Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.4.12

Αθήνα, 5 Απριλίου 2012

                                                           ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
                                                               ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
                                                           ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
                                   ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
                                                              ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ Καλωσορίζω στην Κύπρο, εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολόκληρου του κυπριακού λαού, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο και τους συνεργάτες του.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο αποτελεί μια πρόσθετη απόδειξη των άριστων και των αδελφικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, μεταξύ του κυπριακού και του ελληνικού λαού. Η σημερινή μας συνάντηση ήταν εποικοδομητική από όλες τις απόψεις. Επαναβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η έμπρακτη και αδιάλειπτη στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο, και ιδιαίτερα προς τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας.
Θέλω στο πρόσωπο του κυρίου Πρωθυπουργού να ευχαριστήσω θερμά την Κυβέρνηση, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό για τη διαχρονική αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα που διεξάγουμε.
Το Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων -για να κυριολεκτούμε, η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις- ήταν ασφαλώς ένα από τα κύρια ζητήματα που μας απασχόλησαν σήμερα. O κ. Πρωθυπουργός επέδειξε θερμό ενδιαφέρον για την κατάσταση στο Κυπριακό. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις συνομιλίες, αλλά και τις προοπτικές. Ανταλλάξαμε απόψεις και αξιολογήσαμε τα επόμενα βήματά μας λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και ιδιαίτερα τις αυξανόμενες προκλήσεις, την αδιαλλαξία και την αλαζονεία από μέρους της τουρκικής πλευράς.
Επαναβεβαίωσα προς τον κ. Πρωθυπουργό ότι, παρά τις αντιξοότητες, παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση πρέπει να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Πρέπει να αποκαθιστά και να θωρακίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό για τη στήριξή του στην πολιτική και τη στρατηγική που ακολουθούμε στο Κυπριακό. Η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας είναι συνεχής και αποτελεί έναν σημαντικότατο πυλώνα των προσπαθειών μας για το σπάσιμο του αδιεξόδου και για επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης το συντομότερο δυνατόν.
Θέλω να δηλώσω ξανά ότι ανεξαρτήτως της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας, εμείς είμαστε πανέτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο για λύση στο Κυπριακό μέχρι τέλους και στη διάρκεια της Προεδρίας. Το θέμα είναι να το θελήσει και η άλλη πλευρά και να είναι και δημιουργική.
Κατά τη συνάντησή μας ανασκοπήσαμε επίσης το ζήτημα της ενέργειας. Ενημερώσαμε τον κ. Πρωθυπουργό για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις έρευνες και για τη διαδικασία του δεύτερου γύρου των αδειοδοτήσεων και συζητήσαμε τα επόμενα βήματα. Αξιολογήσαμε επίσης την αντίδραση, τις απειλές και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών καθώς και τη διεθνή νομιμότητα, ιδιαίτερα εάν, όπως διατείνεται, ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Υποχρέωση την οποία έχουν ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η διεθνής κοινότητα.
Συζητήσαμε, επίσης, ζητήματα που αφορούν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο. Από πλευράς μας αναφερθήκαμε στην πορεία των προετοιμασιών, οι οποίες έχουν μπει στην τελική ευθεία. Ενημερώσαμε για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα εκπληρώσει τον θεσμικό της ρόλο έτσι ώστε να συμβάλει, ως Προεδρία, στην προσπάθεια της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας.
Εκφράσαμε την απογοήτευσή μας για τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει την ανάληψη της Προεδρίας από την Κύπρο, απειλώντας την ΕΕ για το πάγωμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Εκφράσαμε την ίδια στιγμή την εκτίμησή μας τόσο για τη στάση της Ελλάδας όσο και για την ξεκάθαρη θέση τής ΕΕ στο σύνολό της ότι το ζήτημα της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί θεσμικό ζήτημα της ΕΕ που η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί.
Από την πλευρά μας επαναλάβαμε την υποστήριξή μας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει διαγραφή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει με πράξεις στην επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει επίσης να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και εκφράσαμε από κοινού την ελπίδα ότι σύντομα θα εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα. Στοιχεία απαραίτητα για πρόοδο και ανάπτυξη των λαών της περιοχής.
Ανασκοπήσαμε, τέλος, τις διμερείς μας σχέσεις οι οποίες βρίσκονται, όπως είναι φυσιολογικό, σε άριστο επίπεδο, και ανανεώσαμε την προσήλωσή μας για συντονισμό και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Κλείνοντας, θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς το λαό της Ελλάδας ο οποίος αυτή τη στιγμή βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ, σας καλωσορίζω στην Κύπρο και εύχομαι ευχάριστη και καρποφόρα παραμονή στο νησί».

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ θερμά για το καλωσόρισμα. Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιώ αυτή την επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Κατά τη συνάντησή μας, όπως ήδη αναφέρατε, συζητήσαμε θέματα εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο και την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, την επίλυση του Κυπριακού, την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο, την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στο Κυπριακό. Οι θέσεις μας είναι ταυτόσημες με εκείνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλουμε τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού. Επιδιώκουμε την εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης που να διασφαλίζει τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Η κατάλληλη διαδικασία για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τεχνητά χρονοδιαγράμματα και αναζήτηση εναλλακτικών «Σχεδίων Β» είναι αντιπαραγωγικά.
Η προσεχής ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο τής δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν κορυφαίο ρόλο, σε θεσμικό και λειτουργικό επίπεδο στην EE. Η υποστήριξη της Αθήνας είναι δεδομένη, και χαίρομαι που μας δίνεται η ευκαιρία, μαζί με άλλα κράτη-μέλη, να συνδράμουμε την κυπριακή Προεδρία σε διάφορους τομείς.
Η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ τής προσέδωσε εξαιρετικά σημαντικές διαστάσεις στη Διεθνή Κοινότητα, διαστάσεις πολιτικές και οικονομικές. Η Κύπρος έχει αξιοποιήσει αποτελεσματικά και υπεύθυνα τη συμμετοχή της στην EE, αυξάνοντας το επίπεδο ευημερίας του λαού της.
Κύριε Πρόεδρε, προσφάτως νέα θετικά γεγονότα έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές προοπτικές για την περαιτέρω οικονομική άνοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, τα πρώτα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μάς ικανοποιούν ιδιαίτερα, ενώ απειλές και επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απόλυτα καταδικαστέες.
Έρχομαι στην Κύπρο, κ. Πρόεδρε, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Η χώρα δίνει μια μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσει δημοσιονομική σταθερότητα και ταυτόχρονα να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.
Πιστεύω ότι η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου Οικονομικού Προγράμματος, που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, και η προβλεπόμενη ενίσχυση και αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα επηρεάσουν θετικά και την κυπριακή οικονομία.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και τον κυπριακό ελληνισμό για τη συγκινητική αλληλεγγύη στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει στην Ελλάδα. Η συμπαράσταση αυτή, που διαχρονικά εκδηλώνεται πάντα ανάμεσα στους λαούς μας, αναδεικνύει τη συμπαράταξή μας και τους ακατάλυτους δεσμούς που μας συνδέουν.
Σας ευχαριστώ και πάλι για την υποδοχή και τις πολύ χρήσιμες και θετικές συζητήσεις.
---------------

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Φάνης Παπαθανασίου, ΕΡΤ) Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας της Κύπρου με την Ελλάδα, και πότε θα υπογραφεί το μνημόνιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στα ενεργειακά θέματα;
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ Πάντοτε συζητώντας εντός για τα θέματα των υδρογονανθράκων έχουμε στο μυαλό μας και τη συνεργασία με την Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι κάτι το αφύσικο, αλλά είναι φυσιολογικό. Είμαστε δεμένοι, «καιγόμαστε στο ίδιο καζάνι» και θα πρέπει να «δροσιστούμε» από κοινού. Γι’ αυτό συνεχώς προβληματιζόμαστε, και σε συνεργασία με τους φίλους στην Ελλάδα, πώς θα προχωρήσουμε και πώς θα προχωρήσουμε από κοινού. Για το Πρωτόκολλο (σ.σ. μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να πω πότε ακριβώς και πώς - υπάρχουν διάφορα ζητήματα που θα πρέπει να συζητήσουμε, να λάβουμε υπόψη τη γειτονία γενικότερα και διάφορες άλλες παραμέτρους και να προχωρήσουμε «νούσιμα» προς την ορθή κατεύθυνση. Να κάνουμε κάτι που θα είναι και σταθερό και βιώσιμο και σίγουρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Φάνης Παπαθανασίου, ΕΡΤ) Θα ολοκληρωθεί σύντομα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που απασχολεί και τις κυπριακές τράπεζες; Η χαλαρότητα που έχει παρατηρηθεί στην πορεία του κυβερνητικού έργου θα μπορούσε να αποφευχθεί;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν έως τις 20 Απριλίου και θα συνεχιστεί με προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ως γνωστόν, το νέο χρηματοδοτικό πακέτο που εγκρίθηκε για την Ελλάδα περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα καλύψει την αναγκαία αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών που έχουν υποστεί τις συνέπειες του PSI, καθώς επίσης και τις συνέπειες που συνδέονται με την ύφεση που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία κατά τα τελευταία χρόνια.
Για την αναφορά σας σε ενδεχόμενη χαλάρωση του κυβερνητικού έργου, όπως έχω τονίσει πρόσφατα, δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που μπορεί να χαθεί. Τις τελευταίες δύο βδομάδες στο ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν εξεταστεί και είναι υπό ψήφιση μια σειρά νομοσχέδια τα οποία αφορούν σημαντικές ρυθμίσεις που απορρέουν από το νέο Οικονομικό Πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και άλλα επείγοντα θέματα τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Τις επόμενες βδομάδες η κυβέρνηση θα εστιάσει, εκτός από θέματα που συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, σε ζητήματα που συνδέονται με την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού καθώς και την ολοκλήρωση μελέτης για την περιστολή των δαπανών για τα έτη 2013-2014 που θα αποτελέσει τη βάση για τη λήψη σχετικών αποφάσεων από την επόμενη κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Νίκος Κέττηρος, ΡΙΚ) Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται την Κύπρο σε μια περίοδο όπου προηγήθηκαν έντονες απειλές από πλευρά της Τουρκίας για το θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και συνεχίζονται ενόψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Συζητήθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ενδεχομένως να αναληφθούν τους επόμενους μήνες από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Απειλές μεταξύ γειτονικών χωρών δεν είναι κατανοητές και είναι καταδικαστέες. Οι γειτονικές χώρες έχουν κάθε συμφέρον να εδραιώσουν συνθήκες φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ τους. Συμφέρον που έχει και πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις. Συζητήσαμε όντως ορισμένα γεγονότα και ορισμένες απειλές που εκδηλώθηκαν την προηγούμενη περίοδο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαμορφωθεί μια πιο πρόσφορη, θετική προοπτική για την επίλυση των διαφορών που ορισμένοι θεωρούν ότι υπάρχουν - και ειδικότερα τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς και άλλα θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει, αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου, τις απειλές αυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αριστείδης Βικέτος, ΑΜΠΕ) Το πρώτο πράγμα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η έκθεση του κ. Downer και η ενδεχόμενη απόφαση του κ. Ban Ki-moon για σύγκληση μιας πολυμερούς ή τετραμερούς διάσκεψης. Δεδομένου πως η Ελλάδα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαμηνύσει επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και αλλού ότι η Ελλάδα υπό αυτές τις συνθήκες και προϋποθέσεις δεν θα συμμετάσχει σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Στην εισαγωγική μου ομιλία ήμουν σαφής ότι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε συνέχιση των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και προτάσεις για εναλλακτικά σχήματα δεν είναι αποδεκτά από την Ελλάδα. Αυτή η θέση έχει γίνει ήδη σαφής και θα συνεχίσει να γίνεται σαφής και στο μέλλον. Το γεγονός ότι επίκεινται εκλογές στην Ελλάδα δεν αλλάζει καθόλου αυτή τη θέση. Η Κύπρος και το Κυπριακό θέμα είναι ένα ζήτημα το οποίο ενώνει όλους τους Έλληνες και υπάρχει απόλυτη συνέχεια στην πολιτική της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Αριστείδης Βικέτος, ΑΜΠΕ) Έφτασε ο καιρός να οριοθετήσει η Ελλάδα την ΑΟΖ της με την Κύπρο και την Αίγυπτο;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να οριοθετήσει ΑΟΖ σύμφωνα με τη διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι κάτι που εξετάζει η Ελλάδα, έχει ήδη συμφωνίες με την Ιταλία, ειδικότερα, και με την Αλβανία. Αυτό το θέμα είναι κάτι που εξετάζουμε και βεβαίως θα γίνει με συντονισμό και συνεργασία με τις γειτονικές χώρες με τις οποίες θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές επαφές και ειδικότερα, βεβαίως, με την Κύπρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Δημήτρης Μιχαλακάκος, Capital) Φαίνεται να εξελίσσεται ένας άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο θέμα των υδρογονανθράκων. Υπάρχει χώρος σε αυτό τον άξονα για την Τουρκία;
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ Αν η Τουρκία βοηθήσει να λυθεί το Κυπριακό με έναν δίκαιο τρόπο, για ένα κράτος ενωμένο, απαλλαγμένο από την κατοχή, από έποικους, ένα κράτος που να είναι ενωμένο, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, ως γειτονικό κράτος τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, έχει θέση σε πολλά πράγματα. Γιατί το εντοπίζουμε ειδικά στους υδρογονάνθρακες; Θα μπορεί να είναι μια συμμαχική χώρα προς την Κύπρο, με ιδιαίτερο καθεστώς και σχέσεις, όπως είναι και με βάση τις Συνθήκες του 1960. Αλλά δυστυχώς τα περιφρόνησε και τα παραβίασε όλα η Τουρκία μέχρι τώρα, και παραβιάζει αυτή την ίδια την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον διεθνή και τον ευρωπαϊκό νόμο και οτιδήποτε έννομο έχει καθορίσει ως τώρα ως επίτευγμα η ανθρωπότητα. Ας προχωρήσει η Τουρκία να λύσουμε το Κυπριακό και εμείς έχουμε την καλή θέληση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία σε πολλά πράγματα και ελπίζω αυτό που λέω να μην ξεσηκώσει νέα θύελλα «πατριωτισμού».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Δημήτρης Μιχαλακάκος, Capital) Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο βάθος χρόνου σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την ύφεση στην ευρωζώνη;
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ Κατά τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα κάνει μια νέα προσπάθεια για να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα στην οικονομία της. Και κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιτύχει πολλά προς την κατεύθυνση αυτή, ειδικότερα στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.
Συγκεκριμένα μπορώ να αναφέρω δύο μεγέθη που είναι χαρακτηριστικά: Κατά τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα μείωσε το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος - είναι η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πραγματοποιηθεί από χώρα τα ΟΟΣΑ κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Παράλληλα, στην ίδια διετία πέτυχε μέσα από τη λεγόμενη εσωτερική διολίσθηση να αποκαταστήσει περίπου το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχε απολεσθεί κατά τα προηγούμενα οκτώ χρόνια.
Πρόσφατα η χώρα υιοθέτησε ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα το οποίο αποσκοπεί στο να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια. Μια συνέπεια της οικονομικής προσαρμογής και της εισαγωγής μεταρρυθμίσεων που αποσκοπεί στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας, στην περιστολή των δαπανών και στη βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης, αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή, δυστυχώς, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση. Και όλοι γνωρίζετε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο πέμπτο έτος της ύφεσης και η ανεργία έχει προσεγγίσει απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, το πρόγραμμα που έχει υιοθετηθεί περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και άλλα μέτρα η εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σταδιακά στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας. Συμπληρωματικά η κυβέρνηση αυτή (και είμαι σίγουρος και η επόμενη κυβέρνηση) θα συνεχίσει να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα που θα αποσκοπούν στη στήριξη της απασχόλησης, στην αντιμετώπιση της περιορισμένης ρευστότητας που χαρακτηρίζει το τραπεζικό σύστημα με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.
Οι διαθέσιμες προβλέψεις τόσο των διεθνών οργανισμών όσο και του ιδιωτικού τομέα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο δεύτερο μισό του 2013 θα γίνουν εμφανή τα σημεία οικονομικής ανάκαμψης, και κατά τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται ότι θα είναι εφικτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2,5% και 3%. Επομένως, ενώ σήμερα πολλοί δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, με την πιστή και αποτελεσματική εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την υλοποίηση πρόσθετων συμπληρωματικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας μπορούμε εύλογα να αναμένουμε ότι σε ενάμιση χρόνο από σήμερα η ελληνική οικονομία θα εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάπτυξης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης