Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.11.16

Δ. Τζανακόπουλος: Κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις αρχών και εκλογικές περιπέτειες

Δ. Τζανακόπουλος: Κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις αρχών και εκλογικές περιπέτειες

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μαζί και τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης, κατέθεσε σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ κατηγόρησε, εκ νέου, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σχέδιό του είναι το 4ο Μνημόνιο.
Plan B δεν υφίσταται για κανέναν
Συγκεκριμένα, όπως είπε, «εργαζόμαστε εντατικά για συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας», με την χαρακτηριστική επισήμανση ότι «Plan B δεν υφίσταται, ούτε για την ελληνική κυβέρνηση, ούτε και για κανέναν άλλον, (αντιθέτως) είναι δυνατή, εφικτή και ευκταία μια συμφωνία ως την 5η Δεκέμβρη».
Αναλυτικά, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει συμφωνία ως τις 5/12, κλείσιμο της αξιολόγησης και τυπικά, ως το τέλος του χρόνου και ένταξη εντός του α' τριμήνου του 2017 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Αυτό είναι το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση. Στόχος της είναι να αξιοποιήσει το momentum στις διαπραγματεύσεις», επέμεινε εξάλλου.
Στις ερωτήσεις που δέχθηκε, τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, απάντησε λέγοντας: «Αν υπάρξουν έντονες διαφωνίες, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της διαπραγμάτευσης, ώστε σε κάθε περίπτωση να βρεθεί λύση ως το τέλος του χρόνου». Ωστόσο, συμπλήρωσε, «όλοι αναγνωρίζουν ότι η 2η αξιολόγηση προχώρησε πολύ γρήγορα, όλοι αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί».
«Υπάρχει πολύ καλό κλίμα στην Ευρώπη για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα έχει προχωρήσει. Μια παράταση των συνομιλιών θα προκαλούσε εμπλοκές προς όλες τις πλευρές σε μια εποχή που είναι ασταθής, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», ήταν το μήνυμα που έστειλε σε κάθε κατεύθυνση.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης
Περιγράφοντας τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «η όποια συμφωνία δεν θα εμπεριέχει υποχωρήσεις στα εργασιακά και θα γεφυρώνει το χάσμα στα δημοσιονομικά». Άλλωστε, «το 90% των ζητημάτων έχει κλειδώσει».
Όμως, στα εργασιακά ειδικότερα, «δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτή λύση που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Θέση μας είναι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μη αποδοχή αύξησης του ορίου ομαδικών απολύσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε να πάρουμε δυσμενή μέτρα και να μεταθέσουμε αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο μέλλον». Ενώ παρέπεμψε και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δεσμεύει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να διαπραγματεύονται στη βάση του Ενωσιακού Δικαίου.
Καμία συζήτηση για λήψη μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος
Στη συζήτηση εξάλλου για αξίωση λήψης νέων μέτρων μετά το 2018, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν κάνουμε υποχωρήσεις όσον αφορά τα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Οτιδήποτε αφορά μετά τη λήξη του προγράμματος δεν συζητείται, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να συζητήσει για κάτι που υπερβαίνει τον Αύγουστο του 2015».
Και στο ερώτημα ποια η στάση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το ΔΝΤ, είπε πως είναι σαφής και ενιαία. «Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει τι θέλει εκείνο να κάνει (ως προς το ελληνικό πρόγραμμα). Και γι? αυτό θα πρέπει να κατανοήσει ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει νέα μέτρα για μετά το 2018? (αντιθέτως) πρέπει το ΔΝΤ να πιέσει προς την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων για μείωση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η απαίτηση για μέτρα μετά το 2018 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, όπως δεν έγινε αποδεκτή και κατά τη διάρκεια της 1ης αξιολόγησης». Απάντησε, τέλος, ότι δεν υπάρχει αμφισημία σε δηλώσεις μεταξύ υπουργών, πχ των κκ Σκουρλέτη και Παπαδημητρίου.
Επικίνδυνη η ΝΔ για την οικονομία και τη χώρα
Επιτιθέμενος κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε εξάλλου: «Το σενάριο των εκλογών είναι το σχέδιο της ΝΔ, σχέδιο επικίνδυνο για την ελληνική οικονομία και τη χώρα, διότι η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα διέκοπτε τις διαδικασίες της 2ης αξιολόγησης, θα έστελνε τη ρύθμιση του χρέους για μετά το 2017 ίσως και ποτέ, θα εμπόδιζε την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Και πρόσθεσε: «Στόχος του κ. Μητσοτάκη η επιβολή σκληρού προγράμματος λιτότητας, αυτό είναι το σχέδιο του 4ου Μνημονίου, δεν είναι το σχέδιο της παρούσας κυβέρνησης». Εκτίμησε δε, πως «σε λίγο καιρό ο κ. Μητσοτάκης θα αποδεχθεί ότι σχέδιο του είναι το 4ο Μνημόνιο». Σε κάθε περίπτωση, «εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτό το σενάριο των εκλογών, όχι για λόγους που αφορούν την κυβέρνηση, αλλά για λόγους που αφορούν το ίδιο το μέλλον της χώρας», έκλεισε τη σχετική αναφορά.
Σε άλλο σημείο, επέκρινε τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί «είχαν δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις για περισσότερο από μια 20ετία σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5%. Αυτά καταργήθηκαν, αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω γιατί η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αποφάσισε, για πρώτη φορά, να διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές. Από εκεί προέκυψε μεγάλη οικονομία πόρων για την ελληνική οικονομία της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2015 -2018».
Δεν έχει καθοριστεί συνάντηση Τσίπρα -Ερντογάν
Ερωτηθείς, τέλος για το Κυπριακό, ο κ. Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε: «Βασική προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών στην Κύπρο». Ενώ, ερωτηθείς αν υπάρχει στην ατζέντα του πρωθυπουργού, συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, απάντησε πως δεν έχει καθοριστεί αυτή τη στιγμή τέτοια συνάντηση. «Θα γίνει την κατάλληλη στιγμή εφόσον επανεκκινήσουν οι συνομιλίες», σημείωσε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης