Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.2.15

ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ


ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ : Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα σήμερα τον κ. Γκουρία στην Αθήνα. Ο κ. Γκουρία προΐσταται ενός παγκόσμιου Οργανισμού για την ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό νομίζω ότι ίσως είναι ο πιο χρήσιμος άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη. Διότι το ζητούμενο σήμερα στην Ευρώπη είναι η ανάπτυξη.

Είναι γνωστό ότι, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρώπη προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση με τη συνταγή της λιτότητας, γι’ αυτό, αντί να επιλύσει την κρίση, τη βάθυνε ακόμα περισσότερο, υποθηκεύοντας μάλιστα, την αναπτυξιακή προοπτική της.

Πέντε χρόνια αργότερα, η Ευρώπη, επιτρέψτε μου την έκφραση, βολοδέρνει ανάμεσα στην Σκύλλα της ύφεσης και της στασιμότητας και στη Χάρυβδη του αποπληθωρισμού.

Η Ελλάδα, η οποία πρώτη μπήκε στο εργαστήρι της λιτότητας, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα ανθρωπιστική κρίση και με ένα δημόσιο χρέος πολύ μεγαλύτερο σε απόλυτο μέγεθος ως ποσοστό του ΑΕΠ από αυτό που είχε πριν την κρίση.

Οι υπερασπιστές της λιτότητας, αμυνόμενοι απέναντι στην ίδια την πραγματικότητα που τους διαψεύδει καθημερινά, προσπαθούν να αποδώσουν τη αποτυχία του Μνημονίου στην απουσία μεταρρυθμίσεων.

Μεταρρυθμίσεις, πράγματι, δεν υπήρξαν. Ακριβώς επειδή υπήρξαν απορρυθμίσεις. Υπήρξε η αποδιάρθρωση ως δήθεν αναδιάρθρωση. Και υπήρξε, επίσης, η προστασία των συμφερόντων μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας στην Ελλάδα. Με παραλείψεις ρυθμίσεων ή και με συγκεκριμένες διατυπώσεις ρυθμίσεων.

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά έχει ανάγκη η Ελλάδα. Να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό διότι δεν έχουμε εξαρτήσεις με το παρελθόν, δεν έχουμε δεσμεύσεις με την οικονομική ολιγαρχία.

Ιδιαίτερα, η φορολογική μεταρρύθμιση, η πάταξη της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, εκτός από πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι και πράξη πολιτικής αλληλεγγύης προς τους ευρωπαίους φορολογούμενους οι οποίοι πλήρωσαν την πολιτική διαπλοκή της ολιγαρχίας στην Ελλάδα. Θέλουμε λοιπόν να συνεργαστούμε πολύ στενά με τον ΟΟΣΑ, προκειμένου να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής μας, που έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο.

Αυτή η συνεργασία θα γίνει, όχι με βάση το προηγούμενο της λεγόμενης «εργαλειοθήκης», που νομίζω έκανε επικοινωνιακή ζημιά και στις δύο πλευρές, αλλά με βάση την λαϊκή εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό, με βάση το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε κατά την τριήμερη συζήτηση στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Είμαι αισιόδοξος ότι από κοινού με τον κ. Γκουρία και τους συνεργάτες του, μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέα σχέσης ανάμεσα στον ΟΟΣΑ, την ελληνική Κυβέρνηση και την Ελλάδα. Νομίζω ότι γυρίσαμε σελίδα στο κεφάλαιο των χρήσιμων μεταρρυθμίσεων για τη χώρα μας.

Αποφασίσαμε να συστήσουμε μια μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας που θα προετοιμάσει ένα Σύμφωνο για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή, με Δικαιοσύνη στην Ελλάδα.

Αποφασίσαμε να έχουμε στενή συνεργασία και τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, για την εκπόνηση και εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.

Πολύ σύντομα θα μεταβώ στο Παρίσι όπου θα έχω την ευκαιρία να επισημοποιήσω αυτή την σχέση συνεργασίας και να δούμε συγκεκριμένες πτυχές για το πώς προχωράμε σε συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γκουρία και τους συνεργάτες του για την κατανόηση και για τη βοήθεια που δείχνουν σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό.

Μια βοήθεια που για την ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και να τον διαβεβαιώσω ότι βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιστρέψουν αυτή την εικόνα, την εικόνα την αρνητική για την Ελλάδα.

Ο κ. Γκουρία, είναι όπως γνωρίζετε Μεξικάνος, ίσως να μας κάνει να αισθανόμαστε λίγο καλύτερα το γεγονός ότι μόνο με το Μεξικό μπορεί να συγκριθούμε σε κάποιους δείκτες και σε κάποια ποσοστά που έχουν να κάνουνε με την διαφθορά, με την φοροδιαφυγή με κακές πρακτικές. Όμως ο κ. Γκουρία έχει καταφέρει να συμβάλει σε σημαντικές αλλαγές που βελτίωσαν στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών του, γνωρίζει τις καλές πρακτικές και η βοήθεια του θα είναι πολύ χρήσιμη ώστε να είμαστε σε θέση σε λίγα χρόνια να πούμε ότι καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας. Να αντιστρέψουμε αυτούς εξαιρετικά αρνητικούς δείκτες και να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα.

ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα, σας ευχαριστώ επίσης για την γενναιοδωρία σας ως προς τον χρόνο που μου διαθέσατε. Σας ευχαριστώ για την προσοχή και για το γεγονός ότι μοιραστήκατε μαζί μας κάποιες από τις προτεραιότητες της νέας σας κυβέρνησης.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ τα καλύτερα και να σας συγχαρώ, αλλά και να σας προσφέρω τη μέγιστη υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει ο ΟΟΣΑ στην νέα σας κυβέρνηση. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΟΟΣΑ, επομένως για μένα το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ σήμερα αποτελεί την φυσική απόκριση ενός οργανισμού του οποίου μέλος είναι η Ελλάδα και επομένως βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, αλλά και να εργαστούμε για την Ελλάδα.

Ο ΟΟΣΑ, επιτρέψτε μου να τονίσω την συνεργασία και την ανάπτυξη, γιατί αποτελούν αναπόσπαστο σκέλος του ονόματος του Οργανισμού μας, έχει αναλάβει καθήκοντα και την εκπόνηση καλύτερων πολιτικών για καλύτερη ζωή. Αυτές οι λέξεις ορίζουν και περιγράφουν την εντολή μας και αυτός είναι ο ρόλος μας, γ’ αυτό ακριβώς είμαστε εδώ να προσφέρουμε στην Ελλάδα.

Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα για να υποδείξουμε στη χώρα σας τι ακριβώς οφείλει να πράξει. Δεν ήρθαμε εδώ για να υποδείξουμε στους έλληνες τι να κάνουν με την Ελλάδα. Οι έλληνες είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι πρέπει να κάνουν. Εκείνοι εκφράστηκαν, σας ανέθεσαν μια ισχυρή εντολή και τώρα εσείς κύριε Πρωθυπουργέ θα λάβετε την εντολή και θα εργαστείτε με βάση αυτή. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να συνομιλήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση και να την ενημερώσουμε, να τις πούμε τι ακριβώς κάνουν άλλες χώρες. Άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Είτε μιλούμε για το πεδίο της φορολόγησης, είτε μιλούμε για την είσπραξη των φόρων, είτε ασχολούμαστε με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, είμαστε εδώ προκειμένου να εξασφαλίσουμε πως τα βήματα που θα γίνουν θα ωφελήσουν τους Έλληνες πολίτες και οι Έλληνες πολίτες θα έχουν περισσότερες επιλογές, ποιότητα, κλπ.

Επίσης, στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, υπάρχουν ομάδες που μετατράπηκαν σε ομάδες συμφερόντων που αντιστέκονται στην αλλαγή. Η αλλαγή θα απειλούσε τις δικές τους θέσεις ή την κατάστασή τους. Η Ελλάδα βέβαια δεν είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως στην οποία αντιμετωπίζει κανείς αυτή την κατάσταση. Τα μονοπώλια, τα ολιγοπώλια όλων των ειδών - μιλάμε για σύνθετη λέξη με ελληνικές ρίζες –, θα πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης για να εξασφαλίσουμε πως τα οφέλη της ανάπτυξης και τα οφέλη της αλλαγής θα βοηθήσουν την πλειονότητα των Ελλήνων και όχι μόνο κάποιους, τους λίγους οι οποίοι τυγχάνει να είναι ιδιοκτήτες εταιρειών.

Επίσης τίθενται ζητήματα αντίληψης εννοιών, όπως διαφάνεια, ακεραιότητα και βεβαίως το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Προφανώς πρόκειται για πεδίο που θα πρέπει να αναληφθεί δράση. Και πάλι ο ΟΟΣΑ δεν πρόκειται να υποδείξει στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν, για τα προαναφερθέντα. Εσείς ξέρετε πολύ καλύτερα τι πρέπει να γίνει.

Εμείς είμαστε εδώ για να θέσουμε επι τάπητος ή να φέρουμε στο τραπέζι εργαλεία και μέσα, να μιλήσουμε και να αναπτύξουμε μηχανισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις, για τις προμήθειες, θέματα σύγκρουσης συμφερόντων ή αποκάλυψη στοιχείων με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς. Και ξαναλέω ότι αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν πάρα πολλές χώρες, ανεξαιρέτως, παγκοσμίως ,και όχι αποκλειστικά την Ελλάδα.

Αυτά είναι ζητήματα που βεβαίως άπτονται του στοιχείου της εμπιστοσύνης από πλευράς των ελλήνων πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση τους και την κοινωνία τους.

Η εμπιστοσύνη κ. Πρωθυπουργέ είναι μια από τις μεγάλες απώλειες της κρίσης. Η κρίση εξάλλου επέφερε απώλειες όπως μείωση της ανάπτυξης, αύξηση της ανεργίας. Ξαναλέω πως η Ελλάδα υπέστη αυτές τις απώλειες με άμεσο τρόπο και έτσι οδηγηθήκαμε σε ενίσχυση των ανισοτήτων και βεβαίως, ενώ υπήρξε και διερράγη της εμπιστοσύνης.

Για αυτό θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα σε όλους αυτούς τους τομείς και τα πεδία. Επιθυμούμαι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα προκειμένου να επανέλθει η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη, όχι μόνο στα λογιστικά βιβλία αλλά να υπάρξει ανάπτυξη χάριν των Ελλήνων πολιτών. Και βεβαίως το δικό μας μήνυμα σε εσάς κ. Πρωθυπουργέ είναι το έξης: μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ για να στηρίξει την διαρθρωτική προσαρμογή, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Κάποια από αυτά τα μέτρα βεβαίως θα χρειαστούν χρόνο. Κάποια από αυτά τα μέτρα δεν αποδίδουν και δεν φέρνουν αποτελέσματα αμέσως. Όταν μιλούμε για την παιδεία, την καινοτομία, για την φορολογική διάρθρωση, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τα αποτελέσματα δεν είναι εμφανή εν μία νυκτί. Όμως αυτοί είναι οι τρόποι και τα μέσα προκειμένου η Ελλάδα τελικώς να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι ζητήματα που μας απασχολούν για το σήμερα και το αύριο. Γιατί πέραν των άμεσων πιέσεων που ασκούνται στο οικονομικό πεδίο υπάρχει πάντα το αύριο. Υπάρχει πάντα το μέλλον, το αύριο, για το οποίο προετοιμαζόμαστε και συνεργαζόμαστε μαζί σας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία κ. Πρωθυπουργέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρησιμοποιήσατε κάποια από τα στοιχεία της εργαλειοθήκης που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Όπως σας είπα στην εισαγωγική μου δήλωση, η λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν ήταν πράγματι εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά ήταν εργαλειοθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης, που την ονόμασε «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σήμερα συζητάμε σε μια νέα βάση.
Όπως ακούσατε από τον κ. Γκουρία, έρχεται εδώ με διάθεση, όχι να υποδείξει, αλλά να συνεργαστεί. Θα σεβαστούμε τη λαϊκή εντολή και τις Προγραμματικές Δηλώσεις που καταθέσαμε χθες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσουμε ότι αυτή η συνεργασία θα είναι εξαιρετικά εποικοδομητική διότι έχουμε κοινούς στόχους: Η πάταξη της φοροδιαφυγής, η πάταξη της διαφθοράς, η αντιμετώπιση φαινομένων διαπλοκής, η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί και αποδώσει, προκειμένου να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, χωρίς μαύρο πολιτικό χρήμα, χωρίς φαινόμενα λαθρεμπορίας που στερούν δισεκατομμύρια από τα δημόσια έσοδα.
Είναι μια δυνατότητα που δεν αφορά, αν θέλετε, την επιβολή κάποιων μέτρων από τρίτους, αλλά τη δική μας αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με τα κακώς κείμενα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Επίσης, η αναγκαιότητα να έχουμε έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Να χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος. Αυτό δεν είναι κάτι που μας το επιβάλουν κάποιοι από το εξωτερικό. Είναι δική μας απόφαση και αποφασιστικότητα.
Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι έχουμε κοινούς στόχους. Διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ στενά, προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτούς τους κοινούς στόχους και πολύ σύντομα να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υποθέσουμε πως ο ΟΟΣΑ, πλέον, θα επιβλέψει το «πρόγραμμα- γέφυρα» που επιθυμεί η κυβέρνηση ή μήπως όχι; Και επίσης κάτι ακούστηκε για ένα πρόγραμμα 10 σημείων με στόχο την ανάπτυξη. Το συζητήσατε και έχετε συμφωνήσει ως ΟΟΣΑ να στηρίξει την Ελλάδα επ΄ αυτού;
ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ: Η απάντηση και στα δυο ερωτήματά σας είναι «όχι» και «όχι». Και τούτο, διότι εμείς δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε κανέναν. Ούτε να διαδραματίσουμε συγκεκριμένο ρόλο, πέραν αυτού που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση. Και επαναλαμβάνω: Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Γιατί; Διότι ο ΟΟΣΑ συνεργάζεται στα πεδία αυτά, δηλαδή στο πεδίο της διακυβέρνησης, της φορολόγησης, της πάταξης της διαφθοράς, της διαφάνειας, της δημόσιας διοίκησης. Εργαζόμαστε, επίσης, και σε άλλα πεδία, όπως –μεταξύ άλλων – αυτά της έρευνας και της ανάπτυξης, της παιδείας, της υγείας, των υποδομών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ως ΟΟΣΑ, εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα πεδία επί σειρά ετών. Συνεπώς, έχουμε συλλογική εμπειρία, μακρά πείρα και αυτή ακριβώς θέτουμε στην υπηρεσία του συνομιλητή μας που είναι η ελληνική κυβέρνηση. Και η ελληνική κυβέρνηση με τη σειρά της, θα εξετάσει τη δική μας εμπειρία, θα επιλέξει αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε. Και ενδεχομένως θα επιλέξει να μεταμορφώσει όλα αυτά σε κανόνες, κανονισμούς, ενδεχομένως και νομοθετήματα. Όμως αυτά τα προσφέρουμε στην ελληνική πλευρά. Εμείς, δηλαδή, προσφέρουμε όλους τους συγκριτικούς δείκτες και τα σημεία αναφοράς ή σύγκρισης. Εμείς σκοπεύουμε να προσθέσουμε πράγματα ή θέλουμε να καταλάβει η ελληνική κυβέρνηση πως είναι στη διάθεσή της ο ΟΟΣΑ. Και είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Να έχουμε διάλογο για τις υπηρεσίες μας, με στόχο την ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί και έχει άλλες θεσμικές σχέσεις η ελληνική κυβέρνηση με άλλους φορείς, με άλλα όργανα, διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Και αυτές οι σχέσεις θα συνεχίσουν.
Θα συνεχίσει ο διάλογος με αυτά τα όργανα και τους οργανισμούς. Αυτό που λέμε, είναι το εξής: Είμαστε εδώ, ως ΟΟΣΑ, συμπαρατασσόμεθα με την ελληνική κυβέρνηση και στηρίζουμε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Γι αυτό το λόγο είμαστε εδώ, αυτός είναι ο ρόλος μας.
Ειρήσθω εν παρόδω, πάντοτε αυτός ήταν ο ρόλος μας. Δηλαδή, δεν επιχειρούμε να αναλάβουμε νέους ρόλους, ούτε επιδιώκουμε να ενισχύσουμε ή να προσθέσουμε κάτι στον τρόπο που ερμηνεύουμε τη δική μας εντολή και τον ρόλο.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης