Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.9.15

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει το νέο θεματολόγιο 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει το νέο θεματολόγιο 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2015
Το θεματολόγιο 2030, ένα καθολικό πλαίσιο που θα βοηθήσει όλες τις χώρες στην

εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030, είναι μια φιλόδοξη δέσμη 17 στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα εγκριθεί σήμερα σε ειδική διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Το θεματολόγιο 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα εγκριθεί σήμερα από τα Ηνωμένα Έθνη καθορίζει ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030, λαμβάνοντας ως βάση τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας (ΑΣΧ) που εγκρίθηκαν το 2000. Ως η πρώτη παγκόσμια συμφωνία που καθορίζει ένα καθολικό, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, το θεματολόγιο 2030 αποτελείται από μια φιλόδοξη δέσμη 17 στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη (ΣΒΑ) και 169 συνδεόμενων στόχων, κινητοποιεί όλες τις χώρες και τους φορείς για την επίτευξή τους και έχει αντίκτυπο στις εθνικές πολιτικές. Συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα δράσης της Αντίς Αμπέμπα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούλιο και καθορίζει τα διάφορα μέσα που απαιτούνται για την υλοποίηση του θεματολογίου 2030, όπως τους εθνικούς πόρους, την ιδιωτική χρηματοδότηση και την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (ΕΑΒ).

Η ΕΕ πρωτοστάτησε εξαρχής στη διαδικασία αυτή και τώρα δεσμεύεται να προωθήσει το θεματολόγιο, τόσο στο εσωτερικό της Ένωσης (μέσω προσεχών πρωτοβουλιών της ΕΕ όπως, μεταξύ άλλων , τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία που στοχεύει στη δημιουργία βιωσιμότερων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης) όσο και στο πλαίσιο των εξωτερικών της πολιτικών, στηρίζοντας τις προσπάθειες υλοποίησής του σε άλλες χώρες, κυρίως σε όσες έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής εξ ονόματος του προέδρου Γιούνκερ, δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί ιστορική στιγμή και ένα σημαντικό βήμα προς την ανάληψη παγκόσμιας δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαι υπερήφανος γιατί η ΕΕ ήταν εξαρχής σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη ενός φιλόδοξου αποτελέσματος, με ένα καθολικό πρόγραμμα δράσης που θα ισχύει για όλα τα κράτη, πλούσια και φτωχά, και θα ενσωματώνει πλήρως την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της βιωσιμότητας. Το αποτέλεσμα αποτελεί ορόσημο, καθώς ενώνει όλη την παγκόσμια κοινότητα γύρω από κοινούς στόχους για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το θεματολόγιο 2030 το οποίο θα διαμορφώσει τις εσωτερικές και εξωτερικές μας πολιτικές, διασφαλίζοντας ότι η ΕΕ διαδραματίζει το ρόλο που της αναλογεί. »

Η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την έγκριση του νέου θεματολογίου 2030 πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις 25-27 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή πάνω από 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων απ´ όλον τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπείται από τον πρώτο αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς , την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νέβεν Μίμιτσα .

Ιστορικό

Οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας
Οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας (ΑΣΧ) έδειξαν ότι ο καθορισμός στόχων μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου πρόοδο παγκοσμίως και οδήγησαν σε αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Οι στόχοι αυτοί διαμόρφωσαν την αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ για μια 15ετία και η ΕΕ συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξή τους. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι, ως σύνολο, μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως, έχοντας διαθέσει 58 δισ. ευρώ το 2014.

Το νέο θεματολόγιο 2030
Το θεματολόγιο 2030 ("Μετασχηματισμός του κόσμου μας: θεματολόγιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030») συμφωνήθηκε ατύπως με συναίνεση στον ΟΗΕ φέτος τον Αύγουστο, και παραπέμφθηκε στη διάσκεψη κορυφής για την επίσημη έγκρισή του από τη Γενική Συνέλευση. Το πρόγραμμα δράσης της Αντίς Αμπέμπα, που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του θεματολογίου 2030 και καθορίζει τα εργαλεία, τις πολιτικές και τους πόρους που πρέπει να κινητοποιηθούν για την εφαρμογή του.

Η έγκριση του θεματολογίου 2030 θα είναι το επιστέγασμα μιας ευρείας τριετούς διαδικασίας (γνωστής ως «αναπτυξιακό θεματολόγιο για το διάστημα μετά το 2015»), η οποία χαρακτηρίστηκε κυρίως από μια άνευ προηγουμένου συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων. Αποτελεί το επακόλουθο των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας (ΑΣΧ), της διάσκεψης Ρίο+20 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και των διασκέψεων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Θα συμβάλει επίσης στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η οποία πρόκειται να συναφθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Το νέο θεματολόγιο 2030 θα επανακαθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστεί η παγκόσμια κοινότητα προκειμένου να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ένα διαφορετικό μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη - ένα μέλλον που θα θέσει τον κόσμο στην πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης. Ενώ οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας (ΑΣΧ) αφορούσαν αναπτυσσόμενες χώρες, το θεματολόγιο 2030 είναι η πρώτη παγκόσμια συμφωνία που καθορίζει ένα καθολικό, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης με αποδέκτες όλες τις χώρες καθώς και τις εθνικές πολιτικές.

Οι 17 νέοι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) και οι 169 συνδεόμενοι στόχοι επιτυγχάνουν την ισορροπία μεταξύ των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης - περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική - καθώς επεκτείνονται σε τομείς όπως η φτώχεια, η ανισότητα, η επισιτιστική ασφάλεια, η υγεία, η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, η οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση, οι υποδομές, η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η ισότητα των φύλων, οι ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη και η λογοδοσία των θεσμών.

Η νέα δέσμη στόχων θα διασφαλίσει ότι ο πλανήτης θα εξακολουθήσει να παράγει αποτελέσματα βάσει των προηγούμενων ΑΣΧ και των δεσμεύσεων της διάσκεψης του Ρίο, περιλαμβάνοντας, παράλληλα, και στόχους σε διάφορους άλλους τομείς. Η πρόοδος που σημειώθηκε παγκοσμίως ως προς τους ΑΣΧ ήταν άνιση και δεν επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι. Οι γεωπολιτικές αλλαγές της τελευταίας 15ετίας μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι μια πιο καθολική δέσμη στόχων, που προϋποθέτει ολοκληρωμένες λύσεις, είναι τώρα καταλληλότερη. Το νέο θεματολόγιο είναι πολύ ευρύτερο και αφορά όλες τις χώρες. Προέκυψε από μια πρωτοφανή συμμετοχική διαδικασία στην οποία έλαβαν μέρος άτομα απ´ όλον τον κόσμο.

Δεδομένου ότι αυτό το νέο θεματολόγιο είναι μια παγκόσμια συμφωνία, η υλοποίησή του προϋποθέτει ότι θα αναλάβουν δράση όλες οι χώρες. Θα στηρίζεται από μια παγκόσμια σύμπραξη που θα ενεργοποιήσει την ανάληψη δράσης από κυβερνήσεις και φορείς σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, θα συνοδεύεται από έναν ισχυρό μηχανισμό παρακολούθησης και αναθεώρησης μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η πρόοδος της υλοποίησής του και θα διασφαλίζεται η λογοδοσία έναντι των πολιτών. Μεγάλη καινοτομία αποτελεί ότι το θεματολόγιο 2030 αναγνωρίζει ότι η υλοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης προϋποθέτει την ταυτόχρονη πρόοδο σε τρία μέτωπα και την από κοινού, ολοκληρωμένη αντιμετώπιση οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Για την επιτυχή υλοποίησή του θα απαιτηθεί κινητοποίηση κάθε είδους πόρων, εθνικών και διεθνών, δημόσιων και ιδιωτικών. Όλες οι χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν στο μέτρο που τους αναλογεί, λαμβανομένων υπόψη του αναπτυξιακού τους επιπέδου, της κατάστασής τους και των δυνατοτήτων τους. Ο ενστερνισμός του θεματολογίου και η ανάληψη ευθύνης σε εθνικό επίπεδο θα είναι μείζονος σημασίας για την υλοποίησή του.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης