Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.10.12

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.


Υποδεχόμενος τον κ. Νταβούτογλου, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε:
«Σας υποδεχόμαστε στο ναό της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο Εθνικό Κοινοβούλιο, με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στην Αθήνα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, που θέλει να έχει φιλικές, ειρηνικές και καλές σχέσεις γειτονίας με όλους τους γείτονές της. Γι’ αυτό ακριβώς προσπαθούμε, με ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, να καλυτερεύσουμε τις σχέσεις μας. Απαιτείται η επικοινωνία μεταξύ μας ακριβώς για να μπορούμε να εμπεδώσουμε αυτό το κλίμα και στους λαούς μας, αλλά και για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Ένα μήνυμα που θα λέει ότι παρ’ όλες τις διαφορές μας μπορούμε να συζητάμε και να προσπαθούμε να τις επιλύσουμε ειρηνικά και μέσα από τους Διεθνείς Οργανισμούς.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχετε μια νέα οπτική στην προσέγγιση μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Και πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας– Τουρκίας μπορεί να συζητήσει προβλήματα και να ωριμάσει προτάσεις που θα εγκρίνουν οι δύο Κυβερνήσεις. Βέβαια, φαίνεται ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αλλά οι Κυβερνήσεις μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανεβαίνουν ανηφόρες. Και πιστεύω ότι κι εσείς προσωπικά συμβάλλετε σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Ως Υπουργός Άμυνας είχα συναντήσει αρκετές φορές τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν στα συμβούλια κορυφής του ΝΑΤΟ και στα διάφορα διεθνή φόρα. Κατ’ επανάληψη μου είχε πει, και το είχε πει και επισήμως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το 2004 εδώ, ότι η Ελλάδα και Τουρκία ως μέλη του ΝΑΤΟ θα μειώσουν τους εξοπλισμούς, θα μπορέσουν να συνεννοηθούν σε θέματα τουριστικά, γιατί είναι τουριστικοί πόλοι και οι δύο χώρες, θα μπορέσουν να έχουν και συζητήσεις σε ευρύτερα θέμα κοινού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή μας.
Ως Πρόεδρος της Βουλής που σας υποδέχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να σας πω ότι από όλα τα κόμματα υπάρχει η διάθεση για συνεργασία με την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ υπάρχουν ατομικές επαφές των βουλευτών σε οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και σε άλλους. Φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση από τις δυο πλευρές αυτό να γίνει πιο συγκροτημένα, πιο θεσμικά. Κατά τη γνώμη μου απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων.
Όλα τα κόμματα, όλοι οι βουλευτές, παρ’ ότι θέλουμε να υπάρξει μια τέτοια πιο θεσμική συνεννόηση μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, θέτουν μια προϋπόθεση που είναι γνωστή σε όλους μας και θα την αναλύσουμε στη συζήτησή μας, για να μπορέσουμε πραγματικά να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι αντιπρόσωποι των Κοινοβουλίων μας μπορούν να συνεννοούνται.
Νομίζω ότι η περίοδος που διανύουμε, με τα μεγάλα προβλήματα στη ευρύτερη γειτονιά μας, μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πιο ώριμα, πιο συνετά και πώς πράγματι μπορούμε να συμβάλλουμε -και οι δύο χώρες- στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και σας προσφέρω ένα αναμνηστικό δώρο που απεικονίζει ένα καράβι που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας».

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε:
«Κύριε Πρόεδρε, κι εγώ σας ευχαριστώ. Όπως αναφέρατε, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές και φιλικές χώρες, και η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, όπως γνωρίζετε, έχει ανταπόκριση στα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Για μας έχουν μεγάλη σημασία οι σχέσεις ανάμεσα στα Κοινοβούλιά μας. Προσωπικά νιώθω μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο τέμενος της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων.
Στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας, πιστεύω ότι έχουμε την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας και νιώθω μεγάλη χαρά αυτή τη στιγμή που επισκέπτομαι την Ελλάδα για την προετοιμασία του συμβουλίου συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά από τη σύσκεψη που είχα νωρίτερα με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, με εσάς στη Βουλή και αμέσως μετά με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο και διαπιστώνω αυτή τη βούληση του ελληνικού λαού.
Την τελευταία φορά που είχα επισκεφθεί με τον κ. Ερντογάν την Αθήνα για τη σύσκεψη του συμβουλίου που είχε διεξαχθεί εδώ, είχαμε υπογράψει 25 πρωτόκολλα. Νιώθω μεγάλη χαρά που διαπιστώνω τη βούληση της νέας κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.
Αλλά, όπως ξέρετε κι εσείς, τα πρωτόκολλα και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες θα περάσουν από τα Κοινοβούλια, τα οποία επισφραγίζουν τη βούληση των λαών. Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση που δίνετε σ’ εμάς.
Θέλω να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Τζεμίλ Τσιτσέκ. Ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, επίσης, εάν αρχίσουν σύντομα οι επισκέψεις ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια.
Σας ευχαριστώ και για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία. Το απόγευμα θα έχω συνάντηση με τους Κωνσταντινουπολίτες που ζουν στην Αθήνα. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν οι σχέσεις καλύτερες ανάμεσα στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης