Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

14.9.11

Η Βουλή εξετάζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2011
  
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ροδούλα Ζήση προήδρευσε στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά την οποία εξετάστηκε η πρόταση Οδηγίας για τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων στην Ευρώπη και η πρόταση Κανονισμού για την αμοιβαία αναγνώριση μέτρων προστασίας στις αστικές υποθέσεις.


Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη των δύο Επιτροπών για τις θέσεις και τις παρατηρήσεις της Κυβέρνησης και απάντησε στις ερωτήσεις και τις επισημάνσεις τους.

Στην εισήγησή της, η κα Ζήση υπενθύμισε ότι η προστασία των θυμάτων αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος της Στοκχόλμης για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι πολυποίκιλες ανάγκες των θυμάτων εγκληματικών πράξεων αντιμετωπίζονται με σεβασμό και καλύπτονται. «Πρόκειται, επομένως για νομοθετικές παρεμβάσεις με έντονο το στοιχείο της κοινωνικής προστασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στη συνέχεια, η κα Ζήση υποστήριξε ότι τα σχετικά θέματα έχουν μια σαφή διασυνοριακή διάσταση και, συνεπώς, αντιμετωπίζονται επαρκώς μόνο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο βαθμό που η νομοθετική παρέμβαση της τελευταίας περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού.

Εξάλλου, τοποθετούμενη επί της παρουσίασης του κ. Πεταλωτή, η Αντιπρόεδρος της Βουλής έδωσε έμφαση στην εξασφάλιση των προτεραιοτήτων της χώρας μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στενής συνεργασίας και διαβούλευσης μεταξύ της Βουλής, της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών. Τέλος, επεσήμανε την πολιτική και κοινωνική πτυχή των επιδιωκόμενων νομικών ρυθμίσεων, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την παροχή των κατάλληλων και επαρκών χρηματοδοτικών εργαλείων σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.




Από το Γραφείο της Αντιπροέδρου της Βουλής

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης