Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.2.10

Συντονισμένη επίθεση εκδηλώνεται κατά του ευρώ, η οποία πλέον περιλαμβάνει ως στόχους, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η διαπίστωση ανήκει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο συνομίλησαν σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) οι δημοσιογράφοι της ελληνικής αποστολής. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα θέματα αυτά, από την πρώτη μάλιστα Σύνοδο Κορυφής, στην οποία μετείχε, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα για την Ευρώπη και ότι οι κερδοσκόποι, μετά τη χώρα μας, θα έβρισκαν και άλλο αδύναμο κρίκο για να πλήξουν το ευρώ.



Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξέλιξη σχετικά με τη στοχοποίηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μία μεμονωμένη υπόθεση. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να αναλάβουμε συντονισμένη δράση με αλληλεγγύη πάνω σ' αυτό το θέμα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι ο ίδιος προτίθεται να θέσει το συγκεκριμένο θέμα τόσο στη συνάντησή του, την Τετάρτη, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όσο και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα συνέλθει την επόμενη μέρα, 11 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε πως εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει και σ'αυτό επιμένουμε. Και πρόσθεσε ότι εμείς ό,τι είχαμε πει, το κάναμε, πήραμε μέτρα.

Στο επίσημο γεύμα του Παγκόσμιου Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στο Νέο Δελχί, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με άλλους πρωθυπουργούς, όπως της Νορβηγίας, της Σλοβενίας και της Λιθουανίας. Ολοι έδειξαν ενδιαφέρον για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και εξέφρασαν την απορία τους στον κ. Παπανδρέου για ποιο λόγο η Ελλάδα δέχεται τέτοιες επιθέσεις.

Στην πρωϊνή ομιλία του στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη, εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα για να βγει απο την κρίση και την ύφεση.

Ανέφερε επίσης ότι η πρόκληση είναι για όλους πολιτική και έγκειται στην ενίσχυση των θεσμών, καθώς και στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι πρόκληση για τους πολιτικούς να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη και να δουν με διαφορετική αντίληψη καθημερινά προβλήματα.

Αναφέρθηκε και στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι υπήρξε η μεγάλη ευκαιρία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο επόμενος σταθμός, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι στο Μεξικό, στο τέλος του φθινοπώρου και εκεί, όπως τόνισε, πρέπει οι αποφάσεις που θα ληφθούν να συνδυάζουν την πράσινη οικονομία με την ευημερία των πολιτών. Είναι, τόνισε, θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικής απόφασης.

Επίσης τόνισε ότι οι αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν και πολύ μεγάλα αποθέματα, πρέπει να κάνουν επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και να στηρίξουν την πράσινη οικονομία.

Εχουμε ιστορική ευθύνη, πρόσθεσε, για το μέλλον του πλανήτη. Η προσπάθεια, όπως ανέφερε, πρέπει να περάσει μέσα απο την ισχυροποίηση των θεσμών, κάτι που θα είναι πιο δύσκολο για τις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες πρέπει να ξεπεράσουν παλιές νοοτροπίες και πρακτικές.

Για πρώτη φορά, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στην ιστορία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση να εργαστούμε συλλογικά για το μέλλον.

Συνάντηση με τη Σόνια Γκάντι

Συνάντηση με την Σόνια Γκάντι, Πρόεδρο του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου, είχε σήμερα στο Νέο Δελχί ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, λίγο πριν αναχωρήσει για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου προσκάλεσε την κα Γκάντι να επισκεφθεί την Ελλάδα, η οποία απάντησε ότι μια επίσκεψη στη χώρα μας την ενδιαφέρει πάρα πολύ, δείχνοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μια επίσκεψη στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η κα Γκάντι και ο κ. Παπανδρέου συζήτησαν,μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου ανέφερε πολλούς τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως για παράδειγμα η ηλιακή ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύνολό τους, η τεχνολογία, γενικά, αλλά και η τεχνολογία τροφίμων ιδιαίτερα, όπως και ο Πολιτισμός.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν, επίσης, για την εξέλιξη των δύο κομμάτων, με την κα Γκάντι να ζητά να ενημερωθεί για τις καινοτομίες που επέφερε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου και ειδικότερα για την εκλογή Προέδρου από τη βάση του κόμματος.

Αυτή την περίοδο το κόμμα του Κογκρέσου επιχειρεί μεγάλες αλλαγές στη δομή του, με επικεφαλής τον εκ των Γραμματέων του Ραούλ Γκάντι και η Ινδική πλευρά ενδιαφέρεται για την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά.

Πέραν των διμερών επαφών και της ενίσχυσης της συνεργασίας σε κρατικό και εθνικό επίπεδο, η κα Γκάντι ενδιαφέρθηκε και για την ενίσχυση των σχέσεων του κόμματός της με την Σοσιαλιστική Διεθνή, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Γ. Παπανδρέου επέδωσε στην κα Γκάντι μια φωτογραφία από την επίσκεψη στην Ελλάδα της αείμνηστης Ίντιρας Γκάντι.

"Θα πληρώσουν οι φοροφυγάδες"

Χθες, ο πρωθυπουργός, σε αν'αλογη συζήτηση που ειχε με δημοσιογράφους, ανήγγειλε τη λήψη μέτρων για εκείνους που δεν πληρώνουν σήμερα και πρέπει να πληρώσουν, δίνοντας κατ` αυτόν τον τρόπο το στίγμα του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στην ίδια συζήτηση ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι και οι μικρομεσαίοι και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές, γιατί αν δεν γίνουν αυτές τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση ζήτησε τη συμβολή όλων στην πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών και ιδιαιτέρως εκείνων που έχουν τα μεγαλύτερα προνόμια και πρέπει να συμβάλουν περισσότερο.

Κανένας μας δεν είναι ευχαριστημένος με τις δυσκολίες που περνάει η χώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και σήμερα είναι μια ιστορική ευκαιρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Και οι αλλαγές αυτές, είπε, θα γίνουν υπέρ των πολιτών.

Αναφέρθηκε στα πολλά λάθη που έχουν γίνει στη χώρα, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να βρίσκεται σήμερα εκτεθειμένη. Έχουμε εθνική ανάγκη να γίνουν οι αλλαγές πρόσθεσε, καθώς μάλιστα η χώρα απειλείται.

Επίσης τόνισε ότι η αδυναμία και η έλλειψη βούλησης τα προηγούμενα χρόνια για να γίνουν αλλαγές δημιούργησαν τα σημερινά προβλήματα, τα οποία πληρώνουμε.

Συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε, στο Νέο Δελχί, συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών με τον Ινδό ομόλογό του Μανμουχάν Σινγκ αλλά και τον γραμματέα του κόμματος του Κογκρέσου Ραούλ Γκάντι.

Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας, όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση.

Η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας διεθνώς είναι πάντα χρήσιμη, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι ακόμα πιο χρήσιμη αυτή την περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει μια εθνική και οικονομική κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η Ινδία η οποία είναι αναδυόμενη δύναμη στην οικονομία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό αλλά και πολιτικά μέσω της αναβάθμισης των σχέσεων, μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ελλάδας σε πολλούς τομείς.

Κοινή διαπίστωση των δύο πρωθυπουργών ήταν ότι οι απόψεις είναι συγκλίνουσες αναφορικά με τα οικνομικά δεδομένα και τη διεθνή οικονομική κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε πρόσκληση στον Ινδό ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο κ.Σινγκ αποδέχθηκε την πρόσκληση και όπως είπε ο κ.Παπανδρέου σύντομα θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τον κ. Παπανδρέου για την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν πολλά θέματα στα οποία οι δύο χώρες θα αναπτύξουν συνεργασία.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στις κατασκευές, στις υποδομές, στις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον τουρισμό, την πράσινη τεχνολογία, την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και την απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης το θέμα της κλιματικής αλλαγής με το οποίο θα ασχοληθεί μεγάλο διεθνές συνέδριο που γίνεται στο Νέο Δελχί, καθώς και για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της χώρας μας ενημερώνοντας τον Ινδό ομόλογό του για το πως προχωρά η προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση και διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ελλάδα θα βγει από αυτή με τα δικά της μέσα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης