Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.11.16

Ν. Κοτζιάς: Ελληνική μειονότητα και περιουσιακό, ουσιώδη συστατικά των ελληνο-αλβανικών σχέσεων

Ν. Κοτζιάς: Ελληνική μειονότητα και περιουσιακό, ουσιώδη συστατικά των ελληνο-αλβανικών σχέσεων

«Τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν ουσιώδες συστατικό των ελληνο-αλβανικών σχέσεων», απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του στις ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Μάξιμου Χαρακόπουλου, σχετικά με το ζήτημα των κατεδαφίσεων οικιών και καταστημάτων της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.
Ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι αυτά τα ζητήματα είναι επίσης συνδεδεμένα με την υφιστάμενη κατάσταση του κράτους δικαίου και της απονομής της δικαιοσύνης στη γείτονα και με την ανειλημμένη συμβατική υποχρέωσή της Αλβανίας να σέβεται και να προστατεύει εμπράκτως τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα σε όλη την επικράτειά της, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και η προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελούν, τις δύο από πέντε καίριες προτεραιότητες -που θα πρέπει να εφαρμοσθούν στο σύνολό τους και κατά άρτιο και βιώσιμο τρόπο-οι οποίες έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για την εξέταση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Αλβανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «ο παράνομος και προκλητικός αλβανικός σχεδιασμός για τη κατεδάφιση των κτιρίων των ομογενών μας στη Χειμάρρα και η απόπειρα υλοποίησής του συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων, μειονοτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή» και συνιστούν κινήσεις που «διαψεύδουν καταφανώς τον αλβανικό ισχυρισμό ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη τη χώρα».
«Δυστυχώς» σημειώνει ο κ. Κοτζιάς «η αλβανική πλευρά εξακολουθεί να ακολουθεί τη χοτζική, αναχρονιστική πρακτική των «μειονοτικών ζωνών», πέραν των οποίων δεν αναγνωρίζει μειονοτικά δικαιώματα. Έτσι, σε περιοχές όπως η Χειμάρρα, στις οποίες παραδοσιακά διαβιοί σημαντικός ελληνικής καταγωγής πληθυσμός, δεν αναγνωρίζονται μειονοτικά δικαιώματα. Πρόκειται για διαχρονική προσπάθεια των Τιράνων να προωθήσουν την «αλβανοποίηση» των περιοχών αυτών και την εξάλειψη του ελληνικού στοιχείου τους».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης