Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.5.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ SAAD HARIRI ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΤΟ
Αθήνα, 20 Μαΐου 2010




S. HARIRI: Εξοχότατε Πρωθυπουργέ κ. Παπανδρέου, κυρίες και κύριοι, εκπρόσωποι του Τύπου,

Είναι χαρά και τιμή για μένα, να υποδέχομαι μια τόσο διακεκριμένη προσωπικότητα σήμερα στη Βηρυττό. Είναι, επίσης, η πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή, γι' αυτό σας ευχαριστώ που επιλέξατε τον Λίβανο ως πρώτο σας σταθμό.

Είχαμε μία θαυμάσια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας θίξαμε ορισμένα σημαντικά θέματα, που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες μας. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την υποστήριξη που παρείχε πάντα στον Λίβανο, στη διάρκεια των δύσκολων περιόδων στην ιστορία της χώρας, και ιδιαίτερα μετά την ισραηλινή επίθεση του 2006, συμβάλλοντας στην UNIFIL και παρέχοντας βοήθεια.

Μιλήσαμε για το πώς θα εδραιώσουμε ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και εμπορικών. Προσβλέπουμε στη διατήρηση αυτών των σχέσεων και στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, για το καλό και των δύο λαών μας.

Επίσης, ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε στην Ένωση για τη Μεσόγειο και προσβλέπουμε στην υποστήριξη που θα παράσχει η Ελλάδα στη σχετική πρωτοβουλία του Λιβάνου.

Εστιάσαμε στις χρηματοπιστωτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και συζητήσαμε για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει.

Εδώ, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, για τις σημαντικές ηγετικές ικανότητες που επέδειξε, στη δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού πακέτου, που θα εξασφαλίσει τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής και δανειοληπτικής θέσης της χώρας. Αυτό που κάνατε, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι κάτι που κι εμείς χρειαζόμαστε στον Λίβανο, και ελπίζω ότι το ταχύτερο δυνατό θα προβούμε σε πολλές μεταρρυθμίσεις.

Μιλήσαμε, επίσης, για την αραβοϊσραηλινή διένεξη. Αυτό το θέμα, όπως και η κατάσταση στην Παλαιστίνη, υπήρξαν ανάμεσα στις μεγαλύτερες προτεραιότητες της ατζέντας μας. Χαιρετίζω την άποψη του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, ο οποίος πιστεύει σε μια δίκαιη ειρήνη και στη επίλυση μιας διένεξης που διαρκεί 63 χρόνια.

Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τη σημερινή, για να αναλάβει η Διεθνής Κοινότητα ευθύνες και να καταδείξει ειλικρινή δέσμευση για μια περιοχή ειρήνης.

Μόνον η ειρήνη μπορεί να αντικρούσει τους ισχυρισμούς που χρησιμοποιούν οι εξτρεμιστές, για να κινητοποιήσουν τα πλήθη κατά των μετριοπαθών. Η απουσία ειρήνης θα τροφοδοτήσει την αδιαλλαξία και τη βία.

Η Ελλάδα και ο Λίβανος ζουν στην ίδια δύσκολη περιοχή. Η ασφάλεια και η περιφερειακή σταθερότητα της χώρας μας είναι ασφάλεια και σταθερότητα και για την Ελλάδα.

Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, για να γίνει αυτή η περιοχή ασφαλής και για τους δύο λαούς μας. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Saad, πρώτα απ' όλα για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε, κατά την επίσκεψή μας εδώ. Όπως είπατε, είχαμε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις πάνω σε διμερή, σε περιφερειακά θέματα, αλλά και σχετικά με τη συνεργασία μας, οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία, σε διμερή βάση, αλλά και στη Μεσόγειο.

Αυτή η περιοχή έζησε διενέξεις και εντάσεις, αλλά οι σχέσεις της Ελλάδας και του Λιβάνου διέπονται από μακρά φιλία, μακρά συνεργασία, από παραδοσιακή συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση. Αυτό μας καθοδήγησε. Έχουμε όμως και κοινές αρχές, στις οποίες πιστεύουμε, που σφυρηλάτησαν τη σχέση μας.

Αλλά και οι οικογένειές μας γνωρίζονταν. Ο πατέρας μου, ως Πρωθυπουργός, είχε στενές σχέσεις με πολλούς ηγέτες του Αραβικού κόσμου. Κι εγώ, προσωπικά, είχα έλθει εδώ πολλές φορές, συνήθως σε εποχές κρίσης, για να εκφράσω την αλληλεγγύη του Ελληνικού λαού στο λαό του Λιβάνου και, φυσικά, στην περιοχή.

Οι ιστορίες μας είναι αλληλένδετες. Σήμερα, είχα φυσικά την ευκαιρία να συζητήσω την ανάπτυξη της συνεργασίας μας στο Αραβικό Οικονομικό Φόρουμ, που δείχνει ότι μπορούμε να εγκαινιάσουμε νέους τομείς, κυρίως σε αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Νομίζω ότι αυτό που δείχνουμε είναι ότι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, όπως είπατε, τόσο με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις χώρες μας, αλλά συγχρόνως, με πρωτοβουλίες και με την ανάπτυξη του εμπορίου και της συνεργασίας στην περιοχή μας.

Θα ήθελα, επίσης, κύριε Πρωθυπουργέ, να σας συγχαρώ, και φυσικά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του Λιβάνου, αλλά και εσάς, προσωπικά, για τις θαρραλέες κινήσεις που κάνατε, για να δημιουργήσετε μια περιοχή πιο σταθερή, με πνεύμα διαλλακτικότητας, με τρόπο εποικοδομητικό, αντιμετωπίζοντας ευαίσθητα θέματα για τον Λίβανο και την περιοχή. Είμαι δε πεπεισμένος ότι, υπό τις παρούσες προϋποθέσεις, υπό την ηγεσία σας, η χώρα σας θα συνεχίσει στο δρόμο της προόδου, εδραιώνοντας την εθνική ενότητα, τη σταθερότητα και την ευημερία.

Όπως είπα, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες με τον Λίβανο. Συμφωνούμε να υπάρχουν κοινές πολιτικές για την αντιμετώπιση των περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων. Οι χώρες μας είναι υπέρ μιας ολοκληρωμένης λύσης του Παλαιστινιακού, που θα περιλαμβάνει τα θέματα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των προσφύγων, για να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του Παλαιστινιακού λαού.

Γνωρίζουμε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους είναι κάτι που θα δημιουργήσει ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας για όλους, και για το Ισραήλ.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, ότι πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα, και χρειάζεται η Διεθνής Κοινότητα να κινηθεί αποτελεσματικά και το ταχύτερο δυνατό. Θα προσέθετα μάλιστα ότι, σε αυτή την κρίση, την οικονομική κρίση, είναι ακόμα πιο αναγκαίο να καταδείξουμε ότι, η Διεθνής Κοινότητα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, που βρίσκονται έξω από την περιοχή κι έχουν καταστεί διεθνή, οδηγώντας σε πόλωση, φονταμενταλισμό και σύγκρουση πολιτισμών, που σίγουρα δεν αποτελούν την καρδιά του προβλήματος.

Πρέπει συνεπώς να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, για να υπάρξει διαλλακτικότητα και για να αντιμετωπιστούν τα διεθνή προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θέλω να επαναλάβω ότι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να καταβάλει προσπάθειες για την εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Λίβανο. Η παρουσία ισχυρής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στον Λίβανο, μαζί με την UNIFIL, η υποστήριξη του Ειδικού Δικαστηρίου και ο σεβασμός των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν όλα απτές αποδείξεις της υποστήριξής μας, τόσο ως Ελλάδας, όσο και ως Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου.

Η Ελλάδα και ο Λίβανος έχουν κοινά συμφέροντα στη Μεσόγειο. Και εκεί, πρέπει να συνεργαστούμε. Συζήτησα με τον κ. Πρωθυπουργό την πρωτοβουλία που αναλάβαμε, μαζί με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, για το θέμα της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο. Προσβλέπουμε και στη δική σας συνεργασία, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε μόνο τις απειλές από τις κλιματικές αλλαγές στη Μεσόγειο, αλλά να επωφεληθούμε από αυτή την ευκαιρία, για να ανανεώσουμε, να αναδιαμορφώσουμε το οικονομικό μας μοντέλο, χρησιμοποιώντας βιώσιμη ενέργεια, δημιουργώντας πράσινη οικονομία, πράσινο τουρισμό, πράσινη γεωργία, ώστε να καταστούν οι οικονομίες μας πιο ανταγωνιστικές.

Είμαι λοιπόν πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες μας θα συνεχίσουν την εξαιρετική τους συνεργασία - είμαι ακόμα πιο πεπεισμένος, μετά από τις θαυμάσιες συζητήσεις μας - τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον, σε διμερή και πολυμερή βάση, για το καλό των λαών μας.

Και μετά από την πρόσκληση που σας απηύθυνα, ελπίζω ότι θα μας επισκεφτείτε το συντομότερο στην Ελλάδα, για να συνεχιστεί αυτή η καλή συνεργασία. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Hariri, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η αλληλεγγύη είναι η σημαντικότερη πολιτική για την περιοχή της Μεσογείου.

Πώς βλέπετε λοιπόν τις σχέσεις ανάμεσα στον Λίβανο και την Ελλάδα, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; Και πώς βλέπετε την πρόταση για την Ένωση για τη Μεσόγειο; Ευχαριστώ.

S. HARIRI: Πρώτα απ' όλα, όπως είπα, πραγματικά συγχαίρω τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα, για το ότι δεν την αντιμετώπισε με φυγή, αλλά με προσπάθεια να βρει λύσεις και με τις σωστές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα.

Αυτό είναι αξιέπαινο και ο Λίβανος μοιράζεται τις εμπειρίες του σχετικά με τις κρίσεις.

Μιλήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, για το πώς θα κινηθούμε. Έχουμε πολλά κοινά, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι τομείς που χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Επίσης, μιλήσαμε για το πώς μπορεί να υπάρξουν εμπορικές συναλλαγές μεταξύ μας, πράγμα που θα βοηθήσει τις οικονομίες και των δύο χωρών.

Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι τόσο μεγάλος, παράλληλα όμως, και τόσο μικρός. Πρέπει να φροντίσουμε, η συνεργασία μας, η διμερής μας συνεργασία, η οικονομική διμερής μας συνεργασία, να καταστεί ευκολότερη για τις επιχειρήσεις και των δύο χωρών μας.

Σχετικά με την Ένωση για τη Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Υπάρχει μια πρόταση, που συζήτησε ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν, σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία νέας οικονομίας με πράσινη ενέργεια. Ξέρετε, για να γίνει η κλιματική αλλαγή πραγματική, πρέπει να βασιστεί στην οικονομία. Πρέπει να γίνει βιώσιμη. Πρέπει να υπάρξουν σχετικά επιχειρηματικά κίνητρα.

Πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό, γιατί αν ανέβει κατά ένα ή δύο βαθμούς η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα, τότε δεν θα υπάρχει πια παγκόσμια οικονομία.

Πρέπει, συνεπώς, να εξετάσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα δυναμικά, όπως είπε ο κ. Πρωθυπουργός, και πιστεύω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια ερώτηση για τον κ. Παπανδρέου. Σήμερα, η χώρα σας έχει απεργία. Τι μήνυμα έχετε να στείλετε στο λαό σας;

Επίσης, έχετε ήδη ή πρόκειται να ζητήσετε οικονομική βοήθεια από Αραβικές χώρες; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το μήνυμά μου είναι πολύ σαφές: είμαστε μια χώρα ανοικτή και δημοκρατική και, οι άνθρωποι, ελεύθερα και δικαιολογημένα, εκφράζουν τις απόψεις τους για την οικονομική κρίση. Είναι οδυνηρό για όλους. Το αντιλαμβανόμαστε και, προσωπικά, το αντιλαμβάνομαι.

Επίσης, όμως, γνωρίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, για να γίνει η χώρα μας μια βιώσιμη οικονομία, μια ανταγωνιστική οικονομία - για τη διάσωση της οικονομίας μας.

Αυτό το κάναμε, και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τρόπο φυσικά δίκαιο. Κατορθώσαμε ήδη, με την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία των ενεργειών μας, να διαμορφώσουμε ένα σημαντικό πακέτο μέτρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μας δώσει χρόνο, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και, οι μεταρρυθμίσεις να αποφέρουν αποτελέσματα, που θα καταστήσουν την οικονομία μας ανταγωνιστική και θα μας οδηγήσουν έξω από το κυρίαρχο χρέος.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα δείξει ότι όχι μόνον υπάρχει σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερη αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη, και έχει πάρει σχετικά μέτρα, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για πολύ σημαντικές αποφάσεις, για ιστορικές αποφάσεις και, είμαι βέβαιος ότι, η Ευρωζώνη θα υπερισχύσει. Και αυτή, είναι μια ένδειξη σταθερότητας.

Δεν ζητήσαμε βοήθεια από τα Αραβικά κράτη. Αυτό όμως που κάναμε σήμερα, αυτό που κατορθώσαμε σήμερα στον Λίβανο, στο πλαίσιο του Αραβικού Οικονομικού Φόρουμ - και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την παρουσία σας - είναι ότι βρήκαμε τομείς αμοιβαίας συνεργασίας. Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε - πράσινη ενέργεια, τουρισμός, γεωργία, υψηλή τεχνολογία, τεχνολογία της πληροφορικής. Υπάρχουν, φυσικά, και οι επιχειρήσεις και ο τραπεζικός τομέας. Αυτοί είναι τομείς, όπου νομίζω μπορούμε να προσφέρουμε πολλά οι μεν στους δε, και ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετές Αραβικές χώρες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ήδη, υποδέχτηκα στην Ελλάδα ανώτερους αξιωματούχους από το Αμπού Ντάμπι και το Κατάρ. Σήμερα το απόγευμα, όπως είπα στον Πρωθυπουργό σας, ο Πρόεδρος Μουμπάρακ θα είναι στην Αθήνα.

Αυτά, λοιπόν, δείχνουν ότι υπάρχει ανανεωμένο, μεγάλο ενδιαφέρον για ενίσχυση αυτών των σχέσεων, πολιτικών, πολιτιστικών και φυσικά επιχειρηματικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Hariri, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε νέους τομείς αμοιβαίας συνεργασίας. Βλέπετε κάποιο συγκεκριμένο τομέα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών;

Και μια συγκεκριμένη ερώτηση στον κ. Παπανδρέου. Πώς σχολιάζετε την απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τα CDS;

S. HARIRI: Γνωρίζετε ότι συζητήσαμε το θέμα και, πιστεύω ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει. Η Ελλάδα είναι τουριστική χώρα, όπως και ο Λίβανος. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε κάποιες συμφωνίες-πακέτα, ώστε να φέρουμε επισκέπτες σε Ελλάδα και Λίβανο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η πλειονότητα των επισκεπτών της περιοχής μας προέρχεται από μακρινές χώρες και θα ήθελαν να επισκεφτούν, με την ευκαιρία αυτή, διάφορες χώρες. Αν λοιπόν μπορέσουμε να συνεργαστούμε στο πεδίο του τουρισμού στην περιοχή μας, πιστεύω ότι θα ανακαλύψουμε ότι πολλοί επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, να μεταβούν στην Τουρκία, κατόπιν στο Λίβανο, την Συρία, την Ιορδανία, γεγονός που θα απέβαινε σε όφελος όλων μας. Με τον τρόπο αυτό, ωφελείται η Ελλάδα, ωφελείται και ο Λίβανος.

Όπως ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός, υπάρχουν και πολλοί άλλοι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς και ο Λίβανος σήμερα χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Χρειαζόμαστε, επίσης, μια λύση στο μείζον συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βηρυτός και ο Λίβανος, ενώ η Ελλάδα έλυσε το πρόβλημα των μεταφορών, όπως γνωρίζετε, όταν διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συζητήσαμε και αυτού του είδους τη συνεργασία, όπως και την εξεύρεση αντίστοιχων λύσεων σε υφιστάμενα ζητήματα, αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ελληνική εμπειρία στη διαχείριση υδάτων και στον αγροτικό τομέα.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο είδος της συνεργασίας την οποία μπορούμε να αναπτύξουμε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά, για το καλό των χωρών μας και, για το λόγο αυτό, σύντομα πρόκειται να πραγματοποιήσω επίσκεψη στην Ελλάδα.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας ευχαριστώ, κ Πρωθυπουργέ. Θα ήθελα και εγώ να υπογραμμίσω τα όσα μόλις είπε ο Πρωθυπουργός. Πράγματι, είναι πολλοί οι τομείς συνεργασίας και, προσβλέπω σε αμοιβαία οφέλη, είτε αυτά αφορούν στον τομέα του τουρισμού, είτε των μεταφορών, της γεωργίας και της ενέργειας. Πρόκειται για τομείς, στους οποίους πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα ως περιοχή και, άρα, τόσο οι επενδυτές, όσο και πολλοί τουρίστες θα συρρεύσουν, βοηθώντας και στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, επ' ωφελεία των λαών μας.

Ως προς το θέμα των CDS, επιθυμώ να δηλώσω με απόλυτη σαφήνεια ότι, με τον τρόπο αυτό, οι χώρες της Ε.Ε., οι χώρες της Ευρωζώνης, δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να προασπίσουμε τη νομισματική μας πολιτική, να υπερασπιστούμε το ευρώ και να προστατεύσουμε τις εθνικές μας οικονομίες.

Θέλουμε να είναι σε θέση να λειτουργούν οι αγορές, καθώς γνωρίζουμε ότι οι αγορές μπορούν να αποδειχθούν ιδιαιτέρως χρήσιμες και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των οικονομιών μας. Επιθυμούμε, όμως, να διασφαλίσουμε επίσης, ότι θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αστάθεια των αγορών, που διαφορετικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίσεις και "φούσκες".

Αντιλαμβάνομαι και αντιλαμβανόμαστε, ότι επικρατεί και μία αίσθηση φόβου στις αγορές, εξαιτίας της κρίσης του 2008. Πρέπει, για το λόγο αυτό, να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε προσφέρει τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις για την επικράτηση της σταθερότητας, προς όλους όσοι επενδύουν στην περιοχή μας, πράγμα το οποίο κάνουμε.

Ασφαλώς, όμως, υπάρχουν και κάποιες κερδοσκοπικές πρακτικές. Εμείς, αυτό το βιώσαμε, τόσο ως χώρα, στην Ελλάδα, όσο και ως Ευρωζώνη. Εξ ου και προχωρούμε στη λήψη των μέτρων, μέσω των οποίων δηλώνουμε ότι αντιμετωπίζουμε με τρόπο ξεκάθαρο την κερδοσκοπία, ως φαινόμενο το οποίο δεν θα επιτρέψουμε.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κερδοσκοπικά φαινόμενα να υπονομεύσουν τις εθνικές μας οικονομίες, το υστέρημα των λαών μας, των πολιτών μας, όπως και πολλά από τα δικαιώματά τους.

Εμείς, από την άλλη, αναλαμβάνουμε την ευθύνη της υλοποίησης των απαιτούμενων αλλαγών στις χώρες μας, ενώ ταυτοχρόνως δεν αφήνουμε περιθώρια υπονόμευσης των απαραίτητων αυτών αλλαγών, από σαφέστατα κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Θεωρώ, επίσης, ότι η απόφαση της Γερμανίας αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της αποφασιστικότητας όλων των Ευρωπαίων, να προωθήσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις και στις διεθνείς αγορές.

Βεβαίως, ελπίζω ότι αυτή είναι μία ένδειξη, την οποία θα εκλάβει θετικά και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οπότε τα μέλη του G20, όπως και οι λοιπές χώρες, οι οποίες συνδέονται με τους G20, θα προχωρήσουν με τη σειρά τους στην εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων, υπέρ της ρύθμισης του χρηματοοικονομικού συστήματος και της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών, κατά τρόπο ώστε να υπάρχει αυξημένη διαφάνεια και μεγαλύτερη σταθερότητα στη διεθνή χρηματοοικονομική τάξη, από την οποία όλοι θα βγούμε κερδισμένοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπανδρέου, θα μας μιλήσετε για την ειρηνευτική διαδικασία; Πώς η χώρα σας στήριξε την εν λόγω ειρηνευτική διαδικασία και κινήθηκε ταχέως;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχήν, υπάρχει ταύτιση απόψεων με την Κυβέρνηση του Λιβάνου. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Επιθυμούμε την επικράτηση της ειρήνης και δραστηριοποιηθήκαμε εντόνως στην περιοχή, ιδίως στο παρελθόν. Δραστηριοποιήθηκαν οι Κυβερνήσεις μας, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι Κυβερνήσεις των οποίων ηγήθηκε ο πατέρας μου, και εκείνες στις οποίες συμμετείχα εγώ ως Υπουργός Εξωτερικών, όπως και κατόπιν, υπό την ιδιότητά μου, του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης. Αλλά και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παρέστην και εξακολουθώ να παρίσταμαι σε πολλές συναντήσεις, στις οποίες εμπλέκονται όλες οι πλευρές, και τα προοδευτικά κόμματα, και σχηματισμοί που εκπροσωπούν την περιοχή, συμπεριλαμβανόμενων Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Έχουμε, μάλιστα, συντάξει και έγγραφα από κοινού.

Η αίσθησή μου είναι ότι γνωρίζουμε τη βάση της λύσης του ζητήματος και, άρα, δεν χρειάζεται να την αναζητήσουμε. Γνωρίζουμε πού ακριβώς έγκεινται οι λύσεις, και το έχουμε δει κατ΄ επανάληψη στη Μαδρίτη, στο Όσλο, είτε μιλάμε για Δημοκρατία των λαών, είτε για πρωτοβουλίες για έμμεσες συνομιλίες.

Αυτό που τώρα απαιτείται, είναι η βούληση της Διεθνούς Κοινότητας και για το σκοπό αυτό εργαζόμαστε. Εργαζόμαστε, και στο πλαίσιο της Ε.Ε., και με τους εταίρους μας της Ε.Ε. στο Κουαρτέτο, ώστε να διασφαλίσουμε την ενεργό παρουσία και την ισχυρή βούληση να προχωρήσουμε.

Και μάλιστα, θα επεσήμανα ότι δεδομένης της τρέχουσας διεθνούς οικονομικής κρίσης, θα αποτελούσε ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ένδειξη για όλη την ανθρωπότητα, αν κατορθώναμε να επιλύσουμε σε επίπεδο παγκόσμιας διακυβέρνησης τέτοια προβλήματα, όχι μόνο οικονομικά, τα οποία μας ταλανίζουν επί χρόνια και δεκαετίες, μεταφέροντας και ένα πολύ θετικό μήνυμα προς την υφήλιο και τους λαούς της περιοχής μας, μεταξύ των οποίων και στους Έλληνες, που αποτελούν σκέλος της περιοχής. Γι' αυτό και εμείς επιθυμούμε την ειρήνη τόσο πολύ, όσο και εσείς.

S. HARIRI: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης