Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.3.17

Συνέντευξη Όλγας Γεροβασίλη στο Star και την Πόπη Τσαπανίδου

Συνέντευξη Όλγας Γεροβασίλη στο Star και την Πόπη Τσαπανίδου



«Η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η ρήξη, αλλά λέμε όχι σε συμφωνία που θα συνεπάγεται αδιέξοδα», δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη

Στην εκτίμηση, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα προχώρησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Star. «Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο ώστε να υπάρξει ασφάλεια στο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο είναι και κοινωνικό εν τέλει. Είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε σκληρά με αμοιβαίες υποχωρήσεις», υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι η χώρα τα τελευταία επτά χρόνια ζει σε μη κανονικές συνθήκες, με την λιτότητα να έχει προκαλέσει πλέον κόπωση στον καθένα που δεν βλέπει λύση στα προσωπικά του αδιέξοδα. « Η κυβέρνηση κατάφερε ωστόσο το 2016, να είναι μια χρονιά σταθεροποίησης. Εμείς δουλεύαμε και δουλεύουμε σκληρά για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης είπε ότι «η συμφωνία έχει βήματα και ξέρουμε τις δυσκολίες». «Βάσει των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί, είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης και δουλεύουμε πολύ σκληρά για αυτό», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

«Κάθε πλευρά έχει τα δικά της διαπραγματευτικά χαρτιά, τα οποία ανοίγει όταν είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας και η ελληνική πλευρά έχει τα δικά της», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «όπως είπε και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν δεν κλείσουν όλα δεν κλείνει τίποτα».

«Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ –και κυρίως της Γερμανίας– που δεν θέλουν να κλείσουν το θέμα του χρέους. «Εμείς δεν κρατάμε τη διαπραγμάτευση ανοιχτή. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να κλείσει, αλλά έχει τεράστια σημασία όχι μόνο το πότε, αλλά το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση», ξεκαθάρισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Θα έπρεπε η συμφωνία να είχε κλείσει χθες, αλλά οι κακοί όροι συνεπάγονται και δυσκολίες, που αποτυπώνονται. Η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η ρήξη και αυτό έχει αποτυπωθεί και με υποχωρήσεις, ωστόσο εάν είχαμε τη λογική “ναι σε όλα” δεν θα υπήρχαν τα αντίμετρα για τις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο», ήταν το μήνυμα της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ερωτηθείσα τι περιμένει να κερδίσει η κυβέρνηση από τη διαπραγμάτευση απάντησε: «Αναμένουμε το μάξιμουμ. Ήδη ένα μεγάλο μέρος από τα αντίμετρα έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς», ενώ για τη συμφωνία είπε: «Ξέραμε εξ αρχής ότι η τριετής συμφωνία δεν θα ήταν εύκολη, αλλά είναι ευκολότερη από την προηγούμενη που προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα στο 4,5% του ΑΕΠ. Καταφέραμε λοιπόν (με τη δική μας συμφωνία) να έχουμε στην τριετία, 20 δισ. ευρώ λιγότερη επιβάρυνση στην ελληνική οικονομία. Κρίναμε ότι έτσι ήταν βιώσιμη η συμφωνία και άφηνε χώρο για τη κοινωνική πολιτική», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.

Ερωτηθείσα για το πως θα κινηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα εν όψει των δύσκολων μέτρων απάντησε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κινήθηκε μέχρι σήμερα με συγκεκριμένο τρόπο. Βλέπουμε εάν μια υποχώρηση μας φέρνει πιο κοντά σε λύση ή μας απομακρύνει».

«Δεν έχουμε μόνο την ευθύνη της διαχείρισης των μνημονίων αλλά και την ευθύνη να παραδώσουμε τη χώρα στις επόμενες γενιές», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Γεροβασίλη.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης απάντησε: «Οι εκλογές θα γίνουν όποτε είναι αναγκαίο. Εμείς δεν μετρήσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος και αυτό αποδείχτηκε στην πορεία της διακυβέρνησης μας. Όταν φτάσαμε στη συμφωνία τον Ιούνιο του 2015, απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό και ρωτήσαμε εάν μας εμπιστεύεται για να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα. Ξέρουμε όλοι και οι έλληνες πολίτες, ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή είναι καταστροφικές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα».

Καταλήγοντας, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην περίφημη σύνοδο της Ρώμης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σκεφτούν όλοι το τι Ευρώπη θέλουμε. Για την ελληνική πλευρά είπε ότι ο στόχος είναι να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η πρόθεση της Ευρώπης να προστατεύσει τους εργαζόμενους στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. «Το κείμενο δεν έχει την έννοια του βέτο, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε μια ουσιαστικότερη συζήτηση για το εάν η Ευρώπη θα προχωρήσει ή θα οπισθοχωρήσει», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

(Τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου).
 

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης