Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.5.14

Εαρινές προβλέψεις του 2014: Διευρύνεται η βάση της ανάκαμψης

Εαρινές προβλέψεις του 2014: Διευρύνεται η βάση της ανάκαμψης
Σταδιακή οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ αν δεν μειωθούν οι προσπάθειες


Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύουν συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έκανε την εμφάνισή της μετά την έξοδο από την ύφεση πριν από ένα έτος. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% στην ΕΕ και σε 1,2% στη ζώνη του ευρώ το 2014, και να βελτιωθεί περαιτέρω το 2015 σε 2,0% και σε 1,7% αντίστοιχα. Η πρόβλεψη βασίζεται στην υπόθεση ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα πολιτικής θα εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη και την ΕΕ, προωθώντας την απαραίτητη προσαρμογή.

Ο Siim Kallas, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Η ανάκαμψη έχει πλέον εδραιωθεί. Τα ελλείμματα έχουν μειωθεί, οι επενδύσεις ανακάμπτουν και, κυρίως, η κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση έχει αρχίσει να βελτιώνεται. Οι συνεχείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες από τα κράτη μέλη και την ίδια την ΕΕ αποδίδουν καρπούς. Οι συνεχιζόμενες αυτές διαρθρωτικές αλλαγές μου θυμίζουν τη βαθειά προσαρμογή που δρομολόγησαν οι οικονομίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κατά τη δεκαετία του 90 και τα επόμενα έτη, σε συνάρτηση με την προσχώρησή τους στην ΕΕ πριν από 10 έτη ακριβώς. Η εμπειρία τους δείχνει πόσο σημαντικό είναι να εφαρμοστούν έγκαιρα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ανεξαρτήτως από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπιστούν στην πορεία. Με αυτό το πνεύμα, οφείλουμε να μην μειώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Ευρωπαίους και να ενισχυθεί το αναπτυξιακό δυναμικό.»

Σταδιακή επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης
Συνολικά, αναμένεται ότι η εγχώρια ζήτηση θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων· ότι η καταναλωτική δαπάνη θα ενισχύσει προοδευτικά την ανάπτυξη καθώς το πραγματικό εισόδημα επωφελείται από τον χαμηλότερο πληθωρισμό και τη σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας. Επίσης, αναμένεται ότι η ανάκαμψη των επενδύσεων θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη· τα οφέλη εντοπίζονται στις επενδύσεις τόσο για τον εξοπλισμό όσο και τις κατασκευές. Η συμβολή των καθαρών εξαγωγών αναμένεται να μειωθεί στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων.
Η σταδιακή αυτή η ανάκαμψη ευθυγραμμίζεται με προγενέστερες ανακάμψεις μετά από σοβαρές οικονομικές κρίσεις. Ενώ οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν κατά μέσο όρο ενθαρρυντικοί, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικού μεγέθους.

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας άρχισαν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του 2013 και αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και περαιτέρω μείωση των ποσοστών ανεργίας (σε 10,1% στην ΕΕ και 11,4% στη ζώνη του ευρώ το 2015).
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, τόσο στην ΕΕ (1,0% το 2014, 1,5% το 2015), όσο και στη ζώνη του ευρώ (0,8% και 1,2%).
Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών σε ευάλωτα κράτη μέλη έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στα συνεχιζόμενα οφέλη από την ανταγωνιστικότητα των τιμών. Σε ορισμένες από τις οικονομίες αυτές προβλέπονται πλεονάσματα το 2014 και το 2015.
Η μείωση των ελλειμμάτων της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστεί. Το 2014, προβλέπεται να υποχωρήσει σε περίπου 2½ % του ΑΕΠ τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα κορυφωθεί σε ποσοστό σχεδόν 90% στην ΕΕ και 96% στη ζώνη του ευρώ πριν μειωθεί κατά το επόμενο έτος.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών εξακολουθεί να είναι η εκ νέου απώλεια εμπιστοσύνης εξαιτίας της στασιμότητας των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, έχει ενταθεί η αβεβαιότητα όσον αφορά το εξωτερικό περιβάλλον. Αφετέρου, περαιτέρω τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάκαμψη από την προβλεπόμενη.
Ενώ οι τρέχουσες εξελίξεις των τιμών αντικατοπτρίζουν τόσο την επίδραση εξωτερικών παραγόντων όσο και την εξελισσόμενη διαδικασία προσαρμογής, μια υπέρ το δέον παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού μπορεί επίσης να συνεπάγεται κινδύνους. Ωστόσο, η σταδιακά ισχυροποιούμενη ανάκαμψη και η όλο και περισσότερο διευρυνόμενη βάση της θα πρέπει να αμβλύνουν τους κινδύνους αυτούς.

Περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση:

Ακολουθεί αναλυτική εξέλιξη των κυριότερων οικονομικών δεικτών όσον αφορά το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη της απασχόλησης, το μέγεθος της ανεργίας, τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης.

Table 8 forecast

Table 7 forecast

Table 6 forecast

Table 4 forecast

Table 3 forecast


Table 1 forecast
Table 2 forecast
Table 5 forecast



Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης