Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.12.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ VICTOR ORBAN ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, VICTOR ORBAN, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2010




Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ήθελα να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, τον Victor Orb?n. Η Ουγγαρία, σε λίγο καιρό, αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μια χώρα, που βρίσκεται στην ευρύτερη γειτονιά μας και έτσι έχουμε πολλά κοινά να μοιραστούμε, και κοινές ανησυχίες, αλλά και κοινούς στόχους για την περιοχή μας.

Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι, το θέμα των Βαλκανίων και της ενταξιακής πορείας τους, ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων, είναι ένα θέμα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σίγουρα για την Ελλάδα, ξέρω ότι είναι και για την Ουγγαρία.

Συζητήσαμε, βεβαίως, και το θέμα της διεύρυνσης, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που χρειάζεται να δούμε σε βάθος, κάτι που στηρίζουμε εμείς, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω, επίσης, για το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας, της FYROM, όπως βέβαια και για το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας θα βρίσκεται σε λίγο στην Λευκωσία, για να συζητήσει και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Χριστόφια.

Και βέβαια, συζητήσαμε και θεματικά, σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η στήριξη που εμείς παρέχουμε για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο καθεστώς Σέγκεν, αλλά και θέματα που αφορούν στη μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς στα σύνορά μας και την ανάγκη να έχουμε συστηματικές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Θέλω να ευχαριστήσω την Ουγγαρία για τη βοήθεια που προσφέρει σε αυτό τον τομέα, στο πλαίσιο της FRONTEX και της ευρωπαϊκής μας συνεργασίας.

Έχουμε ένα γνωστό πρόβλημα στα σύνορά μας, με την είσοδο πολλών λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Και εδώ, συμβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέγιστα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να δούμε και τη σωστή ένταξη των πολιτών, αλλά και των μεταναστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις χώρες μας και στις κοινωνίες μας.

Και ένα από τα θέματα, το οποίο πρόσφατα έχει αναδειχθεί και για το οποίο συμφωνούμε, να είναι ένα κεντρικό θέμα στην Ουγγρική Προεδρία, είναι το θέμα των Ρομά. Να δούμε πώς θα μπορέσουν αυτές οι κοινότητες, να αισθανθούν πραγματικά ότι είναι ενταγμένες λειτουργικά, με όλες τις σωστές εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές υπηρεσίες, στις ευρωπαϊκές χώρες και κοινωνίες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το γνωστό θέμα του μηχανισμού στήριξης ή σταθεροποίησης, το οποίο, τους τελευταίους μήνες και λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη, έχει γίνει κεντρικό θέμα για την πορεία της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής οικονομίας και της Ευρωζώνης.

Θα έχουμε την ευκαιρία, την Πέμπτη και την Παρασκευή, να διαπραγματευτούμε για το θέμα της αλλαγής στη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Και η Ουγγρική Προεδρία θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τους επόμενους μήνες. Άρα, λοιπόν, είναι ιδιαίτερης σημασίας η Ουγγρική Προεδρία. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία.

Είμαι σίγουρος ότι θα έχει επιτυχία, όχι μόνο για την Ουγγαρία, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και έχει την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας, στις προσπάθειές της και στους στόχους που θέλει να διεκπεραιώσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλους μας, σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια, που τόσα πολλά μπορεί να κάνει και τόσα πολλά έχει να κάνει. Του εύχομαι καλό ταξίδι και καλή συνέχεια.

VICTOR ORBAN: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Μόλις πήραμε ένα πλήρες ευρωπαϊκό πρωινό, που συμπεριελάμβανε το σύνολο των πιάτων, τα οποία έχουν σημασία στο ευρωπαϊκό μενού, όπως άλλωστε προανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι, το έθνος και η χώρα σας κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά όλων των Ούγγρων και των Ευρωπαίων, αφού αποτελείτε λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και να εκφράσω την ακλόνητη πεποίθησή μας ότι, χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη δεν θα είχε νόημα.

Με ιδιαίτερη χαρά, συνεπώς, αποδέχτηκα την ευκαιρία που μας προσέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, να συνομιλήσουμε για τα ευρωπαϊκά ζητήματα εδώ, σε μία από τις πλέον σημαντικές πρωτεύουσες της ηπείρου μας.

Αντιλαμβανόμαστε, βεβαίως, ότι η χώρα σας αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αντιμετωπίζετε δυσχέρειες στην οικονομία σας και, ως εκ του τούτου, μιλήσαμε περί οικονομικών πολιτικών.

Δεν πρόκειται, βεβαίως, να ισχυριστώ ότι η Ουγγαρία βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Και εμείς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, εξ ου και γνωρίζουμε ότι κάθε κράτος χρειάζεται το δικό του, εξατομικευμένο μείγμα οικονομικών πολικών, εργαλείων και αποφάσεων, διότι διαφορετικά δεν μπορούμε να πετύχουμε.

Ευχόμαστε, επομένως, καλή τύχη και κάθε επιτυχία, σε εσάς κ. Πρωθυπουργέ, όπως και στην Κυβέρνησή σας, τώρα και στα επερχόμενα έτη. Τρέφουμε την ελπίδα ότι θα καταφέρετε να εξασφαλίσετε τον έλεγχο της κατάστασης και να ξαναβρεθείτε μεταξύ των πλέον πετυχημένων κρατών της Ευρώπης.

Η διεύρυνση είναι πολύ σημαντική για μας. Εσείς και εμείς, τασσόμαστε πάντοτε υπέρ της, διότι αντιλαμβανόμαστε ακριβώς τι συνεπάγεται. Η διεύρυνση σημαίνει επανένωση της Ευρώπης, η οποία καθίσταται έτσι πιο πλήρης.

Επομένως, τα Βαλκάνια είναι ζήτημα με ιδιαίτερη αξία για μας, και η Ουγγρική Προεδρία επιδιώκει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Κροάτες. Η ένταξη της Κροατίας δεν ενδιαφέρει μόνο το λαό τής εν λόγω χώρας, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική του συνόλου της Βαλκανικής.

Οφείλουμε να έχουμε αυτό ακριβώς υπ' όψιν, ώστε να επικοινωνούμε θετικές ενδείξεις και μηνύματα και προς τις άλλες χώρες των Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι οι θυσίες έχουν νόημα και ότι, με τη σωστή προεργασία, και αυτές οι χώρες θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με την Κροατία, όπως και με τα λοιπά κράτη-μέλη, που ήδη ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τους λόγους αυτούς, θεωρώ την όλη προσπάθεια πολύ σημαντική.

Συμφωνήσαμε επίσης για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σέγκεν.

Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των Ρομά, διότι αυτή τη στιγμή, από την Ευρώπη, απουσιάζει μια ενιαία στρατηγική για το θέμα, ενώ όλοι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή η κοινότητα ανθρώπων, σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ένωσης και, συνεπώς, επιβάλλεται η ύπαρξη κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής. Μάλιστα, μία από τις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας είναι να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή στρατηγική για τους Ρομά, ως το τέλος της εκ περιτροπής ασκούμενης Προεδρίας μας.

Ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων είναι πολύ σημαντικός, γεγονός που μας βρίσκει όλους σύμφωνους, εξ ου και επιθυμούμε μια τροποποίηση της Συνθήκης, ή πιο συγκεκριμένα την αναθεώρησή της. Συμφωνούμε, επίσης, ότι θα πρέπει η αναθεώρηση αυτή να είναι περιορισμένη, ενώ αργότερα θα επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν θα ήταν υπερβολή να δηλώσω ότι, υπήρξε ταύτιση των θέσεων και των απόψεών μας, όσον αφορά τα ζητήματα μείζονος σημασίας.

Το πρόγευμα εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας υπήρξε παραγωγικό και εποικοδομητικό. Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου, για τη θερμή φιλοξενία και την ευκαιρία που μου προσφέρατε να σας επισκεφτώ. Ευελπιστώ να μου ξαναδοθεί η ευκαιρία την Άνοιξη, οπότε η Ουγγαρία, με την άσκηση της Προεδρίας, θα έχει αναλάβει να διαχειριστεί τα προαναφερθέντα ζητήματα. Ευχαριστώ πολύ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας ευχαριστούμε. Είστε πάντοτε ευπρόσδεκτος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης