Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.12.12

O Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

«Σήμερα τελειώνει μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος αγωνίας για την Ελλάδα.

Σήμερα τελειώνουν οι φήμες, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις για έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ.

Σήμερα η Ελλάδα κερδίζει τη μεγάλη ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση. Όρθια, όχι γονατισμένη. Καλύτερη, όχι ισοπεδωμένη. Ισχυρότερη, όχι απομονωμένη.




Τα χρήματα που εκταμιεύονται για την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη κάναμε, αποτελούν μια δικαίωση και μια αφετηρία.
Δικαίωση για την πολιτική τριών κομμάτων που πίστεψαν στην Αναγέννηση της χώρας και όχι στην καταστροφή της.
Που πίστεψαν στην Ευρώπη και όχι σε μιαν Ελλάδα απομονωμένη.
Και θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τούτη την ώρα τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Κουβέλη και τους Βουλευτές τους αλλά και τους Βουλευτές, τους αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας, που δώσαμε μαζί τις μάχες και τα τρία κόμματα και τις κερδίσαμε μαζί.
Και είναι μια αφετηρία για ολόκληρη την Ελλάδα και τους Έλληνες, που έχοντας αποφύγει τον γκρεμό, έχουν στέρεους πλέον λόγους να αισιοδοξούν!
Είναι δικαίωση γιατί ουσιαστικά θα πάρουμε μέσα στους επόμενους μήνες 52,5 δισεκατομμύρια. Πράγμα που κανείς δεν είχε τολμήσει να προβλέψει προηγουμένως.
Κι απ’ αυτά, τα 40 περίπου θα μείνουν μέσα στη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλά και τόσο μεγάλο ποσοστό θα μείνουν μέσα στην Ελλάδα.
Από τα υπόλοιπα, τα 11 σβήνουν 20 δισεκατομμύρια χρέους. Ούτε τέτοια πρόβλεψη είχε γίνει προηγουμένως.
Αρχικά ήταν να πάρουμε αμέσως 31 δισεκατομμύρια και παίρνουμε αμέσως 34,5.
Από αυτά, στην αρχή προβλεπόταν να έχουμε στη διάθεσή μας 4 δισεκατομμύρια περίπου προκειμένου να καλύψουμε άμεσες ανάγκες.
Από τις επόμενες μέρες θα έχουμε στη διάθεσή μας σχεδόν τα διπλά: 7 δισεκατομμύρια! Και 7 το επόμενο αμέσως τρίμηνο.

Κι όλα αυτά πέρα και πάνω από τη χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
--Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεχρεώσουμε όλα όσα το Ελληνικό δημόσιο, το κράτος χρωστάει στους Έλληνες πολίτες όλα τα τελευταία χρόνια. Από το 2010 και μετά το κράτος έφτασε στο σημείο να χρωστάει στους πολίτες πάνω από 9 δισεκατομμύρια.
--Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες που έχουν κυριολεκτικά παραλύσει εδώ κι ένα χρόνο.
--Η ρευστότητα έτσι θα αρχίσει να αποκαθίσταται, ώστε να υπάρξουν δάνεια για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Να σωθούν θέσεις εργασίας και να φρενάρουμε η ανεργία.
--Όλο αυτό το σύννεφο αβεβαιότητας που σκέπαζε τη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα, απομακρύνθηκε πλέον οριστικά. Κι αυτό θα επιτρέψει να υπάρξουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να πέσει η ανεργία, που ήταν πάντα το μεγάλο ζητούμενο.
Κάποιοι δεν πίστευαν ότι θα γίνει τίποτε από αυτά.
Κάποιοι θεωρούσαν βέβαιο ότι θα μας πετάξουν έξω από το Ευρώ.
Κάποιοι πίστευαν ότι δεν διαπραγματευθήκαμε τίποτα!

Κι ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν: πως κόπηκαν τα επιτόκια για τα επόμενα δέκα χρόνια, δεν μπορούν να πιστέψουν πως κόπηκαν τα χρεολύσια για τα επόμενα 15 χρόνια, πως μας επιστρέφουν τα κέρδη που κέρδισαν οι ξένες κεντρικές τράπεζες πάνω στο Ελληνικό χρέος, ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν πως μας κόβουν κι άλλα 20 δισεκατομμύρια από το μελλοντικό μας χρέος, πέρα από τα 20 που κόψαμε εμείς με την επαναγορά των Ελληνικών ομολόγων.

Ήδη δανειζόμαστε πολύ πιο φθηνά από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, και με τους καλύτερους όρους που δανείστηκε ποτέ μια χώρα που βρίσκεται σε τέτοια κρίση. Ήδη κόψαμε περισσότερο χρέος απ’ ότι έχει κοπεί ποτέ. Κι αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν σημαντικά και οι δημόσιες δαπάνες και οι ανάγκες μας για τόκους και χρεολύσια.

Και ήδη εξασφαλίσαμε ότι θα μπουν την επόμενη χρονιά στην Ελληνική οικονομία περισσότερα χρήματα από εκείνα που θα βγουν λόγω της λιτότητας.

Για πρώτη φορά αλλάζει το μείγμα πολιτικής κι υπάρχει προοπτική πραγματική και ελπίδα για Ανάπτυξη.
Κάποιοι όλα αυτά τα είχαν αμφισβητήσει. Και τώρα δεν ξέρω τι θα πουν, αλλά μάλλον ούτε και εκείνοι ξέρουν…

Όμως η σημερινή μέρα δεν είναι απλά δικαίωση μιας πολιτικής.
Είναι ημέρα ενότητας και ελπίδας.
Όσα έγιναν ως τώρα, ίσως μας δίχασαν.
Όσα μπορούν να γίνουν από δω και μπρός, πρέπει να το ελπίζω, να μας ενώσουν.

Γιατί σήμερα κερδίσαμε μιαν μεγάλη ευκαιρία να βγούμε από την κρίση οριστικά.

Στο χέρι μας είναι πια. Μόνο ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.
Την αξιοπιστία μας την αποκαταστήσαμε στο εξωτερικό.
Τώρα θα αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση και την Ελπίδα μέσα στη χώρα.
Αλλά και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού».


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Γεια σας κι από μένα. Σήμερα επιβραβεύεται μια προσπάθεια πολλών μηνών, μια συλλογική προσπάθεια όλης της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων που την στηρίζουν. Δουλέψαμε μέρα κι νύχτα με συστηματικό τρόπο και το επιστέγασμα ήταν η σημερινή έγκριση του Eurogroup προς το EFSF να δώσει στην Ελλάδα 49,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 3,4 δισεκατομμύρια με βάσιμες πια ελπίδες ότι και το ΔΝΤ θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες. Μέχρι τα τέλη του Μαρτίου θα εκταμιευθούν, δηλαδή, προς τη χώρα 52,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να σας δώσω μια αίσθηση πως θα κατανεμηθούν αυτά τα χρήματα, τα 34,3 δισεκατομμύρια που θα δοθούν μέχρι τη Δευτέρα κατανέμονται ως εξής: 16 δισεκατομμύρια θα πάνε στις τράπεζες, 7 δισεκατομμύρια θα πάνε για τον προϋπολογισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα 11,3 δισεκατομμύρια για την επαναγορά χρέους.

Επίσης, στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου θα δοθούν για τις τράπεζες άλλα 7,2 δισεκατομμύρια και άλλα 11 δισεκατομμύρια για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και επίσης τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό μας κάνει ένα σύνολο 52,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θέλω όμως να τονίσω κάτι που δεν έχει γίνει γνωστό από το προηγούμενο Εurogroup που αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα μειώσουν το χρέος κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες. Οι 10 περίπου θα προέλθουν από το buy-back, από την επαναγορά, οι άλλες 10 όμως, που έχουν να κάνουν με τη μείωση επιτοκίων, με τη μετατόπιση τόκων προς το μέλλον, με τη μετατόπιση χρεολυσίων προς το μέλλον, με την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών προς την Ελλάδα, αυτά είναι άλλα 20 δισεκατομμύρια. Αυτά δεν είναι μόνο μείωση χρέους, είναι και πρόσθετη χρηματοδότηση. Άρα, στην ουσία το δεύτερο μεγάλο δάνειο των 109 δισεκατομμύρια στην ουσία γίνονται 109 συν ένα- ας το πω έτσι- δώρο 20 δισεκατομμύρια. Αυτό είναι εάν στοιχείο που δεν έχει ληφθεί υπόψη. Η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση πλέον πολύ μεγαλύτερη από αυτή που το δάνειο των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ υπονοεί. Βεβαίως η Ελλάδα σήμερα απλά κάλυψε μια αναγκαία συνθήκη για να παραμείνει στο ευρώ. Πρέπει όμως να καλύψει και την επαρκή και την ικανή συνθήκη. Και η ικανή συνθήκη είναι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία έχουμε ψηφίσει στη Βουλή, που έχουν να κάνουν με το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται απόψε, με τις διαρθρωτικές αλλαγές. Σήμερα δόθηκε πολύ μεγάλη έμφαση στο φορολογικό νομοσχέδιο και γενικά στη φορολογική μεταρρύθμιση. Θα έλεγα ότι για το Eurogroup είναι η υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση για την Ελλάδα κι ότι όλοι γνωρίζουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή και τη μεγάλη απόκλιση που υπάρχει στην Ελλάδα από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες στα έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές, επίσης, η απελευθέρωση των αγορών, που θα απελευθερώσει την ανταγωνιστικότητα, ο ιδιωτικοποιήσεις, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες μαζί με τη σημερινή απόφαση θα διώξουν μια κι έξω την αβεβαιότητα που περιέβαλε την Ελλάδα μέχρι σήμερα, η οποία βέβαια μετά τη σημερινή απόφαση πιστεύω ότι αρχίζει και φεύγει.

Η Ελλάδα σήμερα πήρε μια πολύ μεγάλη ανάσα. Κέρδισε χρήματα τόσο από τη μείωση του χρέους και των τόκων αλλά και πήρε χρήματα για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της, τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις οφειλές της προς τους Έλληνες πολίτες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Κέρδισε ακόμα χρόνο ώστε να μπορέσει να μεταστρέψει την τάση της Ελληνικής οικονομίας, να φρενάρει την ανεργία και την ύφεση και να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κέρδισε μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με άνεση χρόνου πια κι όχι με το μαχαίρι στο λαιμό, που ήδη έχουν ξεκινήσει, και να μπει έτσι στο δρόμο της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Διαψεύστηκαν πάρα πολλοί, ήδη διαβάζω στις εφημερίδες ότι τα hedge funds που είχαν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδα έχουν χάσει χρήματα. Και, επίσης, αντίστροφα όσοι πίστεψαν στην Ελλάδα και στις δυνατότητες της σήμερα νιώθουν δικαιωμένοι. Δικαιωμένοι μεν αλλά όχι εφησυχασμένοι.

Κι αυτό θέλω να το τονίσω, όπως το είπε και ο Πρωθυπουργός, κατά πολλούς και κατ’ εμέ το ταξίδι σήμερα αρχίζει. Αρχίζει αλλά χωρίς τα σύννεφα της αβεβαιότητας πια. Και διότι η χώρα κατάκτησε ξανά το δικαίωμα της να ελπίζει».


Σ. Κεδίκογλου: Κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχει χρόνος δυστυχώς, γιατί αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής. Μόνο μια ερώτηση.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα θέμα με τους υπαλλήλους της Βουλής, το οποίο απασχολεί πάρα πολύ κόσμο και φαίνεται να υπάρχει ένα μπέρδεμα.

Α. Σαμαράς: Εγώ και η κυβέρνηση μου εκβιασμούς δε δεχόμαστε. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι δυο ταχυτήτων και όλοι, όλοι ανεξαιρέτως, θα έχουν την ίδια ακριβώς μεταχείριση. Σε τέτοιες ώρες είναι επόμενο αυτή να είναι η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης