Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.12.16

Αλ. Τσίπρας: Δίκαιη ανάπτυξη και γενναίες αποφάσεις

Αλ. Τσίπρας: Δίκαιη ανάπτυξη και γενναίες αποφάσεις



Ειλικρινή συζήτηση για όλο το εύρος των θεμάτων, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν, αποφάσισαν να έχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην Καγκελαρία.
Ειδικότερα, στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη θεαματική απόδοση των εσόδων και την επιστροφή στην ανάπτυξη, φράσεις που προκάλεσαν το ενδιαφέρον της κ. Μέρκελ.
Με την κρίσιμη σημείωση, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ότι όραμα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο τη στατιστική, αλλά και τους ανθρώπους που έκαναν τόσες θυσίες τα τελευταία χρόνια και τις πληγές τους.
Γι? αυτό και ζήτησε ο πρωθυπουργός «γενναίες αποφάσεις» από όλους τους εταίρους, προκειμένου «να μην ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα», στέλνοντας το αντίστοιχο σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Με την Γερμανίδα καγκελάριο να επιμένει στην άποψή της, ότι το Βερολίνο δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, αυτές λαμβάνονται στους θεσμούς και το Eurogroup. Μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε, πως το ελληνικό ζήτημα είναι σε καλά χέρια. Ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε, πως «δεν είχαμε πάντα εύκολες συζητήσεις, αλλά ήταν πάντα ειλικρινείς».
Και τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει ότι «δεν ήταν εύκολες οι συζητήσεις, αλλά στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται οι ισχυρές σχέσεις. Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους».
Αλλά απαιτείται νέο όραμα και καλή πίστη μεταξύ των εταίρων, με τελικό στόχο να σφυρηλατήσουν από κοινού όλοι τις δημοκρατικές αξίες και την κοινή πεποίθηση για την ισχυρή Ευρώπη, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Υπογραμμίζοντας, παραλλήλως, την κοινή απειλή από τη ραγδαία άνοδο των ρατσιστικών φωνών στην Ευρώπη, κοινή απειλή για το ευρωπαϊκό μέλλον.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, ξεκινώντας τις δηλώσεις της, εξέφρασε τη χαρά της γιατί οι δύο ηγέτες συναντώνται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες (χθες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ), σήμερα όμως, τόνισε, θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν θέματα που θα δουλέψουν από κοινού. Η καγκελάριος θύμισε το ευρύ πεδίο διμερών σχέσεων, υπογραμμίζοντας τη γερμανική βούληση για συνδρομή σε διμερές επίπεδο.
Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο προσφυγικό -μεταναστευτικό και τις «τεράστιες προκλήσεις» που δέχεται η Ελλάδα, ούσα χώρα με εξωτερικά σύνορα. Έτσι, το κλείσιμο της βαλκανικής οδού είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 400.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, όπως είπε. Συμπέρασμα; «Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα. Να μην την αφήσουμε μόνη». Βούληση που διατυπώθηκε και στη χθεσινή Ευρωπαϊκή Σύνοδο.
Αναγνώρισε ακόμη, ότι οι ευρω-τουρκικές σχέσεις δεν έχουν την ταχύτητα που θα ήθελε η ευρωπαϊκή πλευρά. Ταυτοχρόνως, εξήρε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για την αποτροπή δράσης των δουλεμπορικών.
Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύτηκε, ότι θα στηρίξει την Κύπρο. Αλλωστε, είχε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη χθες, ενώ αναγνώρισε και το ρόλο που παίζει η Ελλάδα.
Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην κρίσιμη αυτή περίοδο που η Ευρώπη διανύει, υπάρχουν τρεις ανοιχτές προκλήσεις: Οικονομία -Ασφάλεια -Μεταναστευτικό. Ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα δυνητικά πεδία συνεργασίας, όπως είναι το Προσφυγικό, το Κυπριακό και την πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, υπάρχει συνεργασία για θετική δυναμική στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, που βρίσκονται σε άλλη φάση μετά το «αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου», καθώς από τότε οι ευρωτουρκικές σχέσεις διανύουν φάση έντασης.
Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Άγκυρα: η Αθήνα αποκρούει τη διόγκωση του εθνικισμού, ενώ απορρίπτει παντελώς κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Αλλά και την ίδια στιγμή, η Αθήνα ενισχύει τους ευρωπαϊκούς διαύλους με την Τουρκία, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. Και σε μια φράση -κλειδί, η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά με πλήρη συμμόρφωση των σχετικών κριτηρίων.
Κεντρικό ζήτημα ασφαλώς, το Κυπριακό, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Εκεί και θα δοκιμαστεί, τόσο το βάθος των ευρωτουρκικών σχέσεων, όσο όμως και η επιθυμία της Τουρκίας να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Λύση που στηρίζει η Ελλάδα, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικό στρατό, χωρίς φόβο για κανένα Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελλαδική πλευρά. Με δύο λόγια, η λύση που προτείνει είναι ανεξάρτητη, επανενωμένη, ομοσπονδιακή δημοκρατία, που θα παίζει ρόλο εντός της ΕΕ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης