Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.1.17

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχουν οι όροι για την επανάληψη της πιστωτικής ασφυξίας του α' εξαμήνου 2015

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχουν οι όροι για την επανάληψη της πιστωτικής ασφυξίας του α' εξαμήνου 2015

«Κανείς δεν έχει πραγματικό συμφέρον για μία τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης», τονίζει σε συνέντευξή του στην ενημερωτική ιστοσελίδα euro2day.gr, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης και για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων του προγράμματος.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλάκις δηλώσει ότι το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για τη συνέχιση και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Αν κάποιοι από τους δανειστές επιμένουν για τη συμμετοχή του, θα πρέπει και να αποδείξουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο και ότι δεν προκαλεί ανούσιες αντιπαραθέσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν άσκοπες καθυστερήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παράλληλα ασκεί έντονη κριτική στη ΝΔ και τονίζει ότι, «ο κ. Μητσοτάκης και οι καταστροφολόγοι για μία ακόμη φορά θα διαψευσθούν» και προσθέτει ότι «τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα τις εκλέγει ο λαός για 4 χρόνια και όχι οι δανειστές και τα παράκεντρα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, με αφορμή τις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει πως σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση της χώρας «όλα παραμένουν ανοικτά» και πως «ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη Διάσκεψη της Γενεύη εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις για Συμφωνία».
Αναλυτικότερα, και απαντώντας σε ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και την άρνηση του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος απαντά:
«Η μηχανική της συμφωνίας με τους δανειστές είναι γνωστή και συγκροτείται από δύο αλληλοεξαρτώμενους παράγοντες: Τα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν γνωρίζει κανείς τον ένα, μπορεί να υπολογίσει τον άλλο. Επίσης όμως είναι γνωστό ότι εδώ δεν πρόκειται για μια απλή μαθηματική εξίσωση αλλά και για ένα μεγάλο πολιτικό θέμα, που αφορά πρωτίστως την τεχνολογία του ίδιου του Μνημονίου αλλά και την εσωτερική πολιτική σκηνή σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης ? ειδικά τη Γερμανία, η οποία όμως πρέπει να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και έχουν επανεπιβεβαιωθεί με την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Να μπει δηλαδή στη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε να προκύψει και το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το 2018.
Το σίγουρο είναι ότι η Γερμανία δεν μπορεί να θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Δεν μπορεί δηλαδή από τη μια να αρνείται τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και από την άλλη να απαιτεί τη συμμετοχή με χρηματοδότηση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

«Δεν υπάρχουν εκλογές στην ατζέντα»
Το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θέτει ως στόχους η κυβέρνηση, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σημείωσε δε, πως σε αυτό το πλαίσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την Τετάρτη τετ-α-τετ με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν.
«Υπάρχει στις 12 Ιανουαρίου προγραμματισμένο EWG το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. «Δεν υπάρχουν εκλογές στην ατζέντα. Το σενάριο που δουλεύουμε είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το α΄τρίμηνο του 2017 (...) για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς για την υπερφορολόγηση είπε: «Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε προέβλεπε μέτρα 5,4 δις. και ενημερώσαμε τον ελληνικό λαό ο οποίος μας έδωσε εκ νέου την εντολή» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε ότι η συμφωνία των Σαμαρά- Βενιζέλου προέβλεπε προσαρμογή 8-9 δις εντός διετίας, ενώ τα 5,4 δις της σημερινής κυβέρνησης αφορούν σε προσαρμογή 4ετίας.
Ερωτηθείς για τις χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο για τις οποίες η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, απάντησε ότι: «Έχουμε μάθει σε επιθέσεις από το 2012 (...) η αρμόδια υπουργός η κ. Γεροβασίλη θα απαντήσει αναλυτικά και με στοιχεία στη Βουλή» και συμπλήρωσε δηκτικά: «οι 27.700 υπάλληλοι που ανακάλυψαν δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν έχουν προοπτικές να γίνουν. Πρόκειται για εργαζόμενους σε κοινωφελή εργασία, που αφορά στους δήμους και πληρώνονται από το ΕΣΠΑ, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προυπολογισμό» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Αναφερθείς στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι έχει επιλέξει να τροφοδοτεί ορισμένα μέσα με ειδήσεις και να βγαίνει μετά να καταγγέλλει την κυβέρνηση. «Δεν την τιμά (την αξιωματική αντιπολίτευση) να ταυτίζεται με εφημερίδες που δεν φημίζονται για την τήρηση της δεοντολογίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης