Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

7.1.11

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ   ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ


Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλω κατ’ αρχήν να πω ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Γαλλικής Κυβέρνησης, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και το μέλλον της Ευρωζώνης.

Πιστεύω ότι η Ευρώπη επέδειξε τη θέλησή της να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, για να αντιμετωπίσει τις πολύ σοβαρές προκλήσεις που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αλλά και τις δικές μας κρίσεις, όπως αυτές του κρατικού χρέους.

Έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί, να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, να παίξουμε σημαντικό ρόλο στον κόσμο, στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, στην Αφρική ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.

Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι, λύση αποτελεί η ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση, η ισχυρότερη ολοκλήρωση.

Διατύπωσα μια πρόταση εδώ, και άλλοι επίσης έκαναν προτάσεις, σχετικά με κάποια καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που μπορεί να είναι σημαντικά για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και, φυσικά, για την αντιμετώπιση του κρατικού χρέους σε τυχόν μελλοντικές κρίσεις. Τέτοια εργαλεία είναι, βεβαίως, ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο φόρος επί του διοξειδίου του άνθρακα και το θέμα του ευρωομολόγου.

Θεωρώ ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε μια εύρωστη και ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση, για να προετοιμάσουμε την Ευρώπη, ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Για να δημιουργηθεί περισσότερη ευημερία και να βγει η Ευρώπη από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προτείνετε πάντα ευρωομόλογα. Με τι χρονικό ορίζοντα και πώς μπορεί αυτό να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση χρέους της Ευρώπης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι άνοιξε πια η συζήτηση για το θέμα των ευρωομολόγων. Υπάρχουν κάποια ερωτηματικά και φόβοι: μήπως είναι ηθικά επικίνδυνο; Μήπως θα σημαίνει ότι κάποιες χώρες θα πληρώνουν για τις άλλες;

Αυτό το θέμα μπορούμε να το λύσουμε. Πιστεύω ότι αυτό θα ενισχύσει την Ευρώπη. Θα ενισχύσει τη δύναμή μας, θα ενισχύσει τις δυνατότητές μας. Και θα αποβεί σε όφελος όλης της Ευρώπης και όλων των Ευρωπαίων, επειδή δεν θα δημιουργήσει μόνο σταθερότητα, αλλά και προοπτικές ανάπτυξης.

Πρέπει η Ευρώπη να γίνει πράσινη Ευρώπη, να υπάρχει πράσινη ανάπτυξη. Και τα ευρωομόλογα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα υποδομής, για την παιδεία, για υποδομές στον τομέα της ενέργειας, για να γίνουν πιο πράσινες οι οικονομίες μας, για επικοινωνίες και μεταφορές που θα κάνουν την Ευρώπη πολύ πιο ανταγωνιστική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχετε να πείτε για τον καθηγητή Rogoff, που είπε ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμα να χρεοκοπήσει; Είναι άδικο αυτό;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό δεν προβλέπεται. Κάναμε όλα όσα έπρεπε να κάνουμε, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους δανειστές μας, αλλά και τα χρέη μας προς αυτούς που επένδυσαν στην Ελλάδα. Ακριβώς γι' αυτό, έχουμε αυτό το μηχανισμό. Γι' αυτό μπήκαμε στο μηχανισμό, για να είμαστε αξιόπιστοι, όχι μόνο στα μάτια των πολιτών μας, αλλά και απέναντι σε αυτούς που μας βοήθησαν.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης