Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.4.15

Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών

Η Κοινοβουλευτική Διπλωματία μέσο για την προώθηση των δράσεων της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών

Την ενεργοποίηση της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας, προκειμένου να προωθηθούν οι ενέργειες της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, αποφάσισαν σήμερα, με μια σειρά δράσεων, η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής.
Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για μία σειρά συναντήσεων που είχε με Πρέσβεις τόσο σήμερα όσο και κατά την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας και της κατάθεσης συγχαρητηρίων. «Σε όλους έθεσα το θέμα της διεκδίκησης αυτής και υπογράμμισα ότι κατατάσσεται στα πρώτα σε ιεράρχηση ζητήματα κοινοβουλευτικής Διπλωματίας καθώς και ότι προσδοκούμε τη συνδρομή και τη συστράτευσή τους. Θέλω να σας μεταφέρω ότι από όλους η ανταπόκριση ήταν ένθερμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο εξω-ευρωπαικών χωρών» ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζοντας πως αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της Επιτροπής.
Εν συνεχεία, μετά από πρόταση της Προέδρου, αποφασίσθηκε από τα μέλη της Επιτροπής να παρευρεθεί Αντιπροσωπεία της Επιτροπής, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Επιτροπής και Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, στις 10 Μαΐου του 2015, σε μία κίνηση έντονου συμβολισμού.
Παράλληλα, η Επιτροπή μετά από σχετική πρόταση της Προέδρου, έλαβε την ομόφωνη απόφαση να αποδεχθεί πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη συνδιοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης που θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου του 2015 με θέμα: «Κλείνουμε τις πληγές του παρελθόντος, χτίζουμε το μέλλον χωρίς φασισμό, σώζουμε τη μνήμη 40.000 εκτελεσθέντων, 300.000 νεκρών από πείνα, 210.000 ομήρων εργατών, σκλάβων, 63.000 Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του ολοκαυτώματος, 84 μαρτυρικών πόλεων και χωριών, 1.170 κατεστραμμένων πόλεων και χωριών. Δεν ξεχνάμε 401.000 γκρεμισμένα σπίτια, 1,2 εκ. άστεγους, 906 βυθισμένα εμπορικά πλοία, 129 γκρεμισμένες γέφυρες, 298.753 τόνους ορυκτούς πλούτου και τους εκατοντάδες κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Διεκδικούμε τις οφειλές της Γερμανίας, πολεμικές επανορθώσεις, αποζημίωση θυμάτων, αποπληρωμή κατοχικού δανείου, επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών». Στην εκδήλωση θα μετέχουν επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ενώ, όπως διευκρίνισε η Πρόεδρος της Βουλής «η συνδιοργάνωση δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Βουλής».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την παρουσία της, την επόμενη εβδομάδα, σε ειδική εκδήλωση της Αρμενικής Βουλής για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Αρμενίων. «Το αντικείμενο της διακοινοβουλευτικής εκδήλωσης που θα γίνει θα είναι η συστράτευση των Κοινοβουλίων κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία εκεί να σηματοδοτήσουμε ότι η μάχη κατά των εγκλημάτων της ανθρωπότητας, των διεθνών εγκλημάτων και κατά της Γενοκτονίας περιλαμβάνει ακριβώς και την ενεργοποίηση διεκδικήσεων όπως οι διεκδικήσεις των Γερμανικών οφειλών εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου» επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής.
Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι στις 20-21 Μαΐου θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, όπου και θα θέσει το ζήτημα των Γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα καθώς και της σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης