Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.10.16

Παρέμβαση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκη, σε διεθνή διάσκεψη στη Ρώμη για το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ

Παρέμβαση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκη, σε διεθνή διάσκεψη στη Ρώμη για το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ (Ρώμη, 03.10.16)



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Ξυδάκης συμμετείχε χθες, 3 Οκτωβρίου 2016, σε διεθνή διάσκεψη με θέμα «Ευρώπη: Κράτος Δικαίου και Καθεστώς των Δικαιωμάτων», που διοργανώθηκε στη Ρώμη, από την Ιταλική Γερουσία. Στη διάσκεψη έλαβαν το λόγο, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας, κ. Pietro Grasso, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, κ. Giuliano Amato και η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, κα. Emma Bonino.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ξυδάκης σημείωσε  ότι σε όλες τις δυτικές Δημοκρατίες υπάρχει σειρά ανεξαρτήτων αρχών, πολλές από τις οποίες συνδέονται με το Κράτος δικαίου, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο «κάτι εξακολουθεί να λείπει, μετά τη μεγάλη διεύρυνση, το Big Bang των τελευταίων 10 ετών»: «Υπάρχει σημαντική έλλειψη αμοιβαίας κατανόησης στο τρέχον πλαίσιο», τόνισε. Πρέπει να απευθύνουμε μια προειδοποίηση σε εμάς τους ίδιους, αλλά και στους πολίτες μας, επισήμανε ο κ. Ξυδάκης, «μια προειδοποίηση που αφορά τη δημοκρατία: Δεν μπορούμε να υποκριθούμε ότι δεν βλέπουμε, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να στιγματίσουμε τις εξελίξεις που παρακολουθούμε σε ορισμένα κράτη μέλη, στα οποία η άκρα δεξιά, η ξενοφοβία και ένας νέος αυταρχισμός αναδύονται». «Πρέπει να πούμε τα πράγματα όπως είναι και να τα αντιμετωπίσουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν απλές απαντήσεις, ενίοτε απλουστευτικές, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να τις δίνουμε», υπογράμμισε. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλοί πολίτες στις χώρες μας αισθάνονται θύματα της παγκοσμιοποίησης, της νέας φτώχειας, των νέων ανισοτήτων, της έλλειψης πρόσβασης στην εξουσία στη δημόσια σφαίρα. Πολλοί πολίτες, για διάφορους λόγους, αισθάνονται προδομένοι από τους πολιτικούς και από τις Δημοκρατίες τους, και αφήνονται να μολυνθούν από τη λαϊκιστική παραφροσύνη, στρεφόμενοι κατά του συστήματος. Αυτό είναι ένα κλισέ, αλλά είναι όμως και γεγονός». Ως παράδειγμα ανέφερε πολιτικές δυνάμεις σε ΗΠΑ, Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία.

«Σε πολλά κράτη, το σύστημα είναι αυτό που δαιμονοποιεί η άκρα δεξιά, συνεπώς η φυσική απάντηση είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις, για να έχουμε αποτέλεσμα», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός.  Όπως επεσήμανε, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Βουδαπέστη κέρδισε έναντι των Βρυξελλών, υπονοώντας ότι η Βουδαπέστη αντιπροσωπεύει το έθνος, ενώ στις Βρυξέλλες συγκεντρώνονται οι γραφειοκρατικές υπερεθνικές δυνάμεις. «Για να υπερασπίσουμε την Ευρώπη πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι οι Βρυξέλλες: είναι ένα σύμβολο της δημοκρατίας, των ελπίδων και των αναγκών των πολιτών μας. Αν δεν είναι πλήρως, τότε είναι απαραίτητο να επανεφεύρουμε ένα νέο όχημα, όχι μόνο για τις Βρυξέλλες αλλά και για την Ευρώπη και τη δημοκρατία μας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υπερασπιστούμε τις Βρυξέλλες έναντι του αυταρχισμού του Όρμπαν». Όπως υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης, για το σκοπό αυτό «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μόνο νομικό φορμαλισμό και τις συνηθισμένες πολιτικές του παρελθόντος, αλλά να επιστρέψουμε στην πραγματική πολιτική, σκεπτόμενοι τους πολίτες και απευθυνόμενοι στους πολίτες». Η πολιτική πρέπει να υπερασπισθεί τη δημοκρατία έναντι του λαϊκισμού της άκρας δεξιάς, ακόμα και «με σκληρό τρόπο», σχολίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός, όχι με τον τυπικό τρόπο του παρελθόντος, «επινοώντας εν ανάγκη και μια νέα "επιθετικότητα", ένα νέο τρόπο να μιλούμε στους πολίτες, να πλησιάζουμε τους πολίτες». «Διότι η ρητορική της άκρας δεξιάς είναι πολύ ισχυρότερη από τη δική μας», σχολίασε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη έμφαση, έδωσε ο κ. ΑΝΥΠΕΞ και στην έννοια της «ευέλικτης αλληλεγγύης», «μια λέξη, απλή αλλά ριζοσπαστική», όπως σχολίασε. «Πρέπει να συζητήσουμε αυτή την έννοια και να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις», τόνισε. Έχουμε μπροστά μας πολλές σημαντικές μάχες να αντιμετωπίσουμε, σημείωσε ο κ. Ξυδάκης αναφερόμενος στις εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου χρόνου στη Ευρώπη και πρόκειται για μάχες με σημαντικό πολιτικό περιεχόμενο, γι' αυτό «είναι η στιγμή να επιστρέψουμε στην πολιτική και να αφήσουμε στην άκρη την τακτική διαχείριση που μας χαρακτήρισε».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης