευνομία παντού.

Συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την υιοθέτηση του Προγράμματος της Στοκχόλμης, όπως ονομάζεται, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το οποίο τονίζει την ανάγκη ύπαρξης πραγματικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του ασύλου.

Και είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου, η οποία θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της επιβάρυνσης που συνεπάγονται για τα κράτη - μέλη, στα εξωτερικά σύνορα, οι συνεχείς μεταναστευτικές ροές και, βεβαίως, ο μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο.

Τέλος, υπενθύμισα στον κ. Gutteres το υπέρμετρο και δυσανάλογο βάρος που επιφέρει στην Ελλάδα η εφαρμογή του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ». Τόνισα την ανάγκη βελτίωσης των προβλέψεων αυτού του Κανονισμού, σε αυτή την περίπτωση, με την τροποποίηση του κριτηρίου πρώτης εισόδου και τη δημιουργία υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών.

Απ’ τη μια μεριά, έχουμε την πολιτική τής αποτροπής της λαθρομετανάστευσης, της μη νόμιμης μετανάστευσης, και το μοίρασμα των βαρών σε συνεργασία με τα άλλα κράτη - μέλη και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, από την άλλη μεριά, μια πολιτική συνοχής και ένταξης των νομίμων μεταναστών στην ίδια μας τη χώρα.

Γι' αυτό, ενημέρωσα τον κ. Gutteres για τις πρωτοβουλίες μας, που σε λίγες εβδομάδες θα ψηφιστούν, σε ό,τι αφορά την ευνομία και την κοινωνική συνοχή. Βασικό δείγμα αυτής της πολιτικής μας, είναι η νομοθετική μας πρωτοβουλία, να δώσουμε ελπίδα και προοπτικές στη ζωή των μεταναστών που ζουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα, και ιδίως στα παιδιά τους, στη δεύτερη γενιά μεταναστών, που αποκτούν πλέον ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή τους.

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις μάλιστα λαμβάνουν ειδική μέριμνα για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, με την ίδια πρωτοβουλία, ενεργοποιούμε δραστικά την ένταξη των νόμιμων και μακροχρόνια διαμενόντων μεταναστών στη χώρα, αλλά και των αναγνωρισμένων προσφύγων, στην ελληνική κοινωνία, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Gutteres και τους συνεργάτες του για την παρουσία τους εδώ, την πράγματι εποικοδομητική συνεργασία μας και προσβλέπουμε τους επόμενους μήνες, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα, στην αρωγή, τη συνδρομή τους, για να συμβάλουμε, ώστε να διαμορφώσουμε πράγματι ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, αλλά και παράλληλα ανθρώπινο σύστημα αντιμετώπισης αυτού του μεγάλου και περίπλοκου ζητήματος, που όχι μόνο η χώρα μας, αλλά σχεδόν όλες οι χώρες ανά την υφήλιο, και σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν.

Και πάλι τον ευχαριστώ και τον καλωσορίζω.

Α. GUTTERES: Σας ευχαριστώ πολύ. Κατ' αρχήν, θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες προς τις προσπάθειες μεταρρύθμισης του συστήματος χορήγησης ασύλου της Ελλάδας, που έχει ανακοινωθεί ως πρόγραμμα από την Κυβέρνηση Παπανδρέου.

Πιστεύουμε ότι η ανακοινωθείσα μεταρρύθμιση είναι εκείνη που θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιπτώσεων που χρήζουν προστασίας. Θα διευκολυνθεί έτσι ο έλεγχος και η δίκαιη μεταχείριση. Γι' αυτό ακριβώς, είναι χρήσιμη η σύσταση της ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου. Και βεβαίως, έτσι θα προσφερθεί και η γνωστή ελληνική φιλοξενία, προς εκείνους που όντως χρήζουν προστασίας, βάσει της διεθνούς νομοθεσίας.

Τα εν λόγω μέτρα όντως θα αποτελέσουν μείζονα αλλαγή για το ελληνικό σύστημα και έτσι θα καταστήσουν το σύστημα πλήρως συμβατό, όπως προαναφέρθηκε, με τη διεθνή νομοθεσία. Και άρα, θα συνάδουν πλήρως και με την παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας βεβαίως.

Φρονώ ότι είναι εξίσου σημαντικό να παραδεχτούμε ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί μόνο ζήτημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί επίσης ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προστασίας του εθνικού συμφέροντος.

Το να επιτρέπει κανείς τη διαβίωση κάποιων ανθρώπων σε μια αβέβαιη κατάσταση, δεν είναι σωστό. Ενώ το να μπορεί κανείς να εντοπίσει και να αναγνωρίσει ποιος είναι ποιος και ποιος ακριβώς ζει πού και από πού, ποιος χρήζει προστασίας ή ίσως δεν χρήζει προστασίας, και άρα θα πρέπει να επαναπροωθηθεί στην χώρα προέλευσής του ή σε άλλη χώρα, κατά την άποψή μας, είναι ο ορθός τρόπος όχι μόνο για να τύχουν πλήρους σεβασμού τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για να προστατέψουμε την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα.

Βεβαίως, βλέπουμε θετικά και όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό σύστημα, τις μεταρρυθμίσεις που η Κυβέρνηση βλέπει με τρόπο συνολικό και περιεκτικό. Είναι πολύ σημαντικό βεβαίως να γνωρίζουμε ότι υπάρχει και κόσμος ο οποίος διώκεται από τη χώρα προέλευσής του και άρα πρέπει να τύχει διεθνούς προστασίας, λόγω συγκρούσεων συρράξεων ή πολέμων.

Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν απλώς καλύτερη ποιότητα ζωής, και είναι πολύ θεμιτό και αυτό. Καθώς όμως αναγνωρίζουμε την ανάγκη, οι χώρες να προσφέρουν προστασία σε εκείνους που χρήζουν προστασίας, εξίσου αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στις χώρες, στα εθνικά κράτη, να χαράξουν τις δικές τους πολιτικές και άρα να επαναπροωθήσουν στις χώρες προέλευσής τους, τους ανθρώπους που δεν πρέπει να τύχουν προστασίας.

Όμως, εν γένει, η επιτήρηση των συνόρων, η καταστολή φαινομένων λαθρεμπορίας ανθρώπων, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η σωστή διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων, δεδομένης και της συνεισφοράς των νομίμων μεταναστών, σε συνδυασμό με το νέο σύστημα για τη χορήγηση ασύλου και με τα νέα μέτρα για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας, όλα αυτά τα μέτρα, κατά την άποψή μας, λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα προς το άλλο και εξασφαλίζουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, που επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο σημερινό κόσμο.

Θα συνεργαστούμε στενά με την ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθούν και να κινητοποιηθούν εκείνοι οι ανθρώπινοι πόροι που απαιτούνται και είναι θεμελιώδεις για να μπορέσει να λειτουργήσει ορθά το σύστημα.

Είναι όμως επίσης σημαντικό στο σημείο αυτό να παραδεχτούμε, να αναγνωρίσουμε, ότι η Ελλάδα καταβάλλει μια δυσανάλογη προσπάθεια, καθώς είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται σε μια περιοχή, η οποία δέχεται πολύ σημαντικές πιέσεις. Και εδώ ακριβώς έχουμε και μια σημαντική υπηρεσία, την οποία προσφέρει η Ελλάδα προς την Ευρώπη. Είναι λοιπόν θεμελιώδους σημασίας να το κατανοήσει πλήρως η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό, και έτσι να μπορέσει να στηρίξει πλήρως την Ελλάδα στις προσπάθειες που καταβάλλει.

Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει συνάφεια και συνοχή στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, και αυτή η συνάφεια να συνοδεύεται από αποτελεσματικό μοίρασμα, του βάρους που αναλαμβάνεται. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, ιδίως καθώς προχωρεί προς την ανάπτυξη ή την προώθηση των μεταρρυθμιστικών μέτρων για τη μεταναστευτική πολιτική, θα πρέπει να στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρως, αλλά και ότι πρέπει να μοιραστεί το βάρος, που προανέφερα.

Αυτό είναι υψίστης σημασίας και εμείς θα στηρίξουμε σαφέστατα και θα αρθρώσουμε λόγο μαζί με την ελληνική Κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, ούτως ώστε να τραβήξουμε την προσοχή των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων, προκειμένου να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, καθώς αυτό θα αποβεί προς όφελος της Ευρώπης εν γένει.

Είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς που λαμβάνουν χώρα αυτές οι εξελίξεις. Αυτές οι εξελίξεις συμπίπτουν και με μια χρονική εξέλιξη των πραγμάτων. Και στο σημείο αυτό, θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω προς τον Πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, την εκτίμησή μας για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική Κυβέρνηση στα θέματα που μας αφορούν και, βεβαίως, εκφράζω για άλλη μια φορά την πλήρη στήριξή μας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης