Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.2.14

Α. Σαμαράς: Έως και 150 δισ. ευρώ τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες



Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπου προήδρευσε σύσκεψης με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



Αντώνης Σαμαράς: Θέλω πρώτα από όλα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Γιάννη Μανιάτη, τον Σταύρο Καλαφάτη και τον Μάκη Παπαγεωργίου για τη συνάντηση αυτή και για τα καλά λόγια, κ. Υπουργέ.
Στο θέμα της Ενέργειας είχαμε χθες, πράγματι, μια πολύ καλή είδηση: Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την ρωσική Gazprom, η οποία προμηθεύει την Ελλάδα σε φυσικό αέριο, πετύχαμε μείωση κατά 15%! Η νέα αυτή τιμή είναι πια πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Και θα οδηγήσει σε αυτό το οποίο αποζητούσαμε πολύ καιρό. Δηλαδή, στην αποκλιμάκωση της ενεργειακού κόστους της χώρας: και για την παραγωγή, αλλά και για την κατανάλωση! Και για τον επιχειρηματία, αλλά και για τα νοικοκυριά που όλοι τους σήμερα πνίγονται με το ενεργειακό κόστος! Και η μείωση, μάλιστα αυτή, θα είναι αναδρομική από τον Ιούλιο του 2013. Έτσι δίνεται μια πολύ ισχυρή ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, σε ένα από τα σημεία στα οποία έπασχε η ελληνική ανταγωνιστικότητα, που ήταν το κόστος ενέργειας. Αλλά δίνουμε και μια πρόσθετη ανακούφιση στα νοικοκυριά. Η Ελλάδα είχε ως πρόσφατα την υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου στην περιοχή της και στην Ευρώπη. Από τώρα θα έχει τη χαμηλότερη στην περιοχή της και θα βρίσκεται, όπως σας είπα και στον μέσον όρο της Ευρώπης.

Σήμερα, όμως, έχουμε μια άλλη καλή είδηση στα ενεργειακά. Ή μάλλον, όπως το είπε ο Υπουργός, μια νέα αφετηρία καλών ειδήσεων και για το μέλλον: Υπάρχουν πια ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα: σε χερσαίες περιοχές της Ηπείρου και στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο του Ιονίου. Ενώ, ασφαλώς, συνεχίζεται η επεξεργασία των στοιχείων από τις έρευνες στο θαλάσσιο χώρο Νότια της Κρήτης.

Από τα κοιτάσματα για τα οποία, έχουμε, αυτή τη στιγμή, πολύ ισχυρές ενδείξεις – τις ανέφερε ο Υπουργός – μπορεί κανένας, χωρίς να είναι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, να πει ότι σε βάθος 25-30 ετών μπορεί τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου από αυτά τα στοιχεία τα οποία αναφέραμε, να ακουμπήσουν ακόμα και 150 δισεκατομμύρια ευρώ. Και βέβαια, χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτά, έρευνες οι οποίες ακόμα συνεχίζονται και δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων τους. Πιο αναλυτικά δεν θέλω τώρα να μιλήσω εγώ, αλλά θέλω να πω ότι επισκέφθηκα τον χώρο των γεωλογικών δεδομένων, όπου έχουμε μία πλήρη Εθνική Καταγραφή – θα το έλεγα μία Εθνική, πλέον, Βιβλιοθήκη – όλων των στοιχείων των οποίων υπάρχουν και τα οποία τα μαζέψαμε όλα μαζί, για τα κοιτάσματά μας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και μόνο συγχαρητήρια αξίζουν σε αυτούς τους Δημοσίους Υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματικά με αυταπάρνηση εργάζονται για αυτό το οποίο είναι το μέλλον του Τόπου. Και γιατί όχι; Και μία οικονομική ανεξαρτησία δικιά μας, πολύ πιο μεγάλη από αυτή που είχαμε εμείς παλαιότερα ονειρευτεί.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνουμε τις συμβάσεις παραχώρησης για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων, για τις οποίες έχουμε και τις πιο ισχυρές ενδείξεις, ενώ αμέσως μετά θα κατατεθούν και για κύρωση στο Κοινοβούλιό μας.

Επίσης και ευρύτερα, θέλω να πω ότι ξέρουμε πια ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μια νέα, πολύ σημαντική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, γεγονός που αναβαθμίζει γεωστρατηγικά τη χώρα μας. Αυτό, λοιπόν, απαιτεί να αποκτήσει η Ελλάδα επιτέλους μια συνολική στρατηγική για την Ενέργεια. Και αυτό έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε.

Συνεργαζόμαστε με τις καλύτερες διεθνείς εταιρείες, για να διασφαλίσουμε την πλήρη, τη σωστή, επιστημονική διερεύνηση, καθώς και την ανάπτυξη των υπόγειων και υποθαλάσσιων θησαυρών που έχει η πατρίδα μας. Αυτό – η έρευνα και η Ανάπτυξη – είναι το πρώτο σκέλος μιας συνολικής στρατηγικής για την Ενέργεια.

Άλλωστε, η αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων θα δημιουργήσει και άμεσες εκατοντάδες θέσεις εργασίας, για να μην πω χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.

Έτσι η Ελλάδα θα αποκτήσει σημαντική θέση στο ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Και θα γίνει και ένας βασικός πυλώνας σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας στην ευρύτερη ταραγμένη αυτή περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, η Πατρίδα μας μπορεί και θα αποκτήσει σημαντικούς ενεργειακούς πόρους και για την εσωτερική της αγορά, αλλά και για τον ευρύτερο εφοδιασμό της Ευρώπης. Ενώ λόγω της θέσης που έχουμε, θα παίξει ρόλο και στη διακίνηση ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη – ο χάρτης που έδειξες πριν (απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτη). Αυτό θα οδηγήσει σε μία πρόσθετη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας. Και αυτή, επομένως, να την πω η γεωστρατηγική σημασία του ενεργειακού μας πλούτου αποτελεί το δεύτερο σκέλος αυτής της στρατηγικής που χαράσσουμε για την Ενέργεια.

Έχουμε θέσει το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς και τη δημιουργία νέων ενεργειακών επενδύσεων σε αγωγούς, και το έχουμε θέσει ως βασική τοποθέτηση της Ευρώπης πλέον, μια που το έχει βάλει στην ατζέντα της Ευρώπης η Ελληνική Προεδρία αυτού του εξαμήνου.
Εννοείται, ότι η αξιοποίηση του θαλάσσιου και χερσαίου ορυκτού μας πλούτου θα γίνει με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και με πλήρη εφαρμογή των αυστηρότερων διεθνών περιβαλλοντικών προδιαγραφών.

Να τονίσω ακόμα ότι διασφαλίζουμε την μεγιστοποίηση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες. Αλλά και τον πλήρη έλεγχο του Ελληνικού λαού μέσα από την κύρωση όλων των συμβάσεων από την Ελληνική Βουλή.

Και οι τοπικές κοινωνίες εκεί που βρίσκεται το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, οτιδήποτε, θα έχουν το δικό τους «μέρισμα ανάπτυξης», δηλαδή  από τον ορυκτό πλούτο που υπάρχει σε κάθε περιοχή. Διασφαλίζουμε έτσι  ανταποδοτικά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά κονδύλια για αυτές τις περιοχές.

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα γίνει με απόλυτη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, με τελικό στόχο-θα το πω με αυτή τη λέξη- τη μέγιστη δυνατή «ελληνοποίηση» σε επιστημονικό και τεχνικό πεδίο..

Ακόμα θα επανασχεδιάσουμε, και έχω ήδη δώσει εντολή στο Υπουργείο Παιδείας, τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμιά μας, που έχουν σχέση με τον ορυκτό πλούτο. Υπάρχει μέλλον σε κάποιο νέο παιδί που ψάχνει σήμερα την ειδικότητά του. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι εκεί πέρα προκύπτει προοπτική μεγάλης ανάπτυξης.

Τα δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου, με νόμο της Κυβέρνησής μας, θα διατεθούν επίσης, όπως το είπε προηγουμένως ο Υπουργός,  για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, μέσα από τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που έχουμε θεσμοθετήσει, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας.  Αυτό – δηλαδή η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου για την ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής - αποτελεί το τρίτο σκέλος, το κοινωνικό αν θέλετε σκέλος,  μιας συνολικής Ενεργειακής στρατηγικής που ανέφερα προηγουμένως.

Ακόμα τα έσοδα από τον πλούτο αυτό, θα πάνε και στη δημιουργία υποδομών, σε χρηματοδότηση της έρευνας,  σε μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα σε όλους τους τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο ορυκτός μας πλούτος, από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να υποκαταστήσει το στόχο μας για μια ανταγωνιστική Ελλάδα. Αντίθετα, θα είναι ένα εφαλτήριο για ακόμα περισσότερη ανταγωνιστικότητα σε άλλους κλάδους.

Αυτό – δηλαδή η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου για την ενίσχυση όλων των ανταγωνιστικών κλάδων της Εθνικής Οικονομίας –είναι το τέταρτο σκέλος, της Εθνικής μας στρατηγικής για την Ενέργεια, το κατεξοχήν αναπτυξιακό .

Επίσης, η έρευνα και η αξιοποίηση των  υδρογονανθράκων δεν θα ανακόψει τις προσπάθειες για ανάπτυξη ανταγωνιστικών μορφών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στόχος παραμένει το ενεργειακό μείγμα που θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια, βιώσιμη, περιβαλλοντολογικά  ασφαλή και ανταγωνιστική από κάθε άποψη.

Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί στο ορατό μέλλον ,διεθνώς, σε μείζονα ενεργειακό κόμβο διεθνώς: και στην παραγωγή και στη διακίνηση και στην επεξεργασία και στην έρευνα. Και σε όλη την έκταση: από παραδοσιακούς υδρογονάνθρακες μέχρι τις πιο σύγχρονες εφαρμογές στις ανανεώσιμες πηγές. Αυτό επομένως– το να αναδειχθεί η πατρίδα μας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, σε όλες τις μορφές ενέργειας, και σε όλους τους τομείς, από την έρευνα ως την παραγωγή, τη μεταφορά μέχρι τη διεθνή διακίνηση – αποτελεί το πέμπτο σκέλος της Ενεργειακής μας στρατηγικής.

Εξασφαλίζουμε στους επενδυτές σταθερότητα και διαφάνεια του φορολογικού συστήματος και στον ενεργειακό τομέα φιλοδοξούμε να είμαστε ένας από τους ελκυστικότερους διεθνείς τόπους επενδύσεων.

Εδώ λοιπόν δημιουργείται ένα νέο πεδίο συνολικής Εθνικής Στρατηγικής: Για την Ενέργεια:

Με πέντε επί μέρους τομείς:
--Την έρευνα και την Ανάπτυξη των κοιτασμάτων.
--Την αξιοποίηση των γεωπολιτικών συνεπειών που θα υπάρχουν υπέρ της χώρας μας.
--Την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
--Τις οικονομικές συνέργειες με την υπόλοιπη οικονομία, για Ανταγωνιστικότητα και  βιώσιμη Ανάπτυξη και τη μετατροπή της χώρας μας σε κόμβο ενεργειακό.

Όλα αυτά, βέβαια, απαιτούν τόλμη, απαιτούν σχέδιο, απαιτούν  συστηματική σκληρή δουλειά και διεθνείς συμμαχίες. Η Ελλάδα χτίζει σήμερα βήμα-βήμα τη θέση που μας αξίζει να έχουμε στον κόσμο. Και ανοίγει νέους δρόμους για την μακροχρόνια ανάπτυξή της,  για την ευημερία και για την ασφάλεια του Ελληνικού λαού.

Και θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω για αυτό το έργο, το οποίο τόσο συστηματικά, επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα συντελείται εδώ πέρα στο Υπουργείο και να ευχαριστήσω κυρίως τους υπαλλήλους του Υπουργείο για την τόσο γόνιμη και παραγωγική υπέρ της Πατρίδας μας δουλειά που κάνουνε και θα συνεχίσουν να κάνουν.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης