Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

14.1.16

Συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου





ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ
ΣΤΟΝ ANTENNA TV ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ



Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μαζί μας ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος. Καλημέρα σας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα ξεκινήσουμε με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν και είναι πολύ σημαντικά για την Κυβέρνηση και το λαό: το ασφαλιστικό, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η σκληρότητα στην αντιμετώπιση του σχεδίου για το ασφαλιστικό. Έχουμε ελπίδες ότι τέλος πάντων θα ξεφύγουμε, με έναν καλό τρόπο όμως, ο οποίος δεν θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην κοινωνία; Ή πάμε από το κακό στο χειρότερο κ. Πρόεδρε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ασφαλιστικό είναι ίσως το τελευταίο νομοσχέδιο ή το προτελευταίο πριν από το αγροτικό το οποίο πράγματι δημιουργεί προβλήματα. Όμως, τελικά, έτσι όπως εξελίσσεται ο διάλογος, ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος - και οφείλω να πω δημόσια ότι ο κ. Κατρούγκαλος έχει ανοικτές τις πόρτες του και δέχεται προτάσεις - πιστεύω ότι το ασφαλιστικό δεν θα είναι αυτό για το οποίο έχει προδιαθέσει την κοινή γνώμη ο διάλογος που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Είναι ένα ασφαλιστικό, το οποίο ουσιαστικά για πρώτη φορά δίνει λύση στα ταμεία. Γιατί το ασφαλιστικό αφορά όλους μας. Σήμερα είμαστε εμείς κυβέρνηση, αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι. Το θέμα είναι ότι και εμείς και οι άλλοι θα κληθούμε σε λίγα χρόνια να δούμε εάν μπορούμε να πάρουμε συντάξεις εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Αν, λοιπόν, δεν γίνουν αλλαγές, δεν πρόκειται ποτέ να καταστεί βιώσιμο ένα ασφαλιστικό στο οποίο οι εργαζόμενοι θα είναι λιγότεροι από τους συνταξιούχους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αρκεί, όμως, να μην είναι ένα ασφαλιστικό που θα έχει πάλι «αίμα» και για τις υφιστάμενες συντάξεις και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η μάχη η οποία δώσαμε είναι να μην υπάρχει «αίμα» όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και αυτό ήταν μία πολιτική απόφαση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το δέχονται όμως αυτό οι δανειστές; Τι θα κάνετε αν πουν όχι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι εναλλακτικές λύσεις, όπως γνωρίζετε, ήταν κατ' αρχήν οι προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και αυτές έγιναν δεκτές από την εργοδοσία. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε μία Κυβέρνηση, η οποία δεν είναι η πιο φιλική προς τα εργοδοτικά σωματεία, να γίνεται δεκτή στο διάλογο από τον ΣΕΒ και τα άλλα εργοδοτικά σωματεία και να δέχονται την αύξηση του 1% για να μην μειωθούν οι συντάξεις. Γιατί - κακά τα ψέματα - τι σημαίνει εργοδοσία; Σημαίνει επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν καταναλωτές. Αν ο συνταξιούχος δεν μπορεί να καταναλώσει, οι επιχειρήσεις θα κλείσουν. Έχουμε αντιληφθεί, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή το βάρος που έχει πέσει στην πλάτη των συνταξιούχων είναι τεράστιο. Ο συνταξιούχος δεν μπορεί πλέον να πάρει δώρο στο εγγόνι του, δεν μπορεί ακόμα και να ζήσει με τα λεφτά που παίρνει ως σύνταξη, ιδίως εκείνοι οι συνταξιούχοι των οποίων η σύνταξη έχει μειωθεί πάρα πολύ. Στους στρατιωτικούς έχει μειωθεί 60%. Άρα, αυτή τη στιγμή, η λύση η οποία δίνεται, με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και με το νοικοκύρεμα στα ταμεία, πιστεύω ακράδαντα ότι θα δώσει τη δυνατότητα οι μεν συνταξιούχοι να μπορούν να παραμείνουν καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να μπορούν να επιβιώσουν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα, υπάρχει λοιπόν η δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν οι υφιστάμενες συντάξεις. Κι αν δεν δεχθούν την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς; Γιατί κάτι τέτοιο ακούγεται, ότι οι δανειστές λένε «όχι, δεν θέλουμε, δεν σας επιτρέπουμε». Θα δημιουργηθεί ένα κενό 500 εκατομμυρίων.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Νομίζω ότι μέχρι τώρα αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι απαγορεύσεις δεν υπάρχουν όταν υπάρχει μια λογική και όταν δίνεις ένα πρόγραμμα στους δανειστές το οποίο είναι εφικτό και πραγματοποιήσιμο. Το ίδιο έγινε με πάρα πολλά νομοσχέδια, όπως έχετε δει μέχρι τώρα. Εγώ θα σας θυμίσω τι έλεγαν για την Άμυνα, για τις περικοπές, τι έλεγαν για τους στρατιωτικούς. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη, διότι υπήρχε μία πρόταση η οποία είναι τεκμηριωμένη, με αριθμούς και η οποία βγαίνει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως, θα πρέπει να πιάσουμε και εκείνο το σενάριο κ. Πρόεδρε - και εσείς απαντάτε όταν σας γίνονται ερωτήσεις - που δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις, θα πρέπει να γίνουν μειώσεις τώρα και στις κύριες συντάξεις, όπου υπάρχει δέσμευση της δικής σας της Κυβέρνησης να μην γίνουν. Τι θα κάνετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι κυβερνά και αναλαμβάνει αποφάσεις και την ευθύνη. Δεν εκτελούμε εντολές των δανειστών, συνεργαζόμαστε μαζί τους, προτείνουμε σενάρια. Τα σενάρια αυτά είναι αληθινά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλουμε να το δούμε, γιατί έχει «φοβηθεί το μάτι μας» και θα μας δικαιολογήσετε. Πάλι τα ίδια «τσακάλια» είναι, ο Τόμσεν, ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ και έχουν πάρει από πίσω τον Τσακαλώτο και του εμφανίζονται μπροστά του ξαφνικά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα ήθελα πάρα πολύ χθες να υπήρχε μία κάμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και να έχει εικόνα ο ελληνικός λαός από αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός. Θέλω να σας το πω αυτό, γιατί δεν έχει βγει προς τα έξω όσο πρέπει. Στην Κυβέρνηση αυτή θα μπορούσαμε να κάνουμε μία διαχείριση, να τα έχουμε καλά και με τους δανειστές, να μην ανοίξουμε και πολλά μέτωπα. Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποφασίσει ότι πρέπει να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο. Θα δείτε δε, ότι ο νόμος ο οποίος έρχεται πλέον για τη δημόσια διοίκηση αλλάζει τα πάντα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τους κανόνες της μεταπολίτευσης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε ένα πελατειακό κράτος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν και αστοχίες.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αστοχίες πάντα θα υπάρχουν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο διορισμός του συζύγου της κ. Καφαντάρη σε μία ΔΕΚΟ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αμισθί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στη συνέχεια, γιατί στην αρχή ήταν με τις κανονικές προδιαγραφές πληρωμής. Ήταν μία άστοχη ενέργεια, ιδιαίτερα από μία Κυβέρνηση η οποία δια του στόματός σας, και εγώ δεν σας αμφισβητώ, λέτε ότι τέλος αυτά. Ήταν μία άστοχη ενέργεια κ. Πρόεδρε και πρέπει να το παραδεχτείτε. Και στελέχη του κόμματός σας αντέδρασαν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και όμως είδατε ότι η Κυβέρνηση αυτή με ευαισθησία πήρε άμεσα μία απόφαση. Τώρα εδώ βλέπουμε ότι οι οικογένειες στα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να εξουσιάζουν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έρθω σε αυτό, γιατί είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο, για το οποίο θέλω τις απόψεις σας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε αυτό που σας είπα προηγουμένως για το θέμα της Δημόσιας Διοίκησης, γιατί έχει σημασία. Κάποια στιγμή, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός τι είπε; Μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε ένα κομματικό κράτος, να βάλουμε τους «δικούς μας», οι οποίοι «δικοί μας» μας διαβεβαιώνει κάποιος ότι δεν θα είναι χειρότεροι ή ίδιοι με τους προηγούμενους; Όχι, θα προχωρήσουμε σε αξιοκρατία. Θα παραδώσουμε εξουσίες από τα υπουργεία στη διοίκηση, η οποία θέλει αξιολόγηση και όχι κομματική αξιολόγηση αλλά πραγματική αξιολόγηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αξιολόγηση από τον υπουργό πάλι; Ο υπουργός θα είναι εκείνος που θα αξιολογεί;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αξιολόγηση από κάτω, από πάνω και από το πλάι, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορεί κάποιος να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα, δηλαδή του παλιού Γενικού Διευθυντή, ο οποίος θα μπορεί να έρχεται και εκτός από το δημόσιο, μέσα από μία λίστα και ένα μητρώο που θα γίνει με τους πτυχιούχους και τους μεταπτυχιακούς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αρκεί να μην είναι οι «δικοί μας» μεταπτυχιακοί ή οι «δικοί τους».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και δεν θα είναι. Αν θέλαμε να είναι, το σύστημα θα παρέμεινε ως έχει. Ο ελληνικός λαός θα δει ότι αυτή η Κυβέρνηση θα κάνει πράγματι αλλαγές, τις οποίες ζητάει το σύνολο του ελληνικού λαού. Κυριακή κοντή γιορτή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί μέχρι τώρα - κακά τα ψέματα - την κυβερνητική ματιά δεν την έχουμε δει σε πολλούς, στους περισσότερους τομείς. Τι βλέπουμε; Τις προτεραιότητες που δίνουν οι δανειστές για την εφαρμογή σκληρών ομολογουμένως μέτρων για την ήδη δοκιμαζόμενη πέντε χρόνια κοινωνία. Το λέμε εμείς που έχουμε ασκήσει δριμύτατη κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ας ασκούμε και στη σημερινή, μέχρι να δούμε τη δική της πολιτική, γιατί μέχρι στιγμής εφαρμόζει τα υπαγορευόμενα από το μνημόνιο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Έχουμε αλλάξει αρκετά πράγματα. Η διαπραγμάτευση η οποία γίνεται - και ιδιαίτερα από το οικονομικό επιτελείο αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό - είναι μία διαπραγμάτευση η οποία έχει τα χαρακτηριστικά της δικής μας πολιτικής κατεύθυνσης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ, ως δημοσιογράφος, θέλω να δω το αποτέλεσμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θεωρώ σημαντικό ότι εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης, διότι πλέον θα έχουμε από τη μία πλευρά μία νεοφιλελεύθερη τακτική, που ο υπουργός γελάει και ευχαριστιέται όταν απολύει δημοσίους υπαλλήλους ή όταν απολύει υπάλληλους ή όταν κλείνει υπηρεσίες και από την άλλη πλευρά την κοινωνική ευαισθησία. Και αυτό δεν είναι μόνο αριστερό, είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο αντιπροσωπεύει βεβαίως την πολιτική της αριστεράς στο δημόσιο λόγο, αλλά αντιπροσωπεύει και εκείνο το κομμάτι του κέντρου και της κεντροδεξιάς το οποίο αναφέρεται στο ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό και την κοινωνική ευαισθησία που πρώτος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφερε στη χώρα το 1974, όταν ιδρύθηκε η Νέα Δημοκρατία.

Έχουμε πλέον ξεκάθαρες σχέσεις. Από τη μία πλευρά θα έχουμε τον νεοφιλελευθερισμό μαζί με τους ακροδεξιούς συνεργαζόμενους που πλέον μπαίνουν μέσα στον κύριο κορμό της Νέας Δημοκρατίας, με τις δικές τους απόψεις και από την άλλη πλευρά εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε ως κυβερνητικοί εταίροι την τιμή να εκπροσωπούμε εκείνο το κομμάτι του κέντρου και της κεντροδεξιάς που εκπροσωπεί την κοινωνική ευαισθησία και τη διατήρηση του ρόλου του κράτους ως ρυθμιστή, ιδιαίτερα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η συζήτηση η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι με το κεντροδεξιό πρόσημο δημιουργείται μία αναστάτωση σε όλα τα κόμματα τα οποία κινούνται στο χώρο της κεντροδεξιάς, μηδενός εξαιρουμένου.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μεγάλη αναστάτωση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αγγίζει και τα όρια της κεντροαριστεράς. Δηλαδή υπάρχουν στελέχη μέσα από το ΠΑΣΟΚ, από το Ποτάμι, τα οποία καλοβλέπουν μια συνεργασία, ως και μετακόμιση λένε οι πληροφορίες, και ρωτάω εάν αγγίζουν ενδεχομένως και στελέχη του κόμματός σας; Κεντροδεξιό πρόσημο το δικό σας, κεντροδεξιό πρόσημο βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άρα σου λέει τώρα τι είναι αυτό που μας χωρίζει από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ πέρα από το γεγονός ότι εκείνοι συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τώρα πλέον μας χωρίζουν πάρα πολλά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Για αυτό προχωράμε σε ένα ανοιχτό συνέδριο. Μας χωρίζουν πλέον ιδεολογικά, διότι από τη μία πλευρά έχουμε μία νεοφιλελεύθερη πολιτική, χωρίς κοινωνική ευαισθησία, που είναι οι ξεκάθαρες θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ποτέ δεν τις έκρυψε, του κ Χατζηδάκη, οι θέσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας που έφερε ο Σαμαράς στο κόμμα. Ο κ. Γεωργιάδης έλεγε «μου αρέσει το μνημόνιο, είμαι μνημονιακός» και έλεγε επίσης «να απολυθούν υπάλληλοι, ναι, θέλω να απολυθούν υπάλληλοι», και αυτό το θεωρούσε επιτυχία του.

Αυτή η πολιτική πλέον πήρε μια επίσημη μορφή. Ποιες δυνάμεις απελευθερώνονται; Απελευθερώνονται οι δυνάμεις του κέντρου και της κεντροδεξιάς, οι οποίες έχουν την καραμανλική ρήση της κοινωνικής ευαισθησίας μέσα στην αίσθηση της πολιτικής αυτής. Το δεύτερον, βλέπουμε ότι πλέον οι εθνομηδενιστικές απόψεις κατά της Εκκλησίας κλπ., που έχουν για παράδειγμα κάποια στελέχη του Ποταμιού, είναι οι απόψεις που πλέον εκπροσωπούνται επισήμως στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης ας πούμε. Δεν πήγε να επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο να ρωτήσει τη θέση της Εκκλησίας.

Όλα αυτά, πράγματι αλλάζουν τον πολιτικό χάρτη και πράγματι δημιουργούν αλλαγές. Εγώ θα σας πω και κάτι άλλο. Εγώ θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο, οι οποίοι ξεκάθαρα είχαν αρχίσει μια προσπάθεια δημιουργίας ενός λεγόμενου ευρωπαϊκού κόμματος, αυτή τη στιγμή θα προσπαθήσουν να βρουν στέγη στον κ. Μητσοτάκη, ιδιαίτερα λόγω του ότι υπάρχουν ανοιχτές ποινικές υποθέσεις οι οποίες προκύπτουν από κάλυψη που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω κομματικών μηχανισμών είτε στο ΚΕΦΟΜΕΠ, είτε στο ΣΔΟΕ, είτε σε άλλες υπηρεσίες, για να μην ανοίξουν φάκελοι όπως αυτοί του Παπασταύρου. Έχουμε φακέλους που αφορούν τη φοροδιαφυγή, οι οποίοι ενώ πήγαιναν με συγκεκριμένους λογαριασμούς και ποσά στο εξωτερικό, έφευγαν από το ΣΔΟΕ με μηδέν πρόστιμο, ενώ άλλοι διώκονταν πολιτικά. Βλέπουμε λοιπόν, ότι η προσπάθεια αυτή να καλυφθούν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, θα οδηγήσει κάποιους προς τη Νέα Δημοκρατία, απελευθερώνοντας δυνάμεις της λεγόμενης πατριωτικής πτέρυγας, της λαϊκής κεντροδεξιάς, αλλά και του πατριωτικού κέντρου. Ο χάρτης αλλάζει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βλέπετε, δηλαδή, να υπάρχουν διαρροές από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι προς τη Νέα Δημοκρατία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, πιστεύω ότι θα υπάρξουν και δεν είναι τυχαίες ούτε οι πρώτες δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου, ούτε το φλερτ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αυτό όμως σημαίνει και αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, αυτό όμως σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι δεν πρόκειται να δεχτούν μια νεοφιλελεύθερη πολιτική η οποία λέει «μη δείχνεις καμία κοινωνική ευαισθησία» ή ένα εθνομηδενισμό ή μια ρήξη με την Εκκλησία. Τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης για παράδειγμα στο θέμα της σχέσης Εκκλησίας - κράτους;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να επανέλθουμε τώρα κύριε Πρόεδρε στα της κοινωνίας, το πολιτικό σύστημα είναι υπερχρεωμένο απέναντι στην κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια, με τις πολιτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν είχαμε μειώσεις συντάξεων, είχαμε μειώσεις μισθών, είχαμε αύξηση της φορολογίας. Οι υποσχέσεις και οι δικές σας και του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησης ήταν ότι όλα αυτά θα τα αποκαταστήσουν. Αυτό προεκλογικά, πριν από τον Γενάρη. Ήρθε το μεσοδιάστημα μεταξύ Γενάρη και Σεπτεμβρίου που ήρθαν οι εκλογές και η κατάληξη του τρίτου μνημονίου και στη συνείδηση του κόσμου είσαστε ακόμα υπερχρεωμένοι ότι ενώ δεν επιστρέφουμε τη 13η σύνταξη, για παράδειγμα, πάμε να τους κόψουμε κι άλλο τις συντάξεις. Έστω κι αν τους δώσουμε αυτό το προσωρινό ποσοστό μέχρι να πάει καλά, την προσωπική διαφορά. Για τους νέους συνταξιούχους θα έχουμε τη μεγάλη αδικία ότι πλήρωσαν πολλά και θα πάρουν λίγα. Αντί, λοιπόν, να δουν βελτίωση της ζωής τους βλέπουν να επιβαρύνεται. Αυτό δεν δημιουργεί ένα πρόβλημα απέναντι στην κοινωνία και στις υποσχέσεις που είχατε δώσει; Έστω κι αν φτάσαμε σε ακραίο σημείο με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, που εγώ σας λέω, καλά κάνατε και όλοι μαζί, 222 βουλευτές, ψηφίσατε έτσι, γιατί διαφορετικά θα χανόμασταν. Συμφωνώ. Όμως, δεν μπορεί ο κόσμος από τη μια στιγμή στην άλλη να διαγράψει αυτά που είχατε υποσχεθεί.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, θα πρέπει η κοινωνία να δει τι συμβαίνει σήμερα και τι θα συνέβαινε εάν δεν ήμασταν εμείς στην Κυβέρνηση. Αν δεν ήμασταν εμείς στην Κυβέρνηση, η νεοφιλελεύθερη πολιτική την οποία ασκεί και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και η πλήρης υποταγή στο πρώτο μνημόνιο, που εκεί ήταν ο φάρος τους, θα οδηγούσε σε συντάξεις των 250 και των 300 ευρώ. Εμείς επιλέξαμε, αντί να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική, με μια σκληρή διαπραγμάτευση - και παρότι μας είχαν τελειωμένους - να επιβιώσουμε, να πάρουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να καταφέρουμε τουλάχιστον - δεν δώσαμε πίσω το 13ο μισθό και τη 13η σύνταξη - να μη μειωθεί η σύνταξη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι στιγμής.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μέχρι στιγμής και από εδώ και πέρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι, το εύχομαι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν δεν ήμασταν εμείς, θα έλεγαν «εμείς συμφωνήσαμε στο πρώτο μνημόνιο 250 ευρώ τη σύνταξη, τελείωσε, 250 ευρώ». Βλέπετε τώρα τι γίνεται. Αυτή τη στιγμή και θεωρώ ότι το ασφαλιστικό είναι ένας σημαντικός σταθμός, μετά το ασφαλιστικό που πάμε; Πάμε στη συζήτηση για τη διαγραφή του χρέους. Η διαγραφή του χρέους δεν είναι πλέον κάτι που ονειρευόμαστε, είναι κάτι που ζητά επιτακτικά το ΔΝΤ αλλά και παράλληλα, συζητάει πλέον και η Ευρώπη. Εκεί που ήταν η Ευρώπη, ιδίως η Γερμανία, στο απόλυτο «όχι στη διαγραφή του χρέους», χθες στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ήταν κλιμάκιο στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσουν τη διαγραφή του χρέους.

Η διαγραφή του χρέους μέσα στο 2016 θα οδηγήσει στο τέλος της εποχής των μνημονίων . Και το τέλος εποχής των μνημονίων θα έχει έρθει με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αυτό σημαίνει από δω και πέρα ανάπτυξη, αυτό σημαίνει σοβαρή δουλειά, αλλά σημαίνει παράλληλα και αλλαγή του συστήματος λειτουργίας μέχρι τώρα . Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να δίνουν οι τράπεζες δάνεια σε τελειωμένους εκδοτικούς οργανισμούς, την ώρα που κόβουν τα 5.000 ευρώ από τον μικρομεσαίο επαγγελματία ή κατάσχουν το αυτοκίνητο του πολίτη για 1.000 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να δίνουν τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων σε ημετέρους, οι οποίοι τα παίρνουν και τα βγάζουν στο εξωτερικό, χωρίς αυτοί να πληρώνουν τίποτα. Δεν είναι δυνατόν ο «κολλητός» του πρώην πρωθυπουργού, έχοντας συλληφθεί με τη «γίδα στην πλάτη» και με πέντε εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μπορεί να τα δικαιολογήσει και μάλιστα χωρίς να έχει καταθέσει Πόθεν Έσχες, να του καταλογίζουν οι «κολλητοί» στο ΣΔΟΕ και στο ΚΕΦΟΜΕΠ μηδέν και κάποιους πολιτικούς αντιπάλους τους να τους τσακίζουν. Και να βάζουν, ας πούμε, φόρο επί των κοινοχρήστων χώρων.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει αυτά να τα αποδείξετε γρήγορα κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα δείτε το νομοσχέδιο το οποίο έρχεται τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τη δυνατότητα που θα δώσουμε - τελευταία ευκαιρία θα είναι - σε αυτούς που έχουν τα βγάλει τα χρήματα έξω ή τα χρήματα αυτά δεν είναι φορολογημένα, για τελευταία φορά, να μπορούν να πληρώσουν από μόνοι τους ένα ποσοστό φορολογίας των χρημάτων στην ελληνική οικονομία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι ποσοστό; Γιατί αν είναι το ποσοστό φορολόγησης του πολίτη, ξέρετε τι θα πει ο πολίτης; Α, πάλι ευνοημένοι είναι αυτοί και με νομοσχέδιο. Γιατί εγώ πληρώνω τον ίδιο φόρο για τα λεφτά τα οποία δήλωνα και αυτοί με τα κλεμμένα του εξωτερικού θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με εμένα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο νόμος δεν είναι ακόμα έτοιμος, γιατί βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση. Σας λέω όμως, ότι για αυτόν που δεν θα τα δηλώσει, θα είναι τόσο αυστηρά τα μέτρα που θα φτάνει ουσιαστικά στην ολική απώλεια. Και μη ξεχνάτε, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε καταλόγους, δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκάρντ, είναι και η λίστα της UBS, είναι και η λίστα του Λουξεμβούργου .

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι και η λίστα της Ρηνανίας και τι δεν είναι.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλοι αυτοί γνωρίζουν πλέον ότι έχουμε τα στοιχεία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και να ξεκαθαρίσετε αν υπάρχουν και στο χώρο σας. Στο χώρο σας, με την ευρύτερη έννοια, της συγκυβέρνησης. Γιατί έχουν ακουστεί κάποια πράγματα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα όποιοι και να υπάρχουν, όπου και αν είναι ή θα πληρώσουν και θα τα νομιμοποιήσουν ή από εκεί και πέρα θα δημευτεί η περιουσία τους, τελείωσε. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Εδώ βλέπετε ότι γίνονται αλλαγές οι οποίες βάζουν τέλος εποχής σε φαινόμενα, τα οποία πληρώσαμε ακριβά. Για αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι η δήλωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή από ευρωπαϊκά στελέχη και από μεγάλα ελληνικά τραπεζικά στελέχη, ότι από το Μάιο και μετά αρχίζει η ανάπτυξη έχει να κάνει με το σταθμό της διαγραφής του χρέους. Μία διαγραφή χρέους που θα σημαίνει αλλαγή εποχής.

Έχουμε μπροστά μας πολλές ευκαιρίες. Ο τουρισμός αυτή τη στιγμή, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, είναι η χρυσή ευκαιρία να μπορέσει να ανθίσει. Μπροστά μας έχουμε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, ιδίως του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Η Ελλάδα γεωστρατηγικά απέδειξε ότι είναι η μόνη δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η αμυντική βιομηχανία προχωράει και θέλω να σας ζητήσω κ. Παπαδάκη να κάνουμε μαζί ένα ρεπορτάζ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, να πάμε στην ΕΑΒ, να πάμε στις ελληνικές ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες, με τις οποίες έχω την τιμή να συνεργάζομαι και με συνοδεύουν σε όλα μου τα ταξίδια, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη Γαλλία, στην Ινδία, μεθαύριο στην Ιορδανία, και να δείτε ότι εδώ η Ελλάδα παράγει. Θα έχουμε τέτοιες δυνατότητες ανάπτυξης και εισόδου συναλλάγματος από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ιδίως στον τομέα της Άμυνας, που θα εκπλαγείτε. Έρχεται η ανάπτυξη και έρχεται η ελπίδα. Αυτό πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι να έρθει. Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσουμε για αυτή τη συνομιλία. Να είστε καλά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης