Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.9.10

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2010

Συντρόφισσες και σύντροφοι, και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή την παρουσία και στήριξή σας. Τις τρεις αυτές ημέρες, δείξαμε και αποδείξαμε για άλλη μία φορά ότι το Κίνημά μας είναι δύναμη πρωτοπορίας, φορέας διαλόγου και επεξεργασίας καινοτόμων ιδεών.



Αποδείξαμε ότι για άλλη μία φορά υπηρετούμε αξίες, μας καθοδηγούν οι αρχές μας και φωτίζουν το δρόμο, ακόμα κι όταν βρισκόμαστε στις πιο σκοτεινές συνθήκες, όπως αυτές που πέρασε η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Και οι συνθήκες, στις οποίες το Κίνημά μας κλήθηκε να υπηρετήσει τη χώρα από την κυβερνητική θέση, είναι πράγματι οι πιο δύσκολες που γνωρίσαμε από τη μεταπολίτευση. Είναι οι πιο δύσκολες από τότε που, στις 3 του Σεπτέμβρη του ’74, ιδρύσαμε το Κίνημά μας. Απ’ την απύθμενη ανευθυνότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, φτάσαμε ως χώρα στο σημείο μηδέν.

Ποτέ άλλοτε η πατρίδα μας δεν είχε βρεθεί σε τόσο μεγάλο κίνδυνο. Ποτέ άλλοτε η απειλή δεν ήταν τόσο μεγάλη. Μην το ξεχνάμε αυτό. Μην το ξεχνάμε ποτέ. Όχι μόνο γιατί ποτέ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η ιστορικότητα της στιγμής που ζούμε, όχι μόνο γιατί πρέπει να νιώθουμε περήφανοι γιατί κάναμε και κάνουμε το καθήκον μας, αποτρέποντας μια βέβαιη καταστροφή, αλλά γιατί αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουμε και αυτή την κατάσταση αλλάζουμε.

Και είναι ακριβώς η κρισιμότητα της στιγμής που αυξάνει το βάρος της ευθύνης μας, τις απαιτήσεις που εμείς οι ίδιοι πρέπει να έχουμε από τους εαυτούς μας. Δικαίως λέγαμε προεκλογικά και αποδείχθηκε παραπάνω από αναγκαίο, ότι η κατάσταση, το μέγεθος των προβλημάτων, η ένταση και η έκταση της κρίσης δεν επιτρέπουν μερεμέτια. Δεν επιτρέπουν ημίμετρα, φτιασιδώματα, που απλώς βελτιώνουν προσωρινά την κατάσταση, αλλά δεν οδηγούν τα πράγματα οριστικά σε καινούργια θεμέλια, σε άλλη κατεύθυνση.

Γι’ αυτό, πρέπει κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, σε κάθε τομέα, να αναδεικνύουμε τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων και μαζί με τον Ελληνικό λαό, να διαμορφώνουμε καινοτόμες λύσεις, λύσεις ανθρωπιάς, δικαιοσύνης, ευνομίας, πάντα προς όφελος του πολίτη.

Ο λαός σήμερα αυτό απαιτεί και αυτό εμπιστεύεται σε εμάς, τη ριζική αλλαγή σε όσα τον ταλαιπώρησαν και σε όσα τον έθιξαν. Αυτό εμείς υπηρετούμε. Και όσο το υπηρετούμε ευλαβικά, τόσο ισχυροποιούμε τη χώρα μας, τόσο ισχυροποιούμε τη δημοκρατία μας, τόσο δίνουμε δύναμη στον πολίτη, τόσο αποτρέπουμε τους διάφορους κερδοσκόπους και μια φοβική παγκόσμια αγορά που καιροφυλακτεί. Καιροφυλακτεί και ερμηνεύει κάθε αδυναμία, κάθε αμφισβήτηση, κάθε εμπόδιο στις αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα, ως αρχή καταστροφής.

Τους μήνες που πέρασαν και μέχρι σήμερα, καταφέραμε να δώσουμε την εικόνα της αξιοπιστίας και της σίγουρης κατεύθυνσης, με τους κόπους, τις θυσίες και την απόφαση ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Και ήρθε πια η ώρα να πάμε μαζί να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιθυμία του Ελληνικού λαού.

Και πάμε χωρίς ρετσέτες, χωρίς δογματισμούς. Είναι για μας η μεγάλη ιστορική ευκαιρία να συμμετάσχει ο πολίτης, ο λαός, οι φορείς, η τοπική κοινωνία, ο νέος, οι επαγγελματίες, όλοι, στην αναμόρφωση του ελληνικού κράτους, στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, στον εξανθρωπισμό και εκσυγχρονισμό του συστήματος πρόνοιας, στο άνοιγμα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, στην καινοτόμα ανάδειξη και δημιουργία της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας παντού, στα προϊόντα μας, στις υπηρεσίες μας, στην κοινωνία μας, στη φιλοξενία μας, στην ανάδειξη της ταυτότητάς μας, στην παρουσία μας στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι.

Και κάναμε διάλογο αυτές τις μέρες και άκουσα και πολλές από τις απόψεις σας, τις τοποθετήσεις σας, τις οποίες σέβομαι. Ακόμα και την κριτική που γίνεται, γιατί μπορεί κι εγώ να έχω διαφορετική άποψη από πολλά που ακούστηκαν, ή να συμφωνώ με άλλα, αλλά σίγουρα συμμερίζομαι και ταυτίζομαι με την αγωνία όλων να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα και ιδιαίτερα να προασπίσουμε τους αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους εργαζόμενους, εκείνους που πλήττονται - και πολλές φορές αδίκως - από αυτή την κρίση. Και την κρίση που η Ελλάδα - με το πολιτικό σύστημα, ως είχε - δημιούργησε, αλλά και την ευρύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση.

Και για μας, το ξέρετε, πάντα αυτό το σύνθημα «Πρώτα ο Πολίτης», μας καθοδηγεί. Και με την πρώτη δυνατότητα ανάκαμψης, εκεί θα σκύψουμε, στον αδύναμο, για να βοηθήσουμε, να συμπαρασταθούμε, να μπορέσουμε να δώσουμε ό,τι πρέπει, για να υπάρξει η αλληλεγγύη και η σιγουριά.

Αλλά και με αυτά τα οποία σήμερα έχουμε, με τον προϋπολογισμό που έχουμε και σήμερα, που δυστυχώς έχουμε μια τεράστια υποχρέωση στους δανειοδότες μας - αυτή τη μεγάλη σύμβαση των 110 δις - θα τα αξιοποιήσουμε. Και ήταν μέρος της κουβέντας μας αυτές τις ημέρες, να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να πιάσουν τόπο, για να ξέρει ο Ελληνικός λαός ότι τα λεφτά του επιτέλους πιάνουν τόπο και δεν πάνε σε μεσάζοντες, σε παρασιτισμούς, σε κερδοσκόπους, αλλά πάνε για να εξυπηρετήσουν τον ίδιο.

Γι’ αυτό το λόγο, οι συζητήσεις στις 5 θεματικές ενότητες ήταν σημαντικές. Δεν υπάρχει άλλο ελληνικό κόμμα, που να έχει θεσπίσει παρόμοιες διαδικασίες. Φέρνουμε μια διαφορετική κουλτούρα στην πολιτική μας ζωή. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα, που να ανοίγει τις πόρτες του σε νέες ιδέες, σε φορείς της κοινωνίας, στην επιστήμη, στην διεθνή γνώση, στην καινοτομία.

Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε, φίλες και φίλοι, γιατί είμαστε σίγουροι. Σίγουροι για τις αξίες, σίγουροι για τους στόχους μας. Και απλώς αναζητούμε τις καλύτερες πρακτικές, τις καλύτερες ιδέες, τις καλύτερες εμπειρίες, εντός Ελλάδας και παγκοσμίως, για να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτές τις αξίες.

Κάνουμε όμως κι ένα βήμα ακόμη. Δεν είναι η αναμόρφωση της χώρας μας έργο απλά τεχνοκρατικό. Είναι δημιουργία συλλογική. Έργο δήμου, έργο λαού, έργο όλων και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Και για μας, η διαβούλευση δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Είναι η μετατροπή των ιδεών μας σε εφαρμογές, που δένουν με τις ανάγκες και τα οράματα, αλλά και τη σοφία του ίδιου του λαού.

Διότι τελικά, εμείς σ’ αυτήν βασιζόμαστε. Αυτό είναι το Κίνημά μας - να διαβουλευόμαστε μεταξύ μας, αλλά και με την κοινωνία, με τον κάθε πολίτη. Και η συμμετοχή για μας σημαίνει ότι, αυτό που φτιάχνουμε είναι δικό μας, κοινό κτήμα, όχι φέουδο ισχυρών και παραγόντων, όχι μόρφωμα εξαρτημένο από συμφέροντα και δουλείες, αλλά το δικό μας σπίτι. Αυτή είναι η Πολιτεία που φτιάχνουμε, ώστε όταν ο πολίτης πληρώνει φόρο, να γνωρίζει ότι είναι για το δικό του σπίτι, το δικό του καλό, τις δικές του επιλογές, το δικό του μέλλον.

Σε κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει η μαγική λύση, που θα επεξεργαστεί μια πεφωτισμένη γραφειοκρατία σε κάποιο Υπουργείο. Ούτε βέβαια και σε μακρινά γραφεία στις Βρυξέλλες, ή αλλού. Εμείς είμαστε τελικά οι κυρίαρχοι της τύχης μας.

Οι προτεραιότητες που αναδείξαμε τις ημέρες αυτές θα τροφοδοτήσουν τις πολιτικές της Κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες. Θα αποτελέσουν και τον καμβά για τους συνδυασμούς μας στην Αυτοδιοίκηση. Πλαίσιο δηλαδή πολιτικής για την πρόνοια, την ανάπτυξη, την παιδεία, την ευνομία και δημοκρατία της Διοίκησης.

Γιατί πράγματι, παράλληλα με την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε να τιθασεύσουμε τα πελώρια ελλείμματα, αυτά που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, τα μεγάλα μέτωπα που θα ανοίξουμε τους προσεχείς μήνες και αυτά που θα διαχειριστεί σε μεγάλο βαθμό η περιφέρεια, δεν είναι άλλα από αυτά που συζητήσαμε τις ημέρες αυτές εδώ και στα εργαστήριά μας.

Η παιδεία. Η παιδεία και πώς θα μετατραπεί σε δύναμη, σε εργαλείο ανάπτυξης - όχι κλειστά κάστρα - και συνοχής για την κοινωνία μας και ιδιαίτερα την περιφέρεια. Πώς θα αποκτήσουμε, ακόμα και σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, κοινωνικό κράτος που στηρίζει πραγματικά τους πιο αδύναμους και δεν σπαταλά τους φόρους των φορολογουμένων.

Πώς θα βάλουμε ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, μιας πράσινης ανάπτυξης, που αξιοποιεί τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία υπάρχουν, παράγει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας. Πώς θα αναμορφώσουμε τη Δημόσια Διοίκηση για να υπηρετεί επιτέλους τον πολίτη και πώς ο πολίτης θα συμμετέχει ενεργά, άμεσα, σε αυτή την προσπάθεια.

Και όλα αυτά, τα κάνουμε εισάγοντας το στοιχείο της καινοτομίας και με όπλο τον «Καλλικράτη». Τον «Καλλικράτη», που μας δίνει νέες δυνατότητες να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες και συμμετοχή στον πολίτη.

Γι’ αυτό, σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και τις ιδέες σας. Θα είναι γόνιμο υλικό για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας. Και όσο ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα των συζητήσεων, άλλο τόσο ελπιδοφόρο είναι το γεγονός, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα ανοιχτό και ανοιχτό στη συζήτηση, ανοιχτό στο διάλογο που βασίζεται στις αρχές μας. Και θα μπορέσουμε τους επόμενους μήνες και μέχρι τις εκλογές - και όχι μόνον - τις αυτοδιοικητικές, να γυρίσουμε όλοι μας όλη την περιφέρεια, ακριβώς για να αποτυπώσουμε τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τις προνοιακές ανάγκες σε κάθε περιοχή, αλλά και να αποτυπώσουμε και την ιδιαίτερη ταυτότητα ανάπτυξης κάθε περιφέρειας, διότι υπάρχουν διαφορετικές ταυτότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα υπηρετήσουμε εμείς, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί μας σχηματισμοί, οι οποίοι θα εκλεγούν στην περιφέρεια.

Επί 36 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ προχωρά με τις αρχές του, αλλά αλλάζει. Αλλάζει, για να μπορεί να υπηρετεί τις αρχές του ακόμα καλύτερα. Αλλάζουμε την Ελλάδα, αλλάζοντας τους εαυτούς μας. Έτσι θα συνεχίσουμε.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους ξένους συμμετέχοντες επισκέπτες, διότι η χρονιά που έρχεται είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών και είναι αξιοποιήσιμη και η δική τους εμπειρία και γνώση. Η Κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, το ΠΑΣΟΚ, και πάνω απ’ όλα οι πολίτες της χώρας, που το Νοέμβρη καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά αυτούς τους νέους θεσμούς, για πρώτη φορά για την περιφέρεια, για πρώτη φορά για τον Περιφερειάρχη, καλούνται με την ψήφο τους να πουν «ναι» στο μέλλον. Ναι σε μια διαφορετική, σε μια καλύτερη, δικαιότερη Ελλάδα. Ναι στην αλλαγή, στην αναμόρφωση της χώρας. Γιατί αυτό είναι το δίλημμα, φίλες και φίλοι. Αλλάζουμε ή όχι την Ελλάδα;

Συντρόφισσες και σύντροφοι, όπως είπα και προχθές, οι εκλογές που έρχονται για την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, δεν είναι μια συνήθης εκλογική αναμέτρηση. Με το σχέδιο «Καλλικράτης», αλλάζει ολόκληρη η σχέση μεταξύ κράτους - πολίτη. Πάνω στον «Καλλικράτη» θα δομήσουμε ένα καλύτερο κράτος. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία.

Δίνω ένα απλό παράδειγμα. Όπως σας είπα προχθές, εάν υπάρχει διαφάνεια, εάν υπάρχει χρηστή διοίκηση, εάν υπάρχει ευνομία, εάν εξαλειφθούν οι βασικές εστίες διαφθοράς στη χώρα μας, θα κερδίσουμε, θα κερδίσει ο Ελληνικός λαός μέχρι και 20 δις πλεόνασμα κάθε χρόνο.

Άρα, η τεράστια αδυναμία μας που λεγόταν «διαφθορά», μπορεί να μετατραπεί σε τεράστιο πλεονέκτημα, αν την χτυπήσουμε. Όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το χρέος, αλλά να επενδύσουμε ακόμα πιο γρήγορα στο κοινωνικό κράτος και στην στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.

Ο «Καλλικράτης» μάς δίνει τα εργαλεία να κάνουμε ακριβώς αυτό. Μας δίνει τα εργαλεία, ώστε να αντιμετωπίσουμε το κράτος, το οποίο δεν θα είναι στο μέλλον το θηρίο, με το οποίο μέχρι και σήμερα καλείται να παλέψει καθημερινά ο πολίτης, λόγω γραφειοκρατίας, συγκεντρωτισμού και πελατειακών σχέσεων. Αλλά από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αλλάζουν όλα. Αλλάζει δραστικά ο τρόπος με τον οποίο θα παρέχονται υπηρεσίες πρόνοιας, αλλά και κάθε είδους δημόσιες υπηρεσίες, ώστε πλέον ο πολίτης να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής και των πολιτικών. Να μην είναι απέναντί του το κράτος.

Και δεν είναι γενικόλογα αυτά. Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, στην πράξη, ότι μπορούμε να το κάνουμε. Και αυτό θα κάνουμε, επεκτείνοντας τις δράσεις, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, για τα οποία συζητήσαμε και χθες, τα οποία θα γίνουν πια η βασική - και ελπίζουμε κάποια στιγμή και η μόνη - πύλη από την οποία θα εξυπηρετείται ο κάθε πολίτης, χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο κάθε περιοχή θα διοικείται, αλλά και κάθε περιφέρεια θα μπορεί να αναπτύσσεται και να γίνεται ανταγωνιστική. Τελειώνουμε με το μοντέλο της κεντρικής διοίκησης από την Αθήνα, μέσα από ένα γραφείο, χωρίς ειδική γνώση της κάθε περιοχής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, οι ανάγκες ή τα ειδικά προβλήματα.

Η τοπική κοινωνία, οι παραγωγικοί φορείς, αυτοί θα έχουν λόγο. Ακόμα και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, στα Πανεπιστήμιά μας, θα έρθει και θα «δέσει» με τις ανάγκες και την προοπτική κάθε περιοχής.

Πρόκειται για μια επανάσταση υπέρ του πολίτη, υπέρ της περιφέρειας, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της συμμετοχής, υπέρ του αυτονόητου. Μια επανάσταση, η οποία για να πετύχει, υπάρχει μία και μόνο προϋπόθεση: να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα, για να εκλεγούν εκείνοι οι υποψήφιοι που την πιστεύουν. Που πιστεύουν αυτή την προοπτική της αλλαγής της Ελλάδας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκείνοι που και μπορούν, και που έχουν γνώση, και που θέλουν να υπηρετήσουν αυτές τις νέες προοπτικές.

Και μιλώ για ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Αυτό αποτυπώσαμε και στις επιλογές μας. Επιλογές ικανών, που είχαν και έχουν το κέφι να προσφέρουν στο νέο αυτό θεσμό και που όλοι όμως μοιράζονται την αγωνία των Ελλήνων για μια καλύτερη Ελλάδα.

Οι υποψήφιοι που στηρίζουμε, οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, είναι άνθρωποι που και μπορούν, και αξίζει να σηκώσουν στις πλάτες τους τη μεγάλη αλλαγή.

Και θέλω σήμερα να τους συγχαρώ και να τους ευχηθώ, να ευχηθώ σε όλους καλή επιτυχία στον κοινό μας αγώνα. Καλή επιτυχία, διότι η επιτυχία τους θα επηρεάσει το μέλλον της Ελλάδας, το αν θα πάμε μπροστά ή θα μείνουμε πίσω, στα παλιά και τα πελατειακά.

Είναι ένα δίλημμα της σύγκρουσης του χθες με το αύριο. Μία σύγκρουση, ανάμεσα σε όσους ανεύθυνα καταστροφολογούν και όσους με κόπο και ευθύνη χτίζουν.

Σύγκρουση μεταξύ εκείνων που θέλουν να μείνουν τα πάντα ίδια, με τα ίδια προνόμια για λίγους και, από την άλλη, με όσους διεκδικούν, παλεύουν, δουλεύουν, αγωνιούν για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια καλύτερη ζωή, για την αλλαγή που - εγγυώμαι και προσωπικά - θα τη φέρουμε μαζί σε αυτή τη χώρα, στην πατρίδα μας.

Διότι ή θα αλλάξουμε την Ελλάδα, ή θα γυρίσουμε εκεί όπου ήμασταν και σε όλα αυτά που μας οδήγησαν στο μνημόνιο, τις επιτηρήσεις, την αδικία, την παρακμή.

Ή θα αποφασίσουμε να σχεδιάσουμε το σήμερα και το μέλλον μας, ή θα αφήσουμε την πατρίδα και τη ζωή μας στους αέρηδες, στους άγριους αέρηδες της παγκόσμιας αγοράς και στους αεριτζήδες του παρασιτισμού και της καταστροφολογίας.

Το δίλημμα δεν υπάρχει για μας. Η Ελλάδα θα αλλάξει και θα τα καταφέρουμε και θα αλλάξουμε την Ελλάδα, με τους πολίτες να παίρνουν στα χέρια τους τη μοίρα τους, τη ζωή τους.

Με τον «Καλλικράτη», που είναι το πρώτο μεγάλο βήμα στην πορεία μας, για τη δημιουργία της χώρας που μας αξίζει. Αξίζει σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες, μια χώρα διαφορετική.

Πάμε μαζί.

Πάμε για τη νίκη.

Πάμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ελλάδα.

Καλό αγώνα σε όλους και σας ευχαριστώ.

Καλή επιτυχία σε όλους.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης