Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.5.17

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: "Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην εγκριθεί η ελληνική πρόταση για το χρέος"

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: "Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην εγκριθεί η ελληνική πρόταση για το χρέος"



"Η Ελλάδα έχει αναιρέσει στην πράξη όλα τα επιχειρήματα περί αρνητικού δημοσιονομικού προφίλ, διοικητικής ανεπάρκειας και αστάθειας", δήλωσε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Ραδιόφωνο 247 88.6 FM. Αντίθετα, "το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επιχειρήματα για να αναιρέσει τη συζήτηση που έχουμε κατοχυρώσει με τους εταίρους ήδη δύο φορές, στα Eurogroup Φεβρουαρίου και Απριλίου". Συνεπώς, οι έως σήμερα ενδείξεις συνηγορούν στο ότι "έχουν περιοριστεί οι πιθανότητες άρνησης μιας ολοκληρωμένης λύσης. Πραγματοποιούμε μία πολύ πιο ήρεμη διαπραγμάτευση εκ μέρους μας και με πολύ περισσότερες συμμαχίες, σε σχέση με το παρελθόν", είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και πρόσθεσε: "Πρέπει να είναι κατανοητό στους Έλληνες πολίτες ότι διαπραγματευόμαστε με τον πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού, με τον πυρήνα μιας ακραίας ανάγνωσης της πολιτικής, με τους ακραίους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης. Περιμένουμε από τη Νέα Δημοκρατία να πάρει θέση υπέρ των συμφερόντων της χώρας". Από την πλευρά της, η κυβέρνηση "διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση και μείωση του χρέους, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής σύνθεσης. Ωστόσο, η σύνθεση έχει ένα ερώτημα. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, αυτή της κοινωνικής δικαιοσύνης ή της νεοφιλελεύθερης λογιστικής".

Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, ο Αν. ΥΠΕΝ είπε ότι μάλλον "πρόκειται για μία υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στο δίκαιο της χώρας το οποίο, έως σήμερα, επέμενε να μην το αναγνωρίζει. Σήμερα, που όλα συνηγορούν υπέρ του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας, η ΝΔ σύρεται πίσω τις εξελίξεις. Αποδεικνύεται βέβαια εκ των υστέρων ότι δικαιώνεται η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της ΝΔ".

"Θέλουμε η λύση για τη χώρα να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του προγράμματος του 2018 και την εξασφάλιση των κριτηρίων, προκειμένου να έχουμε καλούς οικονομικούς ρυθμούς και ασφαλή έξοδο στις αγορές, δηλαδή θέλουμε την ποσοτική χαλάρωση και τη ρύθμιση του χρέους", τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση "θα κάνει όσες συζητήσεις χρειαστούν, διότι πιστεύουμε ότι υπάρχει και χρόνος και πολιτική βούληση στην Ευρώπη. Ότι δεν θα κυριαρχήσουν λογιστικές φωνές, αλλά η πολιτική της σύνθεσης που είναι και η ουσία της Ευρώπης".

Αν και δεν είναι δυνατό να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων ποια θα είναι η στάση των θεσμών, έως το τέλος της διαπραγμάτευσης, με δεδομένη και την τροποποίηση των θέσεών τους, ανάλογα με τις πολιτικές τους επιδιώξεις και τα οικονομετρικά τους εργαλεία, που δεν είναι πάντα αξιόπιστα, "εκτιμούμε ότι, εφόσον ξεπεράσαμε τα θέματα των εργασιακών, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη σημερινή συγκυρία για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό". Εξάλλου, "η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει πολιτικά και να πάρει μια πολιτική απόφαση. Διότι, το ζήτημα της Ελλάδας δεν είναι απλώς ένα οικονομικό πρόβλημα, αλλά ένα κεντρικό ευρωπαϊκό πολιτικό θέμα", επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγκεκριμένα στον τομέα της ενέργειας, ο Αν. ΥΠΕΝ είπε πως έχει γίνει μία πολύ μεγάλη, και σοβαρή προσπάθεια, ώστε να κλείσουν πολλά θέματα στα ενεργειακά για τη χώρα μας, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Το γεγονός ότι σήμερα υπογράφονται οι συμβάσεις μίσθωσης για τις τρεις περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση. "Σε προηγούμενα χρόνια και με παρελθούσες κυβερνήσεις θα είχαμε δημοσιεύματα για έναν ολόκληρο μήνα, τα οποία θα μιλούσαν για την επανάσταση των υδρογονανθράκων και τα δισεκατομμύρια ευρώ που έρχονται", σχολίασε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης