Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.11.10

XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ FORUM ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ FORUM ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

18.11.2010









Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,



Είμαι ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα και πάλι στη Σόφια και να συμμετέχω σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, μια ακόμη αξιόλογη προσπάθεια περαιτέρω προσέγγισης και ενδυνάμωσης της συνεργασίας των χωρών μας σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα, τον επιχειρηματικό.



Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας έχουν κάνει ένα θετικό και παράλληλα ποιοτικό άλμα, από φίλοι γίναμε στρατηγικοί εταίροι. Μέσα από κοινές επιλογές, από κοινές πρωτοβουλίες και προσπάθειες, ισχυροποιήσαμε τους δεσμούς μας και δημιουργήσαμε ένα σημαντικό προηγούμενο στα Βαλκάνια, ένα πολύτιμο παράδειγμα καλής γειτνίασης και αμοιβαίας εκτίμησης για την ευρύτερη περιοχή.



Η στενή σχέση των δύο χωρών μας αποτελεί, πιστεύω, πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας για ολόκληρη την Ευρώπη και αναδεικνύει την αναγκαιότητα, τη σημασία, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας Κυβερνήσεων και λαών.



Φέτος, συμπληρώθηκαν 130 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας - μία δυνατή βάση που ενίσχυσε την αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της κοινής μας πορείας.



Αυτή η πολυεπίπεδη συνεργασία επισφραγίστηκε, άλλωστε, πρόσφατα, τον Ιούλιο, με την 1η - Ιδρυτική Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου των χωρών μας, η οποία πραγματοποιήθηκε, εδώ, στη Σόφια και στο πλαίσιο του οποίου υπογράφηκαν 14 συμφωνίες. Είναι γεγονός, ότι παρά τη διεθνώς δύσκολη οικονομική συγκυρία, το επίπεδο των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων διευρύνεται σταθερά σε μεγάλο εύρος τομέων, όπως ενδεικτικά στον εμπορικό - οικονομικό, τον τουριστικό, τον επενδυτικό, τον ενεργειακό κ.λπ.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου καταγράφει διαρκή αύξηση και η Βουλγαρία αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας την 4η θέση στην κατάταξη αγοραστών ελληνικών προϊόντων, ενώ η χώρα μας είναι 2η κατά σειρά πελάτης της, απορροφώντας το 9,4% των βουλγαρικών εξαγωγών.

Η σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας αποτυπώνεται και στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα, με το συνολικό ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο να υπερβαίνει τα 2,8 δις. ευρώ.



Οι ελληνικές άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) καταλαμβάνουν σήμερα την 4η θέση στο σύνολο των ΑΞΕ στη Βουλγαρία και περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής και κυρίως στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, των χρηματοοικονομικών - συμβουλευτικών υπηρεσιών, της βιομηχανίας, των τροφίμων, της μεταλλουργίας και των υποδομών, συνεισφέροντας δυναμικά στον εκσυγχρονισμό της βουλγαρικής οικονομίας και στη δημιουργία άνω των 100.000 θέσεων εργασίας.



Επίσης, η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) έχει προχωρήσει σε έγκριση 14 προτάσεων ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων στη Βουλγαρία, από τις οποίες οι 10 έχουν ολοκληρωθεί, ενώ και το σκέλος των δημοσίων επενδύσεων του ίδιου Προγράμματος περιλαμβάνει υλοποίηση έργων σε τομείς σημαντικούς για το βουλγαρικό λαό, όπως αυτός της δημόσιας υγείας.



Παρά το απόλυτα ικανοποιητικό επίπεδο της ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας στον ευρύτερο οικονομικό τομέα, τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των ήδη ενισχυμένων διμερών σχέσεων των χωρών μας είναι μεγάλα. Η σημερινή εκδήλωση δίνει νέα ώθηση και ανοίγει νέους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών μας, αναδεικνύοντας ένα κλάδο δραστηριότητας, η συμβολή του οποίου στην ανάπτυξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι αποφασιστικός, τον κλάδο των εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.





Οι ελληνικές συμβουλευτικές εταιρείες έχουν μία μακρόχρονη και επιτυχημένη παρουσία στη Βουλγαρία. Έχουν λάβει μέρος σε σημαντικά έργα και δραστηριοποιούνται σε μια σειρά από τομείς, όπως κατασκευές, δημόσια διοίκηση και διοίκηση ιδιωτικών οργανισμών, τεχνολογίες πληροφορικής (ΙΤ), ενέργεια, περιβάλλον κ.ά..





Με δεδομένη την εισροή κοινοτικών κονδυλίων στη Βουλγαρία, τη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται από το βουλγαρικό κράτος για την περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου απορρόφησής τους και γενικότερα τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της χώρας, τα τελευταία χρόνια, το πεδίο δράσης των συμβουλευτικών εταιρειών διευρύνεται και οι ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελή συνεργασία βουλγαρικών και ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου αυξάνονται.



Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,



Θα ήθελα άλλη μία φορά να ευχαριστήσω θερμά όσους είχαν τη σκέψη και εργάστηκαν τόσο αποδοτικά για να οργανώσουν αυτήν τη συνάντηση και να ευχηθώ ειλικρινά σε όλους κάθε επιτυχία.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης