Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.3.13

-ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Διάσκεψη Νέων ενάντια στη βία των άκρων

Φίλες και φίλοι,
ομοϊδεάτες της παγκόσμιας Κεντροδεξιάς,
Σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Ελλάδα σε μια εποχή πραγματικά δύσκολη. Βρισκόμαστε στη μέση μιας τεράστιας προσπάθειας να ξεπεράσουμε μια κρίση πραγματικά πρωτόγνωρη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπουμε εδώ πέρα, σήμερα, ανθρώπους από τέσσερις ηπείρους να συναντώνται, για να συζητήσουν το θέμα της βίας. Πόσο μάλλον, όταν αυτή η συζήτηση γίνεται σε ένα τέτοιο χώρο, που αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο Πολιτισμού και σύμβολο Δημοκρατίας…
Τα τελευταία χρόνια, σε πάρα πολλές χώρες, δοκιμάζονται οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί, κυρίως σε εκείνες τις χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα και την ύφεση. Τα αίτια είναι πολλά, κυρίαρχα είναι δύο: είναι η απογοήτευση από τη διάψευση προσδοκιών και ο φόβος για το τι περιμένει αυτό τον κόσμο αύριο. Φόβος που έχει να κάνει κυρίως με την ανεργία, την ανεργία που διογκώνεται, ιδιαίτερα στα νέα τα παιδιά - στην Ελλάδα έχουμε φτάσει ένα εκρηκτικό ύψος του 60% για τους νέους ανθρώπους- αλλά και τη δημόσια ασφάλεια που δοκιμάζεται μαζί και με τα κύματα λαθρομετανάστευσης που και αυτά πολλαπλασιάζονται.
Πράγματι, έχει δίκιο ο πρόεδρος, όταν λέει η Αραβική Άνοιξη συνεχίζει να μας το θυμίζει. Και το φαινόμενο των Αγανακτισμένων στον υπόλοιπο κόσμο.
Ενιαία απάντηση σ’ αυτό δεν υπάρχει: Η άκρα Αριστερά συναντά την αναρχία, με το λαϊκισμό να αποτελεί το συνδετικό τους κρίκο. Όμως, δυστυχώς ο λαϊκισμός, όταν συνδυάζεται με την απόγνωση και τη δημαγωγία, μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο επικίνδυνος. Το είδαμε στα επεισόδια βίας σε πολλές χώρες, αλλά και σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας. Και η άκρα Δεξιά, επίσης, συστηματικά καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία και δηλητηριάζει τις κοινωνίες.
Το χειρότερο είναι ότι και τα δύο άκρα τροφοδοτούν το ένα το άλλο. Και διαλύουν τις κοινωνίες.
Όμως οι ιδέες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που εμείς υπηρετούμε, έχουν επιβιώσει σε πολύ χειρότερες εποχές. Δε φοβόμαστε, επομένως, να αντιπαρατεθούμε με όσους επιλέγουν τη βία κόντρα στη λογική. Δεν φοβόμαστε και δεν διστάζουμε να αντιπαρατεθούμε με κηρύγματα μίσους.
Και δεν φοβόμαστε, γιατί πολύ απλά, αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, οι ακραίοι δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.

Φίλες και φίλοι,
Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Περνάμε δύσκολα. Οι πολίτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών περνούν δύσκολα…
Το νιώθω ως άνθρωπος, αλλά το νιώθω και ως πρωθυπουργός που καλούμαι να διαχειριστώ τις ελπίδες ενός λαού, ενός έθνους για ένα καλύτερο αύριο.
Δυστυχώς αυτά που περνάμε εδώ πέρα δεν είναι πρόβλημα μόνον Ελληνικό. Γνωρίζω και το άκουσα ότι προέρχεστε από χώρες που έχετε ζήσει πολλοί από εσάς και προσωπικά δύσκολες καταστάσεις. Ξέρετε ίσως καλύτερα από πολλούς άλλους τι θα πει βία και τι θα πει εξτρεμισμός. Τη βία, λοιπόν, πρέπει να την καταδικάζουμε στην οποιαδήποτε μορφή της, από όπου και αν προέρχεται.
Δίχως καμία απολύτως έκπτωση. Διότι αν της δώσουμε χώρο, θα διαλύσει την κοινωνία.
Και σ’ αυτή τη μάχη θεωρώ ότι έχουμε δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα:
Πιστεύουμε εμείς στη Δημοκρατία, την οποία αυτοί απεχθάνονται και δεν ντρεπόμαστε γι’ αυτή την πίστη μας στη Δημοκρατία και για τις ιδέες μας.
Δεν χρειάζεται να κρύψουμε το πρόσωπό μας με κουκούλες, για να πούμε εκείνα που πιστεύουμε. Ούτε εκφραζόμαστε με άναρθρες κραυγές. Εμείς πιστεύουμε στην ατομική ελευθερία, αλλά και στην ατομική ευθύνη. Όπως πιστεύουμε και στη συνισταμένη των ατομικών συνειδήσεων: Η συνισταμένη των ατομικών συνειδήσεων είναι η ωριμότητα ενός ολόκληρου λαού να αποφασίζει για την τύχη του, όποτε του δίνεται αυτή η επιλογή.
Επομένως, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Να διαδώσουμε τις ιδέες μας, να ριζώσουμε τη Δημοκρατία και να υπηρετήσουμε την εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες, δίνοντάς τους τις επιλογές που πρέπει, ώστε να σώσουμε την Ελπίδα χωρίς ψεύτικα λόγια, χωρίς ξύλινα λόγια, χωρίς συνθήματα. Απλά με χειροπιαστή Ελπίδα. Γιατί Ελπίδα και Δημοκρατία είναι το πιο καλό φάρμακο εναντίον της βίας και του εξτρεμισμού…
Η Βία, λοιπόν, είναι εχθρός της Δημοκρατίας. Το έγκλημα είναι εχθρός της κοινωνίας. Η ανοχή στη βία και στο έγκλημα υπονομεύει τη δημοκρατία και διαλύει την κοινωνία.
Η Βία στηρίζεται στην αυθαιρεσία του ισχυρότερου. Η Δημοκρατία στηρίζεται στο νόμο, στη θέληση της πλειοψηφίας και στο δημόσιο συμφέρον.
Και εδώ είναι ακόμα μια άλλη διαφορά που έχουμε με τους ακραίους. Εμείς δουλεύουμε για το καλό των χωρών μας, δίχως να δείχνουμε μίσος για κανένα.
Να αγαπάς την πατρίδα σου, επομένως, σημαίνει να δουλεύεις για τη Δημοκρατία! Γιατί αυτά τα δύο – Πατρίδα και Δημοκρατία - είναι αλληλένδετα, είναι αξεχώριστα. Δεν μπορείς να υπηρετείς την Πατρίδα, χωρίς να υπηρετείς τη Δημοκρατία. Όπως δεν μπορείς να υπηρετείς τη Δημοκρατία χωρίς αγάπη για την Πατρίδα σου.
Πολύ κοντά σε αυτό το χώρο που βρίσκεστε, αγαπητοί φίλοι από το εξωτερικό, κάποτε ο Περικλής απήγγειλε τον εξαίσιο «Επιτάφιο Λόγο» του.
Ίσως είναι το πιο μνημειώδες παγκόσμιο έργο για την Δημοκρατία, που ταυτόχρονα μέσα του περιέχει όλα εκείνα που απ’ όλο τον κόσμο αναγνωρίστηκαν ως αγάπη και για την Πατρίδα.

Η χώρα μας, πράγματι, φίλες και φίλοι, περνάει ώρες επώδυνες. Έχουμε αποφασίσει να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας, να μην υποκύψουμε σε εκείνους που στοιχημάτιζαν στη χρεοκοπία μας.
Κάποιοι μας ήθελαν τελειωμένους. Εμείς αποφασίσαμε να αντισταθούμε σ’ αυτή τη μοίρα που άλλοι είχαν αποφασίσει για μας. Και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας…
Αν δείτε την Ιστορία την Ελληνική, θα αντιληφθείτε ότι πάντα είχαμε το θάρρος να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, το μερίδιο που μας αναλογεί - και πολλές φορές και μεγαλύτερο μερίδιο- αντιμετωπίζοντας απειλές τεράστιες για το Ελληνικό αριθμητικό μας μέγεθος.
Κι όμως πάντα τα καταφέρναμε και γινόμασταν η σπίθα που άναβε τη φωτιά της Ελπίδας και γι’ άλλους λαούς.
Να είστε βέβαιοι, λοιπόν, ότι η Ελλάδα και τώρα θα τα καταφέρει! Θα βγει καλύτερη και ισχυρότερη από πριν. Σας παρακαλώ, να το πάρετε αυτό το μήνυμα και να το μεταφέρετε στις πατρίδες σας.
Όχι ως κάτι ελπιδοφόρο μόνο για την Ελλάδα. Αλλά ως μήνυμα Ελπίδας για όλους τους λαούς που παλεύουν για Δημοκρατία.
Καμιά χώρα δεν είναι καταδικασμένη, αν δεν υποκύψει η ίδια στη μοίρα της...
Και όσοι ασπαζόμαστε αυτές τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, δεν έχουμε μάθει να συμβιβαζόμαστε. Σ’ αυτό είμαστε ασυμβίβαστοι.
Στις δύσκολες ώρες γυρνάμε στα θεμελιώδη: Σε ιδανικά Ελευθερίας, Δημοκρατίας, αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας.
Νιώθω συγκίνηση που είμαι εδώ ανάμεσά σας, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινές αναφορές σε κοινές ιδέες και ιδανικά.
Να πω μόνο ότι μην ξεχνάτε ότι η ιδεολογία μας είναι αυτή που μας έχει μάθει να επιμένουμε και να νικάμε.
Και η νίκη μας θα είναι νίκη όλων των λαών μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης