Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.4.10

Ο Γ. Α. Παπανδρέου σημείωσε ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι τα spreads είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν, ενώ ταυτόχρονα δεν έθεσε χρονικά όρια ως προς την διαδικασία της προαναφερθείσης αξιολόγησης. Η Ελλάδα πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές, είπε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι τώρα χρειάζεται ψυχραιμία, κάτι το οποίο έδωσε ο μηχανισμός στήριξης.

Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός.



Ο Γ. Α. Παπανδρέου σημείωσε ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι τα spreads είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν, ενώ ταυτόχρονα δεν έθεσε χρονικά όρια ως προς την διαδικασία της προαναφερθείσης αξιολόγησης.

Η Ελλάδα πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές, είπε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι τώρα χρειάζεται ψυχραιμία, κάτι το οποίο έδωσε ο μηχανισμός στήριξης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μηχανισμό είπε ότι αυτός είναι καρπός όσων κάναμε ως Έλληνες, είπε ότι κατακτήσαμε μια νέα αξιοπιστία και υπογράμμισε ότι αυτά που πρέπει να κάνουμε θα τα κάνουμε, είτε υπήρχε ο μηχανισμός, είτε όχι.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε την εμπειρία που του μετέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος του είχε πει ότι για να "καλμάρουν" οι αγορές απαιτείται ισχυρή στήριξη και πρόσθεσε ότι τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας.

Ερωτηθείς αν η χώρα θα μπει σε ύφεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι γενικότερα υπάρχει ύφεση, εκ των πραγμάτων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση "ανεμοδαρμένη" και χωρίς να έχει αξιοποιήσει κονδύλια για την στήριξη της οικονομίας "και αυτό πληρώνουμε τώρα", ενώ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με περιοριστικές πολιτικές για την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις, είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν χρησιμοποιεί αριθμούς για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και επισήμανε ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, πέρα από το νοικοκύρεμα της οικονομίας, υπάρχει και το σκέλος της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.

Ερωτηθείς αν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε και το θέμα κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στην Κύπρο, είπε "όχι", ενώ πρόσθεσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

* Συνεδριάζει αύριο, υπό τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο.

Η συμφωνία για το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα είναι μια "θετική απάντηση των χωρών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Θεωρώ ότι η απόφαση που ελήφθη το Σαββατοκύρακο να τεθεί σε τεχνική εφαρμογή η συμφωνία (σσ.: που επιτεύχθηκε το Μάρτιο από τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων) είναι θετική", δήλωσε ο Τρισέ στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

"Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους", πρόσθεσε καλώντας την Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα των μέτρων που έχει στόχο να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα.

Σήμερα, συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι εργασίες των εκπροσώπων θα συνεχιστούν και πως από τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα, ούτε δηλώσεις.

Ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η συνεδρίαση που ξεκίνησε γύρω στις 3 ώρα Ελλάδος, πραγματοποιείται σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να εργάζονται με τα "νέα δεδομένα που βρίσκονται στο τραπέζι". Το Eurogroup έδωσε ξεκάθαρη εντολή να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί το κοινό πρόγραμμα αρωγής αν το ζητήσει η Ελλάδα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα ανάμεσα στις χώρες του ευρώ και του ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν όλες οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες, από νομικής άποψης, να συνεισφέρουν στο μηχανισμό στήριξης, και αν έχουν την πολιτική βούληση να ξεπεράσουν τα νομικά κωλύματα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η πολιτική βούληση όλων είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε χθες με τη δέσμευση όλων των χωρών της ευρωζώνης ότι θα συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα αρωγής. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια από νομικής πλευράς.

Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να συνδράμουν την Ελλάδα, εάν και εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε, με ποσό ύψους 30 δις. ευρώ για το 2010 με τη μορφή διμερών δανείων στα οποία θα συμμετάσχουν και οι 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης. Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο και θα είναι περίπου 5%. Προβλέπεται ακόμη ότι σε αυτά τα διμερή δάνεια της ευρωζώνης θα προστεθεί και συμπληρωματική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο ενός συνολικού κοινού προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα.

Η απόφαση για το περιεχόμενο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι ο μηχανισμός γίνεται επιχειρησιακός και διευκρίνισε ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι τον κεντρικό συντονισμό των διμερών δανείων θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι ο παράγοντας που θα εκταμιεύει. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε αυτό το μηχανισμό στήριξης με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλαδή ανάλογα με το ΑΕΠ τους και θα δανείζουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο χωρίς, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, να επιβαρύνονται.

Θετική η αντίδραση των αγορών

Το σχέδιο χρηματοπιστωτικής αρωγής προς την Ελλάδα προκάλεσε σήμερα τη θεαματική πτώση του κόστους δανεισμού της Αθήνας στις αγορές ομολόγων και την άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ.

Στις 13.30 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ήταν 6,514%, έναντι 7,126% που ήταν το βράδυ της Παρασκευής. Το επιτόκιο αυτό είχε υπερβεί το 7,500% την Πέμπτη, ποσοστό ρεκόρ μετά την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ το 2001.

Το "σπρεντ" ανάμεσα στο επιτόκιο του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, που χρησιμεύει ως αναφορά στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, και στο ελληνικό επιτόκιο μειώθηκε σημαντικά στις 332 μονάδες βάσης (έναντι των άνω των 400 που ήταν την περασμένη εβδομάδα).

Η πτώση είναι θεαματική, ιδιαίτερα για το επιτόκιο των ομολόγων διετούς ωρίμανσης: βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 5,40%, ενώ την περασμένη Πέμπτη ήταν πάνω από 7%.

Το ευρώ ανέκαμψε και εξακολουθεί να βρίσκεται σε άνοδο έναντι του δολαρίου, χωρίς πάντως να φτάσει το 1,37 δολάριο, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η κρίση μπορεί να διαδοθεί στους κόλπους της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Γύρω στις 13.30 (ώρα Ελλάδας), ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 1,3591 δολάριο, έναντι του 1,3497 δολαρίου που αντιστοιχούσε την Παρασκευή στις 24.00 (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη. Γύρω στις 07.50 (ώρα Ελλάδας) είχε ανέβει στο 1,3692 δολάριο, ένα επίπεδο στο οποίο είχε να φτάσει από τις 18 Μαρτίου.

Τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια αντίθετα έχαναν στα μέσα της ημέρας τα κέρδη που είχαν καταγράψει το πρωί: το Παρίσι υποχωρούσε 0,15%, η Φρανκφούρτη 0,07%, ενώ το Λονδίνο κέρδιζε 0,04%. Το Τόκιο έκλεισε με άνοδο 0,42%.

Τα Χρηματιστήρια είχαν ανοίξει με καθαρή άνοδο, μετά το σχέδιο για την υποστήριξη της Αθήνας. Είχαν ήδη σημείωσει σημαντική άνοδο την Παρασκευή λόγω των φημών για την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup το Σαββατοκύριακο με θέμα την Ελλάδα.

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έχει όμως υποχωρήσει από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του και στις 15:30 διαμορφωνόταν στις 2.067,34 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 3,82%.

Γ.Παπανδρέου: "Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά"

"Στις 25 Μαρτίου μιλήσαμε για μια απόφαση ορόσημο, για ένα ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας για την Ελλάδα. Σήμερα με την απόφαση του Eurogroup το δίχτυ ασφαλείας πήρε συγκεκριμένη μορφή. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά", δήλωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι "η εξέλιξη δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, είναι μία σημαντική απόφαση για την ίδια την ΕΕ".

"H Ευρώπη στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα: ότι κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα και ότι η ΕΕ ήταν, είναι και παραμένει μία κοινότητα κοινών αξιών, κοινών στόχων και αλληλεγγύης", είπε ο κ.Γ.Παπανδρέου.

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "θέλω όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να είναι σίγουροι πως οι προσπάθειες και οι κόποι που καταβάλουμε όλοι μαζί πιάνουν τόπο. Γιατί δουλεύουμε ακούραστα από την πρώτη μέρα με σχέδιο, πίστη στην Ελλάδα και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε μία κρίση χωρίς προηγούμενο για οποιαδήποτε κυβέρνηση".

" Βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα ανοίγουμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει με σιγουριά στην έξοδο από την κρίση και θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα της βιώσιμης ανάπτυξης, της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης", είπε προσθέτοντας ότι " κτίζουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας, ανακτούμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, πείθουμε όλη την διεθνή κοινότητα ότι είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε το ίδιο μας το σπίτι".

"Είναι σήμερα ανάγκη να συνεχίσουμε με σχέδιο σοβαρότητα και αποφασιστικότητα σε κάθε τομέα πολιτικής για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε για τον πολίτη και την Ελλάδα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Γ.Παπακωνσταντίνου: "Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού"

Ως «εξαιρετικά σημαντική απόφαση, πάνω από τις προσδοκίες της χώρας και με επιτόκια χαμηλότερα από ό,τι εκτιμούνταν αρχικά» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την απόφαση. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, που «αποτελεί ένα σαφέστατο δίχτυ ασφαλείας», καθώς όπως πρόσθεσε «έχουμε στόχο και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές».

Ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας περαιτέρω τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι αγορές και τα spreads τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» προκειμένου να αποφασισθεί εάν η Ελλάδα θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Σημειώνεται ότι την προσεχή Τρίτη θα γίνει έκδοση εντόκων γραμματίων, που θα αποτελεί και μια πρώτη ένδειξη για το εάν υπάρξει αποκλιμάκωση των spreads. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητεί επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010, ενώ όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τόσο για εφέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης