Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24.10.14

Συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευ. Μεϊμαράκη

Συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευ. Μεϊμαράκη με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου κ. Vujanovic και τον ομόλογό του κ. Krivokapic



Κατά τη σημερινή επίσημη επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου κ. Ranko Krivokapic, ο οποίος τον υποδέχθηκε θερμά στο Κοινοβούλιο της χώρας του. Στη συνάντησή τους επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές, παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ενώ κατά τη συζήτηση την οποία είχαν επεσήμαναν ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης απαιτείται ψυχραιμία και σύνεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, πολύ περισσότερο που σε τέτοιες καταστάσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ακραίες φωνές. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου συμφώνησε με τον κ. Μεϊμαράκη ότι στις αποφάσεις που λαμβάνονται τον κυρίαρχο ρόλο πρέπει να έχουν τα κοινοβούλια και όχι οι τεχνοκράτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχετε δει ποτέ μνημείο αφιερωμένο σε τεχνοκράτη;»
Η συνάντηση των δύο Προέδρων διήρκεσε μία ώρα και σε αυτή συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αμέσως μετά, ο κ. Μεϊμαράκης και ο κ. Krivokapic υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων και παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Αναφερόμενος ο κ. Μεϊμαράκης στην ενδυνάμωση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας τόνισε: «Οι κοινές αξίες που διέπουν τους λαούς των χωρών μας και ο αμοιβαίος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελούν το ισχυρό υπόβαθρο της συνεργασίας μας για την αντιμετώπιση των σημαντικών σύγχρονων προκλήσεων. Απτή απόδειξη των καλών μας προθέσεων συνιστά η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων μας που θα αποτελέσει ένα ακόμα εφαλτήριο για τις περαιτέρω επαφές μας».
Ο Πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου χαρακτήρισε «μεγάλη ημέρα για το Μαυροβούνιο» την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του, διότι όπως τόνισε «πρόκειται για έναν καλό φίλο που στηρίζει τη χώρα, τόσο σήμερα από την υψηλή θεσμική θέση του όσο και παλαιότερα ως Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, στην πορεία του Μαυροβουνίου προς την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική του ολοκλήρωση».
Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο συνδέονται με σχέση βαθιάς φιλίας και συνεργασίας, η οποία συνεχώς διευρύνεται σε πολλά επίπεδα με στόχο ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο χώρες, αλλά και προς όφελος της ειρήνης και της ανάπτυξης ολόκληρης της Βαλκανικής».
Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι συναντήθηκαν με μαθητές δεκατριών ετών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εργαστήρι Δημοκρατίας» και έχει ως θέμα του «Δημοκρατία και Βουλή». Οι μαθητές ρώτησαν τον κ. Μεϊμαράκη για τις θεσμικές λειτουργίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου και για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, ερωτήσεις στις οποίες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής ανταποκρίθηκε με χαρά και έδωσε τις πληροφορίες που ζητούσαν.
Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον κ. Μεϊμαράκη και ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου κ. Filip Vujanovic, ο οποίος κατά τη συνάντησή τους τόνισε: «Το γεγονός της παρουσίας σας εδώ στο Μαυροβούνιο ως ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής που επισκέπτεται τη χώρα μας ενθαρρύνει τις ήδη υπάρχουσες καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και επιβεβαιώνει τη συμπαράστασή σας στις προσπάθειες που καταβάλλει το Μαυροβούνιο προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».
Ο κ. Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, τον κ. Vujanovic ότι «η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αμετάκλητα την ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου προς τις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές, κατεύθυνση προς την οποία θα συμβάλει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα στηρίζει τις αντίστοιχες προσπάθειες όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή και πληρούν τα κριτήρια».
Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου χαρακτήρισε «πολύτιμη» την υποστήριξη της Ελλάδας ως χώρας μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, υποστήριξη, όπως είπε, που συμβάλλει στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης