Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.7.12



ΕΜΠΑΡΓΚΟ: Ώρα 21.00

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

κ. ROSEN PLEVNELIEV

KATA TO EΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

4.7.2012





Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας,

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας  υποδέχομαι στην Αθήνα,  καθώς και τα μέλη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας που σας συνοδεύουν στην πρώτη σας επίσημη επίσκεψη στην χώρα μου.

Η επίσκεψή σας μας δίνει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε, για άλλη μία φορά, το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και να συζητήσουμε μια σειρά από κρίσιμα ευρωπαϊκά, περιφερειακά, και διεθνή ζητήματα.

Αποτελεί σταθερή μου πεποίθηση ότι η στενή και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας συμβάλλει ουσιαστικά στην σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν αναπτύξει εξαίρετη και πολύπλευρη συνεργασία σε όλους τους τομείς. Η διεξαγωγή του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, τον Ιούλιο 2010, στη Σόφια, σηματοδότησε την απαρχή της στρατηγικής συνεργασίας  των δύο χωρών.  Προσβλέπουμε τώρα, στη διοργάνωση του δεύτερου Ανώτατου Συμβουλίου ευελπιστώντας ότι οι σχετικές προετοιμασίες για την διεξαγωγή του θα ξεκινήσουν σύντομα.

Η Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας. Παρά την σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, την οποία ο ελληνικός λαός προσπαθεί με μεγάλες θυσίες να ξεπεράσει, η πρόοδος που έχει συντελεσθεί στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις είναι αξιόλογη. Σημειώνω με ικανοποίηση ότι το 2011, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μας αυξήθηκε κατά 18% και ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ περίπου, έναντι 2,028 δισ. ευρώ το 2010.  Η αυξητική τάση που καταγράφεται στον όγκο των διμερών συναλλαγών μπορεί και πρέπει να συνεχισθεί και να ενισχυθεί.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω  την σταθερή αύξηση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των χωρών μας η οποία, πέραν της αμιγώς οικονομικής διάστασης, συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω πύκνωση των επαφών των πολιτών μας.

Εξίσου ικανοποιητική είναι και η πορεία της συνεργασίας μας στον τομέα του πολιτισμού. Θεωρώ σημαντικό να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η τρέχουσα δυσμενής δημοσιονομική συγκυρία να μην σταθεί εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτιστικών μας σχέσεων.  

Οι δύο χώρες μας έχουν δρομολογήσει μία αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Η Ελλάδα θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την προώθηση της συνεργασίας μας σε μεγάλα ενεργειακά σχέδια, όπως η μεταφορά φυσικού αερίου και η διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων.
H υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Ιnterconnector Greece Bulgaria (IGB) και η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream  μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στις δύο χώρες. Επιπροσθέτως, επιθυμούμε να προωθήσουμε την συνεργασία των φορέων των δύο χωρών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για την υλοποίησή του. Είναι μια στρατηγική επιλογή, ένα έργο το οποίο με πολιτική βούληση θα μπορούσε ταχύτατα να ολοκληρωθεί και να ισχυροποιήσει τη στρατηγική ενεργειακή θέση των δύο χωρών μας.   
Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα, να επισημάνω  την ενεργό συμμετοχή και την εποικοδομητική συνεργασία μας στις πρωτοβουλίες και στους οργανισμούς περιφερειακής συνεργασίας: την Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας καθώς και την πρωτοβουλία Τριμερούς Συνεργασίας, που έχουμε αναπτύξει με την γειτονική Ρουμανία.
Η Συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, που πρέπει να ενισχυθεί, αποτελεί χρήσιμη πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων για περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει διαχρονικά την έμπρακτη αλληλεγγύη της έναντι της Βουλγαρίας στην επιδίωξη σας να ενταχθείτε στο Schengen.
Από το 2003 και την Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά και έμπρακτα την ευρωπαϊκή πορεία και την τελική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η θέση μας παραμένει εποικοδομητική αλλά και σταθερή. Η μονοπώληση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στο όνομα του κράτους, της εθνότητας και της γλώσσας δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της περιοχής. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποδέχθηκε την υποχρέωση να διαπραγματευτεί για να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα. Σύμφωνα και με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή για μερική χρήση. Θα είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις. Όσο τα Σκόπια επιμένουν στο ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη.

Κύριε  Πρόεδρε,

Πριν από λίγες μέρες, σε μία κρίσιμη για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις περίοδο, η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Κυπριακή Προεδρία. Είμαι σίγουρος, ότι η Κύπρος, με την εμπειρία της, θα πετύχει σημαντικά και  απτά αποτελέσματα στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, θα συνεχίζει να υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία για μία βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Μια λύση που θα σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του Κράτους Δικαίου. Χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Χωρίς στρατό κατοχής. Χωρίς δουλείες και εγγυήτριες δυνάμεις.

Η ανάληψη της Προεδρίας προσφέρει την ευκαιρία στην Τουρκία να προσεγγίσει σε νέα βάση το Κυπριακό. Να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει το υπογεγραμμένο από την ίδια Πρωτόκολλο της Άγκυρας για την τελωνειακή ένωση. Θα είναι ένα έμπρακτο βήμα για την εξομάλυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Κύριε Πρόεδρε,

Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι Ελλάδα και Βουλγαρία έχουμε κοινούς προβληματισμούς αλλά και κοινό όραμα για τις χώρες και τους λαούς της περιοχής μας. Σταθερή επιδίωξή μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής προς όφελος όλων μας.   Προς την κατεύθυνση αυτή θα εργασθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Με τις σκέψεις αυτές και την πεποίθηση ότι η επίσκεψή σας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και παραγωγική, υψώνω το ποτήρι μου και εύχομαι υγεία και ευτυχία σε εσάς προσωπικώς, όπως και κάθε πρόοδο και ευημερία στον γειτονικό και φίλο λαό της Βουλγαρίας.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης