Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.9.16

Ενιαίο μέτωπο των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών και προώθηση των ελληνικών θέσεων

Ενιαίο μέτωπο των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών και προώθηση των ελληνικών θέσεων στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ε.Ε.



Ενιαίο μέτωπο εμφάνισαν οι μεσογειακές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε στην Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της Σλοβακικής Προεδρίας από 2 έως 4 Σεπτεμβρίου. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κώστας Δουζίνας, και τα μέλη της ως άνω επιτροπής κ.κ. Γιώτα Κοζομπόλη και Κωνσταντίνος Τσιάρας. Θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό ζήτημα, η κοινή αμυντική πολιτική και η διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε.
Η κοινή γραμμή των 7 χωρών του Group Med (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Πορτογαλία), με την υποστήριξη δύο κοινών τροπολογιών στα συμπεράσματα της διάσκεψης, απέφερε θετικά αποτελέσματα. Μία από τις δύο αυτές τροπολογίες ήταν ελληνική σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ε.Ε. για μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων βάσει ποσόστωσης στις χώρες της Ε.Ε. και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης την εφαρμογή της πρότασης για επιβολή προστίμου 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα.
Πριν από την έναρξη των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης στην Μπρατισλάβα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Group Med και συμφωνήθηκε η υπογραφή της «Διακήρυξης της Μπρατισλάβας» -η οποία κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας διανεμήθηκε σε όλες τις αντιπροσωπείες- καθώς και η κοινή κατάθεση των δύο τροπολογιών. Η Προεδρία με την υποστήριξη των χωρών του Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) αρνήθηκε την ενσωμάτωση των τροπολογιών. Με παρεμβάσεις στις συζητήσεις που ακολούθησαν, η ελληνική πλευρά υποστήριξε σθεναρά τις τροπολογίες. Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υιοθετηθεί τελικό κείμενο συμπερασμάτων της διάσκεψης μετά από την εκφρασθείσα πρόθεση του Group Med να εγείρει θέμα δικαιώματος αρνησικυρίας και με τη συνδρομή της γερμανικής αντιπροσωπείας, η Προεδρία δέχθηκε να ενσωματωθούν οι εν λόγω τροπολογίες.
Μετά από την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από ελληνικής πλευράς στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο για τη δημιουργία του Group Med εκ μέρους των 7 μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. και την υπογραφή της «Διακήρυξης της Αθήνας» στη Βουλή των Ελλήνων στις 16 Μαΐου του τρέχοντος έτους, την οποία ακολούθησε η ανωτέρω επιτυχής πολιτική διαπραγμάτευση στη Σλοβακία, επόμενη συνάντηση των χωρών του Group Med αναμένεται στη Βαλέτα κατά τη διάρκεια της προσεχούς Προεδρίας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης