Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15.6.16

Ομιλία του ΑΝΥΠΕΞ κ. Ν. Ξυδάκη σε ημερίδα του περιοδικού Foreign Affairs

Ομιλία του ΑΝΥΠΕΞ κ. Ν. Ξυδάκη σε ημερίδα του περιοδικού Foreign Affairs



«Θα πρέπει να ξεφύγει η Ελλάδα από τη θέση μιας “χρήσιμης Ιφιγένειας”, ενός εργαστηρίου πειραματισμών αλλά και ενός πεδίου όπου έγιναν μείζονα στρατηγικά λάθη κατά τη διάρκεια της λεγόμενης διάσωσης ή προσαρμογής. Πρέπει να προχωρήσουμε βλέποντας αυτούς τους στρατηγικούς σχεδιασμούς που έγιναν πάνω στο σώμα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας και πώς μπορούν να αλλάξουν. Να βρούμε έναν τρόπο οι ίδιοι οι λαοί, οι κοινωνίες των πολιτών, να αναλάβουν το σχεδιασμό του παρόντος και του μέλλοντος». Με αυτή την προτροπή ξεκίνησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης στη σημερινή ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσε η ελληνική έκδοση του περιοδικού Foreign Affairs με τίτλο «Εθνικά Θέματα και οικονομικές πιέσεις – Διεθνείς προκλήσεις και προοπτικές». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Η ομιλία του ΑΝΥΠΕΞ επικεντρώθηκε στην συγκυρία που σκιαγραφούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει ενεργό ρόλο στη μελλοντική διαμόρφωσή τους.«Ζούμε σε μια ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια μεταιχμιακή κατάσταση ενόψει του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων στο ερχόμενο διάστημα με πρώτη αυτή της Ισπανίας. Είμαστε μάρτυρες των μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών που συμβαίνουν στις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα αλλά και της περιφέρειας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ξυδάκης. «Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε ένα ιστορικό δίλημμα: προς τα πού θα βαδίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θα συνεχίσει να πορεύεται ενωμένη ή αν θα έχουμε αποσκιρτήσεις οι οποίες όπως φαίνεται ξεκινούν από το κέντρο κι όχι από τις μικρές περιφερειακές χώρες. Τέλος βρισκόμαστε εν μέσω μιας μεγάλης συζήτησης για το ποια ηγεμονική πολιτική θα επικρατήσει στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Στο βαθμό, μάλιστα, πού οι πολιτικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν το περασμένο διάστημα, στα χρόνια από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος και της μεγάλης διεύρυνσης το 2004, έχουν δείξει τα όρια τους. Θα πρέπει να αναζητηθεί μια άλλη πολιτική για να παραμείνει η ΕΕ σε στοιχειώδη συνοχή και τα κράτη που την απαρτίζουν σε μια πορεία η οποία θα διασφαλίζει τους ιδρυτικούς όρους της ΕΕ: την σταθερότητα, την ασφάλεια, την ευημερία και τη δημοκρατία για τους πολίτες τους».

Αναφερόμενος στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας επεσήμανε τη σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. «Σε αυτό το πεδίο της συζήτησης, το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι προφανώς πολύ ζωηρό. Ας ξεκινήσουμε από μια αδρή διαπίστωση: η Ελλάδα από το 2010, όταν μπαίνει στα προγράμματα προσαρμογής, έχει μια σημαντικά απομειωμένη εθνική κυριαρχία. Σε σημείο μάλιστα που μερικές φορές παρατηρείται δυσχέρεια ακόμη και στο νομοθετικό έργο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Δεν μπορούμε να λέμε ότι όποιος χρωστάει δεν μπορεί να βούλεται ή να βουλεύεται. Κάτι τέτοιο αντιβαίνει σε οποιαδήποτε παραδοχή περί ευρωπαϊκού δικαιικού πολιτισμού. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε με ποιες διαδικασίες, με ποιες ενέργειες και σε ποιο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα διευρυνθούν οι δυνατότητες αυτονομίας και θα ανακτηθεί η εθνική κυριαρχία βήμα βήμα» τόνισε ο ΑΝΥΠΕΞ.

«Οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στην χώρα μας, αλλά και αλλού, παρήγαγαν φυγόκεντρες δυνάμεις που πλήττουν την ίδια την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αρνούμενοι να δράσουν προληπτικά και να καταστήσουν την Ευρωπαϊκή ενοποίηση λύση των
προβλημάτων, την κατέστησαν το πρόβλημα της Ευρώπης. Τα opt-outs που ήδη πήρε η Μεγάλη Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματός της, έχουν κλονίσει πολιτικά τον διακηρυγμένο στόχο μιας “ολοένα και στενότερης ένωσης” της ΕΕ. Αυτό που παραχώρησε η ΕΕ είναι τα μέλη της να κινούνται όχι μόνο με διαφορετικές ταχύτητες αλλά και προς διαφορετικές τελικές κατευθύνσεις» συνέχισε ο κ. Ξυδάκης αναφερόμενος στη συζήτηση που θέλει τους ευρωπαίους πολίτες να στρέφουν την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θεωρώ πως οι Έλληνες είμαστε, πολιτισμικά και πνευματικά, βαθιά ευρωπαϊστές. Μετά το σοκ των τελευταίων χρόνων και παρακολουθώντας όλα αυτά, στόχος μας είναι να συντάξουμε αυτοτελώς ένα πρόγραμμα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ανασυγκρότησης της χώρας. Πυρήνας των εθνικών μας προτεραιοτήτων είναι η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας» έκλεισε την ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός.



Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης