Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.6.12

Ομιλία του νέου Προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2012

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, βουλευτής της Β΄ περιφέρειας Αθηνών, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων για τη ΙΕ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.
Από τη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα επί του συνόλου των βουλευτών της Εθνικής Αντιπροσωπείας, προέκυψε ότι η υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη έλαβε 223 ψήφους, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ θετικών ψήφων σε εκλογή Προέδρου Βουλής, μεταπολιτευτικά. Βρέθηκαν επίσης 66 ψηφοδέλτια λευκά και 1 άκυρο.
Αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία:


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αποτελεί για εμένα μεγάλη, τη μέγιστη, τιμή το γεγονός ότι με εκλέξατε Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και μάλιστα με τέτοια πλειοψηφία.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, που με πρότεινε αλλά και τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, που στήριξαν την πρόταση αυτή.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυρίες και τους κυρίους Βουλευτές που με τίμησαν με την ψήφο τους. Και να εκφράσω το σεβασμό μου στους συναδέλφους Βουλευτές που επέλεξαν διαφορετικά, ασκώντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα.
Είμαι στέλεχος μιας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Δηλώνω υπερήφανος για την παράταξη αυτή και όσα έχει προσφέρει στη χώρα. Όλοι γνωρίζετε πως υπηρέτησα αρχές και θεσμούς από όποια θέση και αν κλήθηκα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και τώρα προτίθεμαι να ασκήσω τα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος όλων των πτερύγων της Βουλής, λειτουργώντας με υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα. Με γνώμονα την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και του ρόλου των Βουλευτών, υπηρετώντας πάντα τον πολίτη.
Γνωρίζω το ιδιαίτερο βάρος της αποστολής που μου αναθέσατε σε μια στιγμή που η χώρα πλήττεται από μια πρωτοφανή οικονομική-κοινωνική κρίση, η οποία έχει μετατραπεί και σε κρίση για την πολιτική ζωή. Είμαι διατεθειμένος -και αυτό είναι δέσμευση- να συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις μου, τόσο στην ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου και την ανάδειξη του παραγόμενου έργου όσο και για την ανατροπή της αρνητικής εικόνας που έχουν σχηματίσει οι πολίτες.
Η θητεία μου ως Προέδρου της Βουλής αποτελεί για εμένα μια σημαντική πρόκληση. Πρόκληση και τιμή ταυτόχρονα μοναδική. Ειδικά την περίοδο αυτή. Ειδικά υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Συνθήκες πρωτόγνωρες για την κοινωνία, για όλους μας, αλλά και για τη λειτουργία του ίδιου του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας μας.
Η συνεργασία όλων, ανεξαρτήτως παρατάξεων, είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει δημιουργική αν αποφεύγουμε ακραίες εκφράσεις ή συμπεριφορές και πορευτούμε με σύνεση, σωφροσύνη και σεβασμό ο ένας προς τον άλλο. Όλοι, πιστεύω, συναισθανόμαστε το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνουμε. Το φορτίο της ευθύνης, ειδικά αυτή τη φορά, είναι μεγάλο. Όπως μεγάλος θα είναι και ο φόρτος εργασίας στον οποίο καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η νέα αυτή περίοδος της Βουλής των Ελλήνων είναι από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία του τόπου μας. Ένα νέο τοπίο έχει δημιουργηθεί ενώ η οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει συνθήκες που πλήττουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας.
Οι πολίτες έχουν στραμμένα τα βλέμματα πάνω μας και περιμένουν πολλά από μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε. Όλοι εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι πολίτες, η κοινωνία ολόκληρη, βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν κυκεώνα προβλημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται πολύ αρνητικά από τους πολίτες πράξεις και παραλείψεις του πολιτικού συστήματος. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε με τη στάση μας την αρνητική αυτή άποψη σε θετική και κυρίως πρέπει να αποδείξουμε ότι πολιτική και ΗΘΙΚΗ συμβαδίζουν.
Αυτό είναι εφικτό εφ’ όσον αναδείξουμε τον πραγματικό ρόλο της Βουλής. Δείχνοντας σε όλους ότι η αντιπαράθεση, που μπορεί να υπάρχει, στηρίζεται σε επιχειρήματα. Ότι γίνεται πολιτικός διάλογος προκειμένου να βρεθούν λύσεις και όχι για να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα. Διότι αυτό ακριβώς είναι η Βουλή. Βήμα διαλόγου, βήμα κατάθεσης προτάσεων και σχεδίων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αυτής της χώρας.
Καθήκον όλων μας είναι να συνθέτουμε, να ενώνουμε και όχι να δημιουργούμε διαχωριστικές γραμμές και να διχάζουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και του ρόλου του Βουλευτή αποτελεί για εμένα πρώτη προτεραιότητα. Πιστεύω ακράδαντα ότι αποτελεί προτεραιότητα των αρχηγών όλων των κομμάτων και του συνόλου των συναδέλφων.
Αποτελεί κοινή βάση η άποψη πως το Κοινοβούλιο θα έχει ρόλο κλειδί στις εξελίξεις. Εδώ θα αποτυπωθεί η σύγκλιση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εδώ θα αναδειχθεί η δημιουργική αντιπαράθεση, στα πλαίσια πάντα του πολιτικού πολιτισμού που διέπει τη λειτουργία του πολιτεύματός μας. Εδώ θα ψηφισθούν οι νόμοι και τα πλαίσια λειτουργίας της κοινωνίας που, όπως ανέφερα, αντιμετωπίζει προβλήματα που χρίζουν άμεσων λύσεων. Σε αυτόν το χώρο, στο ναό της Δημοκρατίας, που τίμησαν προσωπικότητες από όλους τους χώρους.
Προσωπικότητες που διετέλεσαν Πρόεδροι της Βουλής και που συνέβαλαν διαχρονικά στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κοινοβουλίου. Προσωπικότητες όπως, με τιμή αναφέρω, ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Παπασπύρου, ο Αθανάσιος Τσαλδάρης, ο Γιάννης Αλευράς, ο Απόστολος Κακλαμάνης, η ΄Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Βύρων Πολύδωρας. Προσωπικότητες που τιμούμε για όσα προσέφεραν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συμπεριφορά μας, το ήθος μας και ο τρόπος ζωής μας πρέπει να εκπέμπουν το μήνυμα ότι έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που περνά ο ελληνικός λαός. Αυτό το μήνυμα έχει πολλούς αποδέκτες, Και εντός και εκτός Ελλάδος. Είναι ένα μήνυμα που μπορεί να μεταδοθεί μέσα από τη δική μας στάση.
Νοικοκυρεύοντας τα δημοσιονομικά μας, καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με ρεαλιστικά επιχειρήματα εξόδου από την κρίση, το οποίο η Κυβέρνηση θα μπορεί βήμα-βήμα να διαπραγματευτεί.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια πρέπει και θα είναι η Βουλή. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει -και είμαι βέβαιος πως αυτό θα πράξει- να συμπαρασταθεί, να στηρίξει τις προσπάθειες αυτής της Κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Σε μια περίοδο που η Ευρώπη αλλάζει, πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε. Η κρίση που έχει πλήξει τη χώρα αποτελεί τροχοπέδη και δημιουργεί κινδύνους.
Εμείς πρέπει να συμβάλλουμε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Πρέπει να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε το έργο μας προς όφελος του συνόλου των πολιτών. Οι προσδοκίες τους είναι μεγάλες. Τόσο από την Κυβέρνηση όσο από τους εκπροσώπους τους. Όλους εμάς.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένες σκέψεις, σε ορισμένες προτάσεις που σημειωτέον θα τεθούν προς συζήτηση και διαβούλευση με στόχο τη λήψη συναινετικών αποφάσεων για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του κοινοβουλίου.
Πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι είναι εφικτή η περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών που συμβάλλουν στην ποιότητα του νομοθετικού έργου που παράγεται. Είναι αναγκαίο να αρθούν φαινόμενα πολυνομίας, δηλαδή νόμων που προστίθενται σε υφιστάμενα πλαίσια δυσκολεύοντας με τον τρόπο αυτόν την καθημερινότητα των πολιτών.
Θα πρέπει τα νομοθετήματα που κατατίθενται να μην περιέχουν ασάφειες ή έννοιες δυσνόητες. Διότι έτσι επιτρέπουν την κατά το δοκούν εκτίμηση από τους υπηρεσιακούς κρατικούς παράγοντες δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα.
Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση μπορούμε να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα. Να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Να αποτρέψουμε με τον τρόπο αυτόν τα φαινόμενα της γραφειοκρατίας που είναι και η πηγή των φαινομένων της διαφθοράς.
Πρέπει ακόμη να εξαλειφθεί πλήρως η πρακτική των αιφνίδιων μεταβολών σε σχέδια νόμου. Έχει επιχειρηθεί από τους πρώην Προέδρους της Βουλής. Αλλά ακόμη εμφανίζονται παρόμοια προβλήματα. Όλα πρέπει να συζητούνται εξαντλητικά στις Επιτροπές της Βουλής, ο ρόλος των οποίων θεωρώ ότι πρέπει να αναβαθμιστεί. Τα νομοσχέδια πρέπει να φθάνουν στην Ολομέλεια έτοιμα. Γλιτώνουμε χρόνο και φθορά.
Επίσης, έχει μεν περιοριστεί αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να εξαλειφθεί πλήρως και η πρακτική της κατάθεσης τροπολογιών σε νομοσχέδια άσχετα με το περιεχόμενό τους. Πέραν των λειτουργικών προβλημάτων δημιουργούν αλγεινές εντυπώσεις στους πολίτες και επιτρέπουν την άσκηση κριτικής σε βάρος του συνόλου του Κοινοβουλίου αλλά και της Κυβέρνησης.
Πιστεύω πως έχουμε μπροστά μας μια ιδανική ευκαιρία για συναινετική αλλαγή του κανονισμού της Βουλής. Όλοι μαζί μπορούμε να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε προτάσεις που θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό του Κοινοβουλίου. Χωρίς προσχήματα και χωρίς συνθήματα, έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και για το ζήτημα αυτό. Κύριος στόχος η διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων.
Υπάρχουν νέα δεδομένα που οφείλουμε να τα λάβουμε υπόψη. Κινούμενοι θεσμικά και μέσα από τον προβλεπόμενο διάλογο πιστεύω πως θα υπάρξει κοινή συνισταμένη. Άλλωστε εκ της συστάσεώς της αυτή η Βουλή στηρίζεται στη συνεργασία. Μπορούμε και να συμφωνούμε. Δεν είναι απαραίτητο να διαφωνούμε μόνο και μόνο για να καταγράφεται προς τα έξω αυτή η διαφωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Βουλή και οι Βουλευτές δεν έχουν ως αντικείμενο μόνο την ψήφιση ή την καταψήφιση των νόμων. Βασικός ρόλος του Κοινοβουλίου είναι η άσκηση πολιτικού ελέγχου. Πρέπει, και θεωρώ βέβαιο πως θα το πράξει η νέα Κυβέρνηση, να ενημερώνει συνεχώς τις αρμόδιες Επιτροπές. Έτσι θα καταστεί ακόμη πιο εύκολη και η στήριξη δύσκολων αποφάσεων.
Για το λόγο αυτό θα ζητήσω απευθυνόμενος στα μέλη της Κυβερνήσεως να δείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στο Κοινοβούλιο. Να δίνουν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές. Να προσέρχονται στη Βουλή για να αποσαφηνίζουν θέσεις και αποφάσεις της Κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, οι Βουλευτές οφείλουν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Φαινόμενα όπως αυτό των άδειων εδράνων είναι καταδικαστέα από όλους. Η εικόνα που μεταφέρεται είναι άκρως αρνητική και αυτό είναι το μόνο που δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή.
Τέλος, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη νέα τεχνολογία. Ως παράδειγμα αναφέρω ότι πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως γίνεται σε άλλα κοινοβούλια πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι πολίτες πρέπει, από τη συμπεριφορά μας, να διαπιστώσουν πως δεν είναι από τη μια πλευρά αυτοί και από την άλλη εμείς. Ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Να διαπιστώσουν ότι εμείς εδώ μέσα δεν είμαστε οι ευνοημένοι και οι άλλοι, που βρίσκονται απ’ έξω, υφίστανται τις επιπτώσεις της κρίσης. Είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε ότι βιώνουμε τα προβλήματα των πολιτών περιορίζοντας σπατάλες και περιττές πολυτέλειες. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε προνόμια που δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις.
Θεωρώ πως ένα ακόμη μείζονος σημασίας θέμα είναι αυτό της βουλευτικής ασυλίας. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε το σχετικό πλαίσιο. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ότι οι Βουλευτές που εξέλεξαν δεν έχουν παραπάνω δικαιώματα από αυτούς.
Επίσης, προτίθεμαι να δώσω έμφαση στην κοινοβουλευτική διπλωματία, διότι πιστεύω ότι αποτελεί βασικό άξονα παραγωγής πολιτικής και θα συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας μας. Ειδικά σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο μιας κρίσης και βάλλεται από αρνητικές κριτικές και αναφορές, η διεθνοποίηση του λόγου μας μέσω των επαφών με άλλα κοινοβούλια δύναται να αποκτήσει δυναμική προς όφελος όλων. Η επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ενεργοποίηση και του συνόλου των Ελλήνων Βουλευτών και Ευρωβουλευτών είναι σημαντική.
Η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία έχει πολλά να δώσει, σχετικά με ζητήματα λειτουργίας των θεσμών, αλλά και να πάρει.
Κλείνοντας, θα ήθελα να καλωσορίσω τους νέους και τις νέες συναδέλφους, που οφείλω να σημειώσω ότι σε αυτή τη Βουλή είναι αρκετοί. Όλοι εμείς οι παλαιότεροι είμαστε δίπλα σας για ό,τι χρειαστεί. Προσωπικά, από τη θέση του Προέδρου της Βουλής, θα επιδιώξω να συμβάλλω στην ταχύτερη δυνατή εναρμόνισή τους για να καταστεί εφικτή και η ταχύτερη προώθηση του έργου μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Το γνωρίζουμε όλοι. Το βιώνουμε όλοι. Εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε το Κοινοβούλιο και τους θεσμούς συνολικά. Οφείλουμε να θωρακίσουμε περαιτέρω τη δημοκρατία μας προσθέτοντας ένα λιθαράκι σε όλα όσα θετικά έγιναν από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Να διορθώσουμε τα όποια λάθη.
Οφείλουμε να υπηρετήσουμε τους πολίτες και το εθνικό συμφέρον.
Σας καλώ όλους. Εσάς τους Βουλευτές, τους συνεργάτες σας και κυρίως τους εργαζόμενους στο Κοινοβούλιο, το βασικό μοχλό λειτουργίας του, να εργαστούμε σκληρά.
Προσωπικά δεσμεύομαι πως θα αγωνισθώ με όλες τις δυνάμεις μου.
Σας ευχαριστώ όλες και όλους».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης