Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

31.1.17

Η Λισσαβώνα εκφράζει την ιστορία και την παράδοση όλου του Πορτογαλικού Έθνους.

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ κ. FERNANDO MEDINA

Λισσαβώνα, 31.1.2017
Κύριε Δήμαρχε,
Με ιδιαίτερη χαρά και ξεχωριστή τιμή επισκέπτομαι την Λισσαβώνα, εμβληματική Πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Πρωτεύουσα όχι μόνο με την τυπική αλλά και με την ουσιαστική του όρου έννοια, αφού η ιστορία της Λισσαβώνας συμπυκνώνει εύγλωττα την όλη ιστορία της Πορτογαλίας.
Η Λισσαβώνα εκφράζει την ιστορία και την παράδοση όλου του Πορτογαλικού Έθνους. Ειδικότερα όμως εκφράζει την ιστορία και την παράδοση της «θαλασσοκράτειρας» Πορτογαλίας, της Πορτογαλίας των παγκόσμιας σημασίας εξερευνήσεων και των παγκόσμιου θαυμασμού θαλασσοπόρων. Διόλου τυχαίο λοιπόν πως ο κόσμος ολόκληρος αναγνωρίζει στην Λισσαβώνα τον επίζηλο τίτλο της «Πριγκίπισσας του Ωκεανού».
Η λάμψη της Λισσαβώνας είναι απαστράπτουσα και διαχρονική. Το έχει αποδείξει εμπράκτως στην ιστορία διότι βγήκε πάντα νικήτρια ακόμη και από μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως ιδίως ο καταστροφικός σεισμός του 1755. Μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά η Λισσαβώνα εκφράζει τον απαράμιλλο δυναμισμό και την ελπιδοφόρο προοπτική αυτού τούτου του Πορτογαλικού Λαού και Έθνους.
Κύριε Δήμαρχε,
Επιτρέψατέ μου τελειώνοντας να αναδείξω τους ξεχωριστούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με την Πορτογαλία, και κυρίως με την Λισσαβώνα. Αντί για άλλη αναφορά περιορίζομαι να υπενθυμίσω πως η Λισσαβώνα, σύμφωνα με έναν από τους ιδρυτικούς της μύθους –και ο μύθος διαφέρει από το παραμύθι επειδή η αρχή του ξεκινάει από μια μακρινή ιστορική αλήθεια- φέρεται να ιδρύθηκε από τον ομηρικό πρόγονό μας Οδυσσέα, ο οποίος στην «Οδύσσειά» του θρυλείται πως έφθασε ως εδώ. Τα ονόματα έχουν την σημασία τους: Το αρχαίο όνομα της Λισσαβώνας ήταν «Ulissipo» ή «Olissipo», πολύ κοντά ετυμολογικώς στο σημερινό της όνομα. Και το όνομα του Οδυσσέα στα λατινικά ήταν «Ulysses»…
Όλοι οι παραπάνω λόγοι τεκμηριώνουν το γιατί η χαρά και η τιμή που αισθάνομαι επισκεπτόμενος την Λισσαβώνα ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα των αισθημάτων που τρέφω και τρέφουμε εμείς, οι Έλληνες, για την ιστορική Πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Κι εύχομαι η Λισσαβώνα, μέσα από την περίλαμπρη ιστορική διαδρομή της στο παρελθόν και στο μέλλον, να πρωταγωνιστεί στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας και του Πολιτισμικού της Οικοδομήματος.-

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Πορτογαλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισκέφθηκε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας.
Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Νομικής Σχολής από τον πρόεδρο της χώρας, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, ο οποίος είναι και ο ίδιος ακαδημαϊκός. Πανεπιστημιακός καθηγητής και ο κ. Παυλόπουλος, ανέβηκε στην έδρα του αμφιθεάτρου της Νομικής Σχολής και έγραψε στον πίνακα:
«Καλή δύναμη και επιτυχία στη νεολαία της Πορτογαλίας, την αιχμή του δόρατος της προόδου της χώρας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στα γαλλικά με δεκάδες φοιτητές, τονίζοντάς τους ότι η νεολαία είναι ο οδηγός της ανάπτυξης της χώρας.
Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε σήμερα το Ίδρυμα Champalimaud, το οποίο δραστηριοποιείται στον τομέα αντιμετώπισης του καρκίνου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης