Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.1.17

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά τη συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για το Κυπριακό, E.B. Eide

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά τη συνάντηση με τον  Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για το Κυπριακό, E.B. Eide



Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Συναντήθηκα σήμερα με τον Εκπρόσωπο του ΟΗΕ, κ. Espen Barth Eide. Συζητήσαμε για την πορεία του Κυπριακού και σε λίγες ημέρες θα ξανασυναντηθούμε στη Γενεύη, υποστηρίζοντας τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται ανάμεσα στις δύο Κοινότητες, ενώ επίσης προετοιμαζόμαστε για τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρθηκε από τον κ. Eide ότι εάν εξαρτάτο από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο, το ζήτημα του Κυπριακού θα είχε λυθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει καταγραφεί η πρόοδος που θα περίμενε κανείς στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό το ζήτημα ας τεθεί σε εκείνους που εμποδίζουν την πρόοδό του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, προετοιμάζεστε για όλα τα ενδεχόμενα; Ανησυχείτε για κάτι ενόψει της Γενεύης; Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, νομίζω ότι υποχρέωση του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησής μας είναι να προετοιμασθεί για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εναλλακτικές λύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που αποτύχει η διαπραγμάτευση;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει η διαπραγμάτευση. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αναβληθεί ή να καθυστερήσει. Έχει διαφορά, ξέρετε... Η αποτυχία σημαίνει ότι μια διαπραγμάτευση σταματάει χωρίς αποτελέσματα. Έχουμε λάβει διασφαλίσεις από τον Ο.Η.Ε. ότι η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζουμε στη διεθνή συζήτηση open-ended, δηλαδή θα είναι μια διαπραγμάτευση, η οποία ακόμη και σε περίπτωση που σταματήσει δεν θα θεωρείται ότι κατέρρευσε, αλλά θα μπορεί να συνεχιστεί, με καλύτερη προετοιμασία, στο μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα και η Κύπρος, κύριε Υπουργέ, πάνε με κοινό μέτωπο και με κοινή στάση στη Γενεύη;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είμαστε ένα κοινό μέτωπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ... και το μέτωπο στο εσωτερικό της Ελλάδας επίσης;
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει -και έτσι έδειξε το τελευταίο συμβούλιο του ΕΣΕΠ- να έχουμε κοινή γραμμή, σύμφωνα με την οποία στηρίζουμε την Κύπρο και υποστηρίζουμε την θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου,  καθώς και τη θέση υπέρ της απομάκρυνσης του κατοχικού στρατού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή μας λέτε κ. Υπουργέ -αυτό είναι εκτίμηση δική μας- ότι μπορεί να αναβληθεί, να μην γίνει η διεθνής Διάσκεψη;
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι. Θα γίνει η διεθνής Διάσκεψη, αλλά μπορεί σε κάποιο σημείο να χρειαστεί να σταματήσει και να συνεχίσει αργότερα. Το να σταματήσει δεν θα είναι καταστροφή, αλλά θα είναι στοιχείο της διαδικασίας. Μπορεί δηλαδή να συζητήσουν οι τρεις ηγέτες, να δώσουν τη γενική γραμμή και η συζήτηση να συνεχισθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Μπορεί όμως οι τρεις ηγέτες να τα βρουν και από την πρώτη στιγμή. Αυτό θα φανεί. Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω ότι εάν σταματήσει η διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης με μια μορφή και συνεχίζεται με άλλη, τούτο δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η Διάσκεψη. Αυτό θέλαμε να το διασφαλίσουμε για να μην έχουμε τα φαινόμενα που σημειώθηκαν πριν αρκετό καιρό στην Ελβετία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς έχετε τη διαβεβαίωση ότι θα προσέλθουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες, δηλαδή η κα Μέι και ο κ. Ερντογάν;
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Για την κα Μέι φαντάζομαι ότι θα συμμετάσχει, αλλά θα είμαι σίγουρος αύριο όταν συναντηθώ με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Αμερικής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος χειρίζεται το Κυπριακό ζήτημα από την σκοπιά της Βρετανικής Κυβέρνησης. Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου μου έχει ζητήσει να δειπνήσουμε στο Λονδίνο, ανάμεσα στο ταξίδι μου στην Νέα Υόρκη και στο ταξίδι μου στην Γενεύη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη και ο κ. Ερντογάν;
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Από την πλευρά του κ. Τσαβούσογλου δόθηκε δημόσια διαβεβαίωση ότι ο κ. Ερντογάν θα παρευρίσκεται στην Γενεύη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει τελικά συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν;
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Γίνονται πάρα πολλές συναντήσεις, οι οποίες προετοιμάζουν τον διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης