Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

14.5.10

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος υποδέχθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.



Στη συνάντηση παρέστησαν από ελληνικής πλευράς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Βρεττός. Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Μουράτ Μερτζάν.



Πρόεδρος της Βουλής: «Νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών»



Ο Πρόεδρος της Βουλής καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είπε τα εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ σας καλωσορίζουμε στη Βουλή των Ελλήνων εδώ στην Αθήνα, που είναι το λίκνο της Δημοκρατίας. Το μέρος όπου γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια η Δημοκρατία.

Εκφράζω την ευχή, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους μου βουλευτές όλων των κομμάτων, η επίσκεψη σας αυτή και οι συνομιλίες που θα έχετε σήμερα και αύριο εσείς και οι συνεργάτες σας να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές. Να είναι παραγωγικές επ’ ωφελεία των σχέσεων των λαών των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Εύχομαι αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει μια νέα αρχή στη βελτίωση, στη διεύρυνση και στην εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, στα πλαίσια της κατοχύρωσης της ειρήνης και της συνεργασίας. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συνιστάται και θα λειτουργήσει για πρώτη φορά, ευχόμαστε ν’ αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Καλώς ήλθατε».





Πρωθυπουργός Τουρκίας: «Να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ακόμα καλύτερο»



Στην αντιφώνηση του ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε τα ακόλουθα: «Αξιότιμε Πρόεδρε, αξιότιμοι εκπρόσωποι του Τύπου,

θα ήθελα να σας πω ότι αυτή η επίσκεψη που για μας θεωρείται ιστορική επίσκεψη, έχει ιδιαίτερη σημασία. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πάρα πολλά θέματα, πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, θέματα τουρισμού και άλλα παρεμφερή θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες. Έχω έλθει στην Ελλάδα συνοδευόμενος από μία αντιπροσωπεία 320 ατόμων. Έχουν ολοκληρώσει οι συνεργάτες μου τις εργασίες τους για την υπογραφή 21 συμφωνιών. Βεβαίως, η υπογραφή αυτών των συμφωνιών αυξάνει την ιστορική σημασία της επίσκεψης αυτής.

Ενώ εμείς από τη μία πλευρά θα συζητάμε τις πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές, τουριστικές, εμπορικές συναλλαγές και τον τρόπο συνεργασίας στους τομείς αυτούς που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, από την άλλη πλευρά οι επιχειρηματίες των δύο χωρών, οι δικοί μας που μας συνοδεύουν με τους Έλληνες συναδέλφους τους, θα συζητούν για τους τομείς στους οποίους θα μπορέσουν να έχουν συνεργασία.

Εκείνο που επιθυμούμε είναι σαν δύο γειτονικές, φιλικές χώρες να οικοδομήσουμε ένα μέλλον φιλικό ακόμα καλύτερο. Γι’ αυτό και πραγματοποιούμε όλα αυτά τα βήματα. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα είναι άκρως αποδοτική. Θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν όλοι για την αντιπροσωπεία μας από την πρώτη στιγμή που ήλθαμε».



Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον τουριστικό, οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό τομέα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο κ. Πετσάλνικος έθεσε στον κ. Ερντογάν την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που αποτελεί επιθυμία ολόκληρου του ελληνικού λαού. Πρόσθεσε την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει ανάμεσα στους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής και λειτουργικής λύσης για το Κυπριακό.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης