Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.8.10

Κατακτήσαμε τους πρώτους στόχους που είχαμε θέσει, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόμενος τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και πρόσθεσε ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, σιγουριάς, κοινωνικής δικαιοσύνης και η ανάπτυξη της οικονομίας.



Τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο, παρά τα όποια προβλήματα. Δημιουργούνται συνθήκες για έναν ενάρετο κύκλο στην οικονομία. Αφήνουμε πίσω το φαύλο κύκλο, ανέφερε ο Γιώργος Προβόπουλος στον πρωθυπουργό, πριν ξεκινήσει η συνεργασία τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση, η οποία κράτησε μία ώρα, ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε νωρίτερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε επίσης ότι οι πρωτοβουλίες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν καρπούς.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

"Συγκυριακή η υστέρηση στα έσοδα"

Στο μεταξύ, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ως μικρή και συγκυριακή την υστέρηση στα έσοδα, ύψους 800 εκατ. ευρώ και πιστεύουν ότι δεν θα συνεχιστεί, ενώ προσθέτουν ότι το κράτος αναμένει εισπράξεις από το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΜΑΠ και τα φυσικά πρόσωπα, στην εκκαθάριση των οποίων σημειώνεται μια μικρή καθυστέρηση.

Αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως τα διαρθρωτικά μέτρα είναι μπροστά μας και εκτιμούν χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση προχωράει φουλ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό πακέτο, οι κύκλοι αυτοί αναφέρουν πως τα περιθώρια είναι γνωστά, προσθέτουν δε ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο 100 εκατ. ευρώ από τα επιδόματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης για στοχευμένες δράσεις και ρίχνοντας το βάρος στον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών σημειώνουν χαρακτηριστικά, πως το θέμα είναι το πώς διαχειρίζεσαι αυτά που δίνεις, τα οποία είναι πολλά.

Αναφορικά με τις τράπεζες, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως αυτές εξήλθαν με καλά αποτελέσματα από το πρόσφατο στρες-τεστ και θεωρούν ότι εξίσου καλά θα είναι και τα αποτελέσματα του επόμενου τεστ.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως το κράτος θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που επιθυμεί η ΑΤΕ, αφήνοντας όμως ανοιχτό, το ύψος του ποσοστού αυτής της συμμετοχής.



Συνάντηση με την υπουργό ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη

Το πρωί, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη. Όπως δήλωσε η κα. Μπιρμπίλη, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προτεραιότητες του υπουργείου ενόψει της ΔΕΘ. Τα θέματα που αφορούν την ενέργεια και την απελευθέρωση της ενέργειας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου δήλωσε η υπουργός εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου.

Ερωτηθείσα εάν θα είναι υποψήφια για την περιφέρεια Αττικής είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, οι στόχοι μου είναι διαφορετικοί, ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση εάν της το ζήτησε ο πρωθυπουργός να είναι υποψήφια.



Στο στόχαστρο γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί

Γιατροί, δικηγόροι μηχανικοί είναι οι επόμενοι στόχοι των διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων τις οποίες θα πραγματοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το γενικό γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων Δ. Σπινέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις θα αφορούν τα ακόλουθα:

- για τους γιατρούς θα διασταυρώνονται τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία και αυτά που προκύπτουν από τις αμοιβές που δηλώνουν τα νοσοκομεία, στα οποία εργάζονται

- για τους δικηγόρους θα γίνεται διασταύρωση των εισοδημάτων τους με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους δικηγορικούς συλλόγους, σχετικά με τα έξοδα παραστάσεων και τα παράβολα

- για τους μηχανικούς θα γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων τους με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα Επιμελητήρια για τις αμοιβές τους.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν και οι διασταυρώσεις που αφορούν την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διασταυρώσει τα στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχει στη διάθεση της με τα αντίστοιχα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι.

Ειδικές ομάδες δράσης συγκροτεί το ΣΔΟΕ

Σε άλλη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννη Καπελέρη αποφασίστηκε η δημιουργία πέντε ειδικών ομάδων δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον Σεπτέμβριο από το ΣΔΟΕ.

Η κάθε ομάδα θα αποτελείται από 50 υπαλλήλους και θα στελεχωθεί από μετατάξεις και μετακινήσεις ελεγκτών, που αναμένεται να γίνουν στο ΣΔΟΕ από τις εφορίες και αντίστροφα, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ομάδες θα εστιάζουν τους ελέγχους τους σε πέντε τομείς:

* στα μεγάλα εισοδήματα,

* στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία,

* στους οφειλέτες ληξιπρόθεσμών χρεών προς το δημόσιο,

* στην επώνυμη φοροδιαφυγή,

* στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο την είσπραξη του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης