Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.12.16

Βολές Τζανακόπουλου και οικονομικού επιτελείου κατά του ΔΝΤ

Βολές Τζανακόπουλου και οικονομικού επιτελείου κατά του ΔΝΤ

Η θέση της κυβέρνησης ήταν και είναι σαφής.  Δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σταθερή στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για ψευδή στοιχεία, του ΔΝΤ και κάλεσε το Ταμείο να δείξει σεβασμό στον ελληνικό λαό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις αποτυχημένες προβλέψεις του ΔΝΤ από το 2011 ως το 2013 όταν το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη και η χώρα είχε μεγάλη ύφεση η οποία κυμάνθηκε μεταξύ 3,3% ως 6,6%
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για ψευδή στοιχεία τα οποία επικαλούνται στο άρθρο τους οι Τόμσεν και Όμπσφελντ, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση θα περίμενε ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τον ελληνικό λαό, το Ταμείο να μην βασίζεται σε ανακριβή και ψευδή στοιχεία.
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό έγιναν σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ
Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού έχουν τεθεί οι στόχοι και έχουν μπει οι βάσεις για την ελληνική οικονομία για το 2017. Ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση, έκλεισε για άλλη μια φορά το σενάριο των εκλογών, ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τη χώρα και την κοινωνία στη «συμμαχία των προθύμων» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Επίσης οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προστεθούν σε όσους από την ελάσσονα αντιπολίτευση απεργάζονται σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση νέων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος, πρόσθεσε.
Η θέση της κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι σαφής: Δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, τόνισε.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, έγιναν σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές, μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.
«Από τη μια το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε από την ανάκαμψη να ωφεληθούν κυρίως οι εργαζόμενοι. Και από την άλλη το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την αποσταθεροποίηση ώστε να επιβάλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας χρεώνοντάς το στη σημερινή κυβέρνηση», είπε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη θα αποτύχει, «θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή και το success story που προσπάθησε να νεκραναστήσει το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ».
Πρόσθεσε ότι για άλλη μια φορά «αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε δεσμεύσει την χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030».
Το ΔΝΤ εγκαινίασε μια τακτική καταστροφολογικών προβλέψεων, οι οποίες και πάλι έχουν όλες διαψευσθεί 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σταθερή σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τους δημοσιονομικούς στόχους.
Επίσης αμετάβλητη παραμένει η θέση της σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
«Το ίδιο ισχύει και για τα δημοσιονομικά, στα οποία αναφέρθηκε εκτενέστατα ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας ότι νέα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά μετά τη λήξη του προγράμματος» είπε.
Προβαίνοντας σε απαραίτητο -όπως είπε- σχόλιο για τη στάση του ΔΝΤ και το χθεσινό άρθρο των στελεχών του, Τόμσεν και Όσφελντ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο, το ΔΝΤ δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και υπερασπίζεται πλεονάσματα 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος».
«Προξενεί όμως απορία το γεγονός ότι την ίδια στιγμή οι δύο εκπρόσωποι του Ταμείου αυτοαναιρούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχθούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πλεονάσματα, αλλά και ότι θα απαιτήσουν νέα μέτρα λιτότητας, καθώς εκτιμούν ότι οι προβλέψεις των Ευρωπαίων πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι υπεραισιόδοξες», ανέφερε.
Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι «οι εκτιμήσεις του Ταμείου, όμως είναι λανθασμένες, ενώ οι πληροφορίες που αναφέρει είναι ψευδείς».
Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για παλαιότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την ελληνική οικονομία για τα έτη 2011, 2012 και 2013 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επί της ουσίας, ότι αυτές έπεσαν έξω, ενώ προσέθεσε και την ομολογία εκ μέρους του ΔΝΤ ότι χρησιμοποιούσε λάθος πολλαπλασιαστές.
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι για το νέο πρόγραμμα, το ΔΝΤ «αντέστρεψε τη μέθοδό του και εγκαινίασε μια τακτική καταστροφολογικών προβλέψεων, οι οποίες και πάλι έχουν όλες διαψευσθεί».
Είπε επίσης ότι και τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία που επικαλείται το άρθρο των δύο στελεχών του ΔΝΤ «είναι ψευδή», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει απάντηση και εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
«Θα περιμέναμε, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στον ελληνικό λαό, το ΔΝΤ να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μη βασίζεται σε ανακριβή ή ακόμα και αναληθή στοιχεία. Το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στην διεθνή κοινότητα, επιμένοντας στην ανάγκη για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου κατά του ΔΝΤ
Βολές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τα κορυφαία οικονομικά στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian τονίζει ότι το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει τις πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας . «Αντί να έχει το θάρρος των απόψεών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος και/ή τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων, μας ασκεί κάθε πίεση για να προσδιορίσουμε τα νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και ύστερα», αναφέρει ο υπουργός.
Ουσιαστικά το ΔΝΤ ζητά από τους Έλληνες συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδήματα να κάνουν μεγαλύτερη οικονομία, ενώ δεν αναφέρει όλη την αλήθεια, υποστηρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Bloomberg Markets: European Close, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 18ο Capital Link Forum, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι στιγμής υπήρξαν λανθασμένες, εντυπωσιακά λανθασμένες».
Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα το 2018 και θα μπορέσει να βγει στις αγορές από τη στιγμή που θα συμμετέχει και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη και πιστεύει ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα, αλλά οι προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι στιγμής υπήρξαν λανθασμένες, εντυπωσιακά λανθασμένες σημ

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης