Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

17.6.16

Ομιλία Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά

Ομιλία Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των Προκαθημένων, ενόψει της ΑΜΣ της Ορθόδοξης Εκκλησίας 

 

Παναγιώτατε, Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατε,

Είναι μεγάλη μας τιμή, φέτος, να είναι σήμερα κοντά μας η οικογένειά σας και η μεγάλη αγκαλιά σας που τόσα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά και αισιοδοξία για το μέλλον.

Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή, την εποχή που ονομάζουμε ακαδημαϊκά παγκοσμιοποίηση. Είναι μια εποχή που αλλάζουν πάρα πολλά θέματα με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, έχει πάρα πολλά χαρακτηριστικά μετάβασης και αυτό δημιουργεί σε εκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, καινούριες ανάγκες αλλά και ανασφάλειες για το μέλλον τους, για τη τύχη τους. Και ο Λόγος της Εκκλησίας ο παρήγορος, είναι απαραίτητος για να αντλήσουν δυνάμεις για να αντέξουν τον σημερινό κόσμο.

Εμάς, κι εμένα που με τιμάτε σήμερα σαν Υπουργό Εξωτερικών και εκπρόσωπο της χώρας, μας ενώνει μαζί σας αυτό το τρυφερό έργο της φροντίδας των ανθρώπων. Εσεις με το κοινωνικό σας έργο κι εμείς με την δράση μας και τη προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στα όνειρα και στις ελπίδες των ανθρώπων, αποδεικνύουμε ότι κοσμικοί και Εκκλησία μπορούν και πρέπει να πορεύονται μαζί στη θεραπεία των προβλημάτων του Ποιμνίου σας, των πολιτών, για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλους.

Εσείς ως Εκκλησία διδάσκετε, και πάντα προτρέπω όλοι μαζί να διδάσκουμε, το αίσθημα της αλληλεγγύης, το αίσθημα της αγάπης και της ανταπόκρισης στην τρυφερή ψυχή των παιδιών, στην ανάγκη των μεγάλων ανθρώπων που αναμετριούνται με την ίδια τη ζωή τους, για την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν και παλεύουν στην καθημερινότητά τους.

Κοσμικοί και Εκκλησία αποτελούμε σε αυτή την κοινή πορεία προς όφελος των ανθρώπων, των πολιτών, του Ποιμνίου σας, έναν κοινό, αδερφικό πόλο που στηρίζεται σε μεγάλες αξίες που θεραπεύετε, που πρεσβεύετε, που κληρονομήσαμε από την αγαθοσύνη, την αγάπη, τη φροντίδα της Εκκλησίας και που πιστεύουμε και πρέπει να ανταποκρίνεται και με την πράξη, τόσο τη δικιά μας όσο και όλων των άλλων.

Παναγιώτατε,

Είναι μία δύσκολη εποχή σήμερα, οι άνθρωποι αναζητούν με την ψυχή τους και το μυαλό τους, απαντήσεις στα προβλήματα της εποχής. Και γι’αυτό πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι αυτή η Μεγάλη Συνάντηση της Ορθοδοξίας θα δώσει ελπίδα, θα γιατρέψει καημούς και θα δώσει τη δυνατότητα να προσευχηθούν οι πιστοί για σας και οι υπόλοιποι πολίτες των χωρών όπου υπάρχουν Ορθόδοξες Εκκλησίες να βρουν ελπίδα, να κατανοήσουν το μήνυμα της Εκκλησίας.

Για μένα προσωπικά είναι μεγάλη τιμή που δεχθήκατε να έρθετε στο σημερινό μας τραπέζι, να κουβεντιάσουμε για το πώς μπορούμε ως δούλοι του λαού να δουλέψουμε για το καλό του και να διασφαλίσουμε την ακόμα καλύτερη διάδοση, μέσα από την πρακτική μας συμπεριφορά, πανανθρώπινων αξιών και όπως πάντα λέω και σε Εσάς και σε άλλα πρόσωπα των Ορθόδοξων Εκκλησιών, είστε ο μέγιστος συνομιλητής μας για την πνευματικότητα, την πνευματική αναζήτηση αλλά και μεγάλο στήριγμα για το κοινωνικό έργο που πρέπει να επιτελούμε όλοι μας.

Σας ευχαριστώ για τη τιμή που μου κάνατε να έρθετε και ευχαριστώ όλους που με την παρουσία τους τιμούν στο πρόσωπό μου την ελληνική Πολιτεία. Υπόσχομαι για άλλη μία φορά πως θα βοηθήσουμε και θα δουλέψουμε και θα στηρίξουμε τις ανάγκες που έχει το Ποίμνιο, τις προσπάθειες που εσείς καταβάλλετε και με μεγάλο σεβασμό αντιμετωπίζουμε, αντικρίζοντας τη δική σας αξιοπρέπεια, την ανάγκη ενότητας της Εκκλησίας και την ανάγκη η Εκκλησία, ο Λόγος της, να ανταποκρίνεται με το έργο της στη συμπεριφορά όλων μας.

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανένας καθημερινά θρησκευόμενος, δεν είναι ανάγκη να είναι καν εντός της Εκκλησίας, για να καταλάβει ότι αυτές οι μεγάλες αξίες είναι πανανθρώπινες αξίες και αφορούν όλους, πιστούς και εκείνους που δεν είναι με μία έννοια πιστοί, αλλά με τη συμπεριφορά της ζωής τους είναι άνθρωποι που ζουν ως χριστιανοί, άνθρωποι με ηθικότητα και ηθικούς κανόνες.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη τιμή που μου κάνετε και πάντα να με αγκαλιάζετε με την οικογένειά σας. Είναι μεγάλη η τύχη που έχω στη ζωή μου να παρακάθομαι σε αυτό το τραπέζι με όλους εσάς.

Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για την παρουσία τους.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης