Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.11.10

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2010


Φίλες και φίλοι, ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή την υποδοχή, γι’ αυτή τη στήριξη στον αγώνα που κάνουμε όλοι μαζί, να προχωρήσει η Ελλάδα, να αλλάξει η Ελλάδα.

Και η παρουσία σας, αυτές τις στιγμές, εδώ, δείχνει τη βούλησή σας, τη βούλησή μας, να συνεχίσουμε με ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, τον αγώνα που δίνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα.

Φίλες και φίλοι, την Κυριακή, αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Αποφασίζουμε τη συνέχιση του αγώνα μας. Και το σύνθημά μας είναι:

Πάμε μαζί να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Πάμε μαζί να αλλάξουμε την Ήπειρο.

Στις 7 Νοεμβρίου, εσείς παίρνετε την τύχη σας στα χέρια σας. Εσείς αποφασίζετε να σηκώσετε την Ήπειρο ψηλά, εκεί όπου της αξίζει, μαζί με τον Βαγγέλη Αργύρη και τους άξιους υποψηφίους μας, σε όλους τους Δήμους, σε όλες τις Περιφέρειες.

Εύχομαι καλή επιτυχία. Καλό αγώνα και καλή επιτυχία την Κυριακή. Γιατί οι υποψήφιοί μας έχουν τη γνώση, έχουν την όρεξη, έχουν τη βούληση να αλλάξουν τον ρου των πραγμάτων στην περιοχή.

Κόντρα σ’ αυτούς, που μίζερα λένε «τίποτα δεν γίνεται», εμείς λέμε: και βέβαια γίνεται. Είμαστε η παράταξη της αισιοδοξίας, της ελπίδας, των έργων, αυτή που μπορεί να αλλάζει τον ρου της ιστορίας - και τον αλλάζει.

Είναι η ώρα της αλλαγής. Η ώρα της μεγάλης αλλαγής, για το πώς διοικείται αυτός ο τόπος, αυτό το κράτος, για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις. Και το δικό μας μήνυμα είναι σαφές: εσείς, εδώ αποφασίζετε, εσείς, εδώ σχεδιάζετε, εσείς σχεδιάζετε το μέλλον το δικό σας, το μέλλον της δικής σας Περιφέρειας, το μέλλον του δικού σας, ενισχυμένου Δήμου.

Αυτή είναι η ουσία της μεγάλης αλλαγής που φέρνει ο «Καλλικράτης». Τέλος στον διορισμένο από την Κυβέρνηση Περιφερειάρχη. Όταν το λέγαμε προεκλογικά, πολλοί έλεγαν «λόγια είναι αυτά, δεν θα το κάνετε, δεν θα παραδώσετε εσείς το κέντρο εξουσίας στην Περιφέρεια, θα τις κρατήσετε, θα τις ενισχύσετε».

Εμείς κάναμε το αντίθετο. Εμείς τολμήσαμε και λέμε: φεύγουν οι εξουσίες από Υπουργούς και κεντρική Κυβέρνηση, και πάνε στον πολίτη, πάνε στην Περιφέρεια, πάνε στο Δήμο.

Γιατί εμείς το πιστεύαμε και το πιστεύουμε. Είμαστε πιστοί στο σύνθημά μας, «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Και αντιθέτως, το μέγεθος και η ένταση της κρίσης ήταν και είναι, για μας, ένας παραπάνω λόγος για να αλλάξουμε πιο γρήγορα. Και αυτό κάναμε και κάνουμε.

Ο «Καλλικράτης» αποτελεί μια κρίσιμη ψηφίδα της Ελλάδας που θέλουμε και που χτίζουμε. Ένα κράτος αποκεντρωμένο, κοντά στον πολίτη, ο οποίος συμμετέχει σε όσα τον αφορούν και γίνεται μέρος, όχι μόνο της απόφασης, αλλά της εφαρμογής, της πρωτοβουλίας, της δράσης, της κοινής προσπάθειας, της φαντασίας και του οράματος.

Παίρνονται πια αποφάσεις πιο κοντά στον πολίτη, όχι σε κάποια γραφεία, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, που δεν έχουν δει, πολλές φορές ποτέ, τι σημαίνει Ήπειρος, τι σημαίνει η συγκεκριμένη Περιφέρεια και ποια είναι τα προβλήματά της.

Αυτή είναι η αλλαγή που φέρνει ο «Καλλικράτης» και αυτή είναι και η φιλοσοφία αυτών των συναντήσεων, που κάναμε σήμερα και που θα συνεχίσουμε, με διαβούλευση και με τη συμμετοχή του πολίτη. Διότι εμείς, θέλουμε τον πολίτη συμμέτοχο, αυτή είναι η φιλοσοφία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Ένα κράτος που λογοδοτεί, ένα κράτος με συμμετοχή, με συναπόφαση των πολιτών, όχι με πελατειακές συναλλαγές, πίσω από κλειστές πόρτες, όχι με σχέσεις εξάρτησης και εξαγοράς συνειδήσεων.

Όλα στο φως, για όλους και για όλα. Έτσι αλλάζουμε εποχή, έτσι αλλάζουμε σελίδα. Και το πολιτικό σύστημα επαναθεμελιώνεται, με επίκεντρο τον πολίτη - όχι τον κομματικό πελάτη.

Στον τόπο που γέννησε το Δήμο και τη Δημοκρατία, ξαναδίνουμε σ’ αυτές τις έννοιες ζωή και περιεχόμενο. Και ο «Καλλικράτης», αποτελεί και αυτός μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ δύο διαφορετικών αντιλήψεων.

Η Νέα Δημοκρατία, ποτέ δεν θέλησε να βοηθήσει την Αυτοδιοίκηση. Πάντα ψήφιζε εναντίον κάθε μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση. Ποτέ, επί των ημερών της, δεν βελτιώθηκε η Αυτοδιοίκηση.

Και ο λόγος είναι απλός. Δεν ήταν απλώς ανικανότητα ή αμέλεια. Ήταν, κυρίως, επιλογή τους. Ποτέ δεν θέλησαν την πραγματική απελευθέρωση των δυνάμεων του Ελληνικού λαού και των πολιτών.

Πάντα ήθελαν, οι πολίτες να είναι εξαρτημένοι από την εκάστοτε εξουσία, που την ήθελαν στα χέρια λίγων, «ημετέρων» και ισχυρών. Αυτή ήταν η λογική, το πελατειακό σύστημα, που λέει «σου βάζω εμπόδια, κρατάω εξουσίες, δημιουργώ γραφειοκρατία και έτσι σε υποχρεώνω να αναγκαστείς να έρθεις να μου ζητήσεις γονυπετής βοήθεια, εξυπηρέτηση, χάρη, παρέμβαση, μέσο, ρουσφέτι, διαμεσολάβηση». Αυτά τελειώνουν, εσείς έχετε πια την εξουσία.

Ρωτούν πολλές φορές, «μα όλα αυτά που λέτε για την ανάπτυξη, γιατί δεν έγιναν;». Μα πώς θα γίνουν - αν και έγιναν πολλά, επί των ημερών μας. Πώς θα γίνουν, όμως, όταν υπάρχει αυτή η λογική, που δεν θέλει την ανάπτυξη, αλλά θέλει την εξάρτηση. Δεν θέλει να δημιουργηθούν δυνάμεις σε κάθε Περιφέρεια, αυτόχθονες, που θα μπορούν πραγματικά να δώσουν όραμα και προοπτική. Θέλουν να κρατάνε τα γκέμια, για να μπορούν να ελέγχουν πελατειακά τους πολίτες και να τους έχουν εξαρτημένους, χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς δημιουργικότητα.

Εμείς σπάμε αυτά τα δεσμά. Βέβαια, όπως κάθε μεταρρύθμιση, έτσι και ο «Καλλικράτης», δεν ολοκληρώνεται όταν ψηφίζεται ένας νόμος. Ολοκληρώνεται, όταν εφαρμοστεί στην πράξη. Το νόμο τον προωθήσαμε, τον ψηφίσαμε. Τώρα, όμως, εσείς έχετε το λόγο.

Ο αγώνας τώρα είναι για να πετύχει αυτή η μεγάλη αλλαγή στην πράξη. Να κερδίσουμε, όχι εμείς, όχι η Κυβέρνηση, όχι το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλη η χώρα, το στοίχημα της ειρηνικής επανάστασης για τον πολίτη.

Και γι’ αυτό, τα πρόσωπα που θα την υπηρετήσουν είναι καθοριστικής σημασίας. Χρειαζόμαστε ικανούς εκπροσώπους της κοινωνίας, πρόσωπα που πιστεύουν σε αυτές τις αρχές, που θέλουν και μπορούν να κάνουν πράξη αυτή τη νέα αντίληψη.

Και βέβαια, ο «Καλλικράτης» δεν γίνεται σε κενό, αποκομμένος από την όλη εξέλιξη της χώρας. Σήμερα, η πορεία εξόδου από την κρίση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να υπογραμμίσω, μεταφέροντας - πιστεύω - τα αισθήματα ολόκληρου του Ελληνικού λαού, ότι καταδικάζουμε απερίφραστα και στεκόμαστε άτεγκτοι, αμείλικτοι, απέναντι σε όποιον επιχειρεί, μάταια, να διασαλεύσει, με τρομοκρατικές ενέργειες, με βία, την κοινωνική ειρήνη και να πλήξει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Για μας, η ασφάλεια του πολίτη είναι δικαίωμα του πολίτη. Η ασφάλεια στη ζωή του, στη δουλειά του, στην καθημερινότητά του.

Και η Κυβέρνηση, οι αρμόδιες Υπηρεσίες, θα συνεχίσουμε τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια, που έχει δώσει ήδη συγκεκριμένα αποτελέσματα, τον τελευταίο χρόνο.

Όπλο μας, και η επιχειρησιακή ετοιμότητα, και τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Αστυνομίας και της ομάδας «ΔΙΑΣ», που δημιουργούν βήμα - βήμα, μέρα με τη μέρα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ένα περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς για τον πολίτη.

Και ασπίδα μας, η ακλόνητη πεποίθηση όλης της ελληνικής κοινωνίας, ότι κανένας δεν μπορεί να τρομοκρατήσει την Δημοκρατία. Η Δημοκρατία μας, δεν τρομοκρατείται.

Φίλες και φίλοι, είμαστε το Κίνημα ενάντια στην ανομία, ενάντια στην αυθαιρεσία, πόσο μάλλον στη βία. Είμαστε και το Κίνημα, όμως, που δεν ανέχεται το δίκαιο του ισχυρού, αλλά υπηρετούμε την ισχύ του Δικαίου. Προστατεύοντας δικαιώματα και ελευθερίες, προστατεύοντας τη σιγουριά του κάθε πολίτη. Και ο «Καλλικράτης», είναι μόνο ένα μέρος αυτού του ευρύτερου σχεδίου, για να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία και την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη.

Η Ελλάδα προσπαθεί σήμερα, με μεγάλες τομές και αλλαγές, να γιατρέψει πληγές δεκαετιών. Γιατρεύει κυρίως πληγές από τις εγκληματικές πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος, που παρ’ ολίγο να βουλιάξουν ολόκληρη τη χώρα.

Το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στη μέση αυτής της τεράστιας προσπάθειας, είναι ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο οι εκλογές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει πολλές φορές, έχοντας πλήρη επίγνωση των όσων λέω, με απόλυτο σεβασμό στη βούληση των πολιτών: η ψήφος όλων μας στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, είναι ψήφος ευθύνης για όλους, απέναντι στην πατρίδα, στο μέλλον της και στα παιδιά μας.

Οι πολίτες της χώρας μας, όλοι μας, ψηφίζουμε και αποφασίζουμε, για το αν η πατρίδα μας θα ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί πέρυσι, τέτοια εποχή, για τη σωτηρία και αναμόρφωσή της, ή αν θα αφήσουμε αυτή την προσπάθεια στη μέση.

Αν θα αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες που κάναμε εδώ και μήνες να πάνε χαμένες, γυρίζοντας στο παρελθόν, σε όσα μας οδήγησαν εδώ. Εδραιώνουμε την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, που με κόπο χτίζουμε, ή την αποδυναμώνουμε;

Ανακτούμε την αξιοπιστία μας και μία ισχυρή διαπραγματευτική φωνή, όπως κάνουμε εμείς καθημερινά, στην Ευρώπη και παντού, με τον αγώνα μας, ή παραμένουμε πάλι στη διεθνή ανυποληψία, δίνοντας το δικαίωμα σε όσους επενδύουν - και υπάρχουν πολλοί - στην αποτυχία μας, στην αποτυχία της Ελλάδας;

Την κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να ανακόψουν αυτή την πορεία, όπως δυστυχώς και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία επιμένει να υπερασπίζεται και να ταυτίζεται με όλα όσα έκανε.

Αλλά και ένα μεγάλο μέρος της άλλης Αριστεράς, που έχει βολευτεί με το να κρύβεται πίσω από τα αθέμιτα προνόμια μικρών μειοψηφιών και κάποιων συντεχνιών. Φοβούμενη να αλλάξει ένα κράτος που, την ίδια στιγμή, την έχει τόσο ταλαιπωρήσει και καταπιέσει στο παρελθόν.

Αυτές οι δυνάμεις επέλεξαν να πουν ένα «όχι» σε όλες τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές, αυτές που χρειάζεται η χώρα, για να αναπνεύσει και να απελευθερωθεί. Είπαν «όχι» στη δημιουργική επιχειρηματικότητα. Είπαν «όχι» στην κατάργηση της γραφειοκρατίας. Είπαν «όχι» στην αξιοκρατία.

Είπαν «όχι» στη φορολογική δικαιοσύνη, σε ένα σύστημα που κατανέμει επιτέλους δίκαια τα βάρη, αναδιανέμει τον πλούτο και βοηθά τους ασθενέστερους. Αυτό είναι το νέο φορολογικό σύστημα, που εφαρμόζεται από το 2011.

Είπαν «όχι» στον «Καλλικράτη». Λένε «όχι» παντού, από την πρώτη στιγμή, από τη στιγμή που ξεκινήσαμε εμείς την πορεία μας. Τι επιλέγουν δηλαδή; Την «επαναστατική» ακινησία. Να μείνει η Ελλάδα εξαρτημένη από «δάνειες» δυνάμεις; Αυτό είναι που προτείνουν; Αυτή είναι η εναλλακτική τους;

Είναι οι ίδιοι που αποφάσισαν να θέσουν ψευτοδιλήμματα στον Ελληνικό λαό, επικαλύπτοντας τις πραγματικές τους προθέσεις, με εύκολα λόγια και ανυπόστατες υποσχέσεις. Μένοντας γαντζωμένοι στο παρελθόν, θέλουν να καθηλώσουν και τη χώρα στο δικό τους παρελθόν.

Θα δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους, στο εσωτερικό της χώρας ή και εκτός, οι οποίοι θίγονται από τη μεγάλη προσπάθεια των ριζικών αλλαγών; Σε όσους είχαν μάθει να τρέφονται από το πελατειακό κράτος, να λειτουργούν παρασιτικά, με τα χρήματα του Ελληνικού λαού, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου;

Να εξασφαλίζουν αθέμιτα και αδιαφανή, πολλές φορές, προνόμια; Σε εκείνους που φοβούνται αυτή τη μετάβαση; Ναι, φοβούνται. Φοβούνται, γιατί βλέπουν τα μέχρι σήμερα προνόμιά τους, να γίνονται δικαιώματα των πολιτών.

Αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν. Και ελπίζουν, η Ελλάδα να μην αλλάξει καθόλου. Γι’ αυτό φωνάζουν, αντί να παίρνουν ενεργά μέρος στο μεγάλο αγώνα που κάνουμε, να σώσουμε και να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Όχι, φίλες και φίλοι, αυτοί δεν αντιστέκονται στους «κακούς αφέντες» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αντιστέκονται στις προοδευτικές αλλαγές που κάνουμε, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε με συνέπεια, για τον Ελληνικό λαό και την πατρίδα.

Εμείς είμαστε εκείνοι που θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση, στην οποία αυτοί μας έβαλαν και, μάλιστα, δύο φορές. Γιατί αυτή είναι η παράδοση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, η παράδοση της περήφανης ελληνικής φωνής.

Για μας, αφέντες είσαστε εσείς. Κανένας άλλος. Είναι ο Ελληνικός λαός. Για μας, πρώτο χρέος μας είναι η ανόρθωση της πατρίδας, χωρίς να λογαριάζουμε το δήθεν ή το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.

Αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Για να μπορέσουμε, βέβαια, μετά - και αυτό κάνουμε - να υλοποιήσουμε τις προοδευτικές, σοσιαλιστικές αλλαγές στη χώρα μας. Και παλεύουμε γι’ αυτές τις σοσιαλιστικές αλλαγές, όχι μόνο εδώ στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και εγώ προσωπικά, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Πρώτο μέλημά μας, όμως, είναι να δώσουμε μάχη ελληνική, για να σωθεί η χώρα. Κι όμως, όλον αυτό το χρόνο και τι δεν έχουμε ακούσει, είτε από τη Δεξιά, είτε από τους άλλους, της Αριστεράς.

Εμείς, που αναλάβαμε, σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή των τελευταίων δεκαετιών, να σώσουμε τη χώρα. Εμείς, λένε, φτάσαμε την Ελλάδα, στα όρια της χρεοκοπίας!

Μας είπαν, ακόμη, ότι εμείς φέραμε επίτηδες το μνημόνιο και ότι εμείς θέλαμε να φέρουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι υπηρετούμε ξένα συμφέροντα και ότι δεν μας βγαίνουν τα νούμερα, γι' αυτό χρειάζονται νέα μέτρα, για να μπορέσουμε να αντέξουμε.

Ακόμη, μας λένε ότι έχουμε κρυφή ατζέντα, γιατί ετοιμαζόμαστε να δραπετεύσουμε, όπως έκαναν βέβαια οι προηγούμενοι. Απαντώ: κρυφή ατζέντα είχαν εκείνοι, που λιποτάκτησαν για να σκάσει - όπως θέλησαν να πιστεύουν - η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια τα δικά μας.

Εμείς όμως δώσαμε τη μάχη, μαζί με τον Ελληνικό λαό, με θυσίες - το ξέρουμε, το αναγνωρίζουμε και πονάμε γι' αυτό - για να μην χρεοκοπήσουμε. Και δεν χρεοκοπήσαμε. Δεν φυγομαχήσαμε. Και δεν φυγομαχούμε. Δεν είμαστε ίδιοι. Ποτέ δεν ήμασταν.

Έτσι όμως, με όλα αυτά, φίλες και φίλοι, με την πολιτική τους, ενώ εμείς δουλεύαμε όλον αυτό το χρόνο για να σώσουμε τη χώρα, αυτοί, είτε με υπονοούμενα, είτε με πύρινες δηλώσεις, υπονόμευαν και δηλητηρίαζαν την ελληνική κοινωνία.

Υπονόμευαν την εθνική μας προσπάθεια, με διχαστικά συνθήματα και επικίνδυνα διλήμματα. Και τώρα θέλουν, οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτή η μεγάλη τομή, να γίνουν εκλογές για να «ζεματίσει» - όπως λένε - ο Ελληνικός λαός την Κυβέρνηση.

Αλλά κανένας τους, φίλες και φίλοι, και κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν έχει καν το θάρρος να πει, αν έτσι πιστεύουν, «φύγετε, φύγετε γιατί καταστρέφετε τη χώρα».

Και δεν το λένε, ξέρετε γιατί; Διότι αυτοί ξέρουν πολύ καλά, γνωρίζουν ακόμα και εκείνοι, ότι αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα, είναι μια προσπάθεια χωρίς προηγούμενο.

Κανένας τους δεν θέλει να επωμιστεί το βάρος, που εμείς σηκώνουμε. Εμείς σηκώνουμε το βάρος. Κανένας τους δεν θέλει να δώσει τις μάχες, που εμείς δίνουμε. Εμείς, όμως, τις δίνουμε τις μάχες. Δεν υπάρχει κανένας εθελοντής για τη δική μας θέση.

Το μόνο που θέλουν, είναι να εκμεταλλευτούν τον πόνο του Ελληνικού λαού, αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα. Ναι, οι εμπρηστές φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν και να θέλουν να «ζεματίσουν» εμάς, τους πυροσβέστες - εκ των υστέρων, μάλιστα. Εκ του ασφαλούς.

Κρύβονται πίσω από μισόλογα, φοβούνται και περιμένουν να ερμηνεύσουν την ψήφο του Ελληνικού λαού στις 7 Νοεμβρίου, ως καταδίκη της Κυβέρνησης, ως απώλεια - όπως θέλουν ουσιαστικά να πούνε - της νομιμοποίησής της, να συνεχίσει την πορεία της.

Όχι για να ζητήσουν να αναλάβουν ευθύνες, αλλά για να υπονομεύσουν τελικά την προσπάθεια της χώρας. Αυτά τα ανεύθυνα παιχνίδια σε βάρος της χώρας, αυτά αποκαλύψαμε τις τελευταίες ημέρες.

Πήραν τη δική μας, ξεκάθαρη απάντηση. Και το δικό μου μήνυμα για όλους αυτούς, είναι σαφές: κριτής όλων μας, ήταν, είναι και θα είναι ο Ελληνικός λαός. Και ο Ελληνικός λαός, με την ψήφο ευθύνης, στις 7 του Νοέμβρη, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διακόψει την πορεία σωτηρίας και ανόρθωσης της χώρας. Δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τινάξει στον αέρα τις θυσίες του.

Είναι στο χέρι κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδας, να στείλουμε στις 7 του Νοέμβρη ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των μεγάλων αλλαγών, που βγάζουν τη χώρα από την κρίση.

Να πούμε «όχι» στην αποσταθεροποίηση και τις περιπέτειες. Να πούμε «ναι» στη σταθερότητα, «ναι» και στις μεγάλες αλλαγές. Το έχω πει από την πρώτη στιγμή: δεν είναι στις προθέσεις μου να πάμε σε εθνικές εκλογές. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω αναπάντητη, καμία προσπάθεια υπονόμευσης της σημερινής μας προσπάθειας, όπως επιχειρούν κάποιοι. Στα αδιέξοδα, απαντάει ξεκάθαρα ο λαός. Και στη Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Εμείς, φίλες και φίλοι, βάζουμε σήμερα τα θεμέλια για να μην μπούμε ποτέ σε κανενός είδους επιτήρηση στο μέλλον. Να μη δούμε ποτέ ξανά την πατρίδα μας στα όρια της χρεοκοπίας.

Για να το κατακτήσουμε όμως αυτό, για να αφήσουμε πίσω μας τις επιτηρήσεις, πρέπει να δουλέψουμε. Ο μηχανισμός στήριξης, μας έδωσε ένα δάνειο 110 δις ευρώ, το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία, για να μην βουλιάξουμε.

Κατηγορούν το δάνειο και εμάς που το εξασφαλίσαμε, γιατί εμείς το εξασφαλίσαμε, αλλά όχι και το λόγο για τον οποίο φτάσαμε να το χρειαστούμε - την παντελή έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας μας.

Δεν πίστευαν οι αγορές στη χώρα μας, δεν πίστευαν στην Ελλάδα. Δεν πίστευαν στο λόγο μας. Και το ερώτημα είναι, αν θα χρειαζόμαστε συνεχώς τέτοια δάνεια, αν θα αφήσουμε τη χώρα μας να είναι συνεχώς επαίτης ή αν, επιτέλους, κάνουμε τις αλλαγές, για να μπορέσουμε να σταθούμε εμείς, οι Έλληνες - και μπορούμε - στα δικά μας πόδια, στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε «δάνειες» δυνάμεις. Όπως κι εδώ, στην Ήπειρο, που έχει τις δικές της δυνάμεις, γιατί έχει η Ήπειρος δικές της δυνάμεις, να σταθεί στα πόδια της.

Η έξοδος από την επιτήρηση δεν θα γίνει με μαγικές λύσεις. Ούτε με παληκαρισμούς, που ξεχνάμε όταν βγαίνουμε έξω από τη χώρα. Γίνεται με πράξεις και προσπάθεια και μεγάλες αλλαγές.

Μακάρι, φίλες και φίλοι, να είχαμε το χρόνο να αλλάξουμε την Ελλάδα, όπως ακριβώς είχαμε υπολογίσει με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, πριν φτάσουμε στο σημείο στο οποίο φτάσαμε, με τον προϋπολογισμό του 2009 της Νέας Δημοκρατίας. Τότε βέβαια, δεν θα χρειαζόταν να ζητήσουμε καν το δάνειο, ούτε βεβαίως και αυτές τις θυσίες από τον Ελληνικό λαό.

Και τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε δανειστές, αλλά και σε υπηρεσίες, μισθούς και συντάξεις, θα είχαμε διασφαλίσει, με τις δικές μας δυνάμεις. Όμως, χρόνος δεν υπήρξε. Καθόλου. Αυτή είναι η αλήθεια.

Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε κανένα περιθώριο. Απλώς, λιποτάκτησαν και μας έριξαν τις ευθύνες, μια βόμβα, ελπίζοντας να σκάσει στα δικά μας χέρια.

Όπως είπα, εμείς δεν φοβηθήκαμε. Δεν λιποτακτήσαμε και αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Αυτό το προνόμιο, το «προνόμιο» της λιποταξίας, το έχουν άλλοι. Όταν είδαν ότι η Ελλάδα έπαιρνε τον κατήφορο, αντί να σταθούν όρθιοι και να το παλέψουν, έκρυψαν ακόμα και την αλήθεια. Μια αλήθεια, που ανακαλύπτουμε καθημερινά. Κάτω από κάθε πέτρα, παντού, η οσμή της πελατειακής διαχείρισης των χρημάτων του Ελληνικού λαού.

Και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ανακαλύπτει όλο και περισσότερους «γαλάζιους σκελετούς» στο έλλειμμα του 2009, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 15% και παραπάνω - όταν εκείνοι έλεγαν στις Βρυξέλλες, με βούλα της Ελληνικής Κυβέρνησης, δυο μέρες πριν τις εκλογές, ότι ήταν μόνο 6%.

Ποια αξιοπιστία; Και έχουν τώρα το θράσος να κρύβονται, ακόμα και σήμερα, από τις αλήθειες αυτές. Δεν άντεξαν να αλλάξουν. Να στηρίξουν τη μεγάλη πατριωτική μας προσπάθεια, αυτήν που κάνουμε σήμερα όλοι μαζί.

Αντίθετα, αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία να προτάξει το παρελθόν της, ως σημαία για το μέλλον, και να υπονομεύσει το έργο της Κυβέρνησης για τη σωτηρία της Ελλάδας. Ναι, η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ταυτίστηκε πια απόλυτα με την ηγεσία και τις πρακτικές του κ. Καραμανλή.

Και δεν πείθουν τα μισόλογα περί αλλαγής. Στην πράξη κρίνονται όλα. Και η αλήθεια είναι ότι, η Νέα Δημοκρατία, λιποτάκτησε ως κυβέρνηση, λιποτάκτησε και λιποτακτεί και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Γι’ αυτό, εμείς ψηφίζουμε και λέμε «ναι» σ’ αυτή την άλλη Ελλάδα. Δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να σταματήσει την πορεία των αλλαγών, ή να χαθούν οι θυσίες και ο κόπος, με τα οποία καταφέραμε να γυρίσουμε σε μια πορεία ανοδική.

Και έχω δεσμευτεί προσωπικά ότι, με την έξοδο από την κρίση, και οι αδικίες θα αποκατασταθούν, και η Ελλάδα θα είναι μια χώρα ισονομίας, αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών για κάθε πολίτη.

Αυτές είναι οι αρχές μας, αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας. Το αποδεικνύουμε καθημερινά. Όπως και με ένα πρώτο βήμα που κάναμε, για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ναι, σε αυτούς οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί έδωσαν περισσότερα, από όσα βάρη μπορούσαν να σηκώσουν.

Είναι μια κίνηση, ίσως περισσότερο συμβολική, αλλά μια κίνηση σεβασμού, απέναντι σε εκείνους τους συμπολίτες μας, που συνέβαλαν περισσότερο από άλλους, σε σχέση με τις δυνατότητές τους.

Ήταν το πρώτο δείγμα της δικής μας φιλοσοφίας και ιδεολογίας για την πορεία της χώρας, καθώς πηγαίνουμε καλύτερα, στις προσπάθειές μας να γυρίσουμε την Ελλάδα σε μια πορεία θετική, μια πορεία προόδου και πράσινης ανάπτυξης.

Φίλες και φίλοι, οι εκλογές αυτές γίνονται στη διάρκεια μιας δύσκολης διαδρομής, μιας πορείας αναμόρφωσης της χώρας. Με αυτές τις αλλαγές, όμως, μπορείτε εσείς να αποφασίζετε μόνοι σας για την Περιφέρειά σας, για το μέλλον σας.

Και όλα αυτά που συζητήθηκαν εδώ, με τους Υπουργούς που ήταν μαζί σας σήμερα, τα περισσότερα από αυτά πια, θα είναι στη δική σας αρμοδιότητα. Γι’ αυτό, έχουν τόση σημασία και τα πρόσωπα, τα οποία θα αναλάβουν να κυβερνήσουν, αν θέλετε, αυτή την Περιφέρεια. Γι’ αυτό, είναι τόσο μεγάλης σημασίας να μπορούμε να έχουμε ικανά πρόσωπα, όπως ο Βαγγέλης Αργύρης και όλοι οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες και, βεβαίως, και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, των Ιωαννίνων και όλης της χώρας.

Όπως έχω πει πολλές φορές, όταν βρέθηκα στην Ήπειρο - και έχω βρεθεί πάρα πολλές φορές εδώ - έχετε, θα έλεγα έχουμε, γιατί έχω κι εγώ καταγωγή και από εδώ, μια μοναδική τύχη. Την τύχη να ζείτε σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης.

Γνωρίζω ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Όμως, το ίδιο πολλές για την περιοχή σας είναι και οι ευκαιρίες, που μπορούν να βγάλουν την Ήπειρο από την απομόνωση και να την κάνουν, όχι απλώς «τόπο να ζεις», όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού σας, αλλά τόπο και να θαυμάζεις, τόπο και να θέλεις να επισκέπτεσαι και, μάλιστα, να τον επισκέπτεσαι και 12 μήνες το χρόνο, τόπο να φέρνεις ως παράδειγμα πράσινης ανάπτυξης, ως πρότυπο ποιότητας ζωής και ευημερίας.

Και εσείς, οι Ηπειρώτες, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες αυτές που έχουμε μπροστά μας, καλύτερα από τον καθένα. Γιατί διαχρονικά, έχετε αποδείξει πόσο αγαπάτε τον τόπο σας, πόσο νοιάζεστε για τον τόπο σας.

Κι αυτό είναι χαρακτηριστικό του κάθε Ηπειρώτη, εγώ το θυμάμαι καλά, διότι όταν ήμασταν εξορία, μετανάστες στην Σουηδία, στον Καναδά, στη Γερμανία, γνώρισα πάρα πολλούς ξενιτεμένους Ηπειρώτες - δυστυχώς, είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδας, που χτυπήθηκε από τη μετανάστευση - και γνώρισα την αγάπη τους για τον τόπο αυτό.

Τώρα, μας ανοίγεται όμως ένας άλλος ορίζοντας, για να δημιουργήσουμε στον τόπο μας, έτσι ώστε να μπορούμε να φιλοξενούμε, αντί να διώχνουμε, να μπορούμε να κρατάμε ζωντανές τις ελπίδες των νέων ανθρώπων, αντί να αισθάνονται ότι πρέπει να σκέπτονται ξανά τη μετανάστευση, μια νέο-μετανάστευση.

Φίλες και φίλοι, ο Βαγγέλης Αργύρης και ο Συνδυασμός του, κάνουν ακριβώς αυτό. Συνδυάζουν την αγάπη, που όλοι έχετε για τον τόπο σας, τις αγωνίες που έχετε για το μέλλον και τα παιδιά σας, με ένα ολοκληρωμένο, επεξεργασμένο πρόγραμμα, με απαντήσεις και σχέδιο για τις προκλήσεις της Ηπείρου.

Βαγγέλη, θα είμαστε συνεχώς κοντά σου, σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, που σχεδιάζετε μαζί με τους πολίτες της Ηπείρου, της Άρτας, των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας, για να μετατρέψουμε μαζί, πρώτα απ’ όλα την Ήπειρο, σε έναν τόπο που σέβεται και διευκολύνει τους κατοίκους του. Που δεν τους διώχνει, αλλά εξασφαλίζει κίνητρα για να μείνουν εδώ. Στα βουνά, στα χωριά, στις παραλίες, στις πόλεις της Ηπείρου. Γνωρίζω ότι αυτός είναι και ο δικός σου, ο δικός σας, πρώτος μεγάλος στόχος.

Παράλληλα, να μετατρέψετε την Ήπειρο, αυτό το ακατέργαστο διαμάντι της ελληνικής φύσης, ιστορίας και ομορφιάς, σε πόλο έλξης και τουρισμού, και επιχειρηματικής καινοτομίας, με πανεπιστήμια και ΤΕΙ, και σε παράδειγμα προς μίμηση.

Ένα παράδειγμα μιας Περιφέρειας της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, που αποδεικνύει ότι εκεί όπου κάποτε ήταν η φτωχότερη Περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα μετατρέπεται σε υπόδειγμα μελλοντικής ανάπτυξης, μιας βιώσιμης ανάπτυξης, που συνδέει την ιστορία και την παράδοση με τον φυσικό πλούτο, με τον τουρισμό, με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, που γίνεται πρωταγωνίστρια στην πράσινη οικονομία.

Και μαζί, Κυβέρνηση, Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Δήμοι, πολίτες, μπορούμε να δουλέψουμε σκληρά γι’ αυτό. Είμαστε μαζί σας, στην υλοποίηση των μεγάλων υποδομών που χρειάζεται η Ήπειρος, για να κερδίσει την εξωστρέφειά της. Ήδη, έχουν γίνει μεγάλες τομές με την Εγνατία, αλλά χρειάζονται και άλλες, στις μεταφορές και τις επικοινωνίες.

Όσον αφορά εμάς, την κεντρική Κυβέρνηση, ήδη βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, αυτών που υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς σε όλη την ηπειρωτική επικράτεια και τα οποία αναδεικνύουν το ενδιαφέρον, αλλά και τον εμπεριστατωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την περιοχή.

Έργα, όπως η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, η κατασκευή των απαραίτητων οδικών συνδέσεων με την ενδοχώρα της Ηπείρου, η κατασκευή της Ιόνιας Οδού, η κατασκευή σιδηροδρομικής Εγνατίας, που συνδέει την Ήπειρο με την Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα, θα καταστήσουν την Ήπειρο προσβάσιμη απ’ όλες τις περιοχές της χώρας.

Και να ξέρετε ότι, σε κάθε τοποθέτησή μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν μιλώ γι’ αυτά που κάνει η ελληνική Κυβέρνηση, για τις δυσκολίες που περνάμε, αλλά που βάζουμε τάξη σ’ αυτή τη χώρα, ζητώ και δημιουργούμε συμμαχίες για τη νέα, μεγάλη διαπραγμάτευση που ξεκινά, για τον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και λέω, ναι, βεβαίως, να υπάρχει ευθύνη για να έχουμε σωστή οικονομία και σωστή διαχείριση των χρημάτων. Να υπάρχει ευθύνη, όμως, και για να επενδύσουμε σε μια Ευρώπη ανταγωνιστική, που σημαίνει να υπάρξουν και οι απαραίτητες υποδομές, για να συνδέσουν Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με τη Νότια Ευρώπη, με μεγάλες υποδομές, οι οποίες θα μας κάνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικούς, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε μια περιοχή ευημερίας.

Αυτό τον αγώνα θα συνεχίσουμε, παρά τις δυσκολίες που έχουμε μέσα στην Ελλάδα. Θα συνεχίζουμε να χτυπάμε δυνατά, διαπραγματευτικά, γι’ αυτές τις μεγάλες υποδομές. Και ξέρετε ότι η παράδοση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, είναι πάντα μια παράδοση ικανών και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτά θα δημιουργήσουν βεβαίως και τις υποδομές για να είναι προσβάσιμη η Ήπειρος για πολλές περιοχές, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης. Για τους ίδιους τους Ηπειρώτες, για τον τουρισμό και για το εμπόριο. Ώστε ανά πάσα στιγμή, να είναι μια περιοχή που μπορεί να επισκεφτεί κανείς. Που προσφέρεται για αναρίθμητες δραστηριότητες συμβατικού, χειμερινού ή και εναλλακτικού τουρισμού. Ο ορεινός, ο ορειβατικός, ο θαλάσσιος, ο χειμερινός, ο αθλητικός τουρισμός, είναι μια μεγάλη πρόκληση για την περιοχή.

Θα είμαστε μαζί, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να συνδεθεί αυτή η ανάπτυξη και με τα τοπικά προϊόντα, που ξέρω με πόση περηφάνια εσείς τα μνημονεύετε. Τοπικά προϊόντα, που συνδέονται και με την τουριστική ανάπτυξη, και με την υγιεινή διατροφή, αλλά και με τις εξαγωγές.

Μια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, που έρχεται και δένει με ολόκληρο το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης για την περιοχή. Είναι η βαριά βιομηχανία σας και είναι εκείνη που πρέπει να προστατευτεί.

Όπως είναι το σήμα κατατεθέν της αγροτικής Βιομηχανίας Γάλακτος Ηπείρου «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», που αποτελεί διαχρονικά το σήμα κατατεθέν της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας και, εν γένει, ολόκληρης της Ηπείρου, αλλά και ένα υπόδειγμα επιτυχημένου συνεταιριστικο-αγροτικού μοντέλου, το οποίο όχι μόνο πέτυχε, αλλά πρωταγωνιστεί με τα αγνά, τα ποιοτικά του προϊόντα, στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Και είναι άλλοι που θέλησαν άρον - άρον να την πουλήσουν. Και είμαστε εμείς, που πασχίζουμε να μείνει σε χέρια Ηπειρωτικά. Είμαστε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Αργύρη, για να βρούμε όλους τους τρόπους, ώστε να εγγυηθούμε αυτή την πορεία της «ΔΩΔΩΝΗΣ».

Όμως, φίλες και φίλοι, αυτό δεν φτάνει. Θέλουμε και τις προτάσεις σας, ώστε να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί και δημιουργικοί. Χαίρομαι που οι συναντήσεις αυτές μας βοηθούν, διότι δείχνουν πόση σοφία και εμπειρία βγαίνει από την ίδια τη διαβούλευση, από το λαό, τον πολίτη, που μπορεί και ξέρει ποιες είναι οι δυνατότητες, για να αποκτήσει αυτή η περιοχή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μια ταυτότητα αναπτυξιακή. Και για να αποκτήσει χαρακτηριστικά ιδιαίτερης προέλευσης και ονόματος, κάθε είδος που παράγεται εδώ.

Μιλήσαμε εδώ, αυτές τις ώρες που ήμασταν μαζί, και για τις αναγκαίες υποδομές, για την ανάγκη εγγειοβελτιωτικών έργων, για τη δυνατότητα αξιοποίησης των κάμπων Άρτας, Φαναρίου, Πρέβεζας, Παραμυθιάς, των ορεινών βοσκοτόπων, για τα αρδευτικά έργα που πρέπει να σχεδιάσουμε, να χρηματοδοτήσουμε και να υλοποιήσουμε.

Αλλά και για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, για την προστασία αυτού του μοναδικού περιβάλλοντος, που βρίσκεται γύρω μας εδώ, στην Ήπειρο.

Από τον Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των στερεών αποβλήτων, τους βιολογικούς καθαρισμούς, την προστασία των οικοσυστημάτων των Λιμνών, του Αμβρακικού, των δασών και τη σύνδεση της αστικής περιοχής με αυτό το μοναδικό περιβάλλον.

Ξέρω, γιατί μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Αργύρη, και το είπε και στην ομιλία του, ότι θέλει η περιοχή να είναι πρότυπο υγειονομικών υπηρεσιών. Και έχει όλες τις υποδομές, με το σωστό συντονισμό σε περιφερειακό επίπεδο, για να γίνει.

Θα έλεγα όμως και κάτι ακόμα. Γιατί μπαίνουμε πράγματι σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Σήμερα, η παγκόσμια τάση - και δόξα τω Θεώ, το ξέρετε, έχω γυρίσει πολλές φορές τον πλανήτη αυτές τις μέρες και δεν συζητώ μόνο για το χρέος και το έλλειμμα, αλλά συζητώ και για την προοπτική της Ελλάδας και μου έκανε εντύπωση πώς βλέπουν την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα περιοχές σαν την Ήπειρο, που έχει πολύ καλά Νοσοκομεία - είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, ώστε η επίσκεψη στο Νοσοκομείο να είναι η εξαίρεση, η αναγκαία εξαίρεση. Και να επενδύσουμε όσο γίνεται περισσότερο στην ποιότητα ζωής καθημερινά.

Ποιότητα ζωής, ώστε να μην χρειαστεί - ή να είναι η εξαίρεση, όπως λέω - η επίσκεψη στο Νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει να διαμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο, ευζωίας, καλής διατροφής, πολιτισμού, αθλητισμού, σωστού περιβάλλοντος, συλλογικής και ανθρώπινης κοινότητας και κοινωνίας.

Και ακριβώς, η Ήπειρος μπορεί να είναι το πρότυπο, όχι απλώς όπου αξίζει να ζει κανείς, αλλά να είναι και ένα πρότυπο ευζωίας, ένα πρότυπο ανάπτυξης και ευζωίας για όλους τους κατοίκους και, βεβαίως, για όλους τους επισκέπτες που έρχονται εδώ.

Και δεν χρειάζεται να υπάρξουν, δεν χρειάζεται να έχουμε «δάνειες» δυνάμεις, διότι η περιοχή έχει τον πλούτο της, το βλέπουμε, το βλέπετε, το ξέρετε. Χρειάζεται απλώς να απελευθερώσουμε επιτέλους αυτές τις δυνάμεις, να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνάμεις και αυτό τον πλούτο, που ήδη έχει η περιοχή.

Και σε αυτή τη μεγάλη διαδρομή, θα δουλέψουμε μαζί. Σας υπόσχομαι ότι θα είμαι δίπλα σας, όπως ήμουν και σε παλαιότερες εποχές, ως Αντιπολίτευση, έτσι και σήμερα, ως Πρωθυπουργός της χώρας. Θα είμαι δίπλα σας, δίπλα στην Περιφέρεια, θα έχετε όμως εσείς τον πρώτο λόγο.

Φίλες και φίλοι, δική μου υποχρέωση και καθήκον, είναι να αναλαμβάνω πάντα τις ευθύνες μου, να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντι στους πολίτες. Χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες του Ελληνικού λαού, σταθήκαμε όρθιοι.

Σήμερα, βαδίζουμε σταθερά στο δύσκολο δρόμο της σωτηρίας και της αναμόρφωσης της χώρας. Με τη στήριξη του Ελληνικού λαού, αποδείξαμε ότι μπορούμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τον στόχο.

Το 2011, να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης. Το 2012, να είναι η πρώτη χρονιά που επιστρέφουμε στην ανάπτυξη. Το 2013, με τη λήξη του μνημονίου, να έχουμε πια βάλει τις βάσεις για την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της ευημερίας και της ανάπτυξης για όλους. Και προχωράμε, με συνέπεια και σιγουριά.

Πολλοί παρακολουθούν διεθνώς, έκπληκτοι και για τις προσπάθειές, και για την ωριμότητα του Ελληνικού λαού, και για τις επιτυχίες μας. Κερδίσαμε και κερδίζουμε κρίσιμες μάχες κάθε μέρα. Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο, αλλά αποκτήσαμε αξιοπιστία. Σε ένα χρόνο, κάναμε περισσότερα από αυτά που έγιναν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Θέλετε να μιλήσουμε για τα αυτονόητα; Την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την πάταξη της διαφθοράς, το φορολογικό νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τον «Καλλικράτη», το να φέρουμε μετά από πολλά χρόνια ξένες επενδύσεις στη χώρα μας;

Να μπορούμε, τα απλά να γίνονται, να βάλουμε μια τάξη, όπως π.χ. να πληρώνονται οι αγρότες τις επιδοτήσεις τους στην ώρα τους και, κάθε χρόνο την ίδια εποχή, να ξέρουν και να μπορούν να προγραμματίζουν επιτέλους, να μην είναι ένα πάρε - δώσε, για πελατειακούς λόγους. Τα δικαιώματα των αγροτών, τα δικαιώματα των πολιτών, εμείς θα τα διασφαλίσουμε. Και μετά, να δούμε τα πραγματικά ζητήματα για την αγροτική ανάπτυξη.

Αλλά έχουμε μπροστά μας και άλλες μεγάλες αλλαγές. Στο χώρο της παιδείας, στο χώρο της υγείας, της πρόνοιας, της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και της παρουσίας μας, διεθνώς, με ακόμα πιο ηχηρή φωνή.

Όλα αυτά που κάναμε, όμως, μας δίνουν το δικαίωμα να υψώνουμε το ανάστημά μας, να προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Όπως κάναμε και τις προηγούμενες ημέρες, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αποτρέψαμε την αποδοχή μιας απαράδεκτης πρότασης, δηλαδή της πρότασης να στερούνται το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου, οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση - όπως και εμείς - που έχουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα. Με τη μάχη μας, εμείς ανατρέψαμε αυτό το κακό κλίμα και καταφέραμε να διασφαλίσουμε αυτό το ιερό δικαίωμα.

Σχεδιάζουμε πια, παρά τις δυσκολίες, με αισιοδοξία. Και αυτή η πορεία, δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Δεν είναι ώρα για πισωγυρίσματα. Αν ακολουθήσουμε τις σειρήνες της ηττοπάθειας, τις σειρήνες της άγονης διαμαρτυρίας, είναι παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος να υπονομευτούν ακόμα και οι θυσίες όλων μας, χωρίς να εδραιώσουμε την αξιοπιστία και τη σταθερότητα, που χτίζουμε σήμερα με κόπο, βήμα - βήμα.

Ζητώ λοιπόν από όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, να κάνουν την οργή τους, τη δικαιολογημένη οργή τους για εκεί όπου έφτασε η Ελλάδα, γι’ αυτά που έζησε η χώρα μας, δύναμη αλλαγής. Αλλαγής της Ελλάδας. Δύναμη ανατροπής κάθε κατεστημένου, κάθε νοοτροπίας, κάθε πρακτικής που μας οδήγησε εδώ.

Στην πορεία της χώρας μας για τη σωτηρία, όσοι περισσότεροι ψηφίσουμε, όσοι περισσότεροι δώσουμε το μήνυμα ότι, αυτή η πορεία πρέπει ανεμπόδιστα να συνεχιστεί, τόσο πιο ισχυρό θα είναι το χτύπημα απέναντι σε όλους όσοι παλεύουν, για να κρατήσουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο παρελθόν της.

Καλώ όλους τους πολίτες σε συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, γιατί είναι μια ψήφος ευθύνης για τη χώρα, για την πατρίδα μας, για την Αυτοδιοίκηση, για την Ήπειρο. Για τη σωτηρία της χώρας μας.

Και η δική σας παρουσία, είναι παρουσία δύναμης και συμμετοχής. Να είστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε. Θα πετύχουμε, να δώσουμε δύναμη στη νέα Αυτοδιοίκηση, στην Περιφέρεια, στο Δήμο.

Καλή επιτυχία στον Βαγγέλη Αργύρη. Καλή επιτυχία και στον Φίλιππα Φίλιο, εδώ, στα Γιάννενα. Σε όλους τους υποψηφίους Δημάρχους μας. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία, τη δύναμη και την υποστήριξη σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνουμε μαζί.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Με τη νίκη, τη νίκη για την Ήπειρο, τη νίκη για ολόκληρη την Ελλάδα. Γεια σας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης