Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

1.4.14

Νίκος Χουντής: «Η Ιρλανδία βγήκε από το Μνημόνιο, χωρίς να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση. Τι υποχρεώσεις έχει τώρα;»




·   

·         Όλι Ρέν: «Η Ιρλανδία, σύμφωνα με τον Κανονισμό 472/2013, υπόκειται σε εποπτεία έως ότου επιστραφεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής».


Την πολύχρονη ομηρία της Ιρλανδίας στο καθεστώς της εποτείας και της επιβολής μέτρων λιτότητας, «εώς ότου επιστραφεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής» που έχει λάβει, επιβεβαιώνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρέν, σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο έλληνας ευρωβουλευτής, σε ερώτησή του, μνημόνευε την ανακοίνωση του Eurogroup, στις 14 Νοεμβρίου 2013, ότι «η Ιρλανδία εξέρχεται του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μάλιστα, χωρίς να ζητήσει την ενεργοποίηση πρόσθετων διάδοχων χρηματοδοτήσεων» και ζητούσε από τον ευρωπαίο Επίτροπο να περιγράψει το καθεστώς επιτήρησης της «ιρλανδικής οικονομίας και των δημοσιονομικών οικονομικών, μετά και την επίσημη λήξη του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής».

Στην απάντησή του ο Όλι Ρέν είναι απόλυτα κατηγορηματικός αναφορικά με το καθεστώς ομηρίας που θα βρίσκεται η ιρλανδική οικονομία μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Μακροοικονομικής Προσαρμογής. Αναφέρει συγκεκριμένα ο Επίτροπος στην απάντησή του ότι:

«Μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, η χώρα επιστρέφει στις συνήθεις διαδικασίες ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 472/2013, ένα κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ υπόκειται σε εποπτεία μετά το πρόγραμμα, έως ότου επιστραφεί από τη δικαιούχο χώρα τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής»

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-014459/2013 προς την Επιτροπή
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα:Έξοδος της Ιρλανδίας από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, στις 14 Νοεμβρίου 2013, η Ιρλανδία εξέρχεται του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μάλιστα, χωρίς να ζητήσει την ενεργοποίηση πρόσθετων διάδοχων χρηματοδοτήσεων.
Με δεδομένους τους νέους Κανονισμούς της Οικονομικής Διακυβέρνησης και το Σύμφωνο για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση της ΟΝΕ, ερωτάται η Επιτροπή:
Μπορεί να περιγράψει το καθεστώς εποπτείας της ιρλανδικής οικονομίας και των δημοσιονομικών οικονομικών, μετά και την επίσημη λήξη του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής; Με ποιο τρόπο, με ποια μέσα και με βάση ποιους κανονισμούς θα γίνεται η εποπτεία της Ιρλανδίας;

Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής
Μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, η χώρα επιστρέφει στις συνήθεις διαδικασίες ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 472/2013, ένα κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ υπόκειται σε εποπτεία μετά το πρόγραμμα, έως ότου επιστραφεί από τη δικαιούχο χώρα τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής.
Η Επιτροπή θα εργαστεί με ρεαλιστικό πνεύμα ώστε να αποφευχθούν άσκοπες επικαλύψεις με τις συνήθεις διαδικασίες οικονομικής εποπτείας.

01/04/2014                                                   Το Γραφείο Τύπου




Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης