Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

30.11.15

Η ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα

Η ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι

Κύριε Πρόεδρε,
Εξοχότατοι,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Hollande που μας δίνει αυτήν την ευκαιρία.
Από το Παρίσι, την πληγωμένη από την τρομοκρατία πόλη, δηλώνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή ειρήνης, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και  οικολογικής συνείδησης.
Η σύνοδος αυτή πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή. Πρέπει να επιταχυνθεί η παγκόσμια μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα,  βιώσιμη κοινωνία.
Είμαστε εδώ για να λάβουμε αποφάσεις, δεσμευτικές για όλους μας.
Γνωρίζουμε τί πρέπει να πράξουμε.
Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε  πώς θα το πράξουμε.
Η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, εκτός από την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής, κλέβει το μέλλον των παιδιών μας.
Επειδή διαβρώνει συνεχώς την περιβαλλοντική και οικολογική βάση της κοινωνικής αναπαραγωγής.
Από αυτή την άποψη, η διαδικασία του οικολογικού μετασχηματισμού των κοινωνιών μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική αλλαγή, με την προοπτική μιας παγκόσμιας κοινότητας χωρίς ανισότητες.
Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον αυτού του πλανήτη, με βάση τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τη ζωή μας στις αγορές και τις πολυεθνικές εταιρείες.
Η οικολογική προοπτική θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για κοινωνική αλλαγή.
Η συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να παρέχει ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα έχει ως βάση τις διαδικασίες διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμόρφωσης που θα εφαρμόζονται από όλα τα μέρη.
Στην Ελλάδα, παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση, το περιβαλλοντικό ζήτημα βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική μας ατζέντα. Περίπου το 20% των διαρθρωτικών πόρων που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται με τρόπους που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.
Είμαστε ένα ναυτικό έθνος. Στηριζόμαστε στο θαλάσσιο εμπόριο, το οποίο ήδη αποτελεί κινητήρια δύναμη για την πράσινη ανάπτυξη και μακράν την πιο αποτελεσματική μορφή στις εμπορικές μεταφορές.
Πιστεύουμε ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) θα πρέπει να είναι η αρχή που θα ασχολείται με το θέμα των εκπομπών αερίων από τα πλοία.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επίσης παγκόσμια απειλή για την ασφάλεια. Τα αποτελέσματά της μπορεί να επιδεινώσουν τον ανταγωνισμό ως προς τους πόρους και να αυξήσει τον κίνδυνο της αστάθειας και των συγκρούσεων.
Οι έντονες φυσικές καταστροφές, η απερήμωση και η ακραία φτώχεια θα επηρεάσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες  και θα προκαλέσει νέες προσφυγικές ροές.
Η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βιώνει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και την ανθρώπινη απόγνωση, δίνει πολιτική προτεραιότητα στην ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατόπισης της κλιματικής αλλαγής.
Ελπίζω, ότι όλοι μας σε αυτήν την αίθουσα δεν θα αποδείξουμε ότι είμαστε κατώτεροι των  περιστάσεων.
Γιατί δεν θα επιτρέψουμε στις μελλοντικές γενιές να μας κατηγορήσουν ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία.
Είμαστε εδώ για να κάνουμε ιστορικά βήματα
Και θα πρέπει να προχωρήσουμε - εδώ και τώρα.
Ευχαριστώ
Ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης