Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

1.4.14

Στην Αθήνα το Eurogroup: Αποφασίζει για χρέος και εκταμίευση δόσης

Αρχισαν οι αφίξεις στο Ζάππειο - Πρώτος ο Γ. Στουρνάρας
Τι περιμένει η κυβέρνηση από το σημερινό άτυπο συμβούλιο στην Αθήνα - Αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ που θα φτάνει έως τα 11,8 δισ. ευρώ

Αν και πριν 2-3 χρόνια πολλοί -σε Ελλάδα και εξωτερικό- θα στοιχημάτιζαν ότι δεν θα ερχόταν ποτέ ξανά αυτή στιγμή, αν πραγματοποιείτο το περιβόητο "GRexit", από νωρίς το πρωί σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποδέχεται στο Ζάππειο Μέγαρο τους υπόλοιπους 26 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έντεκα χρόνια μετά το 2003, όταν για πρώτη φορά στην εποχή του ευρώ άσκησε την Προεδρία η χώρα μας στην ΕΕ, πολλά έχουν αλλάξει…

Ο Γιάννης Στουρνάρας προσήλθε στο άτυπο συμβούλιο Εurogroup που φιλοξενεί η Αθήνα -και πιθανότατα για τελευταία φορά ως υπουργός Οικονομικών- με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή στα χέρια και, πιθανότατα, με μια έκθεση των ελεγκτών που θα υποβάλει προς έγκριση η Τρόικα, που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ που θα φτάνει έως τα 11,8 δισ. ευρώ -αν και αναμένεται να δίδεται με δόσεις και νέα προαπαιτούμενα.

Πάντως, προσερχόμενος στο Ζάππειο Μέγαρο, λίγο πριν τις 9 το πρωί, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν τα θέματα της τραπεζικής ενοποίησης, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης ιδιαίτερα για τους νέους και η προετοιμασία της συνεδρίασης ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζα. Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει έκθεση προόδου.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup,  Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, είπε ότι είναι καλό που βρίσκεται στην Ελλάδα, καθώς η χώρα ανακάμπτει, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη.

«Ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε.

Δηλώσεις έκανε και ο Όλι Ρεν, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας.

«Θα υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία σήμερα, οι τυπικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα», είπε και πρόσθεσε: «Θα συζητήσουμε για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, οι σκληρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν οι επώδυνες διαπραγματεύσεις».

«Έχουμε ευχάριστα νέα από την Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει», συνέχισε, ενώ μεταξύ άλλων  τόνισε πως μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού θα επηρέαζε αρνητικά την εξισορρόπηση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Μετά το πέρας του Eurogroup (γύρω στις 12.30 μ.μ.) όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στον Επίτροπο Όλι Ρεν και στις δηλώσεις που θα κάνει για τη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα. Τότε θα γίνουν γνωστά το χρονοδιάγραμμα και οι όροι για την εκταμίευση της δόσεως των 8,6 δισ. από την ΕΕ. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα εθνικά κοινοβούλια έως τις 17 Απριλίου, για την αποδέσμευση ποσού 6,4 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα. Τον Μάιο θα αποδεσμευθούν και δύο δόσεις από το ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,4 δις. ευρώ. Ποσό 1,2 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Ιούνιο και άλλο 1 δισ. ευρώ τον Ιουλίου μετά την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων. Στην κυβέρνηση όμως αναμένουν και ένα "σήμα" από τον κύριο Ρεν ή τον κύριο Σόιμπλε, για το μέλλον του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση αναμένει να λάβει διπλά «εύσημα», τόσο για την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και τις διαρθρωτικές αλλαγές (με βάση την έκθεση των ελεγκτών) αλλά και γα τη συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και Εποπτείας (SSM), την οποία προώθησε και ολοκλήρωσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ελληνική Προεδρία. Με έναρξη της συνεδρίασης, που θα κηρύξει λίγο μετά τις 9 το πρωί ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι πέραν των όποιων θετικών σχολίων, η έκθεση των δανειστών θα ζητά προσήλωση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δις. ευρώ το 2014. Ανοιχτό μένει και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2016, του νέου δανείου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως το 2018, για το οποίο οι αποφάσεις θα ληφθούν το Μάιο. Για μετά τις εκλογές, ώστε να μη σκιαστεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών, θα μείνουν και οι αποφάσεις για την παράταση του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τις νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, όπως αποτυπώθηκαν στην ανακοίνωση της συμφωνίας από την Τρόικα, την περασμένη Τετάρτη, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 που υπολογίζεται σε 4,2 - 4,4 δισ. ευρώ. Στα αρνητικά σημεία της έκθεσης για τα οποία εικάζεται ότι θα υπάρξουν αρκετά αρνητικά σχόλια από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, των στελεχών της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι οι περιορισμένες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Η πώληση του μεγαλύτερου οικοπέδου της Ευρώπης, το Ελληνικό δεν κάλυψε την όρεξη της τρόικας στα έσοδα που θεωρεί ότι οι αστοχίες σε αυτόν τον τομέα συνεχίζονται και για το λόγο αυτό η Αθήνα έχει ανάγκη από ένα νέο αυξημένο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα προβλέπει για το 2014 εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις από 1,3 δισ. ευρώ το 2013.

Πηγή:Κωστής Πλάντζος στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
 http://www.protothema.gr/economy/article/366385/eurogroup-apofasizei-gia-tin-ektamieusi-tis-dosis-kai-to-hreos/

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης